Libanesisk Ceder (41 Bilder): Beskrivning Av Kottar. Hur Ser En Cederträ Från Libanon Ut? Växer Från Frön Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Libanesisk Ceder (41 Bilder): Beskrivning Av Kottar. Hur Ser En Cederträ Från Libanon Ut? Växer Från Frön Hemma

Video: Libanesisk Ceder (41 Bilder): Beskrivning Av Kottar. Hur Ser En Cederträ Från Libanon Ut? Växer Från Frön Hemma
Video: How to grow Atlas cedar from the seeds? Part 1 2024, April
Libanesisk Ceder (41 Bilder): Beskrivning Av Kottar. Hur Ser En Cederträ Från Libanon Ut? Växer Från Frön Hemma
Libanesisk Ceder (41 Bilder): Beskrivning Av Kottar. Hur Ser En Cederträ Från Libanon Ut? Växer Från Frön Hemma
Anonim

Den libanesiska cedern är ett slående och ganska sällsynt exempel på cederträdet, som tillhör gruppen tallar . Han har varit känd för människan sedan mycket gammal tid, omnämnanden av honom finns i olika historiska manuskript från Medelhavsländerna, Libanon, och till och med i vissa delar av Bibeln och Koranen. Denna växt anses vara en relik endemisk, eftersom befolkningen minskar varje år, och för närvarande finns det bara 4 arter av libanesisk ceder.

Bild
Bild

Beskrivning

Libanesisk ceder under naturliga förhållanden kan nå en höjd av 55 meter och tjockleken på stammen i omkretsen når 3,5 meter, men i trädgårdar och parker överstiger den inte 35 meter i höjd och två meter i omkrets.

Trädets bark har en tät, rik mörk färg som kan sträcka sig från brunt till grått. Barkens tjocklek når 5 cm närmare rötterna och upp till 2,5 cm nära grenarna.

Toppen eller kronan, som alla tallväxter, är konisk, men den kan också ha en sfärisk form. Efter 16-17 års ålder börjar trädens grenar växa i en nästan jämn vinkel, liggande horisontellt i lager. Ju lägre grenarna är, desto större, mer massiva och närmare toppen av trädet blir de korta och tunna . Som ett resultat ser cedern ut som en långsträckt svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträdets cedertäcke har en fyrsidig struktur, nålarnas färg är vanligtvis mörkblå med en gul-citrongradient nära spetsen. Nålarna samlas i små "buketter" om 15-25 bitar, som är naturliga fytoncider som producerar en stor mängd flyktiga biologiskt aktiva ämnen, vilket undertrycker utvecklingen av skadliga bakterier och insekter. Nålarnas längd är ca 4-5 cm. De uppdateras gradvis en gång vartannat år.

Bild
Bild

Kottar kan ha olika former: cylindriska, fatformade och sfäriska . Allt beror på klimatet där växten ligger. Under varma förhållanden blir knopparna kortare och bredare, medan de i svala förhållanden blir mer långsträckta och tunnare. Deras maximala längd är 15 cm och deras tjocklek är 5-7 cm. Kottarna själva visas på trädet först efter 25 år.

Fröna inuti kottarna är oätliga, täckta med en speciell olja som ofta finns i medicinsk kosmetika - det förbättrar produktionen av kollagen i huden, vilket har en fördelaktig effekt på dess tillstånd.

Fröna kan skördas 2 gånger om året . Första gången är i början av december och andra gången i slutet av juli.

Bild
Bild

Olika sorter

På grund av den enorma populariteten för denna typ av träd bland landskapsdesigners har flera sorter av libanesisk ceder utvecklats som är lämpliga för trädgårdar och parker.

Sargentii

Sorten föddes av japanska uppfödare. Dess funktion kan med rätta övervägas opretentiös vård och plantering . Sargentii kan växa utan problem både på sand och bland stenar. Nålarna har en rik smaragdfärg.

Kronan kryper och själva växten tillhör halvdvärgträd. Dess tillväxt vid den maximala nivån når inte mer än 3 meter och växer bara med 0,3-0,2 millimeter per år. Den är rotad upp till 3 meter djup. För utveckling föredrar han skuggiga områden utan direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beacon Hill

Liten växt upp till 5 meter hög med gråtande grenar … På grund av sitt estetiskt tilltalande utseende blev populär bland designers och dekoratörer … Beacon Hill har en ljusgrön barrstak, en något gyllene stam och frodiga nålknippor.

Denna typ av cederträ växer nästan överallt, men den är fortfarande bättre anpassad för heta klimat. Dess rötter är prickade med små porer, som kan absorbera och behålla mer fukt än andra barrträd. Det är därför Beacon Hill kräver inte ofta vattning och växer bäst i öppna områden med mycket ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glauca

Ett träd som inte på något sätt är sämre än den klassiska libanesiska cedern. Når upp till 50 meter i höjd och överstiger inte 2 meter i diameter … Varje år växer den med cirka 1-2 centimeter. Barkens färg är mörk med en liten röd nyans. Med trädets ålder ändras stammens färg. Så, i de tidiga tillväxtstadierna är barken ljusgrå, och med åldern blir den bara mörkare.

Börjar bära frukt från 6 års ålder, medan kottarna är stora med en lila nyans … Inuti knopparna finns en speciell aromatisk olja som hjälper växten att skydda sig mot skadedjur. Glauca finns i många parker och trädgårdar på grund av dess överflöd och fruktsamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För att själv plantera den libanesiska cedern måste du först välja en planta. Det ska vara hälsosamt, utan sprickor, röta eller annan skada på barkens yta. Det är bättre att köpa plantor i plantskolor tillsammans med komponenter för cedervård.

Groddar med slutna rötter rotar sig snabbare, men själva arbetet görs bättre mitt på hösten, eftersom jorden är väl fuktad och håller önskad temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller själva webbplatsen, bör företräde ges här soliga platser, med tanke på att trädet du ska plantera är ganska stort, så det borde finnas tillräckligt med ledigt utrymme på platsen … Marken måste förberedas ytterligare en månad före plantering. Det är nödvändigt att gräva ett hål med cirka 50 centimeter i diameter, men det är bättre att fokusera på rotsystemets storlek. Vänta sedan på att jorden ska lösa sig och fortsätt sedan till huvudstadiet:

  1. fyll botten med dränering av expanderad lera eller sten;
  2. torv och sand hälls ovanpå i förhållandet 2: 2 tillsammans med mineralgödsel;
  3. tillsätt sedan organiskt gödningsmedel i form av aska, kompost eller humus;
  4. köra i en pinne eller annat stöd som plantan därefter ska knytas till;
  5. täck gödselskiktet med det färdiga substratet, fyll allt med vatten;
  6. vänta tills vattnet absorberas och jorden lägger sig;
  7. sätt en cederträplanta i hålet och täck rötterna med jorden (så att växten rotar snabbare, doppa rötterna i flytande lera innan du planterar);
  8. i slutet binder vi groddarna till det etablerade stödet med ett tunt rep.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Hemma odlas libanesisk ceder huvudsakligen med bonsai -tekniken. Men det finns också några vårdregler:

  1. mycket solljus;
  2. stabil lufttemperatur;
  3. en stor mängd vatten och gödningsmedel;
  4. ytvätt av trädkronan;
  5. miljövänligt gödselmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den libanesiska cedern har två avelsmetoder. Det första sker genom bildandet av frön i kottarna, det andra genom att transplantera sticklingar.

När de odlas från frön är sannolikheten för deras spiring 50% . De lagras i kottar i upp till 20 år, där de är mättade med användbara ämnen för att fortsätta den genetiska linjen. Under naturliga förhållanden är små gnagare och fåglar engagerade i spridning av frön. Frön gror utan särskild beredning vid en temperatur på + 5 ° C efter flera veckor i marken. För att få fröna och inte skada dem, du måste först blötlägga knopparna i varmt vatten i cirka 2 dagar och sedan torka. Då kan du enkelt få ut fröna.

Du kan köpa frön i en specialiserad plantskola, eftersom denna art är ganska sällsynt.

Efter köpet måste du blanda ett speciellt substrat (som kan köpas färdigt i butiken) från arkjord, nålar, sand och ett mineraltillsats genom att placera den resulterande blandningen i en behållare. Sedan måste du plantera fröna några centimeter i underlaget och placera behållaren i ett kallt rum med konstant ljus elektrisk belysning.

Om du gjorde allt korrekt skulle den första spiran dyka upp efter 2-3 veckor . Därefter måste du vänta tills groddarna växer till cirka 50-60 centimeter.

Du bör inte förvänta dig gigantiska storlekar, eftersom artificiellt odlade libanesiska cedrar sällan övervinner en höjd av 15 meter och deras förväntade livslängd är cirka 80 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar samlas bäst på sommaren och skär av cirka 20 cm grenar . Själva planteringen måste börja i början av våren på grund av överflöd av fukt och aktiva komponenter i marken. Innan denna period är det riskabelt att plantera sticklingar. Kom också ihåg att hålla grenarna fuktiga, linda dem med plastfolie eller trasa och blöt sticklingarna regelbundet med vatten. Detta kommer att öka chanserna för framgångsrik groning av libanesisk ceder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Eftersom den libanesiska cedern är en reliktväxt är den mottaglig för alla slags sjukdomar och hotas allvarligt av skadedjur.

Skadedjur

Koppar, bladlöss, skalinsekter, buggar och bukarkor utgör inte ett sådant hot mot den libanesiska cedern som fytopatogena svampar . Dessa är levande representanter för parasitiska lägre växter. Efter att ha förlorat möjligheten till oberoende fotosyntes gror dessa svampar på barken på ett träd, infekterar det med sina sporer, som bokstavligen löser upp trädets struktur och förbereder en språngbräda för vidare utveckling av svamporganismer. Svampens mycel suger ut, liksom en svamp, alla näringsämnen som absorberas av trädet, inklusive klorofyll.

Som ett resultat börjar värden göra ont, och sedan dör växten. Du kan känna igen infektionen genom de karakteristiska grå kåporna av oväntat uppträdda svampar på trädet. När det är infekterat börjar trädet ruttna och mögla .… Processen börjar vid trädets rötter och klättrar upp till toppen. Detta kan undvikas genom att spraya trädstammen med ett speciellt bekämpningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakterie

Bakteriell bränning - en sjukdom som orsakas av bakterien Erwinia amylovora … Det kännetecknas av rikligt sönderfall av kottar och nedläggning av nålar. Och även grenarna på trädet blir svarta och vrider sig till någon form av krokar. Om cedern redan har blivit infekterad kommer den troligtvis att dö. För att förebygga kan du använda alla slags kemiska gödningsmedel, eftersom bakterierna kommer in genom jorden.

Cancer (bakteriell nekros) - är en följd av infektion med bakterien Agrobacterium tumefaciens . Med denna sjukdom faller huvudslaget mot rotsystemet. Klumpar av död vävnad förekommer i rötterna, liknande stora tillväxter. De blockerar flödet av näringsämnen in i stammen, vilket resulterar i att trädet gradvis vissnar. Bakterien kommer in i växten genom skador på rötterna. För att undvika detta är det nödvändigt att höja surhetsgraden i jorden, eftersom den sura miljön hämmar utvecklingen av bakterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virus

Detta är en allmän beteckning för alla patogener. Dessa inkluderar alla slags fytoplasmer, viroider, virus och några mikroorganismer som kan skada växten.

Sjukdomar av denna typ kan spridas på olika sätt: harts från ett redan infekterat träd, pollen, insekter, vatten, fåglar . Alla virussjukdomar kan identifieras med liknande symptom. Detta är en fläck av barrträdet och en förändring i dess färg. Ofta, med en virussjukdom, börjar ceder släppa ut svart harts, som kan infektera närliggande växter.

Virusinfekterade knoppar börjar ruttna och fröna blir mjuka och vattniga. För att förhindra sjukdomen i förväg är det nödvändigt att regelbundet behandla stammen och grenarna med klorerade lösningar, och inte glömma att mata trädet med mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Här är ett bra exempel på hur libanesisk ceder introduceras i parkanläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bonsai träd är bäst lämpade för heminredning.

Rekommenderad: