Hur Odlar Man En En Från Frön? 20 Foton Funktioner Av Dess Reproduktion Och Odling Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man En En Från Frön? 20 Foton Funktioner Av Dess Reproduktion Och Odling Hemma

Video: Hur Odlar Man En En Från Frön? 20 Foton Funktioner Av Dess Reproduktion Och Odling Hemma
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Hur Odlar Man En En Från Frön? 20 Foton Funktioner Av Dess Reproduktion Och Odling Hemma
Hur Odlar Man En En Från Frön? 20 Foton Funktioner Av Dess Reproduktion Och Odling Hemma
Anonim

Färdiga enbärplantor är lättare att odla än frön, men unga buskar kostar mycket pengar och de är sällan anpassade till förhållandena i en viss region. Ett billigare och mer pålitligt sätt att föröka en en är att växa från frön. Naturligtvis kommer denna metod att ta mer tid, men som ett resultat är det mer troligt att trädgårdsmästaren får friska växter.

Särdrag

I naturen sprids kultur nästan alltid av frön. Men fröna kan inte skryta med lovande groning, så processen att utveckla en ny buske är ganska lång. På grund av detta i vissa områden är denna växt skyddad av lag, men enbarkottar kan skördas var som helst utan att bryta mot lagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma, med hjälp av frögroning, är det möjligt att odla inte alla sorter; oftast används frön av vanliga och kosackbärarter för detta. Denna reproduktionsmetod förlorar sorteregenskaper, och därför är det vanligt att använda vegetativa avelsmetoder . De odlade skotten får användas för beståndet. Ofta blir busken den främsta dekorationen av landskapsdesign, till exempel kan den användas för att skapa en häck.

Till skillnad från en en som odlats från en färdig grodd, har ett exemplar som odlas av frön lång livslängd, uthållighet och anspråkslöshet i förhållande till förvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man plantera?

Fröna erhålls från enbarkottar. Dessa frukter är utåt lik bär. Efter pollinering mognar kottarna i två år. Insamlingen av kottar utförs från början av september till början av november. För att samla dem kan du lägga ett ark under busken och försiktigt skaka stammen . - kottarna faller lätt av grenarna. Planteringen i en behållare utförs också på hösten, i oktober eller november.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Frön kan planteras i öppen mark eller i krukor, men kan endast transplanteras till en permanent plats vid 3-5 års ålder. Under denna period måste plantan omsorgsfullt omhändertagen, och därför det är bekvämare att gro fröet i en behållare och sedan låta det mogna under ett skydd.

Att plantera frön, behållare eller lådor kommer att göra. Som substrat kan du använda en förening av sand och torv i lika stora proportioner, du kan lägga till sphagnum. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man kompletterar blandningen med jord under en vuxen buske . - det kommer att stimulera tillväxten av rotsystemet på grund av innehållet i speciella svampar i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att extrahera fröna placeras kottarna i vatten eller en svag sur lösning, sedan mals de, fröna tas ut, torkas väl och skickas till en sval torr plats eller omedelbart förberedda för plantering.

Ett viktigt steg i beredningen av frö är deras skiktning . Processen innebär att härda plantmaterialet för en mer framgångsrik anpassning till nya förhållanden, för detta kan du använda ett kylskåp eller en behållare som placeras under snön. Uppehållstiden för frön vid negativa temperaturer bör vara 3-4 månader - skiktningsprocessen ökar deras spiring avsevärt.

Bild
Bild

Steg för steg teknik

Steg-för-steg-processen för att plantera enbärsfrön är följande:

  • i den förberedda jorden på platsen eller i behållaren, så till ett djup av 15-18 mm;
  • det rekommenderade gapet mellan två korn är 2-3 cm, mellan raderna-5-7 cm;
  • strö fröna med en blandning av torv och sand, och erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder barrträd;
  • vattna landningsplatsen;
  • placera plantlådorna på en ljus plats och lämna vid en temperatur på + 18 … 20 grader Celsius;
  • inom en månad börjar groddarna kläcka.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Skotten förvaras i plantlådan i minst 3 år. Hela den här tiden behöver växten ordentlig vård. Fröplantor hålls inte i skuggan, annars kommer deras utveckling att bromsas. Du kan ta krukorna utanför.

Det rekommenderas för odlaren att behålla en måttlig jordfuktighet. Det är nödvändigt att regelbundet lossa jorden och ta bort små ogräs. Plantorna kommer att må bra på den inglasade balkongen, men det är viktigt att hålla temperaturen minst + 10 … 12 grader Celsius. Man tror att kulturen är mycket förtjust i frisk luft, därför är det ofta nödvändigt att ventilera rummet där plantorna ligger . Groddarna behöver inte speciellt gödningsmedel.

Du måste vattna plantorna regelbundet, ibland kan du spraya plantorna, men mycket försiktigt, undvika stagnation av fukt.

Om en växt från frön odlas i öppen mark, måste den för vintern isoleras med torv, grontassar eller agrotex . Plantor i behållare för vintern är gömda i källaren eller på verandan vid en temperatur på minst -10 grader. På våren tas skyddet gradvis bort - det är omöjligt att fördröja denna process , för att undvika fukt och värmefärgning.

Bild
Bild

Överför till en permanent plats

Som redan nämnts planterar en buske odlad av frön, en permanent plats kan vara minst 3 år . Det rekommenderas att utföra proceduren på en sval dag. Kulturen föredrar att växa på sandiga, kalkrika, fuktiga och andningsbara jordar. Glöm inte att hålla en jordklump vid transplantation och lämna ett gap på minst en halv meter mellan två kopior under en gruppplantering. Låt oss överväga transplantationsprocessen steg för steg.

  • Gräv ett hål med en diameter som är 2 gånger bredare än skottets rotsystem.
  • Ett par veckor före plantering, ordna dränering med ett lager på 15-20 cm. Du kan använda trasigt tegel och sand.
  • Förbered en näringsblandning. Du kan kombinera torv, sand och torvjord i proportionerna 2: 1: 1 respektive tillsätta 200 g nitroammofoska. Fyll 2/3 av hålet med denna förening.
  • När blandningen sätter sig (efter 2 veckor) kan du börja plantera. Placera plantan i hålet så att rotkragen stiger något över marken.
  • Fyll det tomma utrymmet med kvarvarande jord utan befruktning.
  • Fukta stamcirkeln noggrant. När vattnet absorberas, mulch planteringsplatsen.
Bild
Bild

Från den andra våren börjar groddarna matas . Första gången detta görs i maj-juni är speciella blandningar för barrträd lämpliga för att starta befruktning. Komplexet är spritt runt skottet, lossnar marken något och fuktas. Och växten behöver också matas i mitten eller sensommaren.

Gödsel och fjäderfägödsel, utbredd inom agronomi, kan inte användas som gödningsmedel för denna gröda, eftersom en överdriven mängd kväve kan provocera en buskens död . Unga växter vattnas i små portioner på morgonen; på hösten rekommenderas att öka andelen vatten.

Bild
Bild

Sjukdomar

Denna kultur tolererar dåligt sjukdomskador. Även exemplar som har lyckats gro från frön kan inte alltid undvika detta öde. De vanligaste besvären av enbär är rost, vissnande av grenar, solbränna . Ofta blir växten ett offer olika svampar.

Vanligtvis uppstår dessa sjukdomar under en regnig och sval sommar, så trädgårdsmästare rekommenderas att ta hand om förebyggande åtgärder under denna period. Så för att förebygga sjukdomar kan du använda medlen "Fitosporin", "Topsin M", "HOM".

Rekommenderad: