Skärm För Köket (35 Bilder): Att Välja En Köksskärm I Glas För Att Skydda Mot Stänk På Väggen, Funktioner På Tallrikar Av Plast Eller Glas Med Fotoutskrift

Innehållsförteckning:

Video: Skärm För Köket (35 Bilder): Att Välja En Köksskärm I Glas För Att Skydda Mot Stänk På Väggen, Funktioner På Tallrikar Av Plast Eller Glas Med Fotoutskrift

Video: Skärm För Köket (35 Bilder): Att Välja En Köksskärm I Glas För Att Skydda Mot Stänk På Väggen, Funktioner På Tallrikar Av Plast Eller Glas Med Fotoutskrift
Video: Ballingslövs smarta funktioner i köket - automatisk öppning av överskåp 2024, Maj
Skärm För Köket (35 Bilder): Att Välja En Köksskärm I Glas För Att Skydda Mot Stänk På Väggen, Funktioner På Tallrikar Av Plast Eller Glas Med Fotoutskrift
Skärm För Köket (35 Bilder): Att Välja En Köksskärm I Glas För Att Skydda Mot Stänk På Väggen, Funktioner På Tallrikar Av Plast Eller Glas Med Fotoutskrift
Anonim

Få kök klarar sig utan skärm i diskbänken, spisen och arbetsområdet. Den tjänar två viktiga funktioner. Det första är att skydda väggbeklädnaderna från matföroreningar, vatten, ånga och eld. För detta kallas det också förkläde. Den andra funktionen är dekorativ. I det här fallet fungerar skärmen som en dekoration av köket och ett logiskt komplement till köksmöblerna. Vanligtvis börjar de välja det i skedet av att planera en renovering eller beställa det tillsammans med köksmöbler. Lyckligtvis finns det nu många sorter av sådant skydd. Samtidigt komplicerar detta valet ytterligare, så du måste närma dig det efter att noggrant studerat all tillgänglig information.

Olika sorter

Den största skillnaden mellan typerna av skärmar är materialet från vilket de är gjorda. Varje material har sina egna egenskaper och förmågor som påverkar deras utseende och andra kvaliteter. Var noga med att ta hänsyn till andra egenskaper: styrka, installationsmetod, värmebeständighet, hållbarhet, användbarhet etc.

Bild
Bild

MDF

Det vanligaste alternativet för köksskärmar idag. MDF är grunden, ovanpå appliceras oftast en beläggning av polyvinylklorid - plast eller en tunnare film för att matcha bänkskivan. Av dess fördelar kan följande noteras:

  • praktiskt (om det finns kanter i ändarna, absorberar skärmen inte vattenstänk, fettdroppar och tvättas väl);
  • tillgänglighet (jämfört med andra alternativ är kostnaden ganska låg);
  • produktens lätthet, trots dess stora dimensioner;
  • kräver inte väggberedning;
  • även om reparationen redan har utförts installeras skärmen enkelt, snabbt och utan damm;
  • kan enkelt bytas ut mot en ny även på egen hand;
  • ett stort urval av färger och texturer (trä, sten, textilier, metall).
Bild
Bild

Bland nackdelarna är:

  • lågt motståndskraft mot skador, kort livslängd;
  • möjligheten att mögel eller mögel bildas mellan väggen och skärmen;
  • deformeras vid kontakt med ett uppvärmt föremål eller öppen eld (en sådan skärm är kontraindicerad om spishällen med högsta effekt finns på baksidan eller en bred uppvärmd köksredskap kommer i kontakt med den).

Ett annat alternativ för beläggning baserat på MDF är fototryckt papper och akrylbeläggning. Vid en första anblick ser en sådan skärm ut som en glasskärm. Har samma fördelar och nackdelar som plastkåpan. Tillverkare har vanligtvis kataloger från vilka du kan välja en lämplig bild.

Bild
Bild

Glas

En annan variant är skärmar av polykarbonat eller härdat glas. Härdat glas är flera gånger starkare än vanligt glas, liksom:

  • det är ett termiskt skyddande material, det förändras inte under påverkan av fukt;
  • kan användas under lång tid;
  • det är lätt att ta hand om, och när man väljer en viss design är kontaminering nästan osynlig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dess installation kräver speciella färdigheter. En sådan skärm tål inte starka stötar och kan spricka.

Det finns olika typer:

  • helt genomskinlig eller genomskinlig;
  • färgad (målad);
  • med glans, satin eller spegel.

Mönstret visas som ett resultat av fotoutskrift eller genom att applicera en film på insidan. Det första alternativet är dyrare, men det kan vara allt från landskap till porträtt. I det andra fallet är möjligheterna mer blygsamma, men det är mer tillgängligt.

Bild
Bild

Keramik

Det vanligaste alternativet för att dekorera en arbetsvägg i ett kök är att lägga ut med keramiska plattor (eller kakel). Denna väggbeklädnad är inte rädd för matföroreningar, fuktighet, höga temperaturer. Kaklet kommer att hålla i många år och med rätt vård (och det kan tvättas enkelt) kommer det att se lika bra ut utan att förlora sina användbara egenskaper. Kakel har ett ganska stort urval, både i storlek och utseende. Den kan vara blank eller matt, slät eller präglad, med ritningar, mönster, imitation av naturmaterial, mosaik och andra effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att sömmarna mellan plattorna kommer att störa den holistiska uppfattningen, plus att de behöver ytterligare rengöring. De största svårigheterna uppstår i förberedelsestadiet för väggarna och själva installationen. Det är svårt att göra detta utan erfarenhet, liksom att byta kakel. Demontering kräver mycket tid, ansträngning och mycket städning. Brickan är ganska tung och kräver ansträngning under transporten. Den kan spricka om den utsätts för en punktmekanisk stöt.

Bild
Bild

Men med kakel kan du dekorera inte bara utrymmet mellan kökets övre och nedre sektioner, utan också lägga ut utrymmet under huven eller hela väggen som helhet, vilket är mer praktiskt.

Bild
Bild

Metall

Ursprungligen användes skärmar i rostfritt stål i cateringföretag. Nu används de alltmer i inredningen i hemmakök. Det finns många anledningar till detta:

  • varaktighet;
  • motståndskraft mot smuts och hygien;
  • rostfritt stål försämras inte på grund av fukt eller värme;
  • går bra med andra material;
  • kan antingen poleras enkelt eller med olika mönster - i form av mosaik, blommiga, abstrakta och geometriska mönster.

Både kakel och stora väggpaneler är gjorda av metall. För att rengöra dem behöver du specialprodukter, eftersom slipmedel kan skada ytan.

Bild
Bild

En sten

En stenväggspanel beställs vanligtvis som ett tillägg till samma bänkskiva. Även om natursten ser bra ut, är det bara en smal cirkel av människor som har råd. Därför finns dess konstgjorda motsvarighet oftast. Valet av färger är ganska brett - det finns rena färger, liksom fläckar, fläckar och till och med gnistrar. Väggpanelen ser särskilt imponerande ut med intern LED -belysning. Av fördelarna kan det noteras:

  • möjligheten att gjuta en panel med önskad form eller slipa alla fogar så att den ser solid ut;
  • motståndskraft mot mekanisk, kemisk och termisk spänning;
  • enkel återställning vid skador (tack vare slipning);
  • styrka, lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin tunga vikt och stora dimensioner kommer specialisters tjänster att krävas för leverans, lyft och installation.

Bild
Bild

Plast

Du kan hitta skyddande skärmar gjorda helt av plast. De har ett antal uppenbara fördelar:

  • de är vattentäta;
  • lätt och mycket lätt att hålla på rätt plats;
  • har ett stort antal dekoralternativ - det finns släta modeller, med imitation av kakel, som en sten eller ett trä, med olika bilder;
  • de är de billigaste av alla (finns hos de flesta byggvaruhus).

Dessa plastpaneler är mycket tunna och går lätt sönder. För deras tillverkning används plast, som lätt kan smälta eller ändra färg vid uppvärmning. Sådana paneler bleknar snabbt och under påverkan av rengöringsmedel kan ett dåligt applicerat färgskikt raderas.

Bild
Bild

Trä

En träskärm installeras sällan på arbetsområdet. Om inte bara för rent estetiska ändamål. För att trädet ska vara mer eller mindre resistent mot föroreningar och inte torka ut måste det behandlas med olja. Den behöver särskild vård och underhåll av samma luftfuktighet i köket. I verkligheten är detta nästan omöjligt om bara köket används sällan.

Trädets naturliga skönhet är obestridlig; det är synonymt med respektabilitet . Dess naturlighet är också högt värderad - trädet har ingen negativ effekt på kroppen. Det är möjligt att eliminera grunda defekter, igen genom slipning. Kostnaden för en sådan produkt kommer att vara mycket hög, varför alla typer av träbaserade paneler används istället.

Bild
Bild

Designidéer

För att ett kök ska se riktigt snyggt ut måste det ha rätt färg accenter och proportionerna mellan alla dess delar. Du kan använda en universell teknik - använd neutrala färger för möbler, golv, väggar och tak, späd allt detta med färgade föremål. En av dem blir skärmen. Det måste nödvändigtvis överlappa med något annat - till exempel disk, belysning, textilinredning. Så även en kombination av flera ljusa färger kommer inte att se trotsig ut.

Bild
Bild

Vita interiörer är alltid relevanta . Det blir inte tråkigt om du använder en kakelskärm eller präglad duk. Om du planerar att använda en skärm med kontrastfärg (svart, röd, lila) är det bättre om den är matt.

Bild
Bild

Med tanke på köket, där det huvudsakliga är vitt, kan du stanna kvar i designen i skandinavisk stil. Skärmen i ett sådant kök kan vara brun, kaffe, blå - vilken som helst av raden av lugna naturliga nyanser.

Bild
Bild

Idag är det på modet att använda en kombination av flera typer av kakelplattor - för att skydda väggen i det kök som arbetar - olika i färg, relief eller mönster. För att en sådan kombination ska vara harmonisk är det viktigt att de är lika i stil. Glöm inte att alla inredningsartiklar ska vara sammankopplade. I vissa modeller av skärmar som imiterar råsten, havsrör, vissa träslag kombineras flera nyanser samtidigt. En eller två av dem kan användas för att dekorera en köksuppsättning.

Bild
Bild

Urvalsregler

  • Tänk på att ränder och ränder kommer att märkas mer på en blank yta med mättade färger. För praktiska ändamål, välj ljusa färger och fina mönster utan glans.
  • Mindre brickor ser bättre ut i det här fallet. Enligt uppläggningsreglerna ska den gå bakom överskåpen och bänkskivan. Om det finns få sömmar ska de vara symmetriskt placerade.
  • Skärmen kan täcka inte bara utrymmet ovanför bänkskivan, utan också fortsätta den i huven. Och även dekorera hela väggen eller till och med använda på andra väggar.
  • Alla skärningar och hål i glas görs endast i produktionen. Det kommer inte längre att vara möjligt att ändra dem. Utför därför inga arbeten på väggarna efter mätningen.
  • Var noga med att ta hänsyn till hur ändarna (snitt) ser ut, om de kommer att synas.
  • Snåla inte med installationen. Professionella borde arbeta med dyra och sköra material - så resultatet blir riktigt vackert.
  • Vissa versioner av skärmar som körs med en stor duk kan endast installeras på plana väggar. Först kan luckor kvarstå. Och för det andra kommer material som inte böjer sig, med en stor krökning av väggarna, att vara svåra att fixa.
  • När du beställer, var noga med att ange maximala parametrar för duken för skärmar. Detta är nödvändigt för att ta hänsyn till antalet fogar mellan delarna.

Rekommenderad: