Bougainvillea: Hur Växer En Krukväxt? Varför Faller Löv Och Skivor? Beskrivning Av Typen Av Bougainvillea Naken

Innehållsförteckning:

Video: Bougainvillea: Hur Växer En Krukväxt? Varför Faller Löv Och Skivor? Beskrivning Av Typen Av Bougainvillea Naken

Video: Bougainvillea: Hur Växer En Krukväxt? Varför Faller Löv Och Skivor? Beskrivning Av Typen Av Bougainvillea Naken
Video: 6. Vad är en äng och varför ska man slå den ? 2024, Maj
Bougainvillea: Hur Växer En Krukväxt? Varför Faller Löv Och Skivor? Beskrivning Av Typen Av Bougainvillea Naken
Bougainvillea: Hur Växer En Krukväxt? Varför Faller Löv Och Skivor? Beskrivning Av Typen Av Bougainvillea Naken
Anonim

Bougainvillea är en av de vackraste blommande växterna och glädjer de som finns med ljusa skivor. Växten är väl lämpad för hemuppfödning och kan väcka till och med det mest tråkiga landskapet till liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Bougainvillea (latin Bougainvillea) upptäcktes och beskrevs av den franske botanisten Philibert Commerson, som under en expedition runt om i världen upptäckte den i skogarna i södra Brasilien. Blomman är skyldig sitt namn till ledaren för denna kampanj, Louis Antoine de Bougainville, vars ära namngavs. Upptäckten av arten går tillbaka till 1768, och sedan 1861 har växten odlats i Europa, Asien och Australien.

Bougainvillea var särskilt förtjust i invånarna i Frankrike och Italien, och hon själv tog perfekt klimatet i dessa länder. Turister och resenärer beundrar varje gång klätterväxterna, bokstavligen slingrar sig hemma och är förvånade över de olika färgerna och formerna. Blomman planteras som en häck, används för att bilda bonsai och används ofta i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På vårt lands territorium planteras inte kulturen i öppen mark, vilket är förknippat med säsongsvariationer i temperatur och hög sannolikhet för frost. Inhemska blomsterodlare odlar skönheten i vinterträdgårdar, och på sommaren tar de den utanför och använder den för att dekorera innergårdar och allmänna utrymmen.

Bougainvillea tillhör familjen Niktaginov och är en vintergrön klätterbuske som når en höjd av 5 m i sin naturliga miljö. Bladen är omväxlande ordnade och till och med fasta kanter, och blommorna är ganska inexpressiva och lite märkbara. Breda och ljusa skivor, målade i lila, ljusrosa, violetta, gula och bleka vita färger, ger växten en hög dekorativ effekt.

Växten är väl lämpad för inomhus- och växthusodling och används ofta som bulle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Bougainvillea -släktet omfattar 18 arter, men endast fyra används för dekorativ avel. Detta är Bougainvillea glabra (naken eller slät bougainvillea), Bougainvillea spectabilis (underbar bougainvillea), Bougainvillea Buttiana (Buttian bougainvillea) och Bougainvillea Peruviana (peruanska bougainvillea).

  • Bougainvillea naken är en mycket populär inomhusart på grund av dess kompakta storlek och goda flexibilitet i kronbildning. Blomman växer inte högre än 5 m, har släta vackra blad och är förfader till många moderna sorter.
  • Bougainvillea är underbar (vacker) är en högre art. Med god vård och skapande av optimala förhållanden kan vuxnas höjd nå 15 m. Arten har sammetsblad som är behagliga att ta på, har en stor färgpalett och används ofta för vertikal trädgårdsskötsel av fasader.
  • Bougainvillea peruanska , till skillnad från tidigare arter, blir den bara populär och användes tills nyligen mer för avelsarbete än för inomhusuppfödning. Alla växter av arten utmärks av lång och riklig blomning och god överlevnad. Blomman buskar dock inte särskilt bra, varför det måste stimuleras med frekvent beskärning.
  • Bougainvillea Buttian är en hybridart som dök upp som ett resultat av att korsa naken bougainvillea och peruanska. Som ett resultat tog hybriden de bästa egenskaperna från föräldrarna och kännetecknas av höga dekorativa egenskaper och lång blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett så blygsamt antal odlade arter är tillräckligt för att visa all mångfald i släktet. Detta beror på det stora antalet sorter och hybrider som förvånar fantasin i en mängd olika former och färger. Nedan följer några av de mest populära sorterna, vars recensioner är vanligast.

  • Dubbelrosa . Växten har rosa dubbla skivor med ett gulgrönt centrum, som ser väldigt elegant ut och är i perfekt harmoni med de saftiga gröna bladen.
  • Limberlost Beauty . Ett utmärkande drag för sorten är de känsliga vita dubbla skivorna med ett grönt centrum. I solen blir de rosa och ser väldigt ovanliga ut.
  • Vera Deep Purple . Representanter för denna sort utmärks av stora skivor av ljus crimsonfärg, som effektivt kombineras med mörkgrönt stort lövverk.
  • Orange is . Sorten kännetecknas av intressanta apelsinblad, som i slutet av blomningen får ljusrosa toner. Växtens blad har en brokig färg och presenteras i tre nyanser.
  • Sacura . Denna sort är kompakt och bra för uppfödning inomhus. Blomman växer mycket bra och har ljusrosa skivor som blir renvita med rosa vener i slutet av säsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

För att bougainvillea ska utvecklas korrekt och glädja andra med sin underbara färg, är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt att skapa bekväma förhållanden för den.

Platsval och belysning

Det bästa stället för bougainvillea kommer att vara en isolerad loggia eller en vinterträdgård. Att odla en blomma på fönsterbrädorna är också möjlig, men i det här fallet måste du ständigt begränsa dess tillväxt och beskära den regelbundet. För sommaren, om det finns en sådan möjlighet, är det lämpligt att flytta anläggningen till gatan. Detta görs vanligtvis i slutet av våren-försommaren, när hotet om sen frost redan har passerat, och dagtemperaturen utomhus är lika med rumstemperatur.

Att vänja växten till gatan bör gradvis , exponeras i flera timmar och skyddar med lutrasil från vind och direkt solljus. Varje dag ökas varaktigheten för blommans vistelse på gatan, och efter 2-3 veckor överförs den helt till gatuinnehållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta krav försummas och inomhusväxten utsätts för gatan utan anpassning, kommer blomman snabbt att släppa ut sitt lövverk och förlora sin dekorativa effekt.

När bougainvillea har vant sig vid gatan kan du lägga den på en solig plats skyddad mot drag och lämna den till hösten. Det är lämpligt att inte skugga busken med andra växter och inte flytta den från plats till plats. Detta gäller särskilt för blomningstiden: det är mycket oönskat att vända eller flytta växten under denna period. Blomman behöver 6 timmars exponering för direkta ultravioletta strålar och även mindre skuggning är mycket smärtsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Bougainvillea tillhör mycket termofila grödor och tål inte kyla. Den optimala temperaturen för inomhusodling anses vara över 23 grader på sommaren och minst 15 på vintern. Från oktober till mars ska blomman vara i viloläge, nödvändigt för att växten ska vila och förbereda den för den nya vegetativa säsongen.

Om höga rumstemperaturer kvarstår på vintern finns risken att växten inte "somnar". Detta kommer att påverka dess fortsatta utveckling negativt och kan orsaka mycket dålig blomning och i vissa fall fullständig frånvaro. Därför är viloläge en viktig förutsättning för normal tillväxt och utveckling av en blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skicka växten för övervintring, från början av oktober, minskar vattningen och blomman flyttas till en sval, men samtidigt ganska ljus plats. Substrattemperaturen bör inte sjunka under 5 grader, annars fryser rötterna och bougainvillea dör. Under den vilande perioden kastar växten vanligtvis sitt löv och vilar. I slutet av februari återförs blomman till ett varmt rum och förs gradvis ur sitt vilande tillstånd.

När det gäller luftens fuktighet känns busken bra vid rumstemperatur på 50-60%, vilket beror på det relativt torra och soliga klimatet i växtens hemland. På sommardagar kan bougainvillea sprutas och försöka göra detta så att vattendroppar inte faller på skivorna . Med långvariga eller långvariga duggregn, är blomman skyddad från ett överskott av fukt, och helst förs den in i huset.

Under höst- och vinterperioden reduceras sprutningen flera gånger eller stoppas helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Bougainvillea anses vara en ganska opretentiös växt och behöver den vanligaste vården, inklusive vattning, utfodring och omplantering.

Vattning

Under sommarmånaderna kräver växten riklig och snabb vattning. Du bör först och främst fokusera på substratets tillstånd och under inga omständigheter ska jordkoman torka ut. Lufttemperaturen måste också beaktas, och när den sjunker bör vattningen minskas . Detta beror på att växten inte tål kall fukt och, under sådana förhållanden, kan förlora lövverk. En halvtimme efter vattning måste överflödig fukt från pallarna tömmas, annars kan rötterna ruttna.

På vintern, när bougainvillea är vilande, reduceras vattningsfrekvensen avsevärt, samtidigt som man försöker förhindra att skottspetsarna torkar ut och försvagar turgoren. I slutet av februari ökas fuktintensiteten gradvis, och efter att blomman vaknat växlar de till sommarläge.

Ibland provar en ökad vattning och den ljusa vintersolen att bougainvillea blommar tidigt och vackra takblad visas på de nakna grenarna. I det här fallet behöver du inte oroa dig, busken kommer snabbt att blekna och fortsätta att utvecklas efter säsong.

Bild
Bild

Överföra

När den odlas inomhus i krukor behöver bougainvillea regelbundet planteras om: den växer snabbt rotsystemet och dess kapacitet blir liten. Samtidigt är rötterna i ett begränsat tillstånd, och blomman bromsar tillväxten. Den nya krukan ska vara 2-3 cm bredare än den föregående och måste ha dräneringshål.

Bougainvillea -transplantationsjord köps i en butik eller bereds självständigt. För att göra detta blandas trädgårdsjord eller torv med bladhumus och flodsand i förhållandet 2: 2: 1, och lite vermikulit eller kol läggs till. Ett lager expanderad lera läggs på krukans botten och lite underlag hälls ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med överföringsmetoden överförs sedan växten till en ny kruka och försöker bevara jordklumpen så mycket som möjligt och jorden fylls upp. Proceduren utförs tidigt på våren, direkt efter att blomman vaknat från viloläge . Om bougainvillea känns bra och inte visar tecken på depression, behöver du inte röra den. I det här fallet kan transplantationen skjutas upp ytterligare ett år, varsamt ersätta jordens översta lager med ett nytt. Så unga, aktivt växande exemplar upp till 3-4 års ålder transplanteras varje år och mer mogna växter-vart 2-3 år.

Efter transplantation vattnas bougainvillea rikligt, den gröna massan sprutas med "Epin" eller "Zirkon" och avlägsnas till en ljus plats. Om ett köpt näringssubstrat användes för att transplantera busken, bör ingen ytterligare gödning göras på 2-3 månader. Detta beror på att jorden redan innehåller den nödvändiga mängden mikro- och makroelement, och mättnad med dem kan leda till brännskador på rötterna och död av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

De matar bougainvillea under hela växtsäsongen med hjälp av komplexa mineralgödselmedel, till exempel Agricole, och under aktiv tillväxt - mulleinlösning eller humus. Vid användning av färdiga preparat ges företräde åt formuleringar med låg kvävehalt ., eftersom dess överflöd framkallar en aktiv ökning av den gröna massan, vilket resulterar i att blomningen kan bli utarmad.

Från andra hälften av sommaren, för att förbättra blomningen, har lösningar av preparat med ett högt innehåll av fosfor och kalium använts, som späds ut dem till hälften av den koncentration som anges på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning och formning av kronan

Beskär bougainvillea regelbundet. För det första främjar detta förfarande uppkomsten av nya skott och växtförnyelse. Och för det andra ökar en välformad krona avsevärt blommans dekorativa egenskaper och gör den mycket attraktiv. Svaga, skadade och torra skott skärs först, och sedan skärs hälsosamma årliga stjälkar till hälften.

Växten beskärs antingen tidigt på våren, innan den börjar växa och blomma aktivt, eller mitt på sommaren, mellan de första och andra vågorna av blomning, inte att glömma att nypa de blekta skotten och lämna 4-6 knoppar på dem.

  • Vid bildning av bonsai lignifierade skott berörs inte och används som en stjälk, och när man växer en häck lämnas blomman som en vinstock och fixeras på stöd. De mest lämpliga sorterna för bonsai är Mini Thai variegate, Pink Clouster och Mini Thai och Double Red terry hybrid .
  • Förutom vertikal trädgårdsskötsel och bonsai får bougainvillea ofta en rik form . För att göra detta placeras krukan med växten i en hängande planter, och de hängande skotten skärs till önskad längd.
  • När man bildar volymetriska figurer från bougainvillea till exempel korgar eller en boll placeras en tråd runt blomman, böjd i önskad form. De växande grenarna riktas gradvis längs den, medan de gröna skotten fixas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För förökning av bougainvillea används frön, sticklingar och sidoskikt.

Frön

Frömetoden används mycket sällan, vilket är förknippat med risken för förlust av föräldradrag och växtdegeneration. Först blötläggs fröna i "Zirkon" eller "Epin" och sprids sedan på ett underlag av sand och torv, taget i lika delar. Före plantering kalcineras jorden i en ugn vid en temperatur på 220 grader i 15 minuter. Därefter sprutas planteringen från en sprayflaska och täcks med film eller glas. Helst bör behållaren vara utrustad med en bottenvärmare som håller underlagstemperaturen på 27 grader.

Periodiskt fuktas jorden och växten ventileras. Efter att de första skotten har dykt upp, vilket vanligtvis inträffar efter 2 månader, tas glaset bort och plantorna odlas på vanligt sätt. Efter att två blad har dykt upp på unga groddor, dyks de ner i olika behållare och överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För att föröka en blomma med en skärning skärs en del av skottet, som har 1-2 knoppar, från växten. I det här fallet görs det nedre snittet snett och utförs 2 cm under njuren, och det övre snittet är rakt och 1 cm ovanför det. Sedan torkas skäret något och behandlas med "Kornevin".

Planteringen utförs i ett substrat av bladhumus och kvartssand, tagen i förhållandet 2: 1. Stjälken är begravd 3-5 cm, fuktad och täckt med en glasburk. Periodiskt sprutas jorden och groddarna luftas dagligen.

Röta sker vanligtvis efter 2-3 månader, varefter burken tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidoskiktning

För förökning av bougainvillea tas en grön sidoskott genom skiktning, skär lite och fixa det med en snittad plats i jorden. Ett litet lager jord hälls ovanpå och fuktas regelbundet. Efter rötterna, som inträffar efter 1, 5 månader, skärs sticklingarna från moderplantan och transplanteras i en separat behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bougainvillea är mycket sällan sjuk, och många utvecklingsavvikelser är mer benägna att associeras med vårdfel än med sjukdom. Till exempel, om en blomma blir gul och faller av, är anledningen troligen ett överskott av fukt. Och om bladen börjar torka vid bladbladet och det är lätt att flytta bort, så här, tvärtom, - växten har inte tillräckligt med vattning. Fallande gröna blad indikerar brist på näring eller plötsliga temperaturförändringar.

Av skadedjur attackeras bougainvillea ofta av spindelmider, mjölkfiskar, skalinsekter och bladlöss . I det här fallet hjälper det att ta bort de drabbade bladen, tvätta blomman med en tvåltvättlösning och tvångsbehandling med Aktellik eller Fitoverm.

När en växt skadas av mjöldagg hjälper det att spraya med "Fitosporin".

Rekommenderad: