Köksförkläde Av Kakel (60 Bilder): Designalternativ. Honeycomb Brickor I Det Inre Av Köket. Standardstorlekar. Hur Väljer Du Keramiska Plattor För Din Arbetsvägg?

Innehållsförteckning:

Video: Köksförkläde Av Kakel (60 Bilder): Designalternativ. Honeycomb Brickor I Det Inre Av Köket. Standardstorlekar. Hur Väljer Du Keramiska Plattor För Din Arbetsvägg?

Video: Köksförkläde Av Kakel (60 Bilder): Designalternativ. Honeycomb Brickor I Det Inre Av Köket. Standardstorlekar. Hur Väljer Du Keramiska Plattor För Din Arbetsvägg?
Video: Фартук для кухни из плитки 2024, Maj
Köksförkläde Av Kakel (60 Bilder): Designalternativ. Honeycomb Brickor I Det Inre Av Köket. Standardstorlekar. Hur Väljer Du Keramiska Plattor För Din Arbetsvägg?
Köksförkläde Av Kakel (60 Bilder): Designalternativ. Honeycomb Brickor I Det Inre Av Köket. Standardstorlekar. Hur Väljer Du Keramiska Plattor För Din Arbetsvägg?
Anonim

Kakel är ett populärt material i fodret av köksförkläden. Det är valt för ett antal kvalitetsegenskaper. Från materialet i den här artikeln kommer du att ta reda på vad för- och nackdelar med kaklade förkläden är, vilka typer av material och vilka finesser styling är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ett kakelförkläde har ett antal fördelar.

  • Det kännetecknas av sin estetiska attraktion och är ofta en dekoration av köksinredningen, vilket ger dess status till designen.
  • Kakel kan betona alla stilistiska designlösningar - från lakonisk minimalism till lyxig orientalisk stilistik och deras inneboende brokiga design.
  • Kakel säljs i det bredaste sortimentet, och därför kan köparen välja även det mest ovanliga alternativet om det passar inredningen och passar in i budgeten.
  • Strukturen i detta material kan vara mycket varierande. Förutom den vanliga glansen och slöheten kan den förmedla många olika illusioner, så att du kan ge ytan utseendet på vilket byggmaterial som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det kaklade förklädet kännetecknas av praktiska egenskaper och hållbarhet. Materialet är resistent mot fukt, svamp, extrema temperaturer och slipmedel. Kaklet bleknar inte under förklädets drift, och därför kommer dess utseende alltid att vara friskt.
  • Att lägga förklädet kan vara väldigt varierande, från enkla med hårkors till romber, bikakor, paneler.
  • Prissidan av frågan är byggd med ett förhållningssätt till varje kund, ett sådant förkläde, tillsammans med tillhörande material och verktyg, passar in i den planerade budgeten.
  • En vanlig ägare av familjen kommer att kunna utföra vissa typer av styling. För att göra detta måste du tydligt följa anvisningarna från proffs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom fördelarna har kaklade förkläden för köket också nackdelar . En av dem är sömmarna - "ömma fläckar" i läggningen. Förutom att de behöver särskild uppmärksamhet vid fyllning av lederna, blir injekteringsbruk snabbt smutsigt under påverkan av fett. Om plattan själv är lätt att skrubba, kommer sömmarna så småningom att förlora sin estetiska attraktion.

Att demontera ett sådant förkläde är problematiskt, du måste ta bort materialet tillsammans med cementet, och det här är mycket smuts och byggdamm. En annan nyans är svårigheten att klippa kakel, som inte kan undvikas oavsett materialets storlek.

Cirklar är särskilt svåra att klippa. Trimningen måste justeras på ett sådant sätt att symmetri respekteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

Olika typer av råvaror används för att lägga ett kök backsplash från kakel. Låt oss överväga huvudnyanserna i det mest efterfrågade materialet.

Keramisk

Keramik är ett av de mest populära efterbehandlingsmaterialen. Den kännetecknas av låg vikt, tål hög luftfuktighet. Den är gjord av en laddmassa, som innehåller kaolin, sand, kvarts, glimmer och mineraloxider. Materialet sticker ut för sin hållbarhet, hygien, brandsäkerhet och prisvärdhet.

Nackdelarna är behovet av kalibrering, hög värmeledningsförmåga, halka och ljudöverföring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas

Denna kakel skiljer sig från keramik, inte bara i utseende utan också i sammansättning. Det är praktiskt, inte nyckfullt i vården, absorberar inte lukt och smuts. Materialet är motståndskraftigt mot fukt, kan visuellt utöka utrymmet och behåller sin estetiska dragningskraft under lång tid. Glasplattor används i inredningen för att ge den en touch av lyx och hög status.

Nackdelen med råvaror är bräcklighet: en sådan kakel är instabil för mekanisk skada och behöver särskild delikatess under mönstringsarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speglad

Sådant material kännetecknas av förmågan att öka inte bara utrymmet, utan också belysningsnivån. Det kännetecknas av enkel installation, fuktbeständighet, ett brett sortiment och hög motståndskraft mot mekanisk belastning. Denna kakel är gjord i olika mönster och färger. Nackdelen med en sådan beklädnad är de mörka fläckarna som uppträder under drift.

Dessutom kan materialet flisa eller repa om det träffas hårt. En annan nyans är den höga kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc

Detta material dök upp på marknaden för efterbehandling av råvaror för inte så länge sedan, men har redan blivit mycket uppskattat av köpare. Detta är en budget typ av kakel som är lätt att rengöra och har inga skarvar. Detta förkläde är enkelt att installera. Det är dock där alla fördelar slutar: PVC -plattor är rädda för temperaturökning, de är inte helt miljövänliga.

Trots den visuella attraktionen och många olika färger är ett sådant förkläde kortlivat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på backsplash -plattor kan variera. De väljs med hänsyn till själva rummets dimensioner, vilket korrelerar med minimeringen av skärmängden. På grundval av dimensionerna utförs beräkningen med hjälp av onlinekalkylatorer som gör att du kan göra den mest rationella layouten med hänsyn till förklädets standardhöjd och bredd.

Detta är bekvämt och förenklar oberoende beräkningar, men i fallet med en komplex förklädningskonfiguration (förekomst av utskjutande eller nischer, som ligger i taket), är de inte alltid lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardmåtten på bakplattan är 10x10 cm . Detta modulära format minskar mängden trimning under fanering. Sådana plattor ökar visuellt parametrarna för det användbara området i köket. Förutom det kan du till försäljning köpa fyrkantiga formar med en kantstorlek på 15, 20 och 30 cm.

Utöver dem kan du limma arbetsväggen med plattor 20x25, 20x30 och 30x40 cm. Grisplattornas dimensioner är 65x120, 75x150, 85x285, 100x200, 100x250, 150x450 mm. Parametrarna för den efterfrågade mosaiken har en kvadratisk kant som sträcker sig från 2 till 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösningar

Idag beror valet av en nyans för ett förkläde på möbelns ton eller eventuella inredningstillbehör. Med tanke på att det är lite naturligt ljus i köket används ljusare färger oftare i design. Dessa är vita, beige, blå, lila, persika toner. De kompenserar för bristen på ljus och ökar därmed storleken på köksutrymmet.

Du kan kombinera ljusa nyanser med ljusa eller till och med mörka . Av de mörka kontrasterna är lila, vin och träiga färger relevanta idag. Ljusa färger som kan ge en positiv stämning i atmosfären är rött, orange, turkos och grönt. I detta fall måste en stark röd färg doseras, undvika att den tar rollen som en dominerande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nyanser av grönt är de mycket populära idag . De kan användas i form av enskilda element, kanter, ränder, valfri del av bilden. Svarta plattor är bra för ljusa interiörer, även om deras mängd behöver doseras mer än andra nyanser. Trots sin praktiska förmåga kan den introducera en negativ uppfattning om rymden.

För att undvika visuell obalans kan du köpa den i en uppsättning med vitt och välja kompletterande moduler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Du kan lägga ut brickorna på olika sätt, vilket kommer att underlättas av designidéerna och funktionerna i de befintliga möblerna, liksom dess placering och nyanser av arbetsväggen. Baksidan tyg kan vara en remsa av olika bredder. Beroende på det specifika headsetet kan designen variera. Det kan till exempel vara fiskbens, honungskaka, mosaikbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan utformningen av själva förklädet skilja sig åt . Den kan vara monokromatisk, brokig, i form av en platta med en prydnadsremsa som sträcker sig längs hela sin längd från ena kanten eller i mitten. I vissa fall används en teknik med ett schackbrädesarrangemang av accentplattor. Ibland blir gränsen dekorationen på förklädet. Mottagandet av en panel anses vara en vacker och modern typ av design. En populär designlösning är också kontrasten mellan texturen på backsplashplattan och accentuering av ett annat område i köket (till exempel en kombination av matt för backsplattan och blank för golvet).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Både släta och präglade kakel kan användas som dekoration. Lätt vård måste dock bedömas. När det gäller ritningarna på formarna bestäms deras relevans av den stilistiska lösningen på inredningen. Någon föredrar att dekorera köket med kakel med blommor, andra gillar rätter och andra gillar frukt.

När du väljer detta eller det alternativet måste du förstå att för harmoni är det att föredra att välja ett tryck som inte går ihop med möblerna. Därför kommer samma monogram att se mer organiska ut än koppar te eller kaffebönor. Men om det finns ett minimum av bagateller i rummet, tas disken bort i ett väggskåp, frukt eller en kopp te i förklädets design har alla chanser till en harmonisk infusion i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på flera av de mest relevanta layouterna för ett kaklat förkläde.

Klassisk

Denna metod innebär att man lägger den vanliga typen med bildandet av hårkors, detta är en typisk beklädnadsmetod för nybörjare. För det, använd fyrkantiga formar av samma storlek. Fogarnas bredd väljs utifrån kakelelementens storlek. Färglösningar för sådan styling kan vara mycket olika.

Klassisk styling kan kombineras med diamantstyling . Dessutom ser det bra ut när det är grunden för ett förkläde med en dekorativ panel. Du kan använda denna typ av styling i vilken designstil som helst, vare sig det är Provence, country, Gzhel eller loft, grunge, chalet, lapptäcke.

I varje fall bör satsningen göras på de möbler som används, välja nyanser som matchar fasadens eller tillbehörets ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik

Detta förkläde låter dig diversifiera kökets design. Faktum är att en mosaik är en massa av de minsta elementen, som läggs både på traditionellt och kompositionsmässigt sätt. Vissa fragment måste anpassas oberoende till mönstret för att uppnå sömmarnas identitet.

Andra är arrangerade fragmentariskt på rutnätet, och därför är sådan styling initialt enklare, den liknar den klassiska i reducerad skala . Användning av mosaikinstallation är att föredra i design med tonvikt på minimalism och utlämning av små möbler.

Om det finns för många små saker i inredningen kommer ett mosaikförkläde att öka effekten av röran i köket. Hans stilar är minimalism, hi-tech, konstruktivism.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vildsvin

Denna installation är inget annat än en tolkning av tegel. I grund och botten använder den en skiftteknik. Element måste vara rektangulära. De kan placeras både traditionellt horisontellt och vinkelrätt mot golvet. Denna stylingmetod är relevant för sådana designriktningar som loft, chalet och grunge, samt brutalism.

Vänd uppåt och med en förskjutning enligt fiskbensprincipen används i andra stilistiska grenar av inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vaxkaka

En sådan kakel ser ovanlig ut, men den kan inte kallas universell. Det är inte lämpligt för varje interiör på grund av dess komplexa visuella effekt. I själva verket är det sexkantiga geometriska formar, som limmas en efter en med beaktande av identiteten hos sömmarnas bredd. Arbetet är ganska svårt, bara en professionell plattsättare kan utföra det perfekt.

Du kan använda en sådan design i moderna stilistiska riktningar med betoning på minimalism och strikt funktionalitet (till exempel i stil med minimalism).

Bild
Bild
Bild
Bild

Panel

För panelen väljs olika kakelscheman. Det kan vara layouten på en komplex bild från de minsta elementen, inneslutna i en ramram. Dessutom skapas lakoniska bilder under panelen med hjälp av färdiga bilder i rutnätet. Det andra materialet är bekvämt genom att du inte behöver välja elementen i bilden och lägga dem före huvudarbetet på golvet för att se hela bilden.

De använder paneltekniken oftare i riktningar som försöker visa atmosfären i hemmakomfort . Samtidigt ska köksytan vara tillräcklig för att panelen ska se organisk ut. Det kan till exempel vara lantlig stil, Provence. Om du vill dekorera ett lapptäcke med en liknande inredning med dess karakteristiska längtan efter variation, måste du dosera panelens storlek och välja ett litet område av köksförklädet för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under trädet

En sådan köksfinish anses vara en av de mest efterfrågade idag. Som regel är förkläden av denna typ gjorda för ljusa interiörer. Sådana plattor på avstånd liknar brädor som limmas mot väggen horisontellt. Mot den allmänna bakgrunden ser en liknande inredning inte bara snygg ut, utan också spektakulär. Imitation av trästruktur skapas av PVC -plattor eller genom att kombinera keramiska plattor av olika storlekar.

Tekniken för tillverkning av kakel gör att du kan återskapa den autentiska konsistensen av alla typer av trä, vilket positivt höjer interiörens status . Plattor med trästruktur kan användas i olika designriktningar, inklusive ekologiska och etniska grenar av stilistik. Det kan vara engelska, antik stil, art deco, vintage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en kakel för att avsluta en arbetsvägg är nödvändig baserat på ett antal faktorer. De köper den från en pålitlig tillverkare med ett gott rykte och får ett lager på 10-15% av totalen (redogör för defekter i arbetet). Du måste ta moduler från en sats: detta eliminerar risken för att köpa dies i olika nyanser och olika tjocklekar. De väljer en design som passar inredningen i ett visst kök.

Det är att föredra att använda vanliga moduler med en diskret finish: Genom att göra det kommer du att lämna dig själv möjligheten att inkludera användbara små saker i interiören. Du kan dekorera panelen med en liten insats eller satsa på texturens unika karaktär. Så beläggningen kommer att se dyr ut, och interiören kommer inte att överbelastas.

Ljusa spetsar eller tegelverk ser bättre ut i design än brokiga färger omgiven av ett stort antal möbelelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patchwork måste väljas för köket med ett minimum av inredningsdetaljer . Samtidigt kommer små moduler i mjuka färger att se mer harmoniska ut. Antalet kontrasterande nyanser av mönster bör inte överstiga fyra. För etniska och skandinaviska mönster räcker det ibland med två. Ritningen ska inte komplicera uppfattningen av köket, ögonen ska inte bli trötta när man tittar på det.

För att matcha tonen, vilket är svårt att uppnå på grund av den konstgjorda belysningen av dörrarna i utställningen, kan du ta från huset alla små föremål med önskad färg som matchar möbelfasadens ton eller dess finish. Det är att föredra att välja en injekteringsbruk i ett relaterat utbud av plattor. Om brickan är färgad ska du inte köpa en vit injekteringsmedel för den: det är opraktiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste inspektera varje modul när du köper: detta eliminerar risken för att köpa ett äktenskap med marker eller oegentligheter. Om möjligt måste du inspektera geometrin: om hörnen är visuellt böjda är det inte möjligt att utföra beklädnad av hög kvalitet.

Du ska inte ta resterna, tänk att du i framtiden kommer att kunna hämta en vacker följeslagare till dem. Detta händer sällan, och även i resterna kommer kakel i olika nyanser ofta över.

Bild
Bild

Hur lägger man ut korrekt?

Plattor läggs enligt standardschemat. Starta den från botten, med profilen som grund för att skapa en rak linje. En byggnadsnivå används i arbetet, som kontrollerar läggningens jämnhet. Först jämnas basen ut, eftersom förklädets jämnhet beror på detta. Det behandlas med en primerlösning för att säkerställa korrekt vidhäftning av limmet till väggens botten.

Efter att ha fixerat den nedre planken och applicerat markeringarna går de vidare till beklädnaden . Det börjar från en bekväm vinkel. Lim appliceras på väggen, överskottet avlägsnas med en hackad murslev. Lim appliceras på modulen som torkas av damm, överskottet avlägsnas med en spatel i en riktning vinkelrätt mot riktningen på väggen. Därefter limmas modulen på väggen, pressar den lätt in i limmet, skjuter den och installerar den sedan på sin ursprungliga plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt denna princip är det nödvändigt att limma alla moduler. Om någon av dem lägger sig snett tas det bort och limmas igen. Detta måste göras omedelbart innan limmet fastnar. Identiska sömmar måste göras mellan plattorna med hjälp av plastkors. Den andra och efterföljande raden är lika med den första.

Om du har applicerat lite lim är det lämpligt att låta första raden torka. Detta kommer att rädda de andra och efterföljande från utseendet på en lutning från väggen och en ökning av tjockleken på limmet. När du lägger kakel efter kakel, ta bort eventuellt överskott av cement omedelbart. Efter att han tagit tag i det blir det problematiskt att göra detta.

I arbetet är det nödvändigt att stänga slutet. Detta kan göras med ett tätningsmedel. Den appliceras med en konstruktionspistol, spridd i ett tunt och jämnt lager, trimning med en gummispackel för injektering. Tätningsmedel utförs från alla sidor (sida, topp och botten).

Rekommenderad: