Hur Man Matar En En? Top Dressing Av Busken På Sommaren Och Våren För Tillväxt, Professionell Rådgivning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Matar En En? Top Dressing Av Busken På Sommaren Och Våren För Tillväxt, Professionell Rådgivning

Video: Hur Man Matar En En? Top Dressing Av Busken På Sommaren Och Våren För Tillväxt, Professionell Rådgivning
Video: Top dressing a lawn - from start to finish 2024, April
Hur Man Matar En En? Top Dressing Av Busken På Sommaren Och Våren För Tillväxt, Professionell Rådgivning
Hur Man Matar En En? Top Dressing Av Busken På Sommaren Och Våren För Tillväxt, Professionell Rådgivning
Anonim

Många människor planterar enar på dem för att dekorera sina tomter. Liksom andra växter behöver dessa barrträd buskar ordentligt vård. En viktig plats i detta upptar toppbeklädnad.

Bild
Bild

Nödvändiga ämnen

Enbär behöver flera grundläggande kosttillskott. Dessa inkluderar formuleringar med en stor mängd kväve. Särskilt sådana gödningsmedel behövs under vårperioden, eftersom växterna vid denna tidpunkt behöver element som hjälper dem att återställa energi efter vintern.

På sommaren måste toppdressing med järn, magnesium, koppar och zink tillsättas

Bild
Bild

De låter dig göra färgen på barrträd så ljusa och mättade som möjligt. Dessutom bidrar de till en ökad resistens mot effekterna av parasiter.

På hösten är det bättre att föredra preparat med en låg andel kvävehalt. De kommer att sakta ner skotttillväxten något, för vid den här tiden på året har de som regel inte tid att träna bra och helt enkelt frysa ut.

På hösten kan du dessutom gödsla med ämnen med magnesium . De gör det möjligt att förhindra gulning av barr i den övre delen av buskar.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det ett stort antal olika gödningsmedel för enbär. Bland dem:

  • organisk;
  • mineralförband;
  • komplex.

Organisk

Detta gödningsmedel bör användas när hålen förberedas för plantering. För att göra detta, gör en massa genom att blanda torv, humus, gräs. Du måste ta alla komponenter i lika stora proportioner.

Efter plantering behandlas växterna med organiskt material under hela växtsäsongen . Kom ihåg att fågelspillning och mullein inte är lämpligt gödningsmedel för enbär, eftersom de kan orsaka brännskador på buskar och deras efterföljande död.

Bild
Bild

Gödsel kan endast användas för enbär tidigt på våren, eftersom den innehåller en stor mängd kväve, vilket bidrar till den snabba tillväxten av grön massa.

För enbär kan toppdressing vara ett utmärkt alternativ, vars huvudkomponent är vermikompost. När de löses i vatten absorberas sådana ämnen väl i växtceller och aktiverar fotosyntesprocessen . De fungerar också som en stimulans för utvecklingen av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineraler

För enbärens fulla tillväxt och utveckling måste den matas med mineraler. Nitroammofoska fungerar som en sådan komponent . Det tas in när man förbereder marken för att plantera unga plantor.

Befruktning kommer att kräva cirka 200-300 gram ämne per buske. För en vuxen växt räcker 40-50 gram komposition för en enbär. Denna toppdressing introduceras tidigt på våren.

För mer intensiv tillväxt och utveckling av växten kan mineralgödsel appliceras under hela växtsäsongen . Detta förfarande kommer att vara särskilt användbart om buskarna växer i fattiga jordar.

På hösten, på grund av brist på magnesium, kan enebarn bli lite gula. För att stärka dem före vintern kan du också gödsla dem med mineraltillskott.

Bild
Bild

Komplex

Komplexfodring säkerställer inte bara normal tillväxt och utveckling av växter, utan hjälper också till att skydda dem mot svampsjukdomar och skadedjur. De mest effektiva lösningarna listas och beskrivs nedan.

Den gröna nålen . Denna komposition innehåller stora mängder svavel och magnesium. Det bidrar till den rika mörkgröna färgen på barrbarr. Denna lösning används ofta när enbarkens bark blir gul. En växt står för cirka 40-50 gram granulat.

Bild
Bild

" Khvoinka ". Denna komposition är lämplig för utfodring på våren och sommaren. Den innehåller en ökad andel kväve (cirka 13%). Det används ofta under vattning under växternas aktiva växtsäsong. För att förbereda en lösning måste du ta 20 gram av ämnet och späda dem i 20 liter rent vatten.

Bild
Bild

" Kemira ". Ett sådant komplex används för att förbättra jorden innan unga plantor planteras i hålen. För en planteringsgrop behövs cirka 40 gram av ämnet. För en vuxen buske behöver du 50-60 gram.

Bild
Bild

Fertil Gödsel . Denna toppdressing innehåller en stor mängd kväve. Det främjar tillväxt och utveckling av skott. De tar in den på våren innan de landar i planteringshålen. Under hela växtsäsongen bör ett sådant komplex också användas. Ett hål står för 100-200 gram av kompositionen, och för en vuxen buske behövs en lösning med 10 gram av ämnet och 10 liter vatten.

Bild
Bild

Du kan göra en-en-enbärmatning . Mulch anses vara ett utmärkt alternativ. För att förbereda en sådan komposition måste du blanda hö, humus och halm tillsammans. All denna massa bringas till ett fritt flödande tillstånd.

En sådan blandning läggs ut i stamcirkelns område med ett lager av minst 10 centimeter.

Bild
Bild

Detta skyddsskikt bör bytas efter lossningsförfarandet. Mulch, som lades för vinterperioden, måste tas bort med början av varmt väder . Annars kommer växten att börja ruttna, vilket kommer att leda till uppkomsten av svampsjukdomar.

Mulching låter dig behålla en optimal nivå av jordens surhet. Dessutom tvättas alla viktiga mikroelement och makronäringsämnen bort från täckt mark mycket längre.

Förfarandet kan främja utvecklingen av mikroflora som är lämplig för enbär . Det hjälper växter att få alla ämnen de behöver från vatten och jord.

Mulchapplikation hjälper till att undvika ogräs i jorden bredvid barrbuskar. Sådana skadliga element kan ta en stor mängd användbara ämnen från enbär.

Bild
Bild

Ett annat alternativ för hemmatning är kompost . En sådan ruttnad massa är perfekt för enbär. Den är gjord av torkat gräs och matrester. Den beredda kompositionen strös noggrant på jorden. Skiktet ska vara minst 10 centimeter.

På sommaren kan du dessutom tillsätta ämnen med högt innehåll av koppar, zink, fosfor, kalium, magnesium eller järn.

Bild
Bild

Professionell rådgivning

Många erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att alla gödslingar görs i stamcirkelns område, medan avståndet från stammen bör vara 0,15-0,2 meter. Intervallet mellan införandet av näringsämnen bör vara minst 4-5 veckor.

Samma vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man följer ett specifikt utfodringssystem … Så, alla gödningsmedel appliceras bäst under våren (slutet av april) och sommaren (början av juni). Dessutom används de från början av perioden med svullnad av njurarna till ögonblicket för deras fullständiga avslöjande.

Rekommenderad: