Varför Behöver Du Salt I Diskmaskinen? Vad Händer Om Du Inte Lägger Den I Diskmaskinen? Ska Salt Tillsättas Om Vattnet är Mjukt?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Behöver Du Salt I Diskmaskinen? Vad Händer Om Du Inte Lägger Den I Diskmaskinen? Ska Salt Tillsättas Om Vattnet är Mjukt?

Video: Varför Behöver Du Salt I Diskmaskinen? Vad Händer Om Du Inte Lägger Den I Diskmaskinen? Ska Salt Tillsättas Om Vattnet är Mjukt?
Video: Hur rengör jag min diskmaskin? 2024, April
Varför Behöver Du Salt I Diskmaskinen? Vad Händer Om Du Inte Lägger Den I Diskmaskinen? Ska Salt Tillsättas Om Vattnet är Mjukt?
Varför Behöver Du Salt I Diskmaskinen? Vad Händer Om Du Inte Lägger Den I Diskmaskinen? Ska Salt Tillsättas Om Vattnet är Mjukt?
Anonim

När du köper en diskmaskin är det absolut nödvändigt att studera bruksanvisningen och förstå hur du använder den korrekt så att livslängden varar så länge som möjligt .… Många kanske inte vet vad salt behövs för när de arbetar med PMM. Men det är just användningen av salt som är en av faktorerna i den noggranna hanteringen av denna teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför tillsätta salt?

Det är känt från skolans fysikkurs att endast destillerat vatten är helt rent, utan alla slags föreningar och föroreningar … Tyvärr har vårt kranvatten i nästan alla städer i Ryssland en hög hårdhet. Låt oss se vad detta betyder och hur det påverkar diskmaskinernas funktion. Hårt vatten är vatten med ett högt innehåll av salter, främst magnesium och kalcium (de kallas”hårdhetssalter”). När vatten värms upp i någon behållare sätter sig dessa salter på väggarna. Samma effekt uppstår i diskmaskinen.

Salter lägger sig på värmeelementens yta i form av skala, med tiden blir detta lager tjockare, mer energi läggs på att värma vattnet, vilket resulterar i att spiralen överhettas och utrustningen misslyckas . Och ju hårdare vatten, desto snabbare går maskinen sönder. Men tillverkare av hushållsapparater tog hänsyn till denna funktion och designade en PMM med en inbyggd jonbytare, som består av ett speciellt harts som innehåller natrium. Natrium i hartset tenderar att sköljas ut med tiden, vilket leder till att diskmaskinens skyddseffektivitet förloras. Därför, För att bibehålla den självrensande effekten så länge som möjligt måste salt tillsättas PMM.

Varje diskmaskin har ett särskilt fack för salt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du i alla järnaffärer köpa salter i form av pulver, granulat eller tabletter, i en mycket annorlunda prisklass, i olika viktförpackningar . Det bör också noteras att när mjukgörande vatten minskar konsumtionen av tvättmedel, det vill säga produktionen är renare rätter till lägre kostnader, vilket är viktigt för familjens budget.

Om vi pratar om besparingar kan du naturligtvis använda NaCl -ätbart salt, men med stor försiktighet. Köp bara kokta skalade "Extra" sorter. Alternativt kan du använda en filtrerad natriumkloridlösning.

Och naturligtvis måste villkoren för lagring av salt i huset iakttas. Detta bör vara en torr, mörk plats i någon garderob, eller ännu bättre, häll den från förpackningen i en torr behållare med ett tätt lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Funktionsprincipen för salt i en diskmaskin är baserad på det faktum att kalcium- och magnesiumjoner har en positiv laddning, medan natriumjoner är negativa. I processen med att lösa salter i vatten sker en kemisk reaktion, den så kallade substitutionsprocessen. Negativt laddade joner lockar positiva joner till sig själva, och de neutraliserar varandra, vilket resulterar i att vattnet blir mjukt och ingen skala bildas på konstruktionsdelar.

Det är mycket viktigt för diskmaskinen att köpa specialsalt och inte använda vanligt hushåll eller ännu mer havssalt till badet .… Eftersom dessa typer av salt kan innehålla små partiklar av olika föroreningar från andra salter, vilket kan leda till mikrosprickor som skadar strukturelementens integritet. Och även jod, som har en extremt negativ effekt på delar, eftersom det främjar korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om du inte häller produkten?

Om du inte använder ytterligare salt när du diskar, tvättas natriumelement gradvis ur hartset, och sedan fortsätter maskinen att arbeta med hårt vatten. Förr eller senare leder detta till en nedbrytning av PMM. Innan du använder din diskmaskin är det viktigt att fastställa hårdheten i kranvattnet. Detta kan göras på flera sätt - både med vanligt hushåll och med särskilda medel.

  • Hushållsmetoder … Först och främst är detta tvålning. Ju hårdare vatten, desto mindre skum bildas på händerna vid tvålning. Eller så kan du spåra hastigheten med vilken kalk uppträder på vattenkokaren. Och det finns också ett enkelt sätt att bestämma vattnets hårdhet - ta vätska i ett genomskinligt glas och lämna det på en mörk plats i flera dagar. Med hårt vatten visas ett sediment på kärlets väggar, vattnet blir grumligt och täcks med en film.
  • Specialiserade verktyg ger mer exakta resultat … Detta är oftast en testremsa för att bestämma sammansättningen av vatten. Och det finns också speciella enheter med hårdhetsindikatorer, men de är inte särskilt efterfrågade på grund av deras höga kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt vattnets hårdhet är det nödvändigt att ställa in diskmaskinens indikatorer på ett speciellt läge som motsvarar vattnets sammansättning.

Ju högre hårdhetsvärde, desto mer salt behöver du tillsätta under tvätten. Det är viktigt att ständigt övervaka dess närvaro i ett speciellt fack för att utrustningen ska förbli intakt och tjäna längre.

Rekommenderad: