Matriser För TV -apparater (37 Bilder): Vad är Det Och Vilket är Bättre? Typer IPS, VA Och TN. Hur Kontrollerar Man Dem För Prestanda? LCD Matris Tillverkare I Världen

Innehållsförteckning:

Video: Matriser För TV -apparater (37 Bilder): Vad är Det Och Vilket är Bättre? Typer IPS, VA Och TN. Hur Kontrollerar Man Dem För Prestanda? LCD Matris Tillverkare I Världen

Video: Matriser För TV -apparater (37 Bilder): Vad är Det Och Vilket är Bättre? Typer IPS, VA Och TN. Hur Kontrollerar Man Dem För Prestanda? LCD Matris Tillverkare I Världen
Video: Выбрать ТВ ДИСПЛЕЙ: IPS vs TN vs VA. В ЧЕМ РАЗНИЦА? 2024, April
Matriser För TV -apparater (37 Bilder): Vad är Det Och Vilket är Bättre? Typer IPS, VA Och TN. Hur Kontrollerar Man Dem För Prestanda? LCD Matris Tillverkare I Världen
Matriser För TV -apparater (37 Bilder): Vad är Det Och Vilket är Bättre? Typer IPS, VA Och TN. Hur Kontrollerar Man Dem För Prestanda? LCD Matris Tillverkare I Världen
Anonim

Det bestämdes att köpa en ny TV eller bildskärm … I en hushållsapparateraffär rinner ögonen helt enkelt upp … Olika modeller med obegripliga beteckningar och egenskaper: LED, LCD, IPS, OLED, VA. Vad det är och hur man gör rätt val till förmån för den eller den TV: n och bildskärmen, läs vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Matrisen är en viktig och dyraste del av en TV, grunden för dess skärm. Varje LCD -skärm eller TV fungerar på grund av flytande kristallers egenskap att ändra polarisationsplanet när ett ljusflöde passerar genom dem, i proportion till den applicerade spänningen. Vätskekristallmatrisen är ett system av elektroder som är placerade vertikalt och horisontellt . Om du tittar på matrisen genom ett mikroskop eller ett speciellt kraftfullt okular kan du se gröna, blåa och röda "partiklar". Oftast är de rektangulära. Var och en av dem är en subpixel. De tre delpixlarna är tillsammans en pixel . För att få en bild måste ljusflödet passera genom alla lager som utgör matrisen. Detta är en polarisator, flytande kristaller, ett ljusfilter och ett annat lager av en polarisator.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De vertikalt anordnade kolumnerna är anslutna till en avkodare (kolumndrivrutin). De horisontella och vertikala raderna rör inte. Deras funktioner styrs av en liten dekoder. Denna enhet kallas också en adresseringsräknare.

Så här kan du helt enkelt berätta hur LCD -panelen fungerar

Typerna av matriser för TV skiljer sig från varandra. När en person går till affären för ett köp kommer han att se skillnaderna mellan dem: bilden av olika modeller kommer att vara annorlunda.

Bild
Bild

Översikt över arter

En matris med olika egenskaper kan installeras i varje TV -modell. Dessa parametrar avgör vad bilden och karaktären på färgåtergivningen blir. Låt oss jämföra dem.

TN

Denna typ (Twisted Nematic) finns vanligtvis i billiga TV -modeller. Översatt från engelska betyder namnet "twisted crystal". Flytande kristaller i pixlar är arrangerade i en spiral.

Fördelarna med sådana produkter är energieffektivitet, budgetpris, svarstid mindre än 6 ms

Nackdelarna med denna typ är den olika färgen på samma objekt beroende på betraktarens vinkel och även ofullständig överföring av alla färger. För att öka visningsvinkeln något används ibland en speciell beläggning (t.ex. TN-Film).

En TV med denna typ av matris är lämplig när den ses från en rätt vinkel . I det här fallet kommer bilden att vara så nära verkligheten som denna teknik tillåter. Om möblerna är placerade så att TV: n kommer att ses i en vinkel, är det bättre att välja teknik med en annan typ av matris.

En annan betydande nackdel är att”trasiga” pixlar kan visas på skärmen, vilka lyser och är mycket märkbara. De kan uppstå eftersom flytande kristaller, även i avsaknad av spänning, fortfarande överför ljus.

Bild
Bild

IPS

Denna typ (In-Plane Switching) utvecklades av Hitachi. Dess fördelar är utmärkt färgåtergivning, ljus bild, betraktningsvinkel upp till 178 ° (för VA -typ - upp till 160 °). Denna vinkel gör det möjligt att se samma bild från olika sidor (uppifrån, sida, rakt fram).

Priset på multimediaenheter med denna typ av matris är mycket högre än andra . Svarstiden är också lite "halt". Endast mycket dyra modeller har inga problem med detta.

Bild
Bild

VA

Denna typ (Vertical Alignment) har en förkortning som kan översättas till "vertikal inriktning". Detta är hjärnbarnet till det japanska företaget Futjitsu.

Den optimala lösningen om du behöver välja en bildskärm för datorspel . Den största fördelen med denna typ av matris är enhetlig belysning. Färgåtergivningen är bra. Betraktningsvinkeln är ganska stor, responstiden är snabb (upp till 5 ms).

Bild
Bild

OLED

De är baserade på organiska lysdioder. Både RGB LED- och WRGB -modeller är kommersiellt tillgängliga. I den senare versionen, förutom de tre-färgade lysdioderna, installeras också en vit diod . Ljusstyrkan, tack vare denna teknik, ökar. Svart återgivning är väldigt realistisk. Svarstiden är minimal. Dessa modeller har bra prestanda och attraktiv design. De är supertunna och ser väldigt moderna ut.

Var och en av pixlarna avger ljus. De kan slås på och av separat från varandra. Det kan finnas glödande pixlar bredvid svart. Tack vare denna teknik uppnås effekten av oändlig kontrast. Ytterligare belysning krävs inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

En negativ faktor när du väljer en TV med en sådan matris är den begränsade drifttiden för lysdioderna . Således har de röda en arbetsresurs på cirka 15 tusen timmar, medan de gröna har cirka 100 tusen timmar. Det följer av detta att ju längre och mer enheten fungerar, desto sämre blir färgåtergivningen.

Bild
Bild

ULED och QLED utmärks av närvaron av blå prickbelysning, liksom närvaron av gröna och röda kvantprickar. R Resultatet är bildandet av spektralvitt ljus. Detta utökar färgomfånget som visas på skärmen. Tekniken på vilken sådana matriser är installerade kan förmedla en absolut vit eller ren grå färg. Sådana matriser är lämpliga för finsmakare av en vacker bild och högkvalitativ färgåtergivning. Det här är de mest moderna matriserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om matrisen går sönder kan den ersättas med en annan . Utbytbarhet är ett intressant inslag i matriser. Om de har samma storlek kan det redan betyda att de är lämpliga att byta ut varandra.

Du måste inte välja namnet på TV -modellen, utan efter kompatibilitet. Du kan ta reda på det genom att markera.

Det här är lätt att göra. Du måste ta bort den bakre luckan på TV: n. Och hitta den information du behöver. Det ligger vanligtvis ovanför serienumret, bredvid modellnamnet på din TV eller bildskärm . I vissa fall, när du byter ut en matris mot en annan, måste du skölja om skalaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man reda på typen?

För att bestämma typen av matris är det ibland tillräckligt att titta på tillverkarens dokument. Detta kan dock göras oberoende, med uppmärksamhet på yttre tecken.

  • VA -typen visar sig vid undersökning genom att färgerna i den bleknar tidigare.
  • Om du försiktigt skjuter fingret över skärmen lämnas ett synligt spår. Det betyder att VA -matrisen är installerad.
  • Den svarta färgen på IPS-matrisen är något blåaktig.
Bild
Bild

Populära tillverkare

En av de största tillverkarna av LCD-TV-apparater i världen är det välkända företaget Samsung. De övervägda elementen produceras också av märken som LG, NEC, Toshiba, Hitachi.

De flesta fabrikerna för tillverkning av dörar finns i Kina, Taiwan

Bland lokala kinesiska tillverkare är BOE och China Star Optoelectronics Technology (CSOT) ledande inom massproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

För att välja rätt en eller annan TV -modell måste du först bestämma för vilka ändamål den ska användas. Du bör också vara uppmärksam på fullheten i din egen plånbok. Om det finns en ekonomisk möjlighet är det bättre att välja alternativet med en dyr matris . Även om behoven också måste beaktas. Om kraven inte är höga kan du välja en teknik med en TN -matris. Sådana TV -apparater har oftast en diagonal på högst 43 tum. En sådan TV kan också användas som bildskärm.

Bild
Bild

Teknik med TN -matris typ är lämplig:

  • fans av dynamiska dataspel;
  • de som vill spara pengar på inköp;
  • de människor som behöver en TV med en diagonal på 23-24 tum, till exempel i köket eller på landet.
Bild
Bild

IPS -tekniken är optimal för:

  • formgivare och de som arbetar med fotografier;
  • stora familjer (de ser förmodligen TV från olika platser i rummet, bilden blir densamma för alla, utan förvrängning, bra för hemmabio);
  • älskare av att spela strategispel.
Bild
Bild

Matriser av VA-typ är väl lämpade för små utrymmen . Färgåtergivningen är något sämre än för IPS -matriser. Enheter med sådana matriser är av mellanklass.

Bild
Bild

Om färgåtergivningen är viktig måste du välja en teknik med matriser som IPS, OLED, QLED. Deras bild ser mest realistisk ut.

Bild
Bild

De mest populära modellerna på marknaden för hushållsapparater är modeller utrustade med OLED -matriser . Denna teknik har enorma fördelar jämfört med andra. Dess särdrag är djupt svart färg, ingen flare på sidorna.

Det rekommenderas också att lita på dina ögon när du väljer en teknik. Människor kan ha lite olika uppfattningar om färg, ljusstyrka, kontrast. Därför kan du lita på dig själv och ta den TV som passar dina individuella preferenser.

Bild
Bild

Ny teknik går framåt med stormsteg. För ett par år sedan var 4K -TV -apparater fortfarande en nyhet för många. Nu köps de mycket oftare. I TV -apparater som stöder detta format installeras vanligtvis följande typer av matriser:

  • VA;
  • IPS;
  • QLED.
Bild
Bild

Hur kontrollerar man prestanda?

För att kontrollera matrisens prestanda måste du göra ett test. För att göra detta, använd testbilder som laddats ner till ett USB -minne. Dessa är vita, gröna, röda och blå färgfält.

På svartvita bilder av en liknande plan kan du se trasiga pixlar. De kan säkert ses med hjälp av en mobiltelefonkamera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att kontrollera TV -bilden mot en grå bakgrund. Ibland kan betydande defekter bara ses på den, till exempel en defekt i en polarisator.

Du bör också titta på den riktiga bilden på TV: n . Det händer att en mörk fläck är något märkbar på en grå bakgrund. Men i en realistisk bild syns det inte. Denna defekt är obetydlig. Du kan köpa en TV -apparat, för ingen kan se en sådan fläck på en stor skärm, och till och med från ett avstånd av flera meter.

Bild
Bild

Kontroll av TV: ns enhetlighet för LED -bakgrundsbelysning utförs på en mörk bakgrund . Du måste se till att det inte finns några stora "bloss". De flesta tillverkare anser inte att små oegentligheter i bakgrundsbelysningen är ett fel. TV: n får inte bytas ut om felet upptäcks senare.

Om en person gillar att titta på TV före sänggåendet, med nedtonade eller helt släckta lampor, kan förekomsten av en defekt i bakgrundsbelysningen vara en mycket obehaglig överraskning . Därför bör du noggrant och långsamt kontrollera bilden innan du köper.

Bild
Bild

Möjliga defekter och funktionsstörningar

Om döda pixlar hittades efter att du köpt en TV, kan vertikala ränder på skärmen efter en tid visas. Denna defekt kan också visas i form av horisontella ränder. Oftast finns det en rad. Ibland finns det flera av dem. Färgen kan vara svart eller grön, röd, blå. Det beror på vilka pixlar som påverkas.

På en grå eller vit bakgrund kan du också märka "färgade fläckar ". Tillverkarna anser att denna defekt är acceptabel. Av denna anledning kan TV: n inte bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mörka hörn kan också ses mot en ljus bakgrund. Det räknas inte heller som ett äktenskap. Om de mörka fläckarna är stora och skärmstorleken är liten blir det inte särskilt trevligt att titta på TV. Därför måste butiken vara försiktig med att kontrollera bilden.

Om en spricka har dykt upp på matrisen betyder det att den har genomgått mekanisk spänning, vilket var anledningen till att den sprack . Vanligtvis, även när TV: n är avstängd, märks det att matrisen är skadad. Men ibland finns det fall där en spricka bara kan upptäckas genom att slå på TV: n till nätverket. Det kommer inte att finnas någon bild på skärmen alls, eller bara en del av den. Oftast är det bara färgade ränder som syns, och den del av skärmen där matrisen är sprucken är helt svart, som med fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk skada kan också uppstå vid inträngande av vätska inuti enheten

Mörka ringar på matrisen kan vara ett fabriksfel. Och de kan dyka upp på grund av att damm eller fukt tränger in i produktens kropp. Vanligtvis är sådana cirklar lätta att rengöra.

Men du bör inte demontera matrisen själv - du måste kontakta en specialist, annars kan skador uppstå. I stället för billiga reparationer måste du sedan "gaffla ut" för att köpa en ny matris eller TV.

Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att små bloss, ljusa eller mörka ränder, fläckar, små i diameter och till och med mörka och lysande enskilda punkter kan finnas på TV -skärmar . Även på dyra modeller. Varje tillverkare har sina egna toleranser för mindre defekter. Därför är köparens mål att hitta en TV utan defekter eller med en minimal, nästan osynlig för ögat.

Ibland "bränns ut matriser ". Utbrändhet sker på vissa ställen. Vanligtvis i de där blå eller vita färger används oftare. Huvudorsaken till denna process är att livscykeln för olika ljuskomponenter är annorlunda, så färgåtergivningen ändras med tiden.

Det rekommenderas inte att reparera en TV eller bildskärm på egen hand vid en störning. Om den är felansluten kan matrisen brinna ut. Du bör kontakta ett specialiserat servicecenter.

Rekommenderad: