Sibirisk Ceder (42 Bilder): Beskrivning Av Tall. Plantera Och Odla Plantor I Landet. Hur Blommar Ett Träd? Funktioner I Rotsystemet. När Börjar Det Bära Frukt?

Innehållsförteckning:

Video: Sibirisk Ceder (42 Bilder): Beskrivning Av Tall. Plantera Och Odla Plantor I Landet. Hur Blommar Ett Träd? Funktioner I Rotsystemet. När Börjar Det Bära Frukt?

Video: Sibirisk Ceder (42 Bilder): Beskrivning Av Tall. Plantera Och Odla Plantor I Landet. Hur Blommar Ett Träd? Funktioner I Rotsystemet. När Börjar Det Bära Frukt?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Sibirisk Ceder (42 Bilder): Beskrivning Av Tall. Plantera Och Odla Plantor I Landet. Hur Blommar Ett Träd? Funktioner I Rotsystemet. När Börjar Det Bära Frukt?
Sibirisk Ceder (42 Bilder): Beskrivning Av Tall. Plantera Och Odla Plantor I Landet. Hur Blommar Ett Träd? Funktioner I Rotsystemet. När Börjar Det Bära Frukt?
Anonim

Många olika typer av träd växer i Ryssland. Men även bland dem är en sådan art som den sibiriska cedern mycket intressant. Det är dags att ta reda på vad han är.

Bild
Bild

Beskrivning

Den sibiriska cedern är i verkligheten ingen cederträ och är inte en del av familjen som Himalaya och libanesiska cedrar tillhör. Biologer tror att detta är en representant för tallsläktet. Höjden på ett vuxet träd kan vara 44 m, men vanligtvis överstiger det inte 35 m. I ett gammalt träd når stammens omkrets ibland 2 m. Livslängden för sibiriska cedrar kan överstiga 500 år.

Längden på mörkgröna nålar är ibland 0, 14 m. Nålarna bildar buntar, som var och en har strikt 5 nålar. Rotsystemet är ganska kort. Den bildas av taproots med intensiv förgrening. Sibiriska cedrar kan ses inte bara i Sibirien, utan också:

  • i Ural- och Altai -bergen, vid foten;
  • i Mongoliet;
  • i norra Kina;
  • i Sikhote-Alin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora konstgjorda odlingar av cedrar har skapats i fyra regioner i Ryssland - Arkhangelsk, Yaroslavl, Kostroma och Vologda . Sibirisk ceder blommar mitt på sommaren. Skördetiden för kottarna är i augusti och de första dagarna i september. De insamlade fröna förvaras i högst 5-6 månader. Om du lämnar dem längre finns det risk för förgiftning.

Bildandet av en tät krona i form av en skarp kon är karakteristisk för den sibiriska cedern. När trädet mognar blir det bredare. Den släta barken är initialt grå i färgen, senare får den en gråbrun färg och blir furad. Unga skott är 0,6-0,7 cm tjocka, har en ljusbrun färg och är täckta med tjockt rött hår. Knopparna på detta träd innehåller inte harts, de når 0,6-1 cm i längd.

Nålarna kan överleva på grenarna i 2-3 år. Upprätta kottar är äggliknande i form eller långsträckta . Cedrar börjar bära frukt under det andra året efter blomningen. Den mogna konen når 0, 06-0, 13 m i längd, den kännetecknas av hårt pressade skalor, vars sköldar är förtjockade. Konen kan innehålla 30-150 frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva fröna är stora (1-1,4 cm i längd, 0,6-1 cm i längd), har inga vingar och är färgade bruna. Så snart fröbildningen är klar kommer de att mörkna, knoppens storlek minskar. Frukttoppen (tappning av kottar) inträffar i augusti och tidig höst. Under gynnsamma förhållanden kan 1000-1500 kottar falla från en stor ceder. Du kan skilja sibirisk ceder från vanlig tall med sina mörkare och längre nålar.

I naturen bildar sibirisk cederträ den så kallade mörka barrträdet. I den centrala delen av Altai kan detta träd växa i höjder upp till 2 km, och i södra delen av regionen stiger det på platser upp till 2,4 km. Väster om Ural växer sibiriska cedrar tillsammans med:

  • Sibiriska granar;
  • lärkträd;
  • granar.
Bild
Bild
Bild
Bild

I den europeiska delen av Ryska federationen går den norra gränsen för denna arts intervall från Sankt Petersburg till Kirov och vidare till Vologda . I söder kan sibiriska cedrar ses i Kaukasus. Var de än växer har cederskogen behagliga dofter, det är lätt att andas in i dem. Cedertallens ålder kan nå 800-1000 år. Långsiktiga experiment av skogsbrukare har visat att de inte växer alls i torra klimat.

Bild
Bild

Tillväxthastighet

Därmed inte sagt att sibirisk ceder växer snabbt. Dess tillväxt fortsätter precis så länge trädet lever. De första fröna uppträder vid 25-30 års ålder i naturen. I kulturen börjar cedern ge dem vid cirka 50 års ålder eller mer. Den maximala höjningen kan endast uppnås med systematisk vård i 7-9 år.

Anständig belysning är en viktig förutsättning för en relativt snabb utveckling . Mogna cedertallar anpassar sig till skuggade områden och minskar deras tillväxt. Överdriven rök och transplantation av mogna träd kommer också att påverka det negativt. Betydelsen av markförhållanden kan inte heller ignoreras. Som praktiken har visat är de inte mindre viktiga än klimatet för den sibiriska cederns normala utveckling.

Sibirisk ceder, som delvis bor i området väster om Ural, kan nå en höjd av 35 m. Ibland finns det också högre träd. Men cederträet som växer i de europeiska bergen överstiger bara ibland 20 meter. Hundraåriga träd växer där upp till högst 12 m . Vissa botaniker föreslår till och med att detta är en separat underart.

Bild
Bild

Den säsongsbetonade tillväxten av sibirisk ceder i öppna områden börjar under de sista dagarna i maj. När det skuggas av högre lövträd, skjuts detta ögonblick upp med 7-10 dagar. Cedertall kommer att växa i höjd från 45 till 50 dagar. Under den första tredjedelen av växtsäsongen går utvecklingen långsamt, men sedan accelererar den kraftigt. Maxpriserna uppnås dagarna 20-25. Vädret är mycket inflytelserikt eftersom cedrarna reagerar direkt på värmen i maj.

Ibland uppstår en sekundär ökning inom ett år . Detta återspeglas i det faktum att knopparna som läggs för nästa säsong aktiveras i augusti. Längden på de bildade skotten kan nå 0,08 m. Grenar utan nålar i början av hösten sluta växa och vila utan knoppbildning. Sekundär tillväxt observeras mot bakgrunden av en varm, fuktig augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från vanlig ceder

Efter att ha tagit reda på huvudpunkterna om tillväxten av sibirisk ceder är det viktigt att ta reda på mer skillnaden mellan den och andra arter. Det libanesiska trädet är inte detsamma som det sibiriska, nålarnas längd, kottarna har också en annan storlek. Libanesiska cedrar producerar oätliga frön. Men deras form kan lätt förväxlas med pinjenötter. Cedrus (ett annat namn för libanesisk ceder) är termofilt och kan växa normalt bara i subtropiska regioner. Båda träden växer dock främst i bergen.

Den koreanska cedern har 4 skillnader från den sibiriska:

  • längre knoppar (skillnad 0,02 m);
  • dubbelt så stora nötter;
  • nålar upp till 0,2 m långa;
  • lägre oljehalt i nötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Att plantera sibirisk ceder korrekt är inte så svårt. Samma tekniker kommer till nytta för odling av europeiska och koreanska ceder. Minsta avståndet mellan plantorna bör vara 8 m. Eftersom rötterna vrids i behållartillväxt måste de städas innan de planteras . Du kan plantera ceder bara i ett hål där du inte behöver böja ändarna på rötterna så att de passar fritt. Eftersom själva rotsystemet kännetecknas av ytlig utveckling är det nödvändigt att placera rötterna endast i det övre bördiga jordlagret.

Om jorden i trädgården består av tung lera, täcks planteringshålet med en liten mängd tvättad och kalcinerad sand. Hålens djup är minst 1 m, och diametern är minst 1,8 m. För stora plantor bör dessa siffror vara högre. Fruktbar jord blandad med sand hälls i gropen. I områden med sandig lera behöver du inte lägga till sand.

Cedar älskar jord, vars övre 0,2 m är lätt och innehåller mycket näringsämnen . Om detta villkor inte är uppfyllt kommer ventilationen av rötterna att försämras. För att uppfylla standardkravet läggs 100 kg kompost upp i gropen och grävs sedan försiktigt upp. Plantor från behållare måste avlägsnas så noggrant som möjligt. Att komprimera väggarna i behållaren hjälper till att förenkla avlägsnandet av jordklumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När rötterna rätas ut övervakas de noggrant så att jordklumpen inte sönderfaller. Därför ska man inte rusa med sådant arbete. En jordkotte bildas sedan i planteringsgropen. Rötterna rätas ut längs denna kon. När en ceders krona saknar symmetri vänds den underutvecklade sidan söderut så att grenarna växer snabbare där.

När plantan är begravd i planteringshålet sprinklas rötterna med jord och tampas ner med händerna . Omkring gropens omkrets görs en jordvägg i form av en ring. Instruktionen kräver riklig vattning av planteringarna. Vanligtvis räcker 50 liter vatten för en planta.

Marken i gropen kommer gradvis att sjunka och bli lägre med 0, 08-0, 1 m. Därför är det nödvändigt att plantera cedern i en medelstor knöl. Efter sedimentering kommer rothalsbandet att vara på önskad nivå. Om marken är fuktig och grundvattnet är högt kan sibirisk ceder bara planteras i en vall. Höjden på en sådan plattform varierar från 0,4 till 0,8 m, och omkretsen är minst 3 m.

Gräva upp jorden i förväg. Samtidigt tillsätts kompost och vid behov sand . Var noga med att fylla platsen med penselträ. Det kommer att bli en näringskälla och förbättra jordens struktur. För att utesluta erosion av platsen läggs torvlager längs omkretsen.

Man måste komma ihåg att cederns små, vattenabsorberande rötter placeras direkt under sänglagret. Därför måste du multa jordytan vid plantering. Annars är det omöjligt att säkerställa dess fertilitet och normal luftning. Lövverk anses vara den bästa mulch. Täcken förnyas årligen så att äventyrliga rötter utvecklas tidigare, vilket aktiverar stammens tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

När man karakteriserar inställningen till fukt måste man omedelbart påpeka att sibiriska ceder är fuktälskande. Den här egenskapen är särskilt uttalad mot bakgrunden av en varm torr sommar. De behöver vattna regelbundet, de spenderar det och fokuserar på uttorkning av jorden. På hösten förbereder cedern sig för viloläge, så den ska vattnas så lite som möjligt. På vintern stoppas praktiskt taget vattningen av behållarväxter.

Det är nödvändigt att transplantera en växt från en behållare för odling i landet när frosten är över . Ibland görs detta under höstmånaderna, efter att ha väntat på växtsäsongens slut. Det är omöjligt att klara sig utan en hårklippning när man bildar en krona. Men om det inte finns några speciella dekorativa krav kan du begränsa dig till systematisk rengöring från deformerade och torkade grenar.

En formativ frisyr är avgörande för att sibirisk ceder ska vara en del av din trädgårdsdesign. Det börjar när plantorna når fem år.

Det rekommenderas att utföra proceduren tidigt på våren. Det ideala verktyget för detta är beskäraren, som måste skärpas kraftigt. Verktygsbladen desinficeras med alkohol och snitten behandlas med trädgårdslack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver inte täcka cedern med mulch och något material för vintern. Om den växer i öppen mark behöver den inte gödselmedel. Under själva planteringen läggs dock en biologisk tillväxtstimulator i marken. Det mest attraktiva läkemedlet av detta slag är Kornevin.

Experter uppmanar att undvika syntetiska stimulanser för detta . Preparat avsedda för inomhusgrödor fungerar inte heller. Vi måste vägledas av de formuleringar som utvecklats specifikt för cederträ. Behållaranläggningen matas med vermikompost, till exempel av märket Kedronic.

Detta preparat är lämpligt inte bara för applicering på marken, utan också för sprutning på nålar. Det rekommenderas att använda det om gulheten plötsligt dyker upp på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Cedrarnas främsta naturliga fiende är den vanliga gravyren; dessa insekter blir aktiva under de sista dagarna i maj. När skalbaggeangreppet börjar är det mycket svårt att inte märka de små hålen i barken. Om gravyrerna lägger undan larverna finns det liten chans att rädda trädet. Förebyggande består av:

  • användning av systemiska insekticider;
  • injektioner av biologiska medel;
  • systematiskt avlägsnande av infekterade områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

När tallhermer dyker upp är stammarna täckta med en vit blomning. Dessa är kolonier av larver. När de blir äldre får Hermes en brun färg. På grund av sugning av juicer blir nålarna gula. Det är viktigt att märka dessa manifestationer i tid och inte förväxla dem med en situation när växten saknar näringsämnen.

Om infektionen fortfarande är mild samlas och parasiteras alla parasiter. Alla drabbade områden måste också brännas. Om det finns många hermes behandlas jorden med Aktara och nålarna - med Decis eller Iskra . Proceduren upprepas efter 30 dagar. Detta fortsätter tills skadedjuren är helt förstörda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nattfjärilar, skalinsekter och bladlöss är också farliga. De bekämpas med systemiska insekticider. För att minska risken för skadedjur måste du ta hand om plantens allmänna hälsa. Därför rekommenderas att i förväg fylla på med biologiska preparat som stärker cederns immunitet. Barrost angriper träd i varmt, fuktigt väder.

Ursprungligen är cedrar täckta med gula fläckar, och snart ersätts de av en vit blomning . Svampen tränger in i alla växtens organ och vävnader. I början av lesionen blir nålarna gula och försvinner. Den viktigaste förebyggande åtgärden är förstörelsen av en sågtistel och hingfot i närheten (patogenen går från dessa växter till cedern). De sjuka grenarna skärs och bränns.

Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att plantera krusbär och vinbär nära ceder. Dessa bärgrödor är bärare av seryanka. Vid infektion med denna sjukdom sjunker trädets immunitet. Gradvis spricker barken och faller av. Den enda kontrollåtgärden är att rensa trädet från områden som påverkas av sporer.

För att minska faran krävs det att systematiskt ta bort torra grenar. Det är också nödvändigt att bli av med alla skott med cancersår. Om trädgårdsmästare missar tiden börjar ett skadedjur. På grund av det dör försvagade träd till och med. Å andra sidan, med rätt tillvägagångssätt kan du helt skydda växten.

Bild
Bild

Fortplantning

Vanligtvis förökas sibirisk cederträ av frön. Men du kan klara dig utan att odla plantor om du använder sticklingsmetoden. Sticklingarna ympas på en vanlig tall. Om frömetoden ändå väljs är det bäst att så på hösten. Sängarna förbereds i förväg, och efter sådd i slutet av september eller de första dagarna i oktober är de täckta med grangrenar för att skydda dem från möss.

När cederfrön planteras på våren stratifieras de nödvändigtvis . För skiktning blötläggs planteringsmaterialet i varmt (25 till 30 grader) vatten. Det är nödvändigt att blöta cederfrön från 72 till 96 timmar. Vattnet byts en gång om dagen. När skiktningen är klar blandas fröna med sand eller krossad torv.

Blandningen omrörs regelbundet, tillsätts regelbundet lite vatten till den. Du måste vänta på att groddarna kläcks från 50 till 60 dagar. Så snart detta händer överförs behållaren till en kall plats och förvaras där tills den sås. Dess tid kommer i slutet av april eller under majhelgerna. Det är nödvändigt att begrava fröna på 0,03-0,04 m.

Plantor kan utrotas av torn. För att skydda dem är de täckta med plastfolie. Det är nödvändigt att ta bort det först när skalet har fallit av. Alltför täta plantor krävs för att dyka, klippa av rötterna och plantera igen . Det rekommenderade planteringsschemat är 0,2x0,2 m, medan det utförs på samma djup som fröna planterades.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plockning är tillåtet även under andra året. Om standarderna för jordbruksteknik är uppfyllda kan du få anständiga cederträplantor om 2-3 år. De kommer redan att ha välutvecklade rötter, vilket garanterar dem en ganska stor chans att överleva. Du kan få själva planteringsmaterialet i skogs- eller skogsbruksföretag. De säljer plantor från 2 till 5 år gamla.

I skogsbruket är det ibland tillåtet att gräva ut plantor i skärningsområden, på platser för kommunikation, på sladdningsvägar. Men du kan inte ta dem under taket i en skog eller i områden där skogsbränder har ägt rum. En sådan handling erkänns som tjuvjakt. I vilket fall som helst måste cederträningsmaterialet grävas ut med största försiktighet för att försöka bevara rötterna. Jordklumpen fuktas noggrant. Du måste plantera växten på platsen samma dag som den tas från skogen.

Om detta inte kan göras måste du åtminstone gräva i plantan. Vanliga misstag är:

  • allvarlig rotskada;
  • deras paus;
  • övertorkning av rotsystemet i luften.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan inte plantera enstaka ceder för skilsmässa. Liksom andra barrträd är de korspollinerade. När överföringen av pollen begränsas av kronan på själva trädet kommer fröna antingen inte att binda alls eller kommer att dyka upp på hösten nästa år, dessutom kommer de att vara små och med dålig grobarhet.

Experter rekommenderar att man köper plantmaterial från olika orter . Annars kan destruktiv närbesläktad korsning förekomma. Det rekommenderas att plantera sibiriska cedrar omedelbart på en permanent plats. Plantor delas vanligtvis av fruktträd och bärbuskar. Lupin kan också bli en utmärkt följeslagare för dem - det aktiverar tillväxt och påskyndar början av frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Sibirisk ceder, som visas på det här fotot, kan vara ett bra centrum för landskapskomposition. Även ett relativt kort träd ser bra ut omgiven av örtväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella rekommenderar starkt att fälla ut trädet strikt till kardinalpunkterna . I det här fallet, som visas på bilden, kan du använda sibirisk ceder som bakgrund. Lägre grödor förs vidare.

Rekommenderad: