Lök Moli (11 Bilder): Beskrivning Av Dekorativ Gyllene Vitlök, Plantering Och Vård Av Lök. Ansökan

Innehållsförteckning:

Video: Lök Moli (11 Bilder): Beskrivning Av Dekorativ Gyllene Vitlök, Plantering Och Vård Av Lök. Ansökan

Video: Lök Moli (11 Bilder): Beskrivning Av Dekorativ Gyllene Vitlök, Plantering Och Vård Av Lök. Ansökan
Video: Skörda, torka & fläta vitlök 2024, Maj
Lök Moli (11 Bilder): Beskrivning Av Dekorativ Gyllene Vitlök, Plantering Och Vård Av Lök. Ansökan
Lök Moli (11 Bilder): Beskrivning Av Dekorativ Gyllene Vitlök, Plantering Och Vård Av Lök. Ansökan
Anonim

I ett försök att förädla platsen väljer trädgårdsmästare ofta växter som utför två funktioner samtidigt: bildandet av grödan och dekorationen av planteringszonen. En av dessa kulturer är den dekorativa Moli -löken, som också populärt kallas gyllene vitlök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Molis lök tillhör stauder. Denna kultur finns allmänt på Rysslands territorium och i Europa . Växtens stjälkar har en höjd av 15 till 30 centimeter, och denna sort är dekorativ på grund av dess blomställningar: blommorna är gula, liknar stjärnor i form. Storlekarna är genomsnittliga - cirka 1 centimeter i diameter. Blomställningen består av flera sådana blommor, dess totala diameter kan vara 7 cm.

Gula blommor kombineras vackert med lansettformade blad med en blågrön färg. Lövverket är brett, har en platt struktur, spetsarna hänger lite. Trots att tallrikarna snabbt börjar bli gula, förblir sortens dekorativitet fortfarande som bäst. Moth lampan är formad som en vanlig boll. Dess diameter är 2,5 centimeter.

Grönsaken går att äta, men det luktar lök, vitlök, vilket är det som gav upphov till det populära namnet "gyllene vitlök".

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Trädgårdsmästare använder flera tekniker för att föda upp vitlök. Det minst populära är frö … Detta beror på att lökens blomning i detta fall måste vänta 4 år. Det är denna gång som stauden behöver bygga upp grön massa. Men endast frömetoden låter dig förnya kulturen helt, och detta bör göras vart 15: e år. Frö planteras på våren, medan många frön läggs ut i ett hål på en gång. Var inte rädd för förtjockning, för i framtiden kan du alltid plantera buskar.

Du kan också multiplicera Moli -löken genom att dela busken . Proceduren utförs både på våren och i slutet av sommaren. Vädret ska vara svalt och bladen ska vara torra. Det är nödvändigt att välja de friskaste och mest kraftfulla buskarna, gräva dem ur marken. Dela sedan upp i delar. Rötterna ska förkortas med en tredjedel. Delenki planteras i fuktig jord med förapplicerad toppdressing. I detta fall används bältesplanteringstekniken. Avståndet mellan buskarna är 0,2 m och mellan raderna - 0,4 m. Det enklaste sättet att reproducera är dock av barn … Prydnadslök odlar dem i stort antal, så det borde inte vara några problem med att skaffa frömaterial.

Barnglökarna ligger alldeles intill moderbusken. De kan trimmas noggrant och omedelbart rotas, eller torkas och lagras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Att ta hand om gyllene vitlök är inte svårt även för en oerfaren trädgårdsmästare. Växten kommer att växa och blomma vackert både i full sol och i skuggiga områden. Marken ska vara lös, lätt och bördig . Moli kommer inte att utvecklas i våta leror. Det är lämpligt att förbereda jorden under höstmånaderna. Kompost och mineraler måste läggas till den. Frö planteras också på våren. Spädbarn planteras vanligtvis på hösten, precis som vuxna lökar. Hålen ska vara grunda. En lök är nedsänkt i dem, strös med jord, vattnas … Under den kalla perioden används mulch i form av torv.

Gyllene vitlök gillar inte överflödig fukt, så det rekommenderas inte att tillåta det. Vattna plantorna när jorden torkar, för detta kan du använda en trädgårdsvattenkanna eller en plastflaska med hål i locket. Om planteringarna är stora är det lämpligt att installera ett automatiskt bevattningssystem. Vattnet ska vara i rumstemperatur . Ogräs växer ofta nära Moli. De måste rensas bort, kombineras med lätt ytlossning av jorden. Under våren och sommarmånaderna behöver du inte lägga mulch, men om du lämnar stugan länge och sommaren är för varm, kommer detta att vara en helt berättigad åtgärd. Du kan mulch lök med halm, torv och nyklippt gräs.

När det gäller förbandet kan plantorna inte befruktas alls . Minskare blomning kommer dock att uppnås med mineralkomplex för lövväxter. Spädning av droger och vattning utförs strikt enligt instruktionerna. Växter behöver inte organiskt material - det appliceras endast före plantering i fattiga jordar. Särskilt dåligt växter tolererar gödsel, kyckling. Men i allmänhet reagerar de bra på gröna infusioner från ogräs. Före vattning ska koncentrat spädas med vatten i förhållandet 1: 10.

Molis lök växer mycket snabbt, så förtjockade planteringar är inte ovanliga. En gång i några år måste planteringarna gallras, även om vissa trädgårdsmästare gör detta årligen. Det är nödvändigt att vänta på att bladen torkar och sedan transplantera några buskar för att tunna ut planteringen. För planteringsmaterial grävs hål, vars djup kommer att vara tre lökar. Efter plantering vattnas nya buskar väl.

Avståndet mellan små lökar ska vara 10 cm, och mellan stora - cirka 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Oftast odlas Moli -lök för dekorativa ändamål. Vi kommer att ta reda på hur du kan tillämpa det på din egen webbplats.

  • Binnikemask … Moli är ganska dekorativa för att dekorera webbplatsen själv. Det är dock värt att komma ihåg att ingen kommer att märka enstaka buskar. Därför måste gyllene vitlök växa massivt.
  • Inramning av gränsen . Molibuskar kan effektivt dekorera stigarna. Och även gyllene vitlök kan dekorera kanterna och kanterna på rabatter.
  • Olika typer av rabatter . Vi pratar här om alpina rutschbanor, stenhuggningar och andra typer av planteringar. Molis ljusgula fläckar ser bra ut bredvid dekorativa stenar, vatten. För att göra kontrasten mer uttalad kan du plantera röda, blå, lila blommor i närheten.

Bland annat, Nattfjärilar kan kombineras med andra typer av dekorativa rosetter. Ju lägre buskar, desto mer kommer de att behövas för att skapa en effektiv komposition . Det är dock värt att komma ihåg att ett stort antal sådana växter kommer att avge en speciell doft som inte alla kommer att gilla. Av denna anledning rekommenderas att plantera lök tillsammans med andra växter. Den trivs på lökar som påskliljor och iris. Och det ser också bra ut med pioner, lavendel, pelargoner, vallmo. Prydnadslök kan planteras bakom andra växter. Under blomningen kommer det fortfarande att vara synligt, men efter det blir bladen gula och kompositionen kommer inte längre att vara så attraktiv. I detta fall kommer andra växter att kunna täcka det gula lövverket.

Fjärilar kan skäras och läggas i vatten . Det är nödvändigt att byta vätska en gång om dagen, eftersom den får en obehaglig doft. Eller så kan du späda ut lite salt i vatten. I detta fall kommer löken att stå upp till 14 dagar, glädjande med vackra blommor. Det ser ännu mer imponerande ut när det torkas i ett bukettarrangemang.

Torkning Moli ska ske i ett rum med svag belysning och god ventilation. Växter ska hängas med blomställningar nedåt.

Rekommenderad: