Common Goldenrod (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Blomman Solidago Virgaurea, Beskrivning Av Den Gyllene Stavväxten Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Common Goldenrod (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Blomman Solidago Virgaurea, Beskrivning Av Den Gyllene Stavväxten Och Reproduktion

Video: Common Goldenrod (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Blomman Solidago Virgaurea, Beskrivning Av Den Gyllene Stavväxten Och Reproduktion
Video: The Healing Powers of Goldenrod 2024, April
Common Goldenrod (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Blomman Solidago Virgaurea, Beskrivning Av Den Gyllene Stavväxten Och Reproduktion
Common Goldenrod (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Blomman Solidago Virgaurea, Beskrivning Av Den Gyllene Stavväxten Och Reproduktion
Anonim

En flerårig växtgyllenrod föredras av många trädgårdsmästare att växa på sina bakgårdar. Låt oss titta närmare på beskrivningen av denna kultur och prata om korrekt plantering och vård av den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Vanlig guldrod (Solidago virgaurea) tillhör familjen Astrov. Bland alla sorterna anses denna typ av guldrod vara den vanligaste. Många trädgårdsmästare kallar det "gyllene spö". Den växer antingen i Kaukasus eller i västra Sibirien. Översatt från latin, översätts namnet på denna växt som "hälsosamt", vilket kännetecknar den mycket bra.

Bild
Bild

Om vi överväger beskrivningen av kulturen kan vi förstå det Goldenrod är en bar eller hårig växt vars rot går mycket djupt ner i jorden . Ovanför marken kan en skott ses, vars höjd når 1 meter. På den är gröna blad med en ojämn kant belägna omväxlande. Blomställningar är racemose med ett stort antal korgar. De innehåller blommor med en gul nyans. Ibland är de för små, så det blir väldigt svårt att se dem i korgarna.

Vanlig guldrod blommar från sen vår till tidig höst. Denna kultur har helande egenskaper och är också en honungsväxt, så den används ofta som ett läkemedel. Det är värt att överväga mer detaljerat alla komponenter i denna blomma.

Bild
Bild

Den vanliga guldrod innehåller flera organiska syror, liksom saponiner, eteriska oljor och många andra lika användbara element .… På grund av en så rik mängd näringsämnen fungerar goldenrod som ett antiinflammatoriskt, diuretiskt och sårläkande medel. Dessutom kan det hjälpa till att lindra spasmer ett tag.

Om vi pratar om alternativ medicin, används här guldrod för sjukdomar som scrofula, matsmältningsbesvär, kutan tuberkulos, stomatit och andra sjukdomar. Eftersom denna växt har en läkande effekt, används den för svullnad i extremiteterna och för inflammatoriska processer, för sårhuggning och till och med för frakturer.

Bild
Bild

I traditionell medicin används olika preparat baserade på guldrod . Till exempel används det ofta i gynekologi för att bekämpa sådana obehagliga sjukdomar som candidiasis eller cystit. Vissa läkare rekommenderar att deras patienter använder goldenrod för prostatit och till och med impotens.

Förutom, växten har också vissa kontraindikationer . Så du kan inte ta det till gravida kvinnor eller ammande mödrar. Det rekommenderas också att kringgå det för personer som lider av glomerulonefrit, högt blodtryck eller allergier, liksom de som är insulinberoende. Sådana kontraindikationer bör inte ignoreras, eftersom de är fyllda med negativa konsekvenser.

Bild
Bild

Hur man planterar?

På ett ställe kan denna växt växa utan transplantation i mer än 10 år. Därför är det mycket viktigt att välja rätt plats för guldrod. Denna växt kan växa på vilken mark som helst, var som helst, vare sig det är väl upplyst eller omvänt i halvskugga. Det viktigaste är att ta hänsyn till att blomningen i soliga områden börjar lite tidigare och blir mer frodig än i halvskugga.

Bild
Bild

Glöm det dock inte goldenrod är en mycket aggressiv ört och förökar sig mycket snabbt . Det betyder att han kommer att kunna förskjuta svagare växter. För att undvika detta måste du se till att grödan inte kan sås på egen hand. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt valet av jord för plantering av guldrod. Även om detta inte är en mycket nyckfull växt, planteras den bäst på bördig, liksom på lite fuktiga jordar.

Sandiga eller leriga jordar är mest lämpliga för detta.

Bild
Bild

Den bästa tiden för plantering anses vara våren - april eller maj . Vid denna tidpunkt är jorden redan uppvärmd tillräckligt, anläggningen kommer att kunna anpassa sig mycket snabbare. I det fall då vanlig guldrod planteras med en buske, måste du först förbereda ett landningshål. Dess djup bör motsvara längden på rotsystemet på denna växt. Du måste förbereda det några dagar innan du planterar.

Bild
Bild

Längst ner är det nödvändigt att fylla ett dräneringsskikt.

Det kan vara fint grus eller krossat tegel. Därefter fyller du på lite trädgårdsjord och sedan ett lager lövhumus eller torv. Från det måste du göra en liten hög och sedan sänka den förvärvade plantan där. Rötterna måste försiktigt spridas ut och sedan måste alla hålrum täckas med jord. Sedan måste allt tampas och vattnas väl. Om mer än en buske planteras bör avståndet mellan plantorna vara minst 40 centimeter. Trots allt i framtiden kommer plantorna att växa för snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Liksom alla andra växter kräver vanlig guldrod minst åtminstone lite uppmärksamhet från trädgårdsmästare. I sig är solidago opretentiös, men du måste fortfarande vattna eller mata den . Dessutom inkluderar vården också beskärning av bleka blomställningar och skydd för vintern.

Bild
Bild

Toppdressing

Vattning

Det rekommenderas inte att regelbundet vattna guldrod. Det räcker med att göra detta på torra och varma dagar som är för långa. Trots allt kommer övertorkad mark att bidra till uppkomsten av en sådan obehaglig sjukdom som mjöldagg. Vattning görs bäst på morgonen eller kvällen, när solen inte är för ljus.

Du kan utföra denna procedur med en vanlig vattenkanna och en slang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel måste appliceras 2 gånger om året . Den första utfodringen bör göras tidigt på våren och den andra på hösten. Du kan använda både organiskt och mineralgödsel. På våren kräver växten en stor mängd kväve, upp till 20% av den totala applicerade massan. Därför måste du definitivt uppmärksamma detta när du köper mineralgödsel. På hösten kan ammoniumsulfat tillsättas.

När det gäller organiskt gödningsmedel kan du använda träaska, gödsel och lövhumus. De kan appliceras både på våren och hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning krävs för växten vid olika tidpunkter. Till exempel, på hösten är det nödvändigt att klippa stjälkarna så att endast 8-15 centimeter återstår över marken … Sådan beskärning gör att du kan täcka busken väl för vintern. När det gäller beskärning av våren bör det göras efter att vanlig guldrod börjar växa. Under denna period skärs alla svaga stjälkar, liksom de som växer inuti busken. Förutom, du måste ta bort alla ruttna eller frysta stjälkar … Sådan beskärning kommer att göra busken kraftfull och blomningen mer frodig.

Glöm inte heller att klippa av alla grenar som kommer att blekna. Detta kommer inte bara att rädda växten från självsåd, utan också låta den blomma längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera avelsalternativ för denna växt. Var och en av dem har sina egna egenskaper, som du måste bekanta dig med mer detaljerat.

Frön

Erfarna trädgårdsmästare använder sällan detta alternativ. När allt kommer omkring förlorar fröna av vanlig guldrod snabbt sin förmåga att gro. Färskt frö växer dock bra i marken. Sådd bör utföras antingen i slutet av november eller i början av april.

Bild
Bild

Till att börja med måste fröna blötläggas i vatten och hållas i flera timmar i en fuktig trasa. Under tiden kan du börja gräva den valda platsen. När platsen är grävd kan du börja så frön. Planteringsdjupet bör vara upp till 4 millimeter . Efter det kan fröspåren strös med ett tunt lager jord.

Om fröna såddes på våren bör plantorna dyka upp om 2-3 veckor. När en sådan process genomfördes på senhösten kommer de att visas först under våren. När plantorna växer lite och blir starkare kan de planteras. Avståndet mellan dem måste vara minst 40 centimeter. Färskt planteringsmaterial ska ha 100 procent grobarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

En sådan metod som ympning är ganska populär. Överlevnadsgraden för planteringsmaterialet är också 100% . Först måste du börja skörda själva sticklingarna. Detta görs bäst tidigt på våren, även innan knoppar dyker upp på stjälkarna. Du behöver bara välja de skott som redan är välformade. Detta kan vara toppen av stammen eller dess mitt.

Mycket ofta används unga skott som dök upp efter beskärningsprocessen som sådant planteringsmaterial . Alla sticklingar måste klippas av tillsammans med "hälen". Därefter måste de planteras i jorden förberedd i förväg. Det måste vara väl återfuktat.

Sticklingarna slår snabbt rot, det viktigaste är att inte glömma att vattna dem regelbundet.

Bild
Bild

Genom att dela busken

En sådan process är endast möjlig när den gemensamma guldrodsbusken redan är tillräckligt stark och rotad. Detta händer först efter 4-5 år. Det måste du också veta för mogna buskar kommer att vara mycket svåra att gräva ut, eftersom deras rötter blir för stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först behöver du mycket vattna all mark runt busken . Efter det måste du vänta lite, så att fukten absorberas helt, först då kan du börja gräva ut . Detta måste göras mycket försiktigt för att inte skada rotsystemet. Efter det måste busken delas upp i flera delar, som var och en måste ha rötter.

Innan det måste du gräva hål och plantera alla delenki i var och en av dem. Detta bör göras enligt samma princip som när man planterar plantor. Denna metod låter dig inte bara få flera buskar av växten, utan också att förnya den gamla busken.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vanlig guldrod har ett högt motståndskraft mot både sjukdomar och utseendet på olika insekter. Men som alla andra växter utsätts den fortfarande för attack. Det mest kända skadedjuret av guldrod är en så liten insekt som Corythucha marmorata … En annan skadedjur som kan förstöra det attraktiva utseendet på en blomma är Argyrotaenia citrana . När en sådan larv angriper en växt börjar dess blad att krulla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan bli av med skadedjur med hjälp av insekticider. Detta är emellertid bara möjligt om vanligt guldrod växer som en dekorativ färg.

Om de gör detta för att få medicinska råvaror, kan skadedjur bara förstöras med folkmedicin som är ofarliga för växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sjukdomar påverkar denna växt oftast mjöldagg … I det här fallet börjar en vit blomning visas på delar som ligger direkt ovanför jordytan. Som nämnts ovan möter många trädgårdsmästare denna sjukdom. Detta måste upplevas under varma och torra somrar. För att rädda dina växter måste buskar planteras sällan, vattnas i tid och alltid se till att det inte finns någon vit blomma på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om busken träffas av rost måste den snabbt grävas upp och förstöras . Dessutom måste marken där den låg behandlas med en speciell lösning. Du kan använda både Bordeaux -blandning och kopparsulfat. Detta skyddar buskarna i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att vanlig guldrod är en ganska användbar växt.

Därför måste du tänka på att plantera den i din personliga tomt. När allt kommer omkring ser en sådan växt inte bara vacker ut, utan kan också användas för att förbereda olika drycker.

Rekommenderad: