Mosaik För Köket På Förklädet (65 Foton): Metall- Och Spegelmosaikförkläden I Vita Kök, Mosaikdesign I Interiören Och Lättheten

Innehållsförteckning:

Video: Mosaik För Köket På Förklädet (65 Foton): Metall- Och Spegelmosaikförkläden I Vita Kök, Mosaikdesign I Interiören Och Lättheten

Video: Mosaik För Köket På Förklädet (65 Foton): Metall- Och Spegelmosaikförkläden I Vita Kök, Mosaikdesign I Interiören Och Lättheten
Video: Tommy sätter mosaik i kök 2024, April
Mosaik För Köket På Förklädet (65 Foton): Metall- Och Spegelmosaikförkläden I Vita Kök, Mosaikdesign I Interiören Och Lättheten
Mosaik För Köket På Förklädet (65 Foton): Metall- Och Spegelmosaikförkläden I Vita Kök, Mosaikdesign I Interiören Och Lättheten
Anonim

Mosaik för att dekorera ett köksförkläde är ett mycket intressant alternativ till den vanliga efterbehandlingen av ett förkläde med olika traditionella och moderna material. Denna ursprungliga idé hjälper dig att förvandla ditt kök nästan oigenkännligt, kommer att ge dess utseende en unik och catchy smak.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla inredningsidéer har mosaik några ganska allvarliga fördelar, liksom vissa nackdelar, med tanke på vilka du måste fatta ett slutgiltigt beslut - om du väljer en fängslande mosaik för att dekorera ett förkläde i ditt nya kök. Fördelar med ett mosaikförkläde:

  • ser snygg och ovanlig ut, låter dig välja olika typer av kompositioner och bilder;
  • ett rikt utbud av alla slags färger och de mest efterfrågade formerna för alla, även den mest krävande smaken;
  • lämplig för både klassiska och moderna rum;
  • motståndskraft mot fukt, vilket är viktigt för rum som ett kök;
  • motståndskraft mot skador;
  • motståndskraft mot höga temperaturer och deras droppar;
  • kommer inte att blekna i solen, behålla färger och mönster länge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är sant att man också måste ta hänsyn till det faktum att en sådan catchy förklädesfinish kommer att ha nackdelar:

  • ett mosaikförkläde kommer att se vackert ut endast med konstant omsorg, vilket måste göras från de allra första minuterna efter läggningen;
  • installationen av mosaiken i sig är en mycket komplex process jämfört med installationen av klassiska plattor;
  • det kommer att finnas många sömmar, vilket innebär att denna finish är sårbar för fukt, smuts, mögel, och därför måste du ständigt bearbeta utrymmet mellan flisarna för att bevara produktens vackra utseende, du måste köpa speciella botemedel mot svamp och mögel med en vattenavvisande effekt;
  • Jämfört med andra dekorationsidéer är mosaik ett ganska dyrt val.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

Material för att dekorera mosaikförkläden kan vara allt från snyggt glas till lyxig plast. De måste uppfylla ganska stränga krav för att klara vissa specifika förhållanden: att vara resistenta mot fukt och temperaturer, inte att vara rädd för påverkan av olika kemiska miljöer och rengöringskomponenter. Något av dessa material har sina egna fördelar och nackdelar, vilket ofta påverkar det slutliga valet.

Bild
Bild

Keramisk mosaik

Keramikmosaik och standardplattor skiljer sig inte nämnvärt åt. Denna typ av design har ökat motståndskraft mot olika temperaturer och luftfuktighet, har ett stort antal olika designalternativ och kommer att hålla länge. Den keramiska mosaiken ser ljus och färgstark ut, ibland verkar det som att den är gjord för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna bör man nämna kostnaden - sådana keramiska produkter kommer att kosta mer än de vanliga plattorna, och det kommer också att vara nödvändigt att köpa en betydande mängd injekteringsmedel för dem. Köksmosaiken av keramiska chips är mycket sämre än mosaiken av samma glas när det gäller val av färger, men det erbjuder mycket mer texturerade idéer. Det kan ha en matt eller glans, det kan imitera antiken, släta stenar eller någon annan sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasmosaik

Glasförkläden är en av de mest populära bland vanliga människor. De kommer att vara billiga, hålla längre än andra material och är mycket lättare att ta hand om. På grund av de små parametrarna för kakel och bränning vid förhöjda temperaturer sticker den ut för sin utmärkta styrka och är mycket mer tillförlitlig än vanligt glas. Det finns flera typer av en sådan mosaik.

  • Homogen . Överdimensionerade glasplattor har en speciell glans och ser ut som slickepinnar, och om de har en tråkighet kommer de att likna glasbitar som bar av vågor på kustsanden. Glasbitar av detta slag är ofta dekorerade med glitter eller folie.
  • Från smalt . Detta är en typ av färgat glas som pressades och bakades vid förhöjda temperaturer tillsammans med metalloxider. Smalt anses vara ett mycket hållbart material, det kan till och med ofta ses som ett snyggt golvbeläggning. Detta glas kännetecknas av dess oändliga och rika färger och glödande effekt inifrån. Var och en av plattorna i detta material har en speciell nyans, som ibland skapar en visuell effekt av det unika arbetet hos en hantverkare. Glasets struktur beror på de tillsatser eller beläggningar som används, till exempel har det ofta en catchy pärlglans.
  • Glas med mineraliska inneslutningar - en originalidé för en köksmosaik. Den gnistrande effekten gör att du kan skapa en illusion av att förklädet är fodrat med ädelstenar; för detta läggs aventurin till glasmassan och ännu oftare - iridium. Glas med inneslutningar av mineraler är inte billigt, men det kan ge köket en exklusivitetseffekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stenmosaik

Mosaiken av äkta sten är mycket original. Stenen anses vara det mest hållbara och mycket intressanta materialet, men har också porer i sin struktur. För att bevara det utsökta utseendet på en sådan produkt under lång tid måste den behandlas med en speciell komposition som fyller porerna och gör det lättare att ta hand om förklädet. Samtidigt rekommenderar experter inte att bygga ett förkläde från mjuka stenar, eftersom de snabbt kommer att absorbera olika vätskor, till exempel rött vin eller juice från bär. Därefter blir det otroligt svårt att tvätta sådana fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsistensen av denna typ av mosaik är polerad eller kan ha viss grovhet på ytan, och köpare väljer ofta förkläden med genomarbetade och präglade prydnader eller snidade mönster. Stenen kan kombineras mycket intressant med andra populära ytor.

Porslin av stengods

Mosaiken är ibland konstruerad av porslinstengods. Det kallas ett elegant substitut för köksstenmosaik på grund av dess utmärkta hållbarhet. Porslin stengods har dock ett ganska litet urval av färger - bara alla bruna nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pärlemor-mosaik

Pärlemor är ett vackert och graciöst material, det har förmågan att reflektera och även dämpa ljuset, vilket gör det mjukt och frånvarande. En sådan produkt har iriserande nyanser. Om det är en naturlig pärlemor kommer denna typ av finish inte att vara billig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallmosaik

Mosaik av detta slag är inte helt gjorda av metall, eftersom det är för tungt för vanliga väggar. Oftast är grunden för mosaiken keramik, och gummi eller plast används också, som har en mässings- eller bronsbeläggning ovanpå. Denna typ av mosaik hjälper tillverkare att imitera guld eller stål. Ett förkläde av metallmosaik är extremt hållbart, praktiskt, den enda nackdelen är att metallbeläggningen förlorar sin lyster med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spegelmosaik

Spegelmosaikplattor är bland de mest hållbara, men de måste vårdas noggrant. Vanligtvis är dessa marker i form av en rektangel eller kvadrat. De finns också tonade. Spegelglas är ett miljövänligt material, det växer inte mögel eller mögel, och alla fläckar som dyker upp kan lätt torkas bort med en trasa och glasrengöringsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken typ av dekoration du väljer i slutändan, kommer att dekorera ett förkläde med en mosaik bli en av dina mest eleganta och originella idéer. Detta fängslande, vackra och mycket praktiska inredningsalternativ kommer perfekt att betona din fantastiska smak.

Hur väljer man en mosaik?

När du dekorerar väggen kommer mosaiken för köket att se väldigt attraktiv ut därför när du väljer en inredningsmetod bör du titta närmare på de fyra huvudalternativen för ett troligt färgschema.

  • Monocolor . En sådan mosaik kommer att läggas ut från moduler av samma färg och samma typ. Oftare är denna typ av lösning relevant för enfärgade kök - det kommer att se bra ut i ett vitt eller rött kök.
  • Blanda . Förklädesmosaik väljs bland olika nyanser, men bara en färg och slumpmässigt. Oftare finns sådan inredning i rum som är inredda i flera färger.
  • Stretch (gradient) . Ett särdrag hos denna lösning är formen på en rektangel på en skala från 1 till 5. Mosaiken ligger på ett förkläde av plattor av samma färg - från mättade toner till mindre iögonfallande nyanser, till exempel från rikt gräsbevuxet grönt till bleka sparris eller till och med ljusgrön. Oftast används dock denna idé i badrum, inte i kök.
  • Panel . Mosaiken är typad i form av någon bild eller original prydnad, ett sådant förkläde kan med rätta bli huvudtemat i köket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från mosaiken kan du enkelt göra alla slags kompositioner med ovanliga tomter, ljusa ornament, snygga mönster. Valet av färger på elementen från vilka mosaiken skapas är helt enkelt fantastiskt. Du kan enkelt hitta dussintals toner av samma färg som skiljer sig från varandra i mättnad.

En ovanlig design kommer att visa sig om du framgångsrikt kombinerar olika mosaikalternativ. Ofta på förkläden kan du se kombinationer av glasflis och keramik, samt sten och metall. Moderna företag producerar redan förberedda dekoralternativ, där vissa ytor kombineras - till exempel sten och glas. Stora byggmarknader ordnar ofta lönsam försäljning, där du kan köpa rester av dyra och eleganta mosaiker till låga priser. Dessa rester är perfekta för att skapa din egen signaturblandning.

Bild
Bild

Stylingtips

En redo att installera mosaik implementeras i speciella matriser-det här är rutor med flera element, som ofta kallas chips. Matrisen i ett stycke är fixerad på den redan förberedda väggen. Du kan fixa produkten på tre sätt:

  • användning av hoppare av polymertypen;
  • limning på polyuretanätet på baksidan av matrisen;
  • med hjälp av en pappersbas (den är limmad på framsidan av matrisen, den tas bort först före injekteringssteget).
Bild
Bild

Experter tror att det värsta alternativet för att fixa mosaiken på väggen är polymeröverdrag, eftersom de kan brytas av när de läggs. Det är bäst att välja det andra alternativet - en kakel på ett rutnät, det kommer definitivt inte att riva och är mycket lätt att hålla fast. Om du vill limma mosaiken själv kommer några användbara tips till nytta.

Bild
Bild

Förberedelse av basen

Väggen måste jämnas, rengöras och torkas ordentligt - du kan börja lägga mosaiken bara 7-8 dagar efter att allt förberedande arbete är avslutat. För den slutliga utjämningen av väggytan väljs ofta vit kitt.

Bild
Bild

Pålägg

För att det nya förklädet ska se snyggt och så jämnt ut som möjligt bör mosaiken först läggas på golvet med ett visst intervall, ungefär beräkna måtten på fogarna mellan plattorna. Layouten som kommer att visa sig överförs gradvis till väggen utan att misslyckas, med noteringar av alla parametrar. Ju mer exakt dessa markeringar kommer ut, desto bättre kommer du att lägga mosaiken.

Bild
Bild

Spädning av lim

Limmet späds ut så att det ser ut som gräddfil i konsistensen. Du behöver inte knåda hela limvolymen på en gång, annars hårdnar det snabbt.

Bild
Bild

Produktdisplay

För att fixa produkten måste du först applicera lim på väggen - med hjälp av en speciell spatel med en slät yta, sedan måste den jämnas med en spatel med speciella tänder i form av rutor. Vidare görs beräkningen enligt den befintliga markeringen, och då är matrisen redan fixad. I detta skede kan produkten fortfarande nivelleras snyggt och vid behov även klippas snyggt.

Bild
Bild

När du fixar mosaiken, tryck inte för hårt på den så att limet inte går utöver sömmen. Om detta händer bör en mindre hackad murslev användas. I de flesta fall betyder det att väggen under förklädet inte är rätt inriktad.

Gnugga befintliga sömmar

Så snart limet torkar, och det tar cirka 3-3,5 timmar, kan papperet eller filmen tas bort från mosaiken. Om din produkt är baserad på papper tar du bort den genom att först fukta den med en våt svamp. Filmen ska tas bort diagonalt, det återstående limet tvättas av med en vanlig svamp. Nu börjar mäskningen av de befintliga sömmarna. Injektionsmassan, som pressas, appliceras med en gummispatel och sprids försiktigt över mosaiken vertikalt och horisontellt, samtidigt som överflödigt lim tas bort diagonalt. En timme senare, när injekteringsbruk fortfarande stelnat, kan resterna av kompositionen avlägsnas med en fuktig svamp utan att tvätta injekteringsmedlet ur lederna. Om det inte tvättas av bra kan du torka av mosaiken med en lösning av alkali och sedan försiktigt skölja av den. Efter det är det bara att polera det färdiga förklädet med filt eller en cykel.

Bild
Bild

Exempel i interiören

Den vanligaste kakelformen är fyrkantig. Det är extremt bekvämt när man lägger mosaik, vid beräkning av materialförbrukning kan det perfekt passa in i alla komplexa interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En mosaik för ett kök av onyx eller marmor ser väldigt dyrt ut. Chips av detta material är ganska stora, vilket gör att de sticker ut bland andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrasten mellan sten- och glasytor på kökets backsplatta ser mycket imponerande ut.

Bild
Bild

Ett bikakeförkläde blir en varm accent i din inredning.

Rekommenderad: