Enbärsjukdomar (19 Bilder): Varför Blir Nålarna Gula Och Torra Underifrån Och Vad Ska Man Göra? Hur Rädda En Växt På Våren Från En Mjölkfisk?

Innehållsförteckning:

Video: Enbärsjukdomar (19 Bilder): Varför Blir Nålarna Gula Och Torra Underifrån Och Vad Ska Man Göra? Hur Rädda En Växt På Våren Från En Mjölkfisk?

Video: Enbärsjukdomar (19 Bilder): Varför Blir Nålarna Gula Och Torra Underifrån Och Vad Ska Man Göra? Hur Rädda En Växt På Våren Från En Mjölkfisk?
Video: Växtens vävnader, gömfröig växt 2024, April
Enbärsjukdomar (19 Bilder): Varför Blir Nålarna Gula Och Torra Underifrån Och Vad Ska Man Göra? Hur Rädda En Växt På Våren Från En Mjölkfisk?
Enbärsjukdomar (19 Bilder): Varför Blir Nålarna Gula Och Torra Underifrån Och Vad Ska Man Göra? Hur Rädda En Växt På Våren Från En Mjölkfisk?
Anonim

Enbär är sjuk, liksom andra grödor, och orsaken till detta är parasitiska skadedjur och svamporganismer. Varje trädgårdsmästare behöver veta vad som är det bästa sättet att hantera insekter och sjukdomar som kan orsaka irreparabel skada på växtens hälsa.

Stora sjukdomar

Enbärsjukdomar är svampinfektioner som utvecklas till följd av felaktig vård av växten. Det obehagliga är att var och en av dem kan orsaka en kulturs död.

Infektion med den patogena svampen Alternariatenus Nees (Alternarios) kan leda till att nålar lossnar, men först blir enbärskronan smutsig brun och är täckt med en tunn beläggning av svart. Du kan rekommendera att klippa av grenarna på en sjuk planta och desinficera klippningsplatserna med trädgårdshöjd. De läkemedel som är effektiva i detta fall är kopparoxiklorid, "Abiga-Peak".

Bild
Bild

Om nålarna i början av våren är gula och täckta med en vit beläggning som en spindelväv, kan vi prata om ett sådant ont som en brun shute.

I det här fallet är det smittämne parasitisk svamp Herpotrichia nigra … Dess frukter visas på grenarna - svarta sfäriska tillströmningar. Enebarnarna dör, men de finns kvar på grenarna, stödda av myceliet. Den mest effektiva kontrollmetoden är att beskära skotten eller eliminera hela växten, följt av desinfektion av jorden.

Cancerskador i kulturen åtföljs av en förändring i barkens färg , dess torkning och sprickbildning, vilket i slutändan leder till växtens död. Med icke-turbotorkning visas tegelfärgade bollar på stammen och grenarna. Faktorerna som påverkar sjukdomens utseende är mekaniska skador på enbär och en kraftig förtjockning av planteringarna. "Fitosporin" och Bordeaux -blandning som en förebyggande åtgärd hjälper till att förhindra problemet. Med en stor ansamling av neoplasmer och transformation av barkens struktur är det nödvändigt att bli av med växten.

Bild
Bild

Olika typer av sjukdomsframkallande svampar kan få grenar att torka ut .- om barken på ett träd eller en buske är skadad, kommer patogenen in i växtens inre del. Detta innebär att tappning av nålarna, dess gulning, döning av barken och utseendet på svarta fruktkroppar i svampen, även om skottet är torrt. Behandlingen består av beskärning, fungicidbehandling och Bordeaux -blandning.

Jordsvampar infekterar i sin tur enbärens rötter och krona underifrån. Det är intuitivt klart att fungicidbehandling inte bara ska täcka grenar och nålar, utan framför allt jorden.

Skadedjur och sätt att bekämpa dem

Lyckligtvis har enbärsgrödan inte lika många fiender som andra barrträd, inklusive tall. De vanligaste och farligaste organismerna presenteras nedan.

Skalinsekten infekterar alla typer av enbär . Gulorange larver sätter sig på alla delar av kronan, livnär sig på växtsaft, vilket bromsar tillväxt och utveckling och barken dör av. Skölden minskar växtens immunitet, vilket innebär infektion med en svampinfektion, varefter ytterligare behandling med fungicider krävs. Det är möjligt att rädda kulturen med hjälp av systemiska insekticidmedel, behandla kronan och marken 2-3 gånger med 2 veckors intervall. Det är bättre att alternera preparat på grund av skadedjurs beroende av aktiva ämnen.

Bild
Bild

Enbladlöss, som också livnär sig på växtsaft, är farligt för alla sorter . Eftersom larverna kan bäras av myror som matar på honungsdagg som utsöndras av en insekt, är det nödvändigt att starta kampen genom att förstöra myrbon. Att spruta kronan med en tvållösning (250 g tvättmedel för 5 liter vatten) hjälper till att eliminera skadedjuret, men också läkemedel som "Decis", "Calypso", "Mospilan", "Rogor", kontakta insekticid " Anabazinsulfat ".

Bild
Bild

På grund av avvecklingen av gallmuggor - små myggor bildas tillväxt på grenarna som omger larverna . Skadedjuret lever av dessa neoplasmer. Med många sådana bollar är den enda vägen ut att klippa och bränna de drabbade grenarna. I detta fall bör trädet behandlas med "Aktellik", "Intavir", "Fufanon".

Bild
Bild

Enarna och barrsågens larver lever i marken äter inte bara nålarna, utan också växtens inre delar. Du kan bekämpa skadedjuret manuellt, regelbundet gräva upp jorden, använda tejp och utrota bon. Sprutning med insekticidkompositioner - "Kinmiks", "Karbofos", "Bi -58" är dock mer effektiv.

Bild
Bild

På sommar- och höstdagar kan enbär attackeras av lepidoptera -malar som slukar nålar . I en torka reproducerar de sig särskilt aktivt, och akuta åtgärder måste vidtas för att förstöra dem så att larverna inte faller i marken på hösten - där kommer de att övervintra och nästa år kommer de igen att börja mata på växten. Du kan förstå att detta är en nattfjäril av de bortskämda nålarna - de visar skador. Som behandling används bekämpningsmedel med snävt riktad verkan (mot larver). Unga grenar bearbetas tidigt på våren; det är också viktigt att gräva upp marken nära stammen.

Bild
Bild

Vid en attack av en platt kalvkvalster är det inte alltid möjligt att återanlägga växten . Insekten lägger sig under nålarnas döda partiklar och i barkens rynkor, så det är svårt att märka det. Som en följd av dess vitala aktivitet blir lövverket missfärgat och smulas, enburen förlorar sitt friska och attraktiva utseende och dör ofta. Kampmetod: 3-faldig behandling med läkemedel "Aktellik", "Nurel-D", "Caesar"; hålls med pauser om 10 dagar.

Bild
Bild

Samtidigt bosätter sig skadliga insekter som regel på skadade och svaga växter, så att det med tillräcklig omsorg är tillräckligt att utföra förebyggande förfaranden som förhindrar deras utseende.

Varför blir det gult och vad ska man göra?

Torkning och gulning av nålarna på enbär kan ha tre huvudorsaker. Den mest naturliga förklaringen till varför enbarkronan torkar är när den brinner under vintermånaderna och tidig vår. Solbrännskador är förknippade med ökad aktivitet i himmelskroppen i vissa regioner . På grund av detta sker fotosyntesprocesserna i nålarna, men rötterna kan ännu inte utföra sina funktioner för att ge växten fukt, och den blir uttorkad. Detta resulterar i en gul färg och avtagning.

Denna situation kan undvikas genom att täcka enbär från ultravioletta strålar med säckväv, fram till slutet av mars eller början av april. Det är också lämpligt att tina marken vid rötterna, ta bort snö och bevattna med varmt vatten så att marken värms upp. Om rotsystemet fungerar kommer växten inte att sakna fukt.

Dessutom rekommenderar experter att knyta trädsorter så att grenarnas bräcklighet som uppstår på grund av snöns vikt inte senare orsakar torrhet av nålarna.

Bild
Bild

Från krypande och marktäckande växter kommer snömassan att behöva skakas av regelbundet.

Enbärsjukdomar kan orsaka gulning

Skador av jordsvampar . När de kommer på rötterna försämrar patogen deras livskraft, eftersom det stör den normala tillförseln av näringsämnen i jorden. Denna sjukdom kallas "fusarium", och oftast lider unga skott av det. Nederlaget är direkt relaterat till vattenloggning, brist på naturligt ljus och jordens lerkomposition.

Bild
Bild

Brun mögel eller shute . Sjukdomen orsakas också av patogena svampmikroorganismer, medan enbärnålarna inte bara blir gula utan också genomgår limning på grund av närvaron av en grå spindelnät. Ibland får den drabbade kronan en rödaktig nyans, de mest känsliga tunna skotten torkar upp, men nålarna faller inte av. Du kan undvika infektion genom att plantera enbär så rymligt som möjligt, undvika överflödigt vatten, klippa torra grenar i tid. 2 gånger om året för att förebygga sprutning med Bordeaux -vätska görs.

Bild
Bild

Växten kan också torka ut och bli gul när den skadas av rost, orsaksmedlet är en basidiomycetsvamp . Under året är det svårt att märka att enbären blev sjuk, eftersom symtomen på sjukdomen uppträder först under det andra året - det här är gula neoplasmer. Bättre att bli av med den sjuka kulturen direkt. Separata grenar med tillväxt måste tas bort, och för att stödja trädet och öka dess immunitet är det nödvändigt att utföra behandling med en immunmodulator.

Ofta blir barr-gnagande och sugande skadedjur skyldiga till försämringen av ephedras tillstånd och utseende

När den attackeras av en spindelkvalster en spindelväv bildas på nålarna, mörka fläckar, dessutom blir den gul. Efter ett tag börjar nålarna smula. För att förhindra sjukdom är det nödvändigt att fukta enens krona, och när en tunn väv uppstår, använd insekticider i form av växtinfusioner - maskros eller vitlök. Kolloidalt svavel hjälper mycket.

Bild
Bild

Bladlöss utgör en viss hälsorisk för ephedra . - nålarna krullar och blir gula, tillväxten av grenar avtar kraftigt. Bladlöss elimineras med hjälp av insekticider, liksom att tvätta grenar och klippa av de mest sjuka skotten.

Bild
Bild

En annan fiende av olika sorter av enbär är mjölken . Insekten sätter sig i nålens hålrum på de nedre grenarna. Närvaron av masken leder till att nålarna gulnar och sedan blir de bruna. Det är ganska svårt att bekämpa kolonin av denna ockupant, det är viktigt att ändra preparaten så att insekten inte kan anpassa sig till dem. Enligt trädgårdsmästare är ett av de mest effektiva medlen den kombinerade insekticiden "Engio".

Bild
Bild

Här listas endast de vanligaste skadedjur och svampinfektioner som kan framkalla gula nålar, men i själva verket finns det andra mikroorganismer vars aktivitet leder till detta resultat.

Därför är det viktigt att regelbundet förebygga eventuella sjukdomar när man odlar en gröda.

Förebyggande åtgärder

Konstant vård och förebyggande behandling av enbär hjälper till att förebygga många sjukdomar. Men förutom detta är andra procedurer också viktiga, vilket minskar risken för sjukdomar.

Bild
Bild

För att växten ska förbli frisk och ha ett vackert utseende måste du följa reglerna för dess underhåll

Nödvändiga aktiviteter som att välja en planteringsplats, lämplig jord för olika typer av grödor, lossning, mulching och gödsling måste ske i tid

Först och främst bör uppmärksamhet ägnas åt planteringsmaterialet, som måste vara friskt och friskt. Om det finns misstankar om detta är det bättre att plantera sådana plantor separat från andra redan framgångsrikt odlade växter

För allt arbete - transplantation, beskärning - alla trädgårdstillbehör, verktyg och behållare måste desinficeras noggrant

De flesta växter av denna art påverkas av sjukdomar på grund av jordens höga surhet, med undantag för några buskar som föredrar en sur komposition. Detta innebär att det är nödvändigt att ta hand om införandet av kalk i jorden i förväg

Immuniteten och livskraften hos huvudorganet - roten, beror till stor del på tidig behandling med immunmodulerande medel. Av trädgårdsmästarnas recensioner att döma, är de mest effektiva läkemedlen som främjar rotsystemets bildning och aktivitet de siliplanterade kelaterade mikronäringsgödselmedlen och den koncentrerade tillväxtbiostimulatorn Super Humisol, som reglerar enbärens grundläggande vitala processer. Du kan använda en unik tillväxtstimulator "Epin extra" eller biogödsel gjord genom att odla mikroorganismer - "Nikfan"

Glöm inte säsongsgödsel, som spelar en viktig roll i kulturens tillstånd. Om jorden matas på våren, hösten och, om det behövs, på sommaren med nödvändiga mineraler, kommer detta att säkerställa normal näring av rötterna och den ovanjordiska delen och minska risken för infektion

Insekter som finns på grenarna och barken måste elimineras omedelbart utan att vänta på deras reproduktion - ett stort antal skadedjur orsakar oftast irreversibel skada och död av ephedra. Därför kommer två eller flera användning av starka insekticider att krävas. När det gäller förebyggande åtgärder är det bästa sättet att skydda buskarna att täcka sitt utrymme nära stammen med tallbark

Efter vintern blir enbärsträd i landet ofta gula, och det är inte alltid den så kallade fysiologiska torrheten på grund av frusen jord och brist på fukt. Larverna hos vissa skadedjur kan vila på grödan, därför är det i början av våren nödvändigt att sätta fällor för larver och utföra en sanitär klippning av de drabbade grenarna

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att dåligt dränerad mark, för nära plantering av buskar, brist på belysning och förekomst av ogräs kan bli en förutsättning för sjukdomen.

Infektion med skadedjur och infektioner inträffar inte om förhållandena för odling av enbär är gynnsamma . I de flesta fall är orsakerna till sjukdomar kränkningar av kraven på jordbruksteknik och trädgårdsmästarens egna misstag.

Rekommenderad: