Atlas Ceder (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Glauka Pendula" Och Andra. Hur Odlar Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Atlas Ceder (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Glauka Pendula" Och Andra. Hur Odlar Man Dem?

Video: Atlas Ceder (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Glauka Pendula" Och Andra. Hur Odlar Man Dem?
Video: How to Plant a Blue Atlas Cedar 2024, Mars
Atlas Ceder (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Glauka Pendula" Och Andra. Hur Odlar Man Dem?
Atlas Ceder (27 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Glauka Pendula" Och Andra. Hur Odlar Man Dem?
Anonim

Den majestätiska cedern har länge ansetts vara ett träd utrustat med mirakulös energi, som kan rena tankar, väcka själen och ge energi. Under lång tid har människor lärt sig att beundra cedrar inte bara i bergsområden utan också på sina egna tomter, eftersom många dekorativa arter är ganska lämpliga att plantera nära huset. En av dessa sorter är Atlas ceder.

Bild
Bild

Beskrivning

I sin naturliga miljö växer denna art i Nordafrika. Kulturen når en höjd av 40 m, har en pyramidal lös krona och täta blågröna nålar formade till klasar. Under det tredje levnadsåret mognar knopparna, de är täta och har en lysande ljusbrun färg.

Bild
Bild

I ung ålder växer en sådan cederträ ganska snabbt . Skiljer sig i bra frostbeständighet och tål även torka bra. Tål korttidsfall i temperatur upp till -20 grader. Trädet tål rök, damm, gas, men älskar ljus mycket.

Bild
Bild

Atlas cederträ kan drabbas av ett överskott av vatten. Dessutom reagerar det negativt på kalkhalten i jorden. Dessa funktioner bör beaktas innan de planteras på platsen.

Olika sorter

Sorter av denna typ används ofta för parkbyggande vid Svarta havets kust. I landskapsdesign används de för att skapa grupper, matriser, gränder och enstaka planteringar. Du kan dela sorterna i separata grupper. Till exempel i sin form är de:

  • pelar;
  • pyramidalt;
  • upphöjd pyramidal;
  • gråtande;
  • blå gråt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Underarterna av Atlas -cedern skiljer sig i nålarnas färg:

  • silverren;
  • blå;
  • gyllene.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära sorterna av arten:

  • Fastigiata . Skiljer sig i en mer långsträckt krona, korta grenar, riktade uppåt. Nålarna avger en blåaktig nyans. Trädet växer upp till 2 m i höjd.
  • Glauca . En annan dekorativ variant som kan ses ganska ofta på personliga tomter. Det kännetecknas av täta grenar och attraktiv blågrå färg på nålarna.
  • Glauca Pendula . Det är en gråtande sort med blåaktiga nålar. Ibland kallas sorten "Sizym weeping". Skiljer sig i täta hängande grenar. Den kan nå en höjd av 6 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jag skulle vilja fördjupa mig i den sista sorten mer i detalj, eftersom den tillhör de mest populära sorterna. Trädets krona bildas av långsträckta skott, på vilka förkortade former bildas . På långa grenar är nålarna placerade enskilt, på förkortade nålar samlas de i buntar om 30-40 bitar.

Bild
Bild

Denna sort är efterfrågad i vårt land på grund av dess motståndskraft mot den ryska hårda vintern och tolererar också torra tider bra och till och med jordens kalkhaltiga sammansättning blir sällan ett problem för den. De enda kraven för innehållet är frånvaron av överskott av fukt och ett väl upplyst område.

"Glauka Pendula" -sorten erhålls genom ympning av en gråtande gren på en vanlig Atlas -ceder. Fortplantning är möjlig genom vårtransplantation. Det används ofta i prydnads trädgårdsskötsel.

Landning

Om trädet odlas från frö, görs plantering efter skiktning i sågspån eller lös luftgenomsläpplig jord. Skott kan ses om ett par veckor. Därefter transplanteras plantorna i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är en långsiktig odlingsmetod som tar flera år och kräver trädgårdserfarenhet, så för enkelhetens skull rekommenderas att köpa en färdig planta från en beprövad plantskola.

Den optimala tiden för avstigning är tidig vår . Vid denna tidpunkt är jorden redan uppvärmd och njurarna har ännu inte öppnats. Plantering är möjlig på hösten, men då finns det en möjlighet att det unga exemplaret inte hinner anpassa sig till en ny plats innan kallt väder börjar.

Bild
Bild

Välj ett område som är väl upplyst av solen i minst halva dagen som den mest lämpliga platsen för plantering. Det bör också vara väl skyddat från vinden, och avståndet till intilliggande landningar och staket bör inte vara mindre än 4 m. Planteringsprocessen är följande.

  • Gräv ett hål 60 cm djupt och 60-70 cm i diameter.
  • Kombinera gräs och humus i proportionerna 3: 1, respektive. Kan tillsättas till blandningen med träaska.
  • Gör dränering från spillror eller expanderad lera med ett lager på 15-20 cm.
  • Placera plantan tillsammans med jordklumpen i hålet.
  • Fyll det tomma utrymmet med den förberedda näringsblandningen och packa jorden runt trädet.
  • Fukta planteringsområdet rikligt. Fyll först i 1-2 hinkar vatten. När fukten har absorberats, häll skottet igen med samma mängd vatten. Vattnet måste avvecklas inom 24 timmar.
  • Krossa cirkeln nära stammen med torv eller svart jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Under de första åren måste det unga trädet knytas, eftersom dess rhizom ännu inte har mognat. Under det första året från mars till april är det nödvändigt att täcka det unga exemplaret med ett tunt lager av gasväv eller annat täckmaterial. Cedern behöver isolering under de första vintrarna.

För att växten ska vakna väl från viloläge rekommenderas att vattna den rikligt på våren, så snart jorden värms upp. Under sommarmånaderna måste grödan vattnas varje vecka, och i varmt väder kan du öka antalet vattningar upp till två gånger i veckan.

Bild
Bild

Periodiskt måste du befrukta trädet och lossa stamcirkeln. På våren är kvävegödsling lämplig, komplex med kvävehalt kommer också att vara optimala för juni, och i juli är det bättre att föredra kalium-fosforblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren måste du utföra sanitär beskärning. Denna procedur innebär eliminering av skadade och frostbitna grenar.

Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd på våren, sommaren och hösten rekommenderas att behandla trädet med fungicider för att skydda mot sjukdomar.

Rekommenderad: