Enbärsrost (7 Bilder): Hur Hanteras Det? Metoder För Behandling Av Sjukdomen På Sommaren Och Våren. Hur Ser Hon Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Enbärsrost (7 Bilder): Hur Hanteras Det? Metoder För Behandling Av Sjukdomen På Sommaren Och Våren. Hur Ser Hon Ut?

Video: Enbärsrost (7 Bilder): Hur Hanteras Det? Metoder För Behandling Av Sjukdomen På Sommaren Och Våren. Hur Ser Hon Ut?
Video: Symtom – en palliativ hörnsten 2024, April
Enbärsrost (7 Bilder): Hur Hanteras Det? Metoder För Behandling Av Sjukdomen På Sommaren Och Våren. Hur Ser Hon Ut?
Enbärsrost (7 Bilder): Hur Hanteras Det? Metoder För Behandling Av Sjukdomen På Sommaren Och Våren. Hur Ser Hon Ut?
Anonim

Enbär är en barrbuske som har en mängd olika sorter. Det används oftast för att anlägga trädgårdar och parker. Den växer från 150 cm till 20 m i höjd och har en mängd olika tillväxtmönster. För all sin anspråkslösa vård och tillväxtförhållanden kan enbär smittas med olika sjukdomar. En av de farligaste besvären för honom är rost.

Hur man känner igen rost

Rost på buskar är en svampsjukdom. Källan till sjukdomen är basidiomycetes som tillhör familjen Puktsiniev.

Bild
Bild

Sjukdomen drabbar många träd och buskar . I detta fall tror man att sjukdomen går från växt till växt, till exempel kan en en infektera ett päron. Växter kan infektera varandra även på ett avstånd av 100 m.

Rost på enar anses vara en kronisk sjukdom. Många arter av denna växt är sjuka med den om de inte är skyddade.

Rost visas som orange och röda fläckar på nålarna, och orangefärgade bubbelformationer visas på skotten med tiden.

Nödvändig behandling

Om sjukdomen manifesterar sig kan växten botas. När en enren just blev smittad är det ganska svårt att känna igen rost på den, lite senare börjar det likna en solbränna. Specialister kommer naturligtvis redan att kunna känna igen sjukdomen och vidta nödvändiga åtgärder för att rädda busken . Det är nödvändigt att behandla inte bara en växt som påverkas av rost, utan också alla som ligger intill den.

Bild
Bild

Verktyg som kommer att behövas för att bearbeta den drabbade anläggningen:

  • sekatör;
  • kniv;
  • skyffel.

Det första du ska göra är att ta bort alla blad under växten och gräva upp marken under. Efter det måste du klippa av alla synliga drabbade delar med en kniv eller beskärare. Själva busken och plantorna intill den måste behandlas med en alkohollösning och de trimmade delarna - med en 1% lösning av kopparsulfat eller täckt med trädgårdslack . Och också, som tillval, kan du använda en lackbalsam.

Det händer ofta att enbär efter behandling infekteras enbär igen . Om detta händer och det inte finns några rosagrödor bredvid enbär, är de troligtvis i närliggande områden och är infekterade med rost. Vi måste hitta ett sätt att bota dem också, eftersom det helt enkelt inte finns något annat sätt att på ett tillförlitligt sätt skydda oss mot sjukdomen. Förutom de oändliga behandlingarna på våren, sommaren och hösten.

Bild
Bild

Villkor för behandling

Behandlingstiden för anläggningar är strikt begränsad till vissa perioder. Busken bör behandlas tidigt på våren innan enbär och andra växter blommar . Det andra behandlingssteget bör utföras omedelbart efter blomningen, den tredje och efterföljande behandlingen - varannan vecka på sommaren fram till slutet av september.

Bearbetningen bör utföras inte bara för enbär, utan även för grenar av päron, äpple och andra rosagrödor.

Det finns inga läkemedel som är utformade specifikt för behandling av en sådan sjukdom idag på trädgårdsodlingsmarknaden, men du kan prova följande serie fungicider, som effektivt bekämpar denna svamp:

  • Benlat;
  • Fundazol;
  • Bayleton;
  • Bordeaux vätska;
  • "Hastighet";
  • "Topaz" och andra kemikalier av ett brett sortiment som används för att bekämpa rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om busken har infekterats ska behandlingen startas omedelbart. Om du inte startar behandlingen i tid kan det hända att växten helt enkelt inte sparas i tid.

Förebyggande

Det är lätt att bekämpa rost inte bara på enbär, utan också på andra träd, om du gör förebyggande, och vänta inte tills trädet blir infekterat med denna sjukdom.

Även vid plantering måste du bestämma en plats som kommer att vara långt från äppelträd, päron, hagtorn och bergaska . Om du inte kan göra det så att det inte finns sådana oönskade grannar, måste du arbeta lite. Det är nödvändigt att spraya träd och buskar med fungicider, men att bearbeta inte bara enbär, utan också alla växter som är mottagliga för rostskador.

I de fall där den angivna åtgärden inte hjälpte och rostfläckar började dyka upp är det första du ska göra att spraya de angivna plantorna med en alkohollösning på hela platsen. Först då finns det en möjlighet att de närliggande träden inte kommer att påverkas av rost, och den sjuka enbär kommer att räddas.

Bild
Bild

Dessutom måste du befrukta växten, vilket gör den mycket mer resistent mot olika sjukdomar, inklusive rost. På våren och hösten ska växter sprutas med cuproxat, även om buskarna inte är infekterade med någonting. Om möjligt bör du skydda växten från Rosaceae genom att plantera höga träd och buskar mellan dem, till exempel gran, plommon och andra arter som inte är benägna att drabbas av denna sjukdom.

Om växten ännu inte är infekterad med rost måste du försöka skydda den från denna gissel . Vid minsta tecken på infektion är det nödvändigt att göra det för att besegra sjukdomen i det första stadiet.

Rekommenderad: