Kalina Gordovina (35 Foton): Beskrivning, Exempel I Landskapsdesign, Vanlig Gordovina "Aurea" Och "Variegata", Höjd, Plantering Och Skötsel

Innehållsförteckning:

Video: Kalina Gordovina (35 Foton): Beskrivning, Exempel I Landskapsdesign, Vanlig Gordovina "Aurea" Och "Variegata", Höjd, Plantering Och Skötsel

Video: Kalina Gordovina (35 Foton): Beskrivning, Exempel I Landskapsdesign, Vanlig Gordovina
Video: Калина. Посадка и уход 2024, Maj
Kalina Gordovina (35 Foton): Beskrivning, Exempel I Landskapsdesign, Vanlig Gordovina "Aurea" Och "Variegata", Höjd, Plantering Och Skötsel
Kalina Gordovina (35 Foton): Beskrivning, Exempel I Landskapsdesign, Vanlig Gordovina "Aurea" Och "Variegata", Höjd, Plantering Och Skötsel
Anonim

Kalina gordovina är en idealisk buske för plantering i en trädgård. Trots sin stora storlek har den en extremt snygg form, dess vackra blomställningar finns kvar på grenarna i nästan en månad och frukterna kan till och med ätas.

Bild
Bild

Beskrivning

Viburnum gordovina vanlig, på latin Viburnum lantana, är en lövfällande buske från adox -familjen. Trots att dess frukter kan ätas, används kulturen främst för landskapsdesign. Busken har ett starkt och rikligt växande rotsystem, så växten planteras till och med målmedvetet på sluttningarna av raviner och vid vattendragen för att förhindra jordrörelse . Vanlig gordovina i naturen finns oftast i Centraleuropa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalina gorodina, aka svart viburnum, har en hög buske som ser lite ut som ett träd och når en höjd av cirka 6 meter . Växtens diameter är från 3 till 4 meter, men ser inte ut som övervuxna snår, utan är en snygg "hatt". De mörkgröna bladen har en oval form och en något skrynklig yta. Eftersom de är ganska tjocka växer de i längd upp till 18 centimeter. Både bladplattor och skott är täckta med vitt hår, vilket gör busken visuellt "fluffig". Den grå barken börjar spricka när viburnum gordovina når 3 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små frukter i form av bär bildar avlånga klasar. De visas när blomställningarna faller, ändrar sin ursprungliga gröna färg till röd och sedan till svart. Röda bär äts inte på grund av deras syra och syrliga smak, men de sötare svarta används ofta för att göra pajer eller sylt. Under ett år växer viburnum gordovina med bara 30 centimeter, men växtens livslängd når 60 år. Blomningen börjar i juni-busken är täckt med snövita, krämiga, paraplyformade blomställningar av en ganska stor storlek . Svart viburnum blommar från ett par veckor till en hel månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen anses opretentiös och resistent mot både låga vintertemperaturer och perioder med brist på vattning. Hon blir sällan sjuk och kan utvecklas bra även i ett mörkt område.

Olika sorter

Experter skiljer flera sorter av gordovina viburnum. Den mest populära av dem är två sorter.

" Aurea "når en höjd av 200 centimeter och bildar en mycket frodig buske. Ovate bladblad är tio centimeter långa. Blomställningar bildas av gulvita blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variety "Variegata " växer upp till 150 centimeter. En tät buske täckt med löv med små ljusa fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Kalina gordovina planteras enskilt eller i grupper. Den har inga speciella krav för belysning och kan utvecklas både i öppna områden och när det är mörkt. Om möjligt bör kulturen planteras i den del av territoriet där den kommer att få den mängd solljus som krävs för att förbättra dess visuella attraktion. Den optimala jorden är chernozem eller en blandning av silt och lera, vilket ger viburnum tillräckligt med fukt . Syrligheten bör vara antingen svag eller neutral. Växten tolererar kategoriskt inte torv-, sand- och podzoliska jordblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av vanlig gordovina på öppen mark utförs antingen på hösten eller på våren. I det första fallet är det nödvändigt att vara i tid innan bladen dyker upp, och i det andra fallet - innan de första allvarliga förkylningarna. Det är viktigt att först ta hand om jordens bördighet och mata den med komplexa gödningsmedel. I princip utförs landningen i båda utrymmena enligt följande:

  • i ungefär en månad berikas den valda platsen med kaliumfosforgödselmedel och, om så önskas, torv;
  • i nästa steg grävs ett hål, vars djup är 40 centimeter, och diametern sträcker sig från 50 till 60 centimeter; det är viktigt att ett mellanrum på en till två meter upprätthålls mellan enskilda landningar;
  • botten är täckt med en kombination av humus, torv, ett glas träaska och tre matskedar urea;
  • busken är placerad i hålet på ett sådant sätt att dess rotkrage fördjupas med högst 5 centimeter;
  • vidare är fördjupningen täckt med resterna av jordblandningen och dess yta smäller.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den primära bevattningen efter plantering är alltid riklig - så många som tre hinkar kommer att krävas för varje buske. Efter att vätskan har gått ner i jorden och jorden har lagt sig måste platsen vid stammen mullas med torv och sågspån. Det är viktigt att halten av mulch är minst 10 centimeter tjock.

Uppföljningsvård

Att ta hand om Hordovina viburnum buske är ganska enkelt: busken behöver bevattning, befruktning, lossning och beskärning. Det är nödvändigt att omedelbart nämna att mulching utförs under plantering, och sedan ersätts det använda skiktet efter tre år och jorden lossas preliminärt.

Bild
Bild

Vattning

Kalina gordovina älskar fuktig jord, så vattning för det är ganska rikligt, åtminstone tills den nya busken slår rot i det öppna fältet. Proceduren rekommenderas att utföras på kvällarna och för att se till att all vätska drar ner marken till nästan 40 centimeters djup . En vuxen växt bevattnas en gång i veckan, och vattenflödet riktas exakt till zonen nära stammen.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är vanligt att gödsla Viburnum vulgaris två gånger per säsong, på hösten och våren, med hjälp av utvalda mineralkomplex. Om vi pratar om naturligt gödningsmedel är det tillräckligt att applicera dem en gång var 12: e månad. Av mineralgödselmedel införs fosfor, kalium och kväve på våren och endast fosfor och kalium på hösten . Organiskt material, som huvudsakligen består av ruttnat gödsel, används på hösten vid grävning av jorden. I detta fall är det inte förbjudet att kombinera två typer av gödningsmedel och komplettera gödsel med kalium och fosfor.

Bild
Bild

Dessutom, på våren, innan de första bladen dyker upp, matar vissa trädgårdsmästare viburnum med ett par matskedar urea och tillsätt ett par matskedar kaliumsulfid till jorden före blomningen.

Beskärning

Beskärning av svart viburnum utförs bara på våren, innan bladen dyker upp och knopparna börjar röra sig. Förfarandet är sanitärt, eftersom frysta, trasiga, sjuka eller åldrade skott huvudsakligen tas bort. Kronans bildning kan utföras genom enkel manuell nypning och bearbetar därmed grenar över 30 centimeter långa . Om det beslutas att designa en buske i form av ett träd, så skärs alla sidoprocesser helt enkelt under det andra året så att alla växtkrafter går till utvecklingen av huvudstammen. En liknande procedur upprepas under de följande åren. Föryngrande beskärning görs vart 6-10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under det är ungefär ett dussin av de hälsosammaste och starkaste grenarna kvar, och resten är avskuret. Som en radikal åtgärd är det nödvändigt att skära busken helt och lämna bara en trettio centimeter stubbe.

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Kalina gordovina blir mycket sällan sjuk eller blir ett mål för skadedjur, men vissa insekter har fortfarande sin negativa effekt. Som regel talar vi om skalinsekter, bladlöss eller mössor. Av sjukdomarna uppträder fläckar eller mjöldagg oftast . Insekter hanteras vanligtvis med insekticider, till exempel används Karbofos för att bekämpa skölden. För att bli av med bladlöss kan du helt enkelt plantera ett trichogramma bredvid viburnum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att buskens löv attackeras av viburnumbladbaggen. I detta fall måste skotten behandlas med klorofos med önskad procentandel. Svampdödande medel fungerar bra med fläckar och mjöldagg. Som en profylax mot sjukdomar används infusioner av vitlök, lök och tobak.

Förbereder sig för vintern

Kalina gordovina har bra frostbeständighet, därför behöver det inte några speciella förberedande åtgärder före vintersäsongen. Du kan bara kontrollera mulchlagret och se till att det är minst 5 centimeter . Den lägre densiteten korrigeras med ytterligare torv eller humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Viburnum vulgaris reproducerar på flera sätt.

Skikten . Denna metod används endast på våren. Flera skott pressas mot marken och passar in i spåren 10 till 15 centimeter långa. De fixeras med häftklamrar eller bara marken. På hösten ska avkomman redan ha bildat rötter, vilket innebär att skikten är klara för transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens uppdelning . Denna metod är endast tillåten för unga buskar och utförs både på våren och hösten. När du bildar delenki är det viktigt att se till att minst tre förnyelseknoppar finns på varje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning med frön anses vara mycket effektivt, men långsamt. Före ingreppet måste fröet förvaras i kylskåp i nästan 6-7 månader, med de första 3 månaderna bibehållen temperaturen från 18 till 20 grader Celsius och de återstående 3-4 månaderna -från -3 till +5 grader. Under plantering fördjupas fröna bara 3 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer sticklingar skott klipps på sommaren, från cirka juni till juli. Varje skärning ska ha en längd på 10 centimeter och måste ha minst två knoppar. De nedre bladen på handtaget tas bort helt med ett snett snitt, och de övre förkortas med hälften med ett rakt snitt. Kvistarna förvaras i en tillväxtfrämjare tills rötterna dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Viburnum svart är ganska populärt inom landskapsdesign. Oftast används den som en del av en häck, som ser särskilt imponerande ut under blomning eller fruktning. En häck kan omge platsen eller användas för zonindelning av ett utrymme. Tack vare den enkla odlingen, inklusive beskärning, blir det mycket enkelt att justera höjden och densiteten på häcken. En buske är också lämplig för att skapa ett litet rekreationsområde - du kan helt enkelt plantera en buske och placera en bänk bredvid den. Ganska ofta används arrogans för att dölja fula omgivningar, till exempel fasader eller väggar.

Rekommenderad: