Standardmått För Förklädets Höjd För Köket: Med Hänsyn Till Bredd, Avstånd Från Golvet Och Utloppens Placering. Hur Räknar Man Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Standardmått För Förklädets Höjd För Köket: Med Hänsyn Till Bredd, Avstånd Från Golvet Och Utloppens Placering. Hur Räknar Man Ut?

Video: Standardmått För Förklädets Höjd För Köket: Med Hänsyn Till Bredd, Avstånd Från Golvet Och Utloppens Placering. Hur Räknar Man Ut?
Video: Flytta köket utan större ombyggnad med Saniflo 2024, April
Standardmått För Förklädets Höjd För Köket: Med Hänsyn Till Bredd, Avstånd Från Golvet Och Utloppens Placering. Hur Räknar Man Ut?
Standardmått För Förklädets Höjd För Köket: Med Hänsyn Till Bredd, Avstånd Från Golvet Och Utloppens Placering. Hur Räknar Man Ut?
Anonim

Köket är attraktionens centrum för alla familjemedlemmar. Litet eller rymligt, separat eller kombinerat med vardagsrummet, köket ska inte bara vara funktionellt, utan också vackert. Inte alltid färdiga köksmodeller kan harmoniskt passa in i den befintliga interiören. Och även när du skapar ett projekt för ett framtida kök "från grunden" är det ibland ganska svårt att kombinera alla element i möbler till en enda komposition. Ett förkläde för köket är utformat för att hjälpa till i denna svåra fråga, liksom för att skapa en unik oändlig stämning i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befintliga normer

Köksplattans huvuduppgift är att skydda väggen intill headsetet från värme och stänk under tillagningen. I detta avseende måste trasan som förklädena är gjorda ha ett antal praktiska egenskaper: den är lätt att tvätta, tåla olika typer av rengöringsmedel och höga temperaturer och ha utmärkt fuktbeständighet. Måla, gips, oljeduk, tvättbara tapeter i köket är ett minne blott. De tål inte ånga och slipmedel, de kan absorbera skadligt fett och skapa en gynnsam miljö för utveckling av bakterier. De ersattes av moderna material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ägarna redan har bestämt sig för utformningen av det framtida köket är det dags att ta hand om valet av ett förkläde (sort, färger, storlekar). Det finns en GOST, enligt vilken tillverkaren gör förkläden för köket med en höjd av 45-60 cm. Det är dock svårt att säga att alla måste följa standardstorlekar. Ofta väljs förklädets höjd med hänsyn till de individuella egenskaperna hos ägarna till det framtida köket och rummets strukturella nyanser. Låt oss överväga dessa punkter mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga höjdvariationer

Användartillväxt

Köket ska inte bara vara estetiskt, utan också praktiskt. Tillverkare av färdiga köksmöbler erbjuder uppsättningar med en golvhöjd på 80 cm. Men underdimensionerade ägare eller personer med funktionshinder kommer att tycka att en sådan höjd på arbetsytan är obekväm. Detsamma kan sägas om långa människor som kommer att tvingas arbeta medan de står och böjer sig över arbetsytan och därigenom skapar onödig stress på rygg och leder. Möjligheten att justera benen kan inte alltid rädda situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vardagliga arbetet i köket bör glädja den moderna personen. Därför, om det är möjligt att tillverka skräddarsydda köksmöbler, tas först och främst hänsyn till en persons individuella egenskaper . Hängande skåp bör placeras i ögonhöjd (standard - 1,5 meter från golvet). Hyllorna är inte monterade högre än en armlängd så att den framtida värdinnan (eller ägaren) inte behöver nå rätter och andra köksredskap. Således bestäms önskad höjd på köksförklädet - från 45 till 70 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av köksutrustning

Modeller av tvättmaskiner och spisar kan villkorligt delas in i inbyggda och fristående. När det gäller inbyggda apparater är det ganska enkelt att bestämma höjden på förklädet för köket - mätningar görs längs en villkorlig linje (bänkskiva), vars plan är strikt horisontellt och gränsar till väggen i rät vinkel. En tvättmaskin och en diskmaskin kan döljas under bänkskivan, och hällen monteras direkt i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller fristående utrustning är det värt att överväga dess dimensioner, samtidigt som man följer säkerhetskraven . Så det måste finnas ett avstånd på minst 5 cm mellan väggen och gas- eller elspisen för korrekt ventilation och luftbyte. Tvättmaskinen måste också placeras på ett visst avstånd från väggen så att den enkelt kan anslutas till dräneringssystemet. Det är också nödvändigt att lämna minst 2 cm mellanrum på sidorna i de fall tvättmaskinen eller diskmaskinen är placerad mellan köksskåpen. Detta beror på vibrationens särdrag under driften av sådan utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en fristående teknik ökar förklädets höjd med flera centimeter för utsläpp som kommer att sänkas så att väggarna inte syns genom de luckor som bildas. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till att utrustningen i mitten av headsetet helt eller delvis kan täcka förklädet. Därför är det värt att i förväg uppmärksamma mönstret och längden på duken, eftersom det är olämpligt att "gömma" förklädet bakom kylskåpet eller ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte små hushållsapparater för köket: vattenkokare, kaffebryggare, mikrovågsugnar, mixer etc. Det är nödvändigt att tänka på i förväg om antalet, plats och höjd på uttag för att undvika röror i köket i köket och osäker läggning av nätkablar. Som du vet finns det många källor till hög luftfuktighet i köket, så det bör komma ihåg det uttagen får under inga omständigheter placeras i omedelbar närhet av diskbänken och spisen.

Kom ihåg att efter installationen av förklädet kommer det att vara ganska svårt att göra hål för att installera ytterligare uttag, och användningen av förlängningssladdar är inte estetiskt tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvens placering och hängande hyllor

Höjden på kökets backsplash kan vara enhetlig längs hela dukens längd, men i vissa fall bör höjden ändras för att passa kökets designfunktioner. Svårigheter uppstår med hörlurar, liksom på de platser där huven sitter eller det finns öppna hyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel, för att skydda väggarna i gapet från bänkskivans arbetsyta till botten av väggskåpen, läggs 2 cm tillägg till förklädets bredd. Med en huva är sakerna lite mer komplicerade. Enligt den nuvarande GOST, avståndet från elspisens yta till huven måste vara minst 65 cm (från gasspisen - minst 75 cm) . Klyftan mellan förklädets övre kant och huvens nedre kant kommer inte att se estetiskt tilltalande ut, så denna punkt bör beaktas i förväg, oavsett vilken kåpmodell som sedan väljs.

Detsamma gäller för kökets designfunktioner med öppna hyllor och hyllor. Moderna metoder för datormodellering hjälper till att skapa ett 3D -urval av det framtida köket. Du bör noggrant studera det och visuellt bestämma köksförklädets optimala höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takhöjd

Fördelen med kök med högt i tak är möjligheten att experimentera med variationer av headsetet, vilket skapar en mängd olika modeller med olika höjder på skåp eller hyllor. Designers rekommenderar dock inte att installera öppna hyllor högre än 2,1 meter från golvet. Ett förkläde kan också användas för att ta itu med utrymmet ovanför köksskåp. Det finns flera visuella tekniker genom vilka du harmoniskt kan dela utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en modell av ett framtida kök, dela väggen villkorligt horisontellt i fyra parvis lika delar. Låt oss till exempel ta en takhöjd på 3,0 meter:

  • den första raden på en höjd av 85 cm begränsar höjden på golvelementen i köksmöbler, på denna nivå är arbetsytan (bänkskivan) belägen;
  • den andra raden löper 65 cm högre än den första, begränsar konventionellt köksförklädets höjd;
  • den tredje raden är ytterligare 85 cm högre än den föregående, anger den maximala höjden på väggskåp och andra element i köksuppsättningen;
  • efter ytterligare 65 cm passerar själva takets linje.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att konventionellt dela väggen i fyra proportionellt lika delar kan du alltså visuellt kombinera utrymmet och göra det till ett. I detta fall duplicerar köksförklädet det lediga utrymmet från skåpens övre kant till taket, vilket skapar intrycket av rymlighet och renhet. Det rekommenderas att använda vanliga färger och lugna mönster för att dekorera förklädet.

Om köket inte har en stor yta och högt i tak, kommer ett förkläde med ett horisontellt mönster att göra det bredare, och med ett vertikalt mönster blir det högre. Ett köksförkläde med naturliga landskap skapar en känsla av frihet. Ju högre och bredare den är, desto mer visuellt blir det mer utrymme i ditt kök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öppna hyllor ovanför arbetsytan hjälper till att "skjuta tillbaka" taket så mycket som möjligt. I vissa fall är det lämpligt att installera höga väggskåp som sträcker sig till själva taket. Vid användning av motstående kakel kan förklädet stiga på sina ställen och gradvis lösa sig i väggutrymmet.

Bild
Bild

Hur väljer man ett material?

Det finns många kriterier för att välja ett material för att dekorera ett köksförkläde. De viktigaste är pris, hållbarhet, installationens komplexitet och dekorativa egenskaper. Låt oss överväga fördelar och nackdelar med de mest populära materialen.

PVC -paneler med tryck - det mest budgetalternativet för att dekorera ett köksförkläde, vars främsta fördelar är ett brett utbud av färger, ett stort urval av mönster, enkel installation. Men det finns en betydande nackdel - bräcklighet. Materialet kan inte behandlas med slipmedel och är inte resistent mot höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • MDF -paneler - alternativet är något dyrare än det föregående. Fördelarna är enkel installation och lång livslängd. Bland nackdelarna kan noteras låga dekorativa egenskaper.
  • Keramikplatta - Förklädets traditionella design. Det är ledande inom hållbarhet och enkel underhåll. Kaklet är helt säkert att använda, och priset kan variera från budgetalternativ till elegant lyx. Med olika storlekar kan du hitta en modell för ett förkläde av vilken bredd som helst. Baksidan av materialet är komplexiteten i installationen, så det är bättre att anförtro denna fråga till proffs.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skinali - en modern lösning för unga formgivare, ge en möjlighet att föra lust till köksinredningen, skapa en unik stil, en speciell stämning. Skinn väljs allt mer på grund av deras oändliga variation, ljusa saftiga färger och relativt långa livslängd. Men detta material har också nackdelar - högt pris och komplexitet i installationen.
  • Glas- eller akrylmosaik - ett material som sällan finns i moderna kök. Denna exklusiva lösning kostar mycket. Installationen utförs endast av specialister, men när det gäller dekorativitet intar detta material med säkerhet en ledande position.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man mått?

För att beräkna längden och bredden på ett köksförkläde måste du först bestämma materialet. Det räcker med att helt enkelt beräkna de nödvändiga dimensionerna om du använder massiva MDF- eller PVC -paneler. För att göra detta, med hjälp av ett måttband, mäts avståndet från början till slutet av headsetet, från bordsskivan till den nedre kanten av väggskåpen.

När du använder kakel är det vanligt att ordna sidodelarna till en linje lika med bordsskivans bredd. Kakel tillverkare erbjuder ett brett utbud av storlekar, men det kommer inte att vara svårt för dig att välja den exakta storleken som kommer att vara en multipel av bredden på köksdelmodulen. Till exempel är bredden på skåpet under diskbänken 80 cm. I det här fallet kommer brickor med en kantbredd på 20 cm, både fyrkantiga och rektangulära, att se lakoniska ut. När du lägger kakel på det första lagret krävs användning av en nivå. Brickan läggs på ett sådant sätt att dess nedre kant är minst 10 cm under bordsskivan . En speciell kökslister hjälper till att dölja den första sömmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårare att beräkna antalet och erforderliga måtten på glas- eller akrylmosaik. Det är bättre att överlåta denna fråga till proffs. Vissa typer av abstrakta mosaiker är gjorda på specialplattor av samma storlek, vilket gör att mönstret upprepas med jämna mellanrum när det läggs. I det här fallet kan du själv beräkna nödvändiga dimensioner. Om en specifik bild eller teckning är utformad med en mosaik, bör du lita på mästaren.

Rekommenderad: