Att Ta Hand Om Hippeastrum Efter Blomning Hemma: Vad Ska Man Göra Med Pilen När Hippeastrum Har Bleknat? Hur Trimma Det?

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om Hippeastrum Efter Blomning Hemma: Vad Ska Man Göra Med Pilen När Hippeastrum Har Bleknat? Hur Trimma Det?

Video: Att Ta Hand Om Hippeastrum Efter Blomning Hemma: Vad Ska Man Göra Med Pilen När Hippeastrum Har Bleknat? Hur Trimma Det?
Video: HIPPEASTRUM PROPAGATION FROM A BULB | CARE OF THE PLANT 2024, Maj
Att Ta Hand Om Hippeastrum Efter Blomning Hemma: Vad Ska Man Göra Med Pilen När Hippeastrum Har Bleknat? Hur Trimma Det?
Att Ta Hand Om Hippeastrum Efter Blomning Hemma: Vad Ska Man Göra Med Pilen När Hippeastrum Har Bleknat? Hur Trimma Det?
Anonim

Inomhusväxter dekorerar inte bara rummet, utan läker också luften i det, tar koldioxid från det och omvandlar det till syre. Men varje representant för floran bör ha sitt eget tillvägagångssätt - vissa kräver mycket sol, någon föredrar en fuktig skymning, etc. Denna artikel kommer att fokusera på hippeastrum, en av de vackraste representanterna för blomstervärlden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hippeastrum är en flerårig lökväxt av amaryllisfamiljen. Hittills är nästan 100 arter av denna blomma kända. Dess utseende före blomningen skiljer sig inte åt särskilt skönhet-från en glödlampa gömd under marken växer 2 rader mittemot varandra, ganska breda, cirka 4-5 cm och långa (50-75 cm) gröna blad. Under blomningen förvandlas växten. Själva blomningsprocessen börjar med att växten skjuter upp en ihålig pil, högst upp i vilken en blomställning bildas, bestående av 2-6 vackra blommor. Deras färger är väldigt olika - beroende på sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta hand om hippeastrum hemma, även om det inte är särskilt svårt, har sina egna egenskaper. När växten börjar växa aktivt - för att släppa nya blad efter viloläge är det mycket viktigt att ge den en behaglig temperatur - i intervallet från 17 till 25 grader Celsius. För destillation, välj större lök . - de har ett större utbud av användbara näringsämnen, vilket gör att själva växten har större chanser att växa sig stark och frisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hippeastrum är en stor älskare av ljus , därför måste han hitta en plats som är väl upplyst, men utan direkt solljus - de kan påverka hans utseende negativt. Rotera blomkrukan då och då - så blir dess utveckling harmonisk och symmetrisk.

Om du har minst en liten grönsaksträdgård eller trädgård, transplantera en blomma där för sommaren - tro mig, det kommer att gynna honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska jag göra om hippeastrum har bleknat?

Efter blomningen behöver varje växt särskild vård, eftersom själva blommande växten kastar all sin styrka på blomknopparnas äggstock, och hippeastrum är inget undantag. När blommorna vissnar börjar glödlampan intensivt återställa de förbrukade krafterna, den behöver ditt stöd - den korrekta regimen för påfyllning och vattning av jorden. Och ändå - du behöver inte omedelbart klippa blommapilen vid basen - detta kan starta processen med att ruttna, som kommer att spridas till glödlampan. Det är bäst att stänga av det gradvis:

  • för det första ta bort den vissnande blomställningen , eftersom det fortsätter att suga juicerna från glödlampan;
  • mät sedan ungefär en och en halv decimeter över marken och skär peduncle på denna höjd;
  • efter att stubben som är över från föregående omskärelse är helt torr, det avlägsnas genom enkel vridning .
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av nya unga blad efter att pilen har tagits bort kommer att återupptas, men processen kommer att bromsa kraftigt - vänta inte mer än 1 nytt blad per månad. När du har städat upp blommans utseende är det dags att ta hand om den - för att stärka dess näring. För att göra detta måste du delvis byta ut jorden - trots allt har glödlampan lyckats absorbera de flesta ämnen som den behöver från den gamla jorden. Ta bort ca 3-4 cm jord ovanifrån, ersätt det med ett nytt substrat med identisk sammansättning (blanda gräs, lövmark med humus, sand och torv i förhållandet 2: 1: 1: 0, 5: 0, 5). Efter denna procedur måste du bara vattna växten ordentligt.

Kom ihåg några tips från erfarna blomsterhandlare för att göra detta:

  • se till att vätska kom inte på unga löv eller lök;
  • använd inte kranvatten för bevattning - fyll den i plastflaskor, låt den stå i ungefär en dag eller två vid rumstemperatur, först då vatten;
  • för mycket vattning kan leda till att rötterna och glödlampan börjar ruttna, så observera måttet;
  • om du är rädd för att överdriva det med vatten, använd bottenvattning - häll vatten i kastrullen . Tro mig, växten kommer att kunna dra vatten från det nedre jordlagret.
Bild
Bild

Glöm inte bort gödningsmedel . Välj utfodringsläge, med fokus på växtens utseende - om det verkar som att du är utmattad, väldigt trött, mata den en gång var sjunde dag. Om plantans tillstånd knappast har förändrats efter blomningen, räcker det med ytterligare två förband per månad.

Det är mest praktiskt att kombinera utfodring och vattning av en blomma, lösning av komplexa gödningsmedel i vatten. När du väljer en toppdressing för din växt, fokusera på innehållet av fosfor och kaliumföreningar - det bör ökas, det är dessa mikroelement som hjälper växter att återhämta sig.

Kom också ihåg solsken - Lägg grytan med hippeastrum på en fönsterbräda som är väl upplyst under dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Huvudproblemet är bristen på blomning, det kan orsakas av flera anledningar.

  • För ung växt … Kom ihåg att hippeastrum börjar blomma först under det tredje året av livet, förvänta dig inte vackra blommor från en ung, bara i år, planterad lök.
  • Näringsfattig jord … Denna situation orsakas av bristen på växttransplantation, eftersom hippeastrumets rötter på ett par år lyckas suga ut alla ämnen som är användbara för dem från jorden. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man planterar om hippeastrum minst vartannat år.
  • Felaktig matning eller brist på den . Växten måste matas regelbundet, särskilt efter att den har blommat.
  • Otillräcklig belysning av anläggningens plats . Välj en södra sida för ditt husdjur, med ett litet antal soliga dagar, kompensera för bristen på naturligt ljus med artificiellt ljus.
  • Underlåtenhet att följa vilovaken . Det är mycket viktigt att ordentligt förbereda sänggåendet för en exotisk växt, samt observera vissa förhållanden under hippeastrum -viloläge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Lyssna på några användbara tips från kända blomsterhandlare.

  • Övervaka jordens skick i krukan - jorden ska inte torka ut . Det bästa alternativet är lätt fuktig mark. Bristen på vatten påverkar omedelbart plantans utseende - bladen bleknar och tappar sin elasticitet, och de stolt utseende blommorna börjar böja sina vackra huvuden.
  • Kraftig mörkning av bladen kan bero på att växten är kall . Kontrollera rumstemperaturen, och bäst av allt, flytta potten med hippeastrum till en varmare plats.
  • Visning av hippeastrumblad kan vara ett tecken på att växten förbereder sig för att gå i viloläge .… Låt jorden torka och minska vattningen till lägsta värde.
  • Om färgen på plantans blommor är för bleknad, försök omarrangera den till ett något skuggat hörn . - Det är fullt möjligt att orsaken ligger i ett överflöd av belysning.

Sammanfattningsvis kan vi säga en sak: om du vårdar den här underbara exotiska växten ordentligt, kommer den att glädja dig med sina vackra blommor mer än en gång om året!

Rekommenderad: