Enbär I Sibirien (30 Bilder): Beskrivning Av Sibiriska Arter Och Sorter Av Enbär. Plantera Och Lämna. Växer Den I Västra Sibirien?

Innehållsförteckning:

Video: Enbär I Sibirien (30 Bilder): Beskrivning Av Sibiriska Arter Och Sorter Av Enbär. Plantera Och Lämna. Växer Den I Västra Sibirien?

Video: Enbär I Sibirien (30 Bilder): Beskrivning Av Sibiriska Arter Och Sorter Av Enbär. Plantera Och Lämna. Växer Den I Västra Sibirien?
Video: Konsekvenser för södra Sveriges elområde av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) 2024, Mars
Enbär I Sibirien (30 Bilder): Beskrivning Av Sibiriska Arter Och Sorter Av Enbär. Plantera Och Lämna. Växer Den I Västra Sibirien?
Enbär I Sibirien (30 Bilder): Beskrivning Av Sibiriska Arter Och Sorter Av Enbär. Plantera Och Lämna. Växer Den I Västra Sibirien?
Anonim

Eftersom många enar lätt tål låga temperaturer och har en medfödd immunitet mot de flesta sjukdomar, är de också lämpliga för odling i Sibirien. Efter att ha planterat denna kultur i en trädgårdstomt kommer det att vara möjligt att få en spektakulär dekoration som kommer att glädja ägarna till webbplatsen i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga sorter

Enbär i Sibirien blir ganska ofta en dekoration av trädgårdstomter. Några av dess sorter är anpassade specifikt för denna zon och är lämpliga för både de västra och östra delarna. Beskrivningen av lämpliga sorter bör börja med kosacken enbär . Den krypande växten tillhör inte de höga arterna, eftersom den bara växer upp till en och en halv meter. Denna sort växer dock snabbt i bredd. Mjuka nålar med en vacker blågrön nyans växer upp till 4-6 millimeter. Enbären bär frukt med pinealbär som varierar i storlek från 5 till 7 millimeter.

Bild
Bild

Sibirisk enbär anses vara en av de mest attraktiva sorterna . Växthöjden når en meter och bildar en ganska tät krypande krona. Unga skott har en ljusgrön färg och äldre är målade i en gråaktig ton. Rotsystemet går djupt ner i jorden med nästan en och en halv meter. Böjda nålar tappar inte sin attraktivitet även under vintersäsongen. Svarta knoppar blir upp till 8 millimeter långa.

Bild
Bild

Massiv enbär når en höjd av 10 till 12 meter, men i diameter är bara 0,5 meter. Nålarna kombineras i tre delar och växer i längd upp till 30 millimeter. Nålarnas vackra smaragdfärg ändras till brun med början av vintermånaderna.

Kinesisk enbär når en höjd av 20 till 25 meter. Han är inte rädd för frost och brist på vattning och kan leva upp till 800 år. Växtstammen är täckt med bark av en ovanlig rödgrå nyans. Skottstjockleken sträcker sig från 2 till 2,5 centimeter. Nålarna finns antingen i form av nålar eller i form av vågar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jungfru sort når 30 meter i höjd och är liksom kinesen en långlever. Diameteren på den äggformade kronan når en och en halv meter. Nålarna från 1 till 2 millimeter långa har en lugn blågrön nyans. Frukterna av dess mörkblå nyans ser ut som snygga bollar.

Skalad variation kännetecknas av närvaron av en bred krona och tvåfärgade nålar, vars överdel är färgad blå och botten är mörkgrön. Den doftande enbären växer bara upp till 1,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Framgångsrikt platsval och beredning av friskt frö är viktiga komponenter för den fortsatta utvecklingen av en frisk och vacker enbär. Det är bättre att ta en planta i en plantskola, där den säljs med slutna rötter, det vill säga antingen i en behållare eller med en ganska stor jordklump . Eftersom jordens rhizomer är extremt ömtåliga kommer avsaknaden av ytterligare skydd att leda till skada eller torka ut under transport och ytterligare plantering.

När du väljer plantor är det nödvändigt att noggrant studera varje process. Deras krona ska ha en enhetlig hälsosam färg utan några fläckar, torra fragment eller till och med ruttna.

En jordkula kan inte ha visuella tecken på surhet eller mögel. Dessutom är det viktigt att skotten har flexibilitet och saftighet, och knopparna är tilltalande med en hälsosam grön nyans. Det är vanligt att plantera efedra antingen i slutet av april eller i början av maj. Under sommarmånaderna bör enbärplantor sätta ned starka rötter och anpassa sig tillräckligt för att klara vinterkylan utan problem i framtiden . Området där enbär kommer att ligga bör vara soligt, men med lite skugga. Till exempel anses ett utrymme bredvid höga träd med en fluffig krona vara framgångsrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företräde bör ges till platta områden utan drag och stillastående fukt. Marken kan vara vilken som helst, men med bra dränering. Om efedran ligger på ett lerigt område måste du dessutom lägga till flera hinkar sand eller vermikulit så att det blir 20 liter per kvadratmeter territorium. I en situation med sandig lera måste du lägga till 20 kilo lera.

Eftersom enbären inte mår bra på försurad mark, tappar sin ljusstyrka och saktar ner i utvecklingen, i detta fall kommer också förebyggande åtgärder att krävas . Om jordens surhetsgrad är mer än 5-6 enheter, kommer det att vara nödvändigt att balansera den befintliga jordblandningen med 350 gram kalcit, dolomitmjöl eller släckt kalk. Det förberedande skedet avslutas med att gräva eller plana ytan djupt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålet grävs ungefär ett par veckor före direkt plantering så att både jorden och näringsämnen hinner sätta sig. Det är vanligt att hålla sig till gropens dimensioner 70 x 80 x 90 centimeter. Det är viktigt att dräneringsskiktet, jordblandningen och jordklumpen som är ansluten till plantan får plats i den. Det är vanligt att använda stenar, grus eller små bitar av tegel som dränering. Ovanpå dräneringsskiktet fördelas näringsjord, bestående av torv, torv, sand och barrspån, som kombineras i ett förhållande 3: 2: 1: 1.

En jordklump av en ephedra -planta fuktas och placeras sedan i hålet så att rotkragen förblir ovanför marken . Vidare hälls jorden i de återstående intervallen, allt är komprimerat och rikligt bevattnat. I detta fall kommer en planta att behöva cirka 10 liter vatten. Mulching utförs också omedelbart med torv- eller tallflis, vilket förhindrar avdunstning av vätskan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

När det gäller vård av enbär i Sibirien är det standard. Till en början måste plantorna bevattnas ofta, men med måtta. Om det är varmt och torrt ute, behöver en enbuske 6 till 7 liter vatten en gång i veckan. Detta kommer att bidra till utvecklingen av rotsystemet, liksom den aktiva tillväxten av grön massa. Under det andra levnadsåret behöver efedran bevattning endast 4 gånger under alla 12 månader. Men i detta fall kommer varje buske att ha från 12 till 15 liter vätska.

En en, som är 3 år gammal, behöver vattnas endast tre gånger per säsong - på våren, i juli och på hösten cirka 4 veckor före den första frosten . Under en buske måste du hälla från 40 till 50 liter. Dessutom rekommenderar experter att använda kronsprinkling - kulturen accepterar väl sprutning var tredje dag. Varje vattning åtföljs av ett lossningsförfarande, vilket bidrar till en bättre tillförsel av syre och fukt till roten.

Du måste lossa den mycket noggrant för att inte skada de sköra rötterna, som ligger ganska nära ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossningsförfarandet åtföljs av ogräs av radavstånd och att bli av med ogräs. Ytterligare är ytan nära stammen muldd med en kombination av torv, sågspån eller tallspån. Detta lager kommer att hålla fukt i jorden och förhindra aktiv reproduktion av ogräs.

Enbär som växer i Sibirien behöver regelbunden utfodring . De första gödningsmedlen appliceras ett år efter plantering. Som regel talar vi i det här fallet om en flytande lösning som innehåller kväve och nitrofosfat. 10 liter vatten kräver 30-40 gram tillsatser.

Dessutom kan du i början av hösten lägga till ett komplext gödningsmedel som innehåller kalium och superfosfat i jorden. I detta fall kommer 15 gram av ämnet att krävas för en hink med sedimenterat vatten. Förutom, för att bibehålla det attraktiva utseendet på kronan, liksom för att förhindra invasion av skadedjur, är det vettigt att bevattna med droger i en kelatform till exempel "Heteroauxin". Denna procedur utförs 3 gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning av enbär i Sibirien är inte särskilt nödvändigt, men det är vettigt att utföra det för att skapa en ovanlig trädform. Samtidigt är förkortningen av skotten obetydlig - bara med 3-4 centimeter . På våren är det viktigt att göra lätt sanitär beskärning genom att ta bort döda, sjuka eller väderskadade grenar. Allt arbete utförs med sterila och vassa instrument, och de resulterande såren behandlas med fungicider - kopparsulfat eller Bordeaux -vätska. Förberedelserna för vintersäsongen utförs strax före den första frosten. Förfarandet består av flera steg.

Ytan är muldd med ett ganska tätt och högt lager torv, sågspån och tallflis . Vidare är grenarna böjda till den centrala stammen och fixerade med garn eller inte ett styvt rep. I slutskedet är enbären täckt med säckväv eller grangrenar. Alla skydd tas bort på våren, men bara när sannolikheten för frost är minimal.

Om efedran redan är tre år gammal är det inte nödvändigt att värma den för vintern, eftersom medfödd immunitet hjälper den att överleva frosten. Allt som krävs är att kulla och värma området nära buskens stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Enbärsförökning i Sibirien utförs på två huvudsakliga sätt. Oftast används sticklingar. Skott 12 centimeter långa subtraheras från en frisk buske så att minst 2-3 centimeter av stammen finns kvar på den . Själva stjälken rengörs från nålar och avlägsnas i 24 timmar i en speciell lösning som främjar bildandet av rötter. Vidare placeras varje prov i en individuell kruka så att det sjunker 3 centimeter i en blandning av sand och torv, taget i ett förhållande 1: 1.

Sticklingarna vattnas, behållarna dras åt med plastfolie . Det är nödvändigt att hålla plantorna vid en temperatur på minst 22 grader Celsius och luftas var 5: e timme. De första rötterna ska dyka upp om 1, 5 månader. Efter ett par månader planteras enbären i en större behållare, och efter ytterligare ett par år kan den överföras till sin permanenta livsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning utförs med köpt eller självinsamlat material . Avstigning sker sent på våren. Tidigare förvarades fröna i cirka 30 minuter i en tre -procentig lösning av kaliumpermanganat. Dessutom stannar materialet i flytande gödningsmedel i två timmar, och sedan utförs direkt sådd. Traditionellt används schemat 50 x 80.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I kalla områden uppstår enar de flesta sjukdomarna på grund av att grenarna ligger på jordytan. Med överflödig fukt utvecklas råta. För att eliminera problemet är det nödvändigt att balansera bevattningsprocessen eller skapa ett mellanlager av behandlad tallbark mellan grenarna och marken.

Torr sibirisk luft orsakar ofta spindelmider . För att förhindra problemet krävs regelbundet sprinkling - minst en gång i veckan i varmt torrt väder, men antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Dessutom kan höga temperaturer göra att mjölken blir aktiv.

Enbär kräver regelbundna inspektioner och förebyggande åtgärder. Svampdödande medel används för att bekämpa infektioner, och insekter förstörs genom användning av insekticider och akaricider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Enbär i Sibirien används ofta i landskapsdesign. Växten kan vara grunden för en snygg häck av en vacker nyans, planterad en efter en eller i en grupp. Enbär planteras ofta längs en trottoarkant eller gränd, och kombineras också med andra barrträd . Vi får inte glömma användningen av enbär för att organisera en alpin bild, en japansk trädgård eller annan landskapsdesign.

Rekommenderad: