Vallotblomma (35 Bilder): Vård Och Odling Hemma, Beskrivning Av Arten: Vacker, Lila. Blommande Vallotta (zitantus)

Innehållsförteckning:

Video: Vallotblomma (35 Bilder): Vård Och Odling Hemma, Beskrivning Av Arten: Vacker, Lila. Blommande Vallotta (zitantus)

Video: Vallotblomma (35 Bilder): Vård Och Odling Hemma, Beskrivning Av Arten: Vacker, Lila. Blommande Vallotta (zitantus)
Video: Meloner :D 2024, April
Vallotblomma (35 Bilder): Vård Och Odling Hemma, Beskrivning Av Arten: Vacker, Lila. Blommande Vallotta (zitantus)
Vallotblomma (35 Bilder): Vård Och Odling Hemma, Beskrivning Av Arten: Vacker, Lila. Blommande Vallotta (zitantus)
Anonim

Många människor gillar att använda exotiska varianter av flora från varma länder som inomhusväxter. Sådana blommor ser alltid ovanliga och ljusa ut och blir en höjdpunkt i inredningen. En av dessa växter är familjen Amaryllis, som kommer från Cape -regionen i Sydafrika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Livslängden för en vallot kan vara upp till 20 år. Samtidigt blommar växten regelbundet under hela dess livslängd fram till ålderdom. Vallota har vackra lansettblad som på något sätt liknar lövblad. De har en fast ljusgrön färg och en lila färg längst ner.

Under blomningen producerar vallottan tunna långa stjälkar, blomstjälkar, på vilka flera stora blommor blommar. De liknar grammofoner i form och har sex kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns namn som "inomhuslilja" eller "lilja av skogsbränder". Men allt som verkligen förenar walloten med liljor är utseendet på dess blommor. Dessa två växter har inget mer gemensamt.

Det är en dålig idé att ha en wallot om det finns små barn eller djur i huset. Växten är mycket giftig, så det är bäst att inte riskera det. Dessutom, när du arbetar med en blomma, bör du alltid komma ihåg att skydda huden och slemhinnorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland har användare av Internetresurser svårt att korrekt identifiera tre växtsläkten: vallotta, clivia och cirtantus. Denna förvirring beror på att alla dessa växter tidigare kallades vallot, men separerades senare på grund av uppenbara skillnader i rötter och blommors struktur.

Enligt botaniker överförs den lila walloten och den vackra walloten till släktet Cirtantus. Vissa internetresurser insisterar envist på att Cyrtantus och Vallota är två separata växtsläten, men i själva verket är Cyntanthus Vallotta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clivia är ett separat släkte. Den skiljer sig från valloten på flera sätt:

  • rot - inte en lök;
  • helt annan blomställning - corolla med ett dussin eller två små blommor;
  • löv växa från basen alla tillsammans, skapa en falsk stam och fläkt ut i alla riktningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Vallota representeras av dussintals arter, men på våra breddgrader har bara två slagit rot särskilt framgångsrikt i krukor.

Vallota är vacker . Växtens långa blad är målade i djupgröna färger. Blommorna är orange, vinröda och vita. De senare är mycket sällsynta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vallota lila . Storleken är mindre än den vackra vallottan: bladen är tunnare, blommorna miniatyr. Lövverkets lövverk är målade i ljusgröna toner. Artens namn kommer från blommornas lila färg.

Bild
Bild

Förutom arter finns det också växtsorter. Två sorter av hela sorten är också populära bland blomsterodlare.

Vallotta rosa diamant . Mycket lik miniatyrliljor. Rosa diamantblommor har en känslig ljusrosa färg och en gul kärna. Denna typ av vallotta är mindre än den klassiska vackra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vallota Creamy Beauty . Vallottasort med ljusgröna blad och gräddeblommor. En intressant egenskap är dess atypiska blomningstid. "Creme Beauty", till skillnad från andra sorter och typer av vallotta, blommar på hösten. Därför kan du i nätverket hitta det vardagliga namnet "höstlilja".

Bild
Bild

Vård i hemmet

Vallota är en relativt opretentiös växt, så det är lätt att ta hand om den. Att växa kommer inte att orsaka några problem om du följer säsongens regler och ger den vård som krävs.

Temperatur

Vallota har olika perioder - en sömnperiod och en blomningstid. Därför kommer kraven på blommans temperatur under olika årstider att vara olika. Och blomman tolererar inte plötsliga temperaturförändringar, så säsongsbetonade temperaturförändringar bör göras gradvis och inte omedelbart.

På sommaren föredrar Vallotta värme. Den optimala temperaturen för växten är 23-25 C. På vintern somnar blomman.

För att växten ska blomma i rätt blomningsfas är det absolut nödvändigt att ge blomman måttlig svalhet under denna period. Detta hjälper honom att vila och återhämta sig. Vallottakulan övervintrar bekvämt vid en temperatur av 12-18 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att växten dör är följande kontraindicerade:

  • utkast;
  • närhet till uppvärmningsanordningar på vintern;
  • konstant temperatur under 10 C.

Belysning

Florister noterar att du inte behöver oroa dig varje gång solen kommer fram om det brådskande behovet av att ordna om potten eller något liknande. Denna växt älskar solljus och tål till och med direkt solljus, vilket inte alla inomhusblommor kan skryta med . Men det betyder inte att valloten behöver förvaras där det är nödvändigt. Denna funktion hjälper blomman helt enkelt att överleva i nödsituationer.

På sommaren måste blomman skyddas från direkt solljus. Vid den här tiden på året är solens strålar särskilt intensiva och verkar för aggressivt på växterna. Så att Vallotta inte får brännskador är det bättre att ordna om krukan där växten kan ta emot tillräckligt med diffust ljus.

Vallotta har ett särskilt behov av sol på morgonen och på kvällen. Hon gillar inte middagssolen. Därför kommer de östra fönstren att vara det bästa stället att placera walloten. I extrema fall är södra också lämpliga, men då måste du definitivt se till att blomman är skyddad mot solen vid middagstid.

Bild
Bild

Vattning och utfodring

Vallota tål inte överskott av fukt. Hon är mycket mer villig och lättare att tolerera torka i sin kruka än ett träsk. Därför kräver vattning av blomman måttlig . När underlaget är minst två tredjedelar torrt är det dags att vattna igen. På sommaren behöver växten vattnas ungefär två gånger i veckan, på vintern - två gånger i månaden.

Det är bäst att placera grytan med walloten på en pall där överflödig fukt kan samlas. Dessutom måste dessa överskott dräneras omedelbart. Så valloten kommer att skyddas från vattentäppning.

Intressant fakta: om du slutar vattna walloten ett tag på sommaren eller minskar vattnets intensitet, dör den inte . Anläggningen kommer att gå i viloläge och tro att minskad vattning är förberedelse för en vilande period. Således kommer växten att förlora sin biologiska klocka. Det finns ingen anledning att lämna allt som det är om detta händer. Det är nödvändigt att försiktigt återföra känslan av säsongen till walloten på sina vanliga platser.

Vallotta har inga särskilda krav på luftfuktighet. På sommaren måste växten sprutas … Du kan göra detta en eller två gånger om dagen, men alltid på morgonen eller på kvällen. Under andra årstider behöver blomman det inte.

Bild
Bild

Sprutning ska vara måttlig . Du behöver inte vattna växten med vatten så att en enorm mängd vatten samlas på bladen och blommorna och det översta lagret av jorden blir blött som av vattning. Det är viktigt att komma ihåg att ett överskott av fukt inte gillar Vallotta såväl som överdriven torrhet. Den gyllene medelvägen är viktig i allt.

Som alla andra krukväxter, Vallotta behöver matning för att upprätthålla balansen mellan alla nödvändiga ämnen och mikroelement . Du måste börja mata henne efter att ha vaknat och innan blomningen är slut - under denna period absorberar växten aktivt allt som är möjligt från jorden för att växa och blomma.

I genomsnitt är matningsfrekvensen en gång var tredje vecka. Efter blomningens slut bör matningen stoppas. Komplexa universalgödselmedel för inomhusväxter eller specialgödselmedel för lövblommor är lämpliga för Vallotta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Vallota vaknar från sin viloläge i april. Det är lätt att bestämma tidpunkten för uppvaknandet - nya löv kommer att börja dyka upp och växa i växten. Detta är det ögonblick då temperaturen gradvis måste höjas till 20-24 C.

Det är omöjligt att lämna temperaturen på samma nivå - för att sprida frysta livsprocesser och börja blomma behöver växten värme. Men du bör inte ordna värmen heller, eftersom det efter en lång tid i svalkan kommer att leda till döden.

Bild
Bild

Under samma period måste du börja mata växten . I början görs detta lite oftare. I april kan du mata varannan vecka, och i slutet av våren börja du mata var tredje vecka. Så snart Vallota släpper ut peduncle -stammen kan du ersätta komplexa gödningsmedel med de som innehåller fosfor och stimulera växternas blomning. Detta hjälper till att hålla blomman frisk under denna energikrävande period.

Under bildandet av blommor bör växten vattnas lite mer intensivt än vanligt. Efter en viloläge bör detta gradvis göras oftare. Sedan våren börjar valloten behöva att jorden ständigt fuktas något. Överskott av vatten som går ut i pannan under grytan måste fortfarande tömmas.

Bild
Bild

Fortplantning

Florister älskar vallottan eftersom den reproducerar mycket enkelt på något av två sätt

  • Dotterlökar . Växten odlar självständigt lökar under sitt liv. Allt som krävs av en person i detta fall är att separera dessa lökar från moderplantan och transplantera dem i en separat behållare. Detta görs under planttransplantation. Vård av en ny anläggning omedelbart kan tillhandahållas på samma sätt som för en vuxen.
  • Frön . Här är allt också väldigt enkelt - på hösten behöver du bara så dem i fuktig jord, täcka med glas och ge en temperatur på 16-18 C. Om en månad kommer skott att visas om du ständigt ventilerar potten och fuktar jorden i tid. Unga skott bör gradvis vänja sig vid rumstemperatur och ventilera oftare. Och efter sex månaders liv kan små valloter sitta i sina personliga krukor och vårdas i ett standardläge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Vallota är en sällsynt växt som inte bara inte behöver konstanta transplantationer, utan tar dem extremt negativt. Det är stressande för henne, så en transplantation bör endast göras om det finns skäl. I genomsnitt transplanteras växten vart 3-5: e år.

Florister rekommenderar att man plockar till valloten en liten, grund kruka som passar storleken på hennes glödlampa . Vallota växer korta rötter från lampans bas, och de behöver lite utrymme. Det optimala avståndet mellan glödlampan och krukans sidor eller botten är 2 cm. Och viktigast av allt måste krukan ha tillräckligt med dräneringshål så att överflödig fukt fritt kan släppa ut från jorden.

Det är viktigt för vallottan att hitta rätt jord. Växten har inga speciella krav, men någon jord passar inte heller den. Huvudkravet är att underlaget måste vara löst och lätt så att luft och vatten kan rinna igenom det utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa jord för amaryllis, som säljs i butiker. Vallote är definitivt inte lämplig för universaljord för inomhusväxter. Även om det på förpackningen finns en vallotta eller zitantus bland den enorma listan med blommor.

Du kan blanda underlaget själv. Det kommer att kräva en av följande uppsättningar ingredienser:

  • 3 delar lövhumus, 2 delar torvsmulor och 1 del bark eller kol krossat till pulverform och sand;
  • 3 delar torv, 2 delar torvflis och 1 del perlit eller vermikulit (för bra jorddränering) och gödselpulver.
Bild
Bild

Dags att transplantera Vallotta är tidig vår , om indikationen för transplantation var det faktum att det finns fler lökar i potten än jorden. Om orsaken till transplantationen är oplanerad (en kruka är trasig eller en växt har just köpts i en butik), produceras den utan referens till säsongen.

Vid transplantation strös krukans botten med dränering, sedan fuktas jorden och först då planteras lökarna . Den ska bara komma in halvvägs i marken. Växten måste vattnas måttligt och avlägsnas till en varm plats i en vecka så att den kan slå rot lugnt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vallota är en av de minst nyckfulla exotiska växterna som har bra motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar. Detta betyder inte att växten inte alls blir sjuk eller är a priori skyddad från intrång av insekter. Men om du vet vad du ska göra kan walloten hjälpa till att snabbt hantera eventuella problem och fortsätta ett hälsosamt liv.

Vallota kan påverkas av fusarium, infektion med huvudröta och gråröta

  • Orsaken till fusarium - dålig jordbehandling innan du planterar en blomma i den. För att förhindra kontaminering måste jorden vattnas med kokande vatten och torkas.
  • Orsaken till huvudröta är överflödig fukt (till exempel för ofta vattning).
  • Orsak till gråmögelinfektion vanligtvis en temperaturfall under den nödvändiga nivån på vintern eller ett överskott av fukt.

Sättet att bekämpa sjukdomar är ungefär detsamma: ta bort alla drabbade delar av växten och eliminera orsakerna till infektion (återställ vattning eller höj lufttemperaturen och så vidare).

Insekter som kan knapra på walloten är spindelmider (grå spindelnät på växten) och skalinsekter (bruna fläckar på löv och små insekter). I båda fallen du måste behandla växten med tvätttvål eller, om infektionen är mycket stark, med ett insektsmedel . Innan dess måste du ta bort insekter eller spindelnät med en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brist på blomning

Förutom sjukdomar och skadedjur kan själva växten signalera att något är fel med den. Om en Vallotta envist inte blommar kan det finnas flera anledningar till detta. Det är nödvändigt att ta reda på vilken som är relevant och rätta till situationen.

  1. Vallota växte ur sin kruka . På våren kommer växten att behöva transplanteras till en större kruka.
  2. Vallottagrytan är för stor . I det här fallet börjar anläggningen intensivt behärska allt utrymme som finns tillgängligt för det, skapa nya lökar. På grund av detta finns det inte tillräckligt med energi för att bilda en blommande stjälk, och ännu mer blommor. Det är nödvändigt att transplantera växten till en mindre kruka på våren.
  3. Vila inte observerad - växten var inte försedd med nödvändig svalhet och minskade inte vattningen, matades. Som ett resultat har Vallotta inte återfått sin styrka och är inte redo att blomma. Det är nödvändigt att återställa plantens cykliska liv och ge den vila när den behöver det.

Gula och fallande löv före vintersäsongen är normen. Detta är en indikator på att växten går in i en vilande period.

Rekommenderad: