Beskärning Av Enbär: Trimning Av Nivaki. Kan Du Klippa Den På Våren? Hur Man Skär Med Egna Händer Och Formar Kronan?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Enbär: Trimning Av Nivaki. Kan Du Klippa Den På Våren? Hur Man Skär Med Egna Händer Och Formar Kronan?

Video: Beskärning Av Enbär: Trimning Av Nivaki. Kan Du Klippa Den På Våren? Hur Man Skär Med Egna Händer Och Formar Kronan?
Video: #2 Följ med mig! - Hur jag klipper mina havtornsklot 2024, Mars
Beskärning Av Enbär: Trimning Av Nivaki. Kan Du Klippa Den På Våren? Hur Man Skär Med Egna Händer Och Formar Kronan?
Beskärning Av Enbär: Trimning Av Nivaki. Kan Du Klippa Den På Våren? Hur Man Skär Med Egna Händer Och Formar Kronan?
Anonim

Barrträd, som inkluderar hög skog eller kazakiska enar, har varit mycket efterfrågade den senaste tiden. Detta träd har många sorter, både i form av krypande buskar och i form av massiva träd med en frodig krona. Med ett sådant överflöd av vyer kan du skapa verkligt unika landskapslösningar på vilken webbplats som helst. Sant, för detta måste du känna till reglerna för beskärning av enbär och finesser i denna process.

Bild
Bild

Tid för hårklippning

Vintergröna barrträd har ingen växtsäsong, det vill säga det finns ingen tid för fruktmognad. Det betyder att det inte finns några strikta tidsfrister för beskärning av enbärsgrenar.

Du kan beskära denna ephedra på våren, sommaren och hösten, det vill säga året runt.

Detta förklaras av det faktum att själva enbärens huvudvård ligger i kronans bildning och dess rensning av gamla och sjuka grenar. Dessutom för att för att en vuxen enbär ska vara vacker och frisk, särskilt en skog, måste denna procedur utföras regelbundet.

Bild
Bild

Beskärningsfrekvensen för enbär påverkas av barrträdets ålder, dess sort och utseende, samt formen som måste ges till den. Så, för att skapa en pyramidal enbär måste beskärning utföras inte bara ganska ofta utan också regelbundet.

Bild
Bild

I genomsnitt tror professionella trädgårdsmästare att det är bäst att göra enbärets undergång vid följande tidpunkter:

  • på våren - från april till slutet av maj;
  • på sommaren - från början av juni till mitten av juli;
  • på hösten - från början av september till slutet av oktober.

På vintern måste beskärning av enbär överges. Vid denna tidpunkt faller växten in i en vilande period.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att komma ihåg en punkt till: växten beskärs en gång vartannat år.

Ett undantag från regeln är den så kallade sanitära beskärningen . Om det behövs bör det utföras inte bara årligen, utan också flera gånger inom 12 månader.

Bild
Bild

Enbär är en vintergrön växt som växer mycket långsamt . Och det är därför den behåller den skapade formen på sin krona länge. Därför, om du utför denna procedur korrekt, kan du dekorera din webbplats med en ovanlig växt under lång tid.

Bild
Bild

Typer och steg-för-steg-instruktioner

För närvarande finns det flera huvudtyper av beskärning. Hemma kan du skära en en själv på två sätt.

Punkt

I detta fall skärs varje skott separat, nödvändigtvis skärs den redan bildade knoppen. Detta alternativ används vanligtvis när kronan bildas i unga växter.

Bild
Bild

Blind trim

Antar massskärning av unga stjälkar. Vanligtvis används enkla trädgårdssaxar, och platsen för de bildade knopparna spelar ingen särskild roll.

Bild
Bild

Beskärning av enbär, beroende på tidpunkten och syftet med utförandet, är indelad i tre grupper . Någon av dem låter dig skapa ett verkligt konstverk i ditt lanthus eller en personlig tomt. Dessutom har varje version av detta förfarande sina egna egenskaper och finesser i genomförandet.

Sanitär beskärning

Varje ägare till en en bör göra det när snön just har smält. Som namnet antyder är en sådan operation av hälsoförbättrande karaktär.

Huvudsyftet med denna procedur är att skära av sjuka, trasiga, torra eller infekterade enbärskott.

Det utförs torrt med en trädgårdssax eller en liten beskärare . Först måste du identifiera de skott som måste tas bort. Med din vänstra hand måste du försiktigt skjuta friska grenar åt sidorna. Ta beskäraren med höger hand och skär av den skadade stammen i en vinkel på 45 grader så nära den främsta friska stammen som möjligt.

Bild
Bild

Proceduren utförs tills endast friska och starka skott återstår på enbären.

Alla skurna och skadade skott måste tas till ett ställe och om möjligt brännas, särskilt om skotten har infekterats med svamp. Experter rekommenderar att du utför denna procedur så snart snön smälter helt . Under hela vår-höstperioden är det dock nödvändigt att regelbundet inspektera enbär för skadade eller torra grenar. Om någon identifierades under inspektionen, bör en sanitär beskärning utföras så snart som möjligt.

Bild
Bild

Gallring

Denna beskärning görs en gång, högst två gånger om året och behövs mestadels av unga träd och enbuskar. Dess väsen är att klippa av de skott som är överflödiga, bara störa kronan och störa dess korrekta bildning och sunda tillväxt.

Bild
Bild

Proceduren utförs med en beskärare . Det görs bäst under vårsäsongen. Beskärningsmetoden är blind. I en vinkel på cirka 45 grader skärs alla de grenar som växer mot stammen massivt. Det vill säga syftet med proceduren är att beskära felaktigt växande grenar och ge plats för tillväxt av nya och friska skott.

Det är också viktigt att veta och förstå att sådan tunnare beskärning är nödvändig inte bara för att förbättra buskens rätta tillväxt, utan också för att göra den friskare.

När allt kommer omkring brukade de avlägsna grenarna störa den normala och fria cirkulationen av luft, men nu är de inte det.

Bild
Bild

Schemat är enkelt - de tar bort skott som växer inuti kronan, grenar som har en gaffel och alla onödiga påfrestningar. Som ett resultat bör en jämn, slät stam med en frodig krona i den övre delen finnas kvar.

Bild
Bild

Formande

Barrträd har ett verkligt unikt utseende. Därför är topiärbeskärning ett extremt viktigt och nödvändigt skede av växtvård. Det är hon som låter dig forma och ordna busken vackert, vilket ger den en unik form. Särskilt populär är nivaki - en typ av bonsai, det vill säga gjuten beskärning av enbär, som gör att du kan skapa nästan vilken figur som helst på platsen.

Formation är en ganska enkel övning, förutsatt att den enklaste formen väljs. Ju mer komplex formen måste ges till enbär, desto mer tid och ansträngning måste läggas på den.

I princip är själva förfarandets väsen enkel - blind beskärning tar bort cirka 20% av alla nya skott , medan det på sidorna och på kronans högsta punkt är tillåtet att skära grenar högst en tredjedel av hela deras längd.

Bild
Bild

Det är bäst att utföra formativ beskärning ett par veckor efter den första sanitära beskärningen av grenar, eller i mitten av sommaren, för att skära av redan lignifierade skott, vilket förstör utseendet på enbär som helhet. Torra extra grenar skärs så nära stammen som möjligt, medan levande skott skärs i en vinkel på 45 grader ., lämnar en liten stubbe som är ca 3 cm lång. Skärplatserna själva behöver inte bearbetas efter proceduren. Men efter beskärningens slut är det bättre att gödsla eller spruta enbär med organisk utfodring.

Det är viktigt att komma ihåg att innan du formar kronan är det nödvändigt att studera egenskaperna hos en viss enbars sort och nyanser av dess tillväxt.

Enligt dessa uppgifter är det nödvändigt att välja rätt trimningsform . Annars kommer även resultaten av det mest noggranna arbetet att vara växter med en obegriplig form, som snabbt går förlorad.

Bild
Bild

Hur trimma olika typer av enbär?

Kronbeskärning är nödvändig för alla typer av enbär, utan undantag, även om vissa sorter bara behöver sanitär beskärning av grenar, medan andra tvärtom bara är i formning.

Det är viktigt i förväg, bättre även vid köp, att ta reda på vilken typ av beskärning den valda enbärsorten behöver och hur ofta den senare kommer att behöva utföras.

Det är också nödvändigt att ta hand om vilken form plantans krona kommer att bilda i framtiden . Vissa enbärsorter har en naturlig tendens att odla grenar i form av en boll eller pyramid. Därför måste den formativa beskärningen utföras baserat på detta.

Bild
Bild

Alla sorter av enbär måste beskäras för sanitära ändamål en gång om året - tidigt på våren. Ungefär vartannat år i början av maj utförs den så kallade gallringsbeskärningen.

Men det är värt att komma ihåg att vissa typer av enbär, i synnerhet kazakiska, växer mycket snabbt och de måste gallras varje år, och ibland 2 gånger per säsong.

Till sist, gjutning beskärning utförs endast på dekorativa typer av enbär, som är särskilt odlade för att dekorera en personlig tomt . Sådan beskärning utförs ungefär en gång vartannat, eller till och med var fjärde år, beroende på själva växtsorten.

Bild
Bild

Sanitär beskärning utförs med punktmetoden och gallring och formning - endast av blinda, oavsett sort och typ av enbär. Tidpunkten för själva beskärningen är densamma - från april till slutet av oktober.

Bild
Bild

Rekommendationer

För att någon typ av beskärning ska vara riktigt fördelaktig för enbär och ge växten exceptionellt bra, följande regler måste iakttas.

  • Det är absolut nödvändigt att endast använda ett desinficerat instrument. Människokroppen ska täckas med handskar och skyddskläder. Vissa sorter av enbär har giftiga eller svåra att tvätta bort juice.
  • Innan du fortsätter med proceduren är det nödvändigt att förbereda alla instrument i förväg och skärpa dem kraftigt. Detta är nödvändigt inte bara för snabbt och bekvämt arbete, utan också för att få en skarp kant av grenens snitt. I det här fallet kommer det faktiskt att stramas snabbare.
  • Även om beskärning kan göras mellan våren och mitten av hösten, är det bäst att göra detta direkt efter att snön har smält.
  • Beskärning kan endast göras innan enbär är 1,5 år gammal och är endast lämplig för friska växter.
  • Grenarna måste klippas antingen helt till huvudstammen eller lämna små stubbar upp till 3 cm långa.
  • När du väljer en form för bildandet av enens krona är det mycket viktigt att ta hänsyn till grenarnas naturliga skelett, det vill säga riktningen för deras tillväxt, grenens form och styrka.
  • Cirka 10 dagar före och efter samma tid efter beskärning måste enbärn matas med mineraliska eller organiska gödningsmedel.
Bild
Bild

Beskärning av enbär är en mycket viktig och nödvändig procedur för hälsosam och vacker växttillväxt och utveckling . Slutfört i enlighet med alla ovanstående rekommendationer, kommer det att tillåta alla att skapa ett verkligt konstverk på webbplatsen.

Rekommenderad: