Lawn Rajgräs (13 Bilder): Flerårig Betesmark Och Ettårigt Gräsmatta, Beskrivning. Varför Läggs Det Till I Fröens Sammansättning? Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Lawn Rajgräs (13 Bilder): Flerårig Betesmark Och Ettårigt Gräsmatta, Beskrivning. Varför Läggs Det Till I Fröens Sammansättning? Fördelar Och Nackdelar

Video: Lawn Rajgräs (13 Bilder): Flerårig Betesmark Och Ettårigt Gräsmatta, Beskrivning. Varför Läggs Det Till I Fröens Sammansättning? Fördelar Och Nackdelar
Video: Seeding Perennial Ryegrass in October...WHAT!!! 2024, Maj
Lawn Rajgräs (13 Bilder): Flerårig Betesmark Och Ettårigt Gräsmatta, Beskrivning. Varför Läggs Det Till I Fröens Sammansättning? Fördelar Och Nackdelar
Lawn Rajgräs (13 Bilder): Flerårig Betesmark Och Ettårigt Gräsmatta, Beskrivning. Varför Läggs Det Till I Fröens Sammansättning? Fördelar Och Nackdelar
Anonim

En välskött gräsmatta betonar skönheten och dekorativiteten hos den personliga tomten. När du väljer växter för odling är det nödvändigt att uppmärksamma inte bara gräsets estetiska egenskaper, utan också dess motståndskraft mot yttre negativa påverkan - mekanisk skada, torka, långvariga regn eller sådd i skuggan. Betes rajgräs anses vara en av de mest opretentiösa grödorna - det kommer att diskuteras i vår recension.

Bild
Bild

Beskrivning

Rajgräs är en örtartad flerårig från spannmålsfamiljen . Den kännetecknas av en hög tillväxthastighet och bildar redan under den första säsongen efter plantering en jämn matta med en planteringstäthet på 40-60 enheter per kvadratmeter. Blomningen sker i juni-september, frukterna bildas i augusti-oktober. Under optimala odlingsförhållanden bildar den ett gräsställ i 5-7 år.

Botaniska egenskaper hos betes rajgräs

  • Rotsystem - kraftfull, grenad. Bildar ett tätt gräs, på grund av vilket god markkonsolidering uppnås.
  • Höjd - upp till 70 cm, i gräsmattan vanligtvis från 15 till 50 cm.
  • Stam - upprätt, slät.
  • Plåtar - långsträckt, smalt, avsmalnande mot slutet. Längden är 20-30 cm, bredden är 3-5 mm. Målad i djupgrönt. Ytan är slät, grov på de platser där stora ådror passerar. Det finns ett litet ögla vid basen.
  • Blomställningar - ensam, bildad vid ändarna av skotten. De har formen av en komplex spik upp till 10-15 cm lång.
  • Frukt - vivlar.

Rajgräs är utbredd som gräsmatta . Det planteras på lekplatser, tennisbanor, fotbolls- och basketplaner. Som regel är grödans innehåll i gräsblandningen 20-60%. Oftast kombineras växten med svingel och blågräs.

Rajgräs växer snabbt och är resistent mot trampning . Redan efter 1-1, 5 månader efter plantering, bildar den en grön tät gräsmatta. Detta gräs löser framgångsrikt problem med jordavfall på kuperad terräng och sluttningar. På grund av buskens höga densitet släpper det inte ogräs igenom, och detta är mycket viktigt när man dekorerar dekorativa och rullande gräsmattor.

Rajgräs är behaglig att röra vid, du kan gå på den barfota utan rädsla för att bli skadad eller stickad . Med rätt vård kommer flerårig rajgräs att glädja dig med sitt utseende i många år. Med detta gräs kan du utrusta ett fullfjädrat rekreationsområde i närområdet.

Ettårig rajgräs läggs ofta till billiga gräsblandningar. Det bildar snabbt ett vackert grönt lock, men kommer inte fram nästa år - skalliga fläckar finns kvar på plats. Var försiktig när du köper och läs all information om fröpåsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med att använda

Det är nödvändigt att närma sig utformningen av en webbplats baserad på rajgräs noggrant. Liksom all annan kultur har den sina fördelar och nackdelar.

Plussidan inkluderar:

  • motståndskraft mot trampning - även vid intensiv användning behåller gräset sitt estetiska utseende;
  • hög tillväxttakt;
  • förmågan att stärka jorden;
  • motstånd mot långvarig nederbörd, såväl som kortvarig torka;
  • förmågan att framgångsrikt växa och utvecklas på dåligt bördiga och utarmade jordar;
  • gräsmattan kan växa både på en solig plats och i skugga.

Rajgräs planteras ofta som en sidorväxt ., eftersom det förbättrar jordens kvalitet, berikar det med användbara mikro- och makroelement. Det är därför plantan ofta planteras innan man planterar grönsaks- och bärgrödor.

Minus:

  • trots behovet av regelbunden vattning, var inte för nitisk - överflödig fukt har en dålig effekt på gräsmattans kvalitet;
  • bete rajgräs tolererar inte frost bra, därför kan det krävas ytterligare översådd av gräs efter kalla vintrar;
  • begränsad användningstid - efter 5-6 år behöver gräsmattan restaureras, vanligtvis kompenseras detta ögonblick av användning av gräsblandningar.
Bild
Bild

Översikt över arter

Följande typer av rajgräs utmärks

  • " Fågel Fenix " - växer bäst i de centrala och nordvästra regionerna i Ryssland. Redan det första året efter plantering bildar det krypande frodiga buskar.
  • " Leningradsky " - odlas i norra och nordvästra Ryssland. En upprätt växt med ljusgrönt lövverk.
  • Voronezh - skiljer sig i buskighet, ger ett stort antal skott. Visar hög motståndskraft mot klippning och klippning.
  • " Askungen " - underdimensionerat gräs, växer tillbaka mycket långsamt efter klippning. Värmebeständig och tillfällig brist på bevattning.

En annan sort är utbredd inom jordbruket - rajgräs "Westerwold " … Den används som marktäckare, ger full vegetation på 2-3 klippningar. Avser tidigt blommande spannmål. Den har ett högt fodervärde, ger riklig grön massa varje år.

Denna gröda odlas tillsammans med alfalfa för grönt foder till husdjur och hö.

Bild
Bild

Hur ska man så korrekt?

Betes rajgräs vanligtvis används som en del av en gräsblandning . Det stiger snabbt och på några dagar bildar ett tätt tätt ört, vilket bidrar till minskning av ogräs. Du kan plantera rajgräsfrön från tidig vår till oktober. Området för gräsmattan måste först rengöras från skräp, stenar, grenar, alla stubbar måste rotas upp i förväg och resterna av rhizomer av ogräs måste tas bort. Den beredda jorden grävs till spadebajonettens djup, alla stora klumpar delas, varefter platsen jämnas med en kratta och komprimeras.

Marken ska vara något fuktig innan den planteras. Frön sås i jämna längsgående och tvärgående fåror med en hastighet av 40-60 g gräsblandning per kvadratmeter tomt … Vid varmt väder bör området fuktas noggrant med droppmetod. Innan de första skotten visas är det viktigt att inte låta jorden torka ut, men den ska inte heller hällas. Vanligtvis visas de första skotten efter 1-1,5 veckor.

Bild
Bild

Vårdens nyanser

Vattning

Rajgräs kräver regelbunden vattning, helst dropp … Den perfekta lösningen skulle vara att installera ett automatiskt bevattningssystem. Det gör att du kan ställa in önskat befuktningsläge och därigenom undvika både brist och överskott av vatten.

Bild
Bild

Toppdressing och befruktning

Varje gräsmatta kräver gödsel och rajgräs är inget undantag. Toppdressing ger inte bara gräset en vacker rik nyans, utan skyddar det också från verkan av patogen mikroflora. Ryegrass behöver minst två extra förband . På våren behöver växter kväve och på hösten fosfor-kaliumgödselmedel. När du odlar på fattiga jordar under växtsäsongen kan du dessutom applicera komplext gödselmedel.

Bild
Bild

Vinterhårdhet

Rajgräs tål inte allvarliga frost Därför, om hård frost har funnits i regionen under lång tid, kommer sannolikt rajgräs inte att stiga på våren och måste sås. Måttliga väderparametrar anses vara optimala förhållanden för att övervintra en gröda. Denna växts rotsystem tål frost på minst -18 grader. Men om jordens yta skyddas av hög snötäckning, ökar chansen att bevara gräsmattan många gånger.

På vintern rekommenderas det inte att gå på gräsmattan och det är strängt förbjudet att översvämma en skridskobana på den.

Bild
Bild

En frisyr

Rajgräs gillar inte en låg frisyr , buskens minsta höjd bör vara 3-4 cm. På senare tid har nya hybridsorter utvecklats i Europa som tål lägre klippning. De kännetecknas av sin rika gröna färg och högkvalitativa gräs.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Rajgräs är en skadedjursbeständig gröda. i alla fall under felaktiga odlingsförhållanden kan den möta svampsjukdomar - ruttna, mjöldagg, rost och fusarium. Detta händer särskilt ofta med överdriven fukt. Det är bättre att välja torr jord med låg vattennivå för plantering. Om gräsmattan odlas på träskmark är det nödvändigt att ordna högkvalitativ dränering av platsen, till exempel för att bilda små spår runt omkretsen. Som en förebyggande åtgärd, tidigt på våren efter att snön har smält, kan du spraya kulturen med lösningar av kopparsulfat eller Bordeaux -vätska.

Andra orsaker till att sjukdomar uppträder är:

  • brist på mineralförband;
  • brist på kväve;
  • kränkning av tidpunkten för befruktning eller utfodring i varmt väder.

Oregelbunden och sällsynt klippning, liksom brist på luftning, blir en faktor som provocerar utseendet på röta

Den stora efterfrågan på rajgräs när man skapar gräsmattor i parker, torg och privata hushållsgårdar förklaras av dess dekorativa utseende, höga tillväxt och opretentiös vård. Med den här växten kan du snabbt gröna alla trädgårdar. Ett slätt gräsbevakning kommer att glädja sina ägare i många år med rik färg och planteringsdensitet.

Rekommenderad: