När Ska Man Plantera äppelträd? Är Det Bättre Att Plantera Dem På Våren Eller Hösten? Landningstid I Moskva -regionen Och Villkor För Ural. När Ska Man Plantera I Andra Regioner?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Plantera äppelträd? Är Det Bättre Att Plantera Dem På Våren Eller Hösten? Landningstid I Moskva -regionen Och Villkor För Ural. När Ska Man Plantera I Andra Regioner?

Video: När Ska Man Plantera äppelträd? Är Det Bättre Att Plantera Dem På Våren Eller Hösten? Landningstid I Moskva -regionen Och Villkor För Ural. När Ska Man Plantera I Andra Regioner?
Video: Don't Plant Fruit Trees Until You Watch This - Raintree 2024, April
När Ska Man Plantera äppelträd? Är Det Bättre Att Plantera Dem På Våren Eller Hösten? Landningstid I Moskva -regionen Och Villkor För Ural. När Ska Man Plantera I Andra Regioner?
När Ska Man Plantera äppelträd? Är Det Bättre Att Plantera Dem På Våren Eller Hösten? Landningstid I Moskva -regionen Och Villkor För Ural. När Ska Man Plantera I Andra Regioner?
Anonim

Överlevnadsgraden för äppelträd beror på många faktorer, inklusive den valda planttiden. För att trädet ska skada mindre är det nödvändigt att bestämma detta kriterium och också ge det gynnsamma förutsättningar för utveckling. Planteringsperioden varierar från region till region på grund av väderförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

För att förhindra att äppelträdet dör på en ny plats efter plantering måste ett antal villkor följas. Så, ett träds förmåga att slå rot påverkas av sorten, jordtypen, liksom väderförhållandena och tidpunkten för plantering. Det är mycket viktigt att välja rätt planta.

  • I de flesta fall säljs äppelplantor med bara rötter. Men du kan köpa med ett slutet rotsystem. Detta alternativ kostar 2-3 gånger mer, men överlevnadsgraden är mycket bättre.
  • Det ska inte glömmas att ju äldre plantan är, desto värre slår den rot på en ny plats. Helst bör trädet vara 1-2 år gammalt.
  • Plantans optimala höjd bör vara mellan 1 och 1,5 meter.

Framgång beror också på jorden där trädet planteras. Idealiska förhållanden: jord med en neutral reaktion av miljön, norra området och mycket väl upplyst.

Erfarna trädgårdsmästare säger att det är bättre att plantera äppelträd när de är i vila, det vill säga när alla deras livsprocesser bromsas i det ögonblicket. Därför är det nödvändigt att välja den optimala tiden så att väderförhållandena är lämpliga.

Bild
Bild

Landningstid med hänsyn till regionen

Som nämnts ovan beror landningsdatum direkt på regionen. Planteringsperioden skiljer sig på grund av klimatförhållanden, liksom markegenskaper.

  • Mellersta zonen i Ryssland och Moskva -regionen - det är bättre att plantera på våren, men det kan också planteras på hösten när vädret är rätt (från september till oktober). Ändå finns det en risk på hösten, eftersom äppelträdet kanske inte överlever de låga temperaturerna på vintern.
  • Södra regioner - kan planteras på hösten, med början i mars . Det är inte heller förbjudet att plantera på hösten. Den lämpligaste tidsramen är från oktober till november.
  • Norra regioner, Sibirien, Ural, Volga -regionen, Leningrad -regionen - det är bättre att inte plantera på hösten, eftersom sannolikheten för att trädet inte kommer att rota är mycket hög. Bättre att plantera på våren, mellan början av april och mitten av maj.

Men dessa förhållanden är inte universella för alla fall, eftersom även i norra regionen kan vintrar ibland vara ganska milda.

Bild
Bild

Vår

Det är nödvändigt att börja plantera på våren så tidigt som möjligt, precis vid den tidpunkt då jorden börjar tina. Det är viktigt att ha tid att plantera vid en tidpunkt då knopparna på träden ännu inte svullnat (cirka 2-3 veckor före detta fenomen) . Hög överlevnad är en av de främsta fördelarna med vårplantering. Men denna period har också nackdelar. Den viktigaste är möjlig uttorkning av rötterna på ett ungt äppelträd. Det är viktigt att se till att direkt solljus inte faller på plantan, liksom att vattna i tid.

En annan svårighet ligger i den korta tid som avsatts för plantering . Du bör inte tveka med denna process. Vissa trädgårdsmästare väntar felaktigt på att jorden värms upp, men det är nödvändigt att plantera äppelträd när det blir möjligt att gräva hål i marken. Om du följer dessa agrotekniska rekommendationer kommer äppelträden att rota sig väl och tolererar lätt vintertemperaturfall.

Ettåriga plantor är mest lämpliga för vårplantering. Denna tid är också gynnsam för de sorter av äppelträd som inte är mycket frostbeständiga.

Bild
Bild

Höst

På grund av den stora tidsmarginalen väljer trädgårdsmästare ofta en höstplantering. Det rekommenderas att börja med ett starkt bladfall. Det är vid denna period som träet mognar i plantorna. Plantering av äppelträd måste slutföras senast 3-4 veckor före de första stabila frostarna. På hösten planteras vanligtvis frostbeständiga sorter. Men även sådana plantor måste skyddas från negativa effekter. För att göra detta rekommenderas att utföra följande aktiviteter:

  • spud stammen;
  • täck stammen och skelettgrenarna med fiberduk;
  • täck stammarna med grangrenar eller mulch med ett tjockt lager halm.

Det rekommenderas inte att plantera unga äppelträd på hösten i de regioner där vintrarna har lite snö men kallt. Om det samtidigt råder lerjord i trädgården, är det i allmänhet bättre att vägra att plantera på hösten.

Bild
Bild

Sommar

Behållargrödor är bäst lämpade för sommarplantering. Deras särart ligger i det faktum att träden inte odlas på det öppna fältet, utan i speciella behållare fyllda med mjuk jord.

Regelbunden vattning är särskilt viktigt för behållarplantor . Avstigning kan utföras mellan maj och juli. Samtidigt åtföljs början av säsongen av aktiv vegetation, så växterna måste vattnas mycket och ofta.

Bild
Bild

Hur man planterar enligt månkalendern?

Under varje kalendermånad går månen igenom flera steg: avtagande, nymåne, tillväxt, fullmåne och avtagande igen. Under nymånen och fullmåne är alla växter, inklusive äppelplantor, vilande . Det är bättre att inte röra vid dem nuförtiden. Om du följer månkalendern rekommenderas alla manipulationer att utföras på en vaxande eller avtagande måne. Men även under dessa perioder är inte alla dagar lämpliga.

Om vi pratar om vårplantering är det bättre att ta ut plantor i öppen mark följande dagar:

  • Mars: 3-7, 10-12, 24-25;
  • April: 12-13, 20-22, 27-30;
  • Maj: 18-19 och 24-26.

Resten av dagarna anses inte helt gynnsamma, men det betyder inte att det är förbjudet att plantera träd på dessa datum. Du behöver bara vara beredd på att trädet kommer att göra ont efter transplantationen. Valet av rätt dag enligt månkalendern är mycket viktigt för den fortsatta utvecklingen av äppelplantor. Men även på lyckliga dagar kan trädet dö vid felaktig vård.

Innan man planterar ett träd måste dess rötter doppas i den så kallade lertalaren. Sedan måste du förbereda fossan. Det är mycket viktigt att dess djup är cirka 30% djupare än trädets rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att tillsätta minst 5 kg humus, 2 tsk nitroammophoska till det grävda hålet och häll ut en hink med vatten . Därefter måste trädets rötter sänkas ner i hålet. Då måste du strö den ordentligt med jord, men smula inte för aktivt, eftersom både plantan själv och dess rotsystem kan skadas. Det rekommenderas att binda trädet till ett stöd (liten träpinne) för att förbättra fixeringen.

Om landningen sker under höstperioden är det i detta fall också nödvändigt att följa månkalendern:

  • i september: 14, 15, 16 och 23;
  • följande datum infaller i oktober, vilket kan anses vara gynnsamt: 2-5, 14-17, 20-22;
  • i november är det bättre att plantera den 16, 18, 20 eller 21.

Det är lämpligt att avsluta med avstigning före den första frosten . Men om vädret inte är särskilt bra på gynnsamma datum måste du följa rekommendationerna. Även små frost har ett stort inflytande på utvecklingen av äppelträdens rotsystem. Under perioden med den första frosten kan endast frostbeständiga sorter planteras. Vattning måste utföras med varmt vatten, och omedelbart efter plantering måste trädet isoleras och skyddas från vinden. Om du följer alla rekommendationer, följ månkalendern, så om 2-3 år kan du få den första skörden från plantorna.

Rekommenderad: