Reproduktion Av En En Med Sticklingar: Regler För Att Skära En En Hemma På Våren, Sommaren Och Hösten. Hur Rotar Man En Stjälk I En Burk Med Vatten Och Planterar?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av En En Med Sticklingar: Regler För Att Skära En En Hemma På Våren, Sommaren Och Hösten. Hur Rotar Man En Stjälk I En Burk Med Vatten Och Planterar?

Video: Reproduktion Av En En Med Sticklingar: Regler För Att Skära En En Hemma På Våren, Sommaren Och Hösten. Hur Rotar Man En Stjälk I En Burk Med Vatten Och Planterar?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Reproduktion Av En En Med Sticklingar: Regler För Att Skära En En Hemma På Våren, Sommaren Och Hösten. Hur Rotar Man En Stjälk I En Burk Med Vatten Och Planterar?
Reproduktion Av En En Med Sticklingar: Regler För Att Skära En En Hemma På Våren, Sommaren Och Hösten. Hur Rotar Man En Stjälk I En Burk Med Vatten Och Planterar?
Anonim

Enbär är en av de mest populära grödorna inom trädgårdsskötsel. Förökning av denna ephedra med sticklingar är en relativt enkel metod som gör att du kan få många unga och starka växter.

Bild
Bild

Vilka sorter kan förökas?

Som ni vet behåller den överväldigande majoriteten av prydnadsväxter sina särdrag endast under vegetativ förökning av sticklingar. Men inte alla enbärsorter kan förökas på detta sätt. Följande kulturtyper är föremål för sticklingar.

  • Meyeri - en prydnadsbuske med blågröna nålar och en uttalad stålglans. Denna växt tillhör dvärg - dess höjd varierar från 30 cm till 1 m, så den används ofta för att bilda bonsai. Det ser genomgående imponerande ut tack vare de hängande skotten och den täta kronan.
  • " Mint Julep " - denna växt lockar uppmärksamhet med breda grenar och tjocka myntfärgade nålar. På vintern skakar nålarna på denna enbär inte. Anläggningen är resistent mot långvarig frost, gasföroreningar och sommarvärme.
  • " Mordigan Gold " - gyllene enbär med uttalade antiseptiska och bakteriedödande egenskaper. Växten ser extremt ädel ut tack vare de horisontellt avvikande skotten och ephedras ovanliga färg. Den växer långsamt och når 2 m i diameter efter mognad.
  • " Wiltoni " - en ovanlig enbär som bildar en krypande matta med nålliknande nålar av en silverfärgad nyans. Det är svårt att föreställa sig, men en liten stjälk med tiden kan växa med 3 meter i alla riktningar, och förutom huvudfransarna ger den många laterala så att du kan få 2 kvadratmeter från en buske. m fluffig matta.
  • Drömglädje - ännu en enbär med krypskott. Buskens höjd når 40 cm, kronans diameter är bara 1 m, den årliga tillväxten är 15-25 cm.
  • " Guld kust " -en lågväxande buske som inte är mer än 1 m hög med nålar med en trevlig gulgrön färg. Föredrar upplysta områden; i mörkare förlorar färgen sin mättnad och djup. Anspråkslös mot jordtyper och luftföroreningar.
  • Lime Glow - en annan intressant enbär med rika gröna nålar. Skotten av denna växt växer radiellt, en liten depression bildas i mitten, i september får nålarna en bronsfärg.
  • " Smash hit " - en dvärgsort av enbär med en höjd av högst 20-25 cm. Grenarna växer ojämnt, de unga skotten kännetecknas av en uttalad örtfärg, som skarpt anger med en nyans av åldrade nålar. Används för att dekorera sten och vandringsleder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för sticklingar

Beroende på enbärstyp kan rotfria grenar skördas vid olika tidpunkter, från tidig vår, när snön smälter, till sen höst.

Det är bäst att samla skott på våren, optimalt i mars, under denna period börjar saftflöde och knoppuppvaknande, sådant planteringsmaterial vara helt rotat under den aktuella säsongen.

Bild
Bild

Sommarskörd av material är tillåtet. Det är bäst att göra det i början av juni, när den aktiva tillväxten upphör och bränning av den unga tillväxten inträffar. Beroende på sorten av ephedra, rotar varar från 2, 5 månader till ett år. Vissa sorter av enbär ger bara callus under det första året, och ett fullvärdigt rotsystem bildas först nästa år.

På hösten är redan lignifierade grenar sticklingar - de planteras först nästa år

Vi uppmärksammar det faktum att enbärens första rötter dyker upp på 27-30 dagar, men för att rotsystemet ska bli livskraftigt måste det växa i minst en månad till. Det är därför skotten som skördats från juli till september planteras i ett öppet område bara ett år senare.

Bild
Bild

Upphandling av planteringsmaterial

Enbär som odlas av sticklingar kan växa både friskt och fluffigt och krokigt, försvagat. Detta beror till stor del på hur planteringsmaterialet samlades in. För att anläggningen ska uppfylla alla dina förväntningar bör du följa följande rekommendationer.

  • Som moderväxt är det bäst att ta en växt vid 5-8 års ålder, eftersom barrträdens förmåga att rotbildas vid en äldre ålder minskar avsevärt.
  • Moderplantan måste vara frisk, med en tät krona av ljus färg.
  • För krypande sorter spelar ingen roll platsen för snittet. I det här fallet är det viktigt att välja en välutvecklad, spridande gren som utsätts för solljus. Detta gäller särskilt för ljusa sorter.
  • I konformade, pelarformade och pyramidala sorter är det nödvändigt att skära de centrala skotten av 1-3 storleksordningar uppifrån. Om du tar sticklingar från en sidogren riskerar du att få en en att växa aktivt åt sidorna.
  • Det är viktigt att grenen avsedd för ympning har en levande apikal knopp och en fullvärdig tillväxtkotte, annars börjar plantorna buska kraftigt.
  • Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder skott på vilka en liten brunkling redan har börjat, eftersom för unga sticklingar och för gamla grenar ger en låg andel rotning.
  • Upphandling av material bör ske i grumligt väder eller tidigt på morgonen. Detta kommer att minska avdunstningen av fukt från skärområdet avsevärt.
  • Rör inte vid alltför tunna grenar, eftersom de kommer att ta upp hela näringstillförseln långt innan rötterna börjar växa. Det är bäst att ta ettåriga sticklingar med en längd på 20-30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar som erhållits från stammen och stora skelettgrenar tas bäst med ett fragment av ett träd. Detta främjar snabb etablering.

Det vore mer korrekt att inte klippa grenarna, utan att plocka dem med en snabb nedåtgående rörelse. Om tungan är för lång måste den trimmas.

Om materialet skördas från en stor och tjock skott behöver du en trädgårdsskärare eller en kniv med ett skarpt blad, medan snittet nödvändigtvis måste fånga 1,5-2 cm av det lignifierade fragmentet.

Efter att planteringsmaterialet har samlats in är det nödvändigt att befria den nedre delen av skärningen av nålar med 3-4 cm . Det är bäst att göra detta med händerna, eftersom det i det här fallet bildas sår när det rivs av, vilket kommer att bidra till snabbare rotbildning.

Omedelbart innan de placeras i substratet, strös de skurna platserna med "Kornevin", "Heteroauxin" eller andra stimulanser baserade på bärnstenssyra. Men det är inte nödvändigt att hålla grenarna i lösningar med en aktivator - med långvarig exponering för fukt börjar barken flagna av och växten ruttnar. Av samma anledning är det bättre att rota ytterligare inte i en burk med vatten, utan i en behållare med en näringsrik jordblandning.

Bild
Bild

Röta funktioner

Ensticklingar är rotade i ett näringssubstrat - jorden ska vara lätt, luftad, med en neutral eller svagt sur reaktion. Det är bäst att använda en blandning av torv, torv och flodsand med tillsats av perlit och vermikulit. Det rekommenderas inte att tillsätta aska, skal eller kalk, eftersom de ger en alkalisk reaktion på jorden.

Om du ska rota ett par sticklingar kan du använda en blomkruka . Expanderad lera, krossad sten, stora stenar eller annan dränering hälls säkert i botten, sedan täcks den förberedda jordblandningen med ett lager på 15-20 cm och strös med sand. Om antalet plantor är stort är det bättre att plantera ämnena i stora lådor eller växthus.

Bild
Bild

Att plantera sticklingar för att rota har sina egna egenskaper - bara att sticka i marken är inte tillräckligt här. Steg-för-steg landningsinstruktioner inkluderar flera steg.

  1. Med hjälp av en träpinne bildas ett hål i den förberedda marken i en vinkel på 50-55 grader. Om du planerar att plantera flera skott, bör avståndet mellan hålen vara cirka 7-10 cm.
  2. Sticklingarna läggs i en vinkel och fördjupar dem med 3-5 cm.
  3. Jorden runt processerna måste komprimeras ordentligt, så att inga tomrum kvarstår.
  4. Plantor bör vattnas genom en sprayflaska eller genom en sil så att jorden fuktas noggrant.
  5. Det är bättre att plantera sticklingar i ett växthus - för detta är de täckta med plastfolie eller en flaska.
Bild
Bild

Intensiv rotbildning i enbär sker vid en temperatur på 21-25 grader och en luftfuktighet på 95-100%. Vid denna tidpunkt bör direkt solljus undvikas.

I genomsnitt är plantorna redo att flytta till en permanent plats om 3-4 månader. Denna tidsram kan dock skifta för olika sorter. Rotbildningen stannar ofta på sommaren och fortsätter på hösten.

Under rotbildningsperioden är det nödvändigt att hålla jorden fuktig . Om plantan förblir inomhus fram till nästa säsong är det nödvändigt att behandla den med fungicida lösningar en gång i kvartalet för att förhindra sjukdom. Belysningen bör vara diffus, men starkt ljus bidrar till bildandet av fytohormoner som är ansvariga för rotväxt.

Efter att rötterna når 1,5-2 m är det nödvändigt att härda enbäret lite efter lite. För att göra detta, öppna och ventilera växthuset varje dag.

Landningsregler för öppen mark

Du bör inte skynda dig att flytta enbär till en permanent plats. Om sticklingarna skördades på våren eller i början av sommaren, bör planteringstiden väljas så att buskarna hinner anpassa sig innan vintern börjar. Helst bör minst 70 dagar gå från det att de planteras i växthuset.

Bild
Bild

Om sticklingarna skördades senare kan de planteras om nästa vår, så snart snön smälter, med en senare överlevnad finns det en hög risk för gulning av nålarna i solen.

För sittplatser bör du välja en väl upplyst plats, lätt mörkning är tillåten, men halvmörkret bör undvikas . Planteringsmaterial överförs i marken tillsammans med en jordklump så att rötterna inte drabbas, eftersom de är mycket sköra och tunna i enbär.

Kolumnformad enbär bör planteras vertikalt, busksorter fördjupas med en liten vinkel.

För plantering bör du förbereda en planteringsgrop 1 meter djup och 2-3 gånger diametern på den jordiska koma. I botten är det nödvändigt att hälla dränering, strö över trädgårdsjord, placera plantan försiktigt och täck med den återstående jordblandningen . Rotkragen ska förbli nära ytan.

Bild
Bild

Omedelbart efter plantering måste enbären vattnas väl och täckas med mulch . Under det första levnadsåret bör plantan skyddas från starkt solljus, vind och vinterfrost. Denna växt är krävande för fukt, tål lätt torka, men tolererar inte vattendämpning av jorden. På våren kommer plantan att behöva en ammophos subcortex med en hastighet av 45 g per 1 kvm. m, på sommaren kommer det att vara användbart att tillsätta organiska gödningsmedel - de används en gång i månaden om den unga växten utvecklas för långsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla en en med sticklingar hemma är inte svårt, även en nybörjare kan odla den från en gren. Men samtidigt är det viktigt att strikt följa alla regler för skörd, rotmaterial och odling av en planta. Alla sorteregenskaper bevaras fullt ut endast om alla grundläggande reproduktionsregler har observerats.

Rekommenderad: