Reproduktion Av Berberis: Hur Man Förökar Röda Och Andra Buskar Hemma? Hur Rotar Man Lager? Hur Man Planterar En Buske Genom Att Dela?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Berberis: Hur Man Förökar Röda Och Andra Buskar Hemma? Hur Rotar Man Lager? Hur Man Planterar En Buske Genom Att Dela?

Video: Reproduktion Av Berberis: Hur Man Förökar Röda Och Andra Buskar Hemma? Hur Rotar Man Lager? Hur Man Planterar En Buske Genom Att Dela?
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, April
Reproduktion Av Berberis: Hur Man Förökar Röda Och Andra Buskar Hemma? Hur Rotar Man Lager? Hur Man Planterar En Buske Genom Att Dela?
Reproduktion Av Berberis: Hur Man Förökar Röda Och Andra Buskar Hemma? Hur Rotar Man Lager? Hur Man Planterar En Buske Genom Att Dela?
Anonim

Många trädgårdsmästare och landskapsdesigners använder barberry för att dekorera trädgården. Denna prydnadsväxt doftande växt kan vara en utmärkt dekoration för din personliga tomt. Vanligtvis odlas barberry som en buske, men med vissa regler för beskärning och formning av växten kan ett litet dekorativt träd göras av det . För att föröka en sådan buske hemma finns det flera sätt, som alla har sina egna egenskaper. Därför är det viktigt att i förväg bestämma vilken metod som är bäst lämpad för att plantera den. Det viktigaste är att beväpna dig med information om hur du rotar busken korrekt för att säkerställa dess intensiva tillväxt.

Bild
Bild

Hur förökas genom sticklingar?

Ett av de mest populära sätten att odla berberis bland trädgårdsmästare övervägs förökning med sticklingar … Om frågan om att bevara alla sortens egenskaper hos moderplantan är en prioritet är denna metod idealisk. Denna metod för att odla berberis är också praktisk eftersom extraktion av plantmaterial inte orsakar några svårigheter.

Vanligtvis använder de grenar som erhålls efter beskärning av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Barberry skärs på försommaren. Skott kan dock skördas på hösten, beroende på tillgängligt lagringsutrymme. I det här fallet, efter beskärning av höstskotten, placeras materialet i fuktad sand och lagras vid en temperatur på 0 grader. Röta kan också ske i vatten. Sticklingar kommer att vara klara för plantering i mitten av våren.

Det valda området är förgrävt och befruktat . Ruttna löv eller kompost kan användas som gödningsmedel. En kudde av grovkornig sand bildas ovanpå gödselmedlet, skikttjockleken bör inte överstiga 5 centimeter. Marken ska tampas och vattnas väl och fortsätt sedan med att skörda buskens gröna skott.

Bild
Bild

Vid klippning av skott rekommenderas att undvika exponering för solljus. Grenarna för ympning måste vara friska och unga . Skott med skadad bark är inte lämpliga för detta ändamål. Varje skärning ska ha minst 4 knoppar. Ett snitt måste göras under den nedre tillväxtknoppen. Ovanifrån skärs den överskjutande delen av stammen bort och lämnar ett avstånd på 1 centimeter från knoppen. I botten avlägsnas bladen helt från skottet, och på toppen skärs halva bladen av.

Före planteringen rekommenderas sticklingarna att sänkas ned i en rotstimulerande lösning och lämnas i den i 12 timmar.

Bild
Bild

Landar i marken

I en liten vinkel är skotten begravda i sanden på ett avstånd av 5 centimeter från varandra. Efter att sticklingarna har planterats vattnas de med varmt vatten, vars temperatur bör vara minst +20 grader. Du kan också spraya plantor istället för att vattna. Det rekommenderas att täcka sticklingarna med plastflaskor eller någon form av glasbehållare för att säkerställa att växten har en normal luftfuktighet och temperatur . Det är bättre att skugga plantorna, och när kylan kommer, täck dem. Barberry sticklingar är rotade endast när omgivningstemperaturen är minst +20 grader. När det är varmt ute måste plantorna ventileras. För att bibehålla normala fuktnivåer bör barberrysticklingar regelbundet sprutas eller vattnas.

Bild
Bild

Vård och transplantation

En månad efter plantering bildas rötter på sticklingarna. Det är inte nödvändigt att plantera om plantan direkt efter detta. Först måste berberisen anpassa sig och vänja sig vid solljus, vind, regn och kalla nätter . Plantorna härdas genom att ta bort skyddet en stund. Procedurens längd ökas gradvis. Den bästa tiden att skjuta din gömställe är i augusti. Så unga växter kan bli starkare och bättre anpassa sig till vinterfrost.

Viktig! På våren uppförs ett mini-växthus igen runt sticklingarna, vilket hjälper plantorna att utvecklas bättre. Under sommarsäsongen behöver unga berbär regelbundet vattnas och matas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigning till en permanent plats

Två år efter plantering av berberis, genom sticklingar, kan du förbereda växten för transplantation till en permanent växtplats. Växthuset städas i slutet av juni, varefter du måste vänta till september och plantera om buskarna . Oavsett hur mödosam processen att odla berberis genom sticklingar var det rättfärdigar sig själv. I vissa fall kan han försäkra sig mot stora kontantkostnader, eftersom denna metod är utmärkt för att skapa en säkring.

Fröförökning

Ofta kallas denna metod för växtförökning oförutsägbar. Saken är att under hela odlingsprocessen är det ingen som helt vet vad som kommer att hända. Det finns två sätt att föröka en prydnadsbuske med frön.

  • Plantera plantor . Det är nödvändigt att förbereda en jordblandning, som kommer att innehålla torv och lite sand. Fröna läggs i den fuktade blandningen. Behållare med planteringsmaterial måste förvaras i kylskåp. De går vanligtvis igenom stratifieringsprocessen från december till mars - 90 dagar. Tidigt på våren sås planteringsmaterial i blomkrukor. Avståndet mellan plantorna bör vara 3 centimeter. Detta är nödvändigt för bekväm plockning av växten i framtiden.
  • Så frön i öppen mark . För att samla frön väljs endast stora och mogna berberisfrukter. Planteringsmaterialet tvättas i vatten. Sedan rekommenderas att placera den i en kaliumpermanganatlösning och förvara den i 20 minuter. Fröna torkas före plantering.
Bild
Bild

Hösten anses vara rätt tid på året för sådd av berberisfrön. Landningsplatsen måste rengöras noggrant från skräp och ogräs . I trädgården måste du bilda små trecentimeter hålor. Andelen grobarhet på grund av sådd av frön är liten, så deras antal bör vara rikligt. Såningen är täckt med lös och fuktig jord, varefter platsen mults.

Fallna löv är perfekta som mulch.

Bild
Bild

På våren blir plantorna starkare, så locket kan tas bort helt.

Buskindelningsregler

Om ingen av ovanstående metoder för uppfödning av prydnadsbärbär inte tilltalade dig, kan du prova metoden att dela busken, liksom föröka växten med unga ångor. Om en stark och frisk berberis redan växer på platsen, så råder det ingen tvekan om att den är utmärkt för rollen som en moderväxt, vilket kommer att ge ett bra resultat i framtiden.

De grundläggande reglerna för att dela en buske är följande:

  1. först måste du gräva en buske från marken, detta görs noggrant för att inte skada rotsystemet;
  2. nästa måste du dela busken i delar;
  3. stora rötter sågas, varefter de sitter i färdiga planteringshål;
  4. efter plantering av berberis vattnas området rikligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Våren anses vara en gynnsam säsong för denna process.

Efter att skikten har placerats i marken och alla planteringsregler har följts måste växten skötas ordentligt. Vi får inte glömma placeringen av berberis, detta påverkar direkt färgens ljusstyrka. Om du odlar växten som en häck, är det bättre att plantera buskarna med ett visst intervall - 25-30 centimeter . Under en torka måste du regelbundet fukta barbären. Vi får inte glömma den snabba utfodringen och beskärningen av växten. Det rekommenderas att utföra förebyggande av sjukdomar och noggrant övervaka buskens hälsa. Om du följer de grundläggande reglerna för uppfödning och odling av berberis kan du få utmärkta växter från vilka trädgården kommer att lukta och drunkna i olika färger.

Bild
Bild

Avelsregler för olika arter

Det är känt att prydnadsbärbär vanligtvis förökas av frön eller vegetativt. För att odla någon av arterna och sorterna av berberis måste du noggrant läsa alla metoder för växtförökning. Efter att ha studerat egenskaperna hos varje art kommer det omedelbart att bli klart vad barbären behöver . Det är ett misstag att tro att det är mycket lätt att välja lämpligt alternativ, eftersom var och en har sina egna nackdelar. Om vi pratar om metoden för ympning är det värt att notera att rotningen är mycket långsam. Vid sådd av berberisfrön i öppen mark förväntas en liten grobarhet, den maximala hastigheten kan nå 40%. Med allt detta går plantens sortegenskaper förlorade. Att dela en buske kan påverka barrisens rhizom negativt, och rotskott är inte lämpliga för alla sorter.

Det är bäst att prova var och en av metoderna för att hitta den rätta för att odla en viss berberisort . Så för en prydnadsbuske med röda blad som kallas Thunberg berberis är förökningsmetoden med sticklingar perfekt. Saken är att denna typ av buske bildar ett stort antal tunna stjälkar, som därefter fungerar som lämpliga planteringsmaterial.

Om vi pratar om den skiftande barbären är det bäst att föröka den med frön. Att odla denna sort i ett trädgårdsområde kommer att vara en utmärkt lösning på grund av barberryens dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Det ljusa lövverket, som är fullt av olika färger, sticker ut särskilt. Den kan målas i olika nyanser av gult, rött och grönt.

Ofta gör nybörjare trädgårdsmästare misstag när de odlar berberis. Det största misstaget vid förökning av frön är deras lilla antal. För sådd är det nödvändigt att fylla på tre gånger mer plantmaterial än vad som behövs för andra växtsorter. Detta beror på dålig frögroning.

Risken att förstöra en ung planta uppstår också i processen att gräva ut rotväxten . Efter proceduren för att dela busken skadas rotsystemet, och därefter kan unga växter skada länge på grund av bildandet av nya rötter. Denna metod är endast lämplig för mogna växter. Barberry har förmågan att reproducera på alla befintliga sätt. Men alla är inte lämpliga för odling av enskilda busksorter. Om du vill skaffa en växt som har alla sorteregenskaper rekommenderas det att använda sig av metoden för vegetativ förökning.

Rekommenderad: