Kiwano (25 Bilder): Odling Av Afrikansk Gurka Från Frön. Beskrivning Av Green Dragon -frukten. Hur äts Taggig Gurka? Hur Man Planterar Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Kiwano (25 Bilder): Odling Av Afrikansk Gurka Från Frön. Beskrivning Av Green Dragon -frukten. Hur äts Taggig Gurka? Hur Man Planterar Det Hemma?

Video: Kiwano (25 Bilder): Odling Av Afrikansk Gurka Från Frön. Beskrivning Av Green Dragon -frukten. Hur äts Taggig Gurka? Hur Man Planterar Det Hemma?
Video: Kiwano - How to Eat a Horned Melon 2024, Maj
Kiwano (25 Bilder): Odling Av Afrikansk Gurka Från Frön. Beskrivning Av Green Dragon -frukten. Hur äts Taggig Gurka? Hur Man Planterar Det Hemma?
Kiwano (25 Bilder): Odling Av Afrikansk Gurka Från Frön. Beskrivning Av Green Dragon -frukten. Hur äts Taggig Gurka? Hur Man Planterar Det Hemma?
Anonim

Kiwano är en exotisk taggig grönsak som är lätt att odla. I vårt land har sorter fötts upp, zonerade för olika natur- och klimatzoner. Du kan hitta frön av denna ovanliga gröda i alla butiker för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Låt oss prata om hur man odlar Kiwano korrekt i din trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kiwano -folket är bättre känt som "hornmelon" och även "afrikansk gurka ". Djurlivet växer som en liana. Hembygden för denna kultur är Afrika, den var utbredd i Nya Zeeland och Israel.

Det finns ingen information om när exakt denna exotiska kom till vårt land. Men dess botaniska egenskaper finns redan i 70 -talets referensböcker. förra århundradet. Kommersiell framgång för dessa ovanliga frukter kom i slutet av 1980 -talet. Idag odlas kiwano i industriell skala i Australien, Kina, Malaysia, Italien, Tyskland samt i USA. Dessa frukter exporteras till en mängd olika länder runt om i världen.

För referens: på varje språk har begreppet "kiwano" en variabel stil - kewana, kiwano och så vidare. Därför kan det finnas skillnader i Ryssland.

Bild
Bild

Tänk på vad en hornad melon är och hur den ser ut. Detta är en kultur av familjen Pumpa, i tillväxtväg liknar den en vanlig gurka .… Hon bildar en långsträckt frans med många styvbarn. Bladplattor liknar gurka, men något mindre i storlek. Varje växt har både hon- och hanblommor.

Den enda skillnaden är frukterna. Från det ögonblick som utseendet är äggstockarna helt täckta med törnen och liknar små igelkottar. Kiwano växer lika stor som en apelsin, frukten har en cylindrisk form.

I tillståndet av slutlig mognad förblir köttet ljusgrönt, och skalet får en gulröd färg. Konsistensen är geléliknande, fruktköttet är allt fläckigt med frön. Smaken är någonstans mellan gurka och sött, som påminner om en blandning av kiwi, ananas, citrus, banan och andra exotiska frukter.

Bild
Bild

Växter kan konsumeras vid alla mognadsstadier .- både grönsaker varje vecka och fullt mogna frukter. Många människor använder dem som gurkor, i denna form kan frukterna saltas och syltas. Den mogna kiwanon skärs i flera delar och fruktköttet konsumeras med en sked. Hornad melon används ofta för att göra sylt och konserver, smoothies och cocktails med honung eller yoghurt görs av det.

Detta är en mycket hälsosam frukt, det kan kallas ett riktigt kaliumförråd . Det är därför det kommer att vara mycket användbart för alla människor som lider av sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Bär stärker immunförsvaret och ökar muskeltonen. Tuff skal kan också ätas som mat - den innehåller mycket askorbinsyra och fibrer.

Den ätbara delen av den afrikanska gurkan är 89% vatten. Kaloriinnehållet överstiger inte 40 kcal per 100 g färsk produkt, därför klassificeras Kiwano som en dietfrukt

Det ingår i alla dieter som kräver konstant aptitkontroll.

Bild
Bild

Andra näringsämnen som finns i afrikansk gurka inkluderar:

  • kalium, koppar, magnesium, kalcium, fosfor och zink;
  • vitamin A, C, PP och B;
  • folsyra och pantotensyra;
  • cellulosa;
  • proteiner, lipider och kolhydrater.

Den balanserade sammansättningen av mikro- och makroelement av hornmelon stärker kroppens försvar. Införandet av grova fibrer hjälper till att rensa tarmarna från toxiner, farliga toxiner och radionuklider. Kiwano kommer att vara användbart för diabetiker, eftersom mängden socker i det minskar och koncentrationen av fruktos inte skapar belastning på bukspottkörteln.

Bild
Bild

Inom folkmedicin används växtens fruktkött och juice för att lösa ett antal hälsoproblem:

  • vid brott mot vattensaltbalansen;
  • att tunna blodet;
  • med frekventa förkylningar;
  • under återhämtningsperioden efter allvarlig sjukdom;
  • för eventuella skador och skador på huden (sår, nötningar, svullnad och brännskador);
  • som ett anthelmintikum;
  • med tillägg av blomsterhonung - för att bekämpa sömnlöshet.

Dessutom har produkten blivit utbredd inom kosmetologi. Det ingår i krämer, masker och peeling för att förbättra hudens färg och konsistens.

Bild
Bild

Typer och sorter

Totalt inkluderar Cucumis metulifer -familjen 32 arter av hornmelon, men endast 2 av dem används kommersiellt. Dessa är kulturerna av Cucumis metuliferus och Cucumis anguria. Dessutom föddes båda sorterna utanför Afrika.

År 2006 föddes en ny Kiwano -sort i Sibirien, som fick namnet " Grön drake ", information om detta finns i statsregistret. Denna sort är anpassad för alla natur- och klimatzoner i vårt land. Den kan odlas både i växthusförhållanden och i det öppna fältet.

Detta är en av de mest populära exotikerna, den bygger upp en piska upp till 2, 5-3 m lång . Från det ögonblick de första skotten dyker upp tills frukterna är fullt mogna, passerar 75-80 dagar. Frukterna är gula, ovala i formen, har knölar och lätt pubescens. Vikten av varje är 150-160 g, längden är 6-8 cm. " Gröna draken" kännetecknas av en hög avkastning, från en kvadratmeter av trädgården kan du samla 3, 5-4 kg frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den officiella resursen för National Novosibirsk botaniska trädgård innehåller ingen information om "Gröna drakens" motståndskraft mot sjukdomar . Sommarinvånarnas åsikter om denna fråga är tvåfaldiga. Vissa säger att detta är en växt med ett kraftfullt immunsystem, som nästan aldrig påverkas av någonting. Andra hävdar att kulturen ofta vissnar av mjöldagg. På ett eller annat sätt är detta den enda sorten som har blivit utbredd i vårt land.

Som referens: det bör noteras att i inhemska butiker säljs Kiwano -plantor utan att specificera sorten och sorten. Du kan köpa dem i små förpackningar märkta "afrikansk gurka" eller "Kiwano".

Bild
Bild

Växande plantor från frön

Det bästa sättet att gro av hornmelon är genom plantor . Denna kultur tolererar inte låga temperaturer, värmebakgrunden + 20-30 grader är acceptabel för dess tillväxt och utveckling. Redan vid + 13-15 stannar utvecklingen, och vid +10 kan anläggningen vissna. Det vill säga att det är möjligt att plantera plantor i marken först tidigt i slutet av maj-början av juni, när en stabilt varm genomsnittlig daglig temperatur upprättas på gatan och risken för återkommande frost är över. Följaktligen planteras frön till plantor 3-4 veckor innan - oftast är detta slutet av april - första halvan av maj.

Växten är inte lika krävande för jordens fertilitetsparametrar som en traditionell gurka . Det är viktigt för honom att jorden är fuktgenomsläpplig, dränerad och lätt. Det är bäst att komponera jordblandningen själv på basis av trädgårdsjord, humus, torv och bakpulver, den största effekten ges av vermikulit eller perlit.

Bild
Bild

Agroteknik innehåller några enkla steg

  • Innan sådd blötläggs frön av afrikansk gurka i 10-12 timmar i Epin eller någon annan tillväxtstimulator … Om natriumhumat används ökar blötläggningstiden till 24 timmar. Sådan behandling främjar desinfektion av frön och förbättrar deras spiring.
  • Jordblandningen för odling av plantor bör förberedas i förväg . Ett par dagar före sådd måste det spillas med en blek lösning av kaliumpermanganat.
  • Varje frö måste sås i en separat behållare 8-10 cm djup … Det rekommenderas inte att plantera plantor i en gemensam behållare, eftersom denna växt är extremt svår att tolerera en plockning. Plantor är begravda till ett djup av 2-3 cm.
  • För att en ung växt ska utvecklas framgångsrikt är det viktigt att ha en bekväm temperaturbakgrund för plantorna .… Även på natten ska temperaturen inte sjunka under 24-25 grader.
  • Innan de första skotten dyker upp är glasen täckta med folie eller glas - detta kommer att behålla den nödvändiga fukthalten. Så snart groddar dyker upp, tas filmen bort.
  • Plantor älskar bra belysning, så var noga med att upprätthålla 14-16 timmars dagsljus . Vid behov måste du använda konstgjord belysning. Direkt solljus är dock farligt för unga blad - de kan bränna bladplattan.

I alla andra avseenden kräver plantorna standardvård - regelbunden vattning och lossning. Ett par veckor innan du planterar i öppen mark måste du börja härda. För att göra detta, på dagtid, lämnas buskarna på gatan, först i 30-40 minuter och steg för steg bringas till en hel dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i marken

Vid plantering bör minst 2-3 äkta blad bildas i den hornade melonen. Det är inte nödvändigt att plantera många afrikanska gurkor för en familj, eftersom kulturen växer väldigt mycket - från en växt kan du samla upp till en hink frukt. Liana växer aggressivt och upptar snabbt allt ledigt utrymme; med sina fransar kan den "strypa" andra odlade växter. Därför bör planteringsdensiteten inte överstiga 2 buskar / m2.

Underlaget ska vara väldränerat och pH -neutralt . Fertilitet spelar egentligen ingen roll. Det är bäst att plantera växten i soliga områden; i skuggade områden sjunker avkastningen kraftigt.

Erfarna trädgårdsmästare planterar ofta Kiwano med andra pumpagrödor. I detta fall är korsbestämning med bildandet av interspecifika hybrider sannolikt.

Bild
Bild

Vård

I allmänhet kräver hornmelon standardvård - ogräs, forma busken, lossa, bevattna, gödsla och bekämpa svampsjukdomar och skadedjur.

Vattning och ogräs

Den afrikanska gurkan svarar med stor tacksamhet för vattning. Han behöver mycket vatten, bevattning utförs minst tre gånger i veckan. Och om vädret är varmt och jorden torkar snabbt, bör vattning göras varje dag. Liana tål torka mycket dåligt, utan fukt dör det helt enkelt. Det är bäst att vattna grödan sent på kvällen eller tidigt på morgonen; fukt i direkt solljus kan bränna plantans gröna delar.

Efter vattning är det absolut nödvändigt att täcka marken. För detta är hackad barrträd, torv, sågspån eller humus lämpliga. Om jorden värms upp för mycket under dagen kommer det inte att vara överflödigt att utföra kullning - detta förfarande kommer att skapa ytterligare skydd för rötterna mot temperaturfluktuationer, och dessutom kommer det att tillåta maximal fukthållning i marken.

En viktig del av agrotekniska åtgärder vid vård av hornmelon är att lossa jorden och ogräs från ogräs … Denna behandling förbättrar tillgången på näringsämnen och syre till växtrötterna. Lossning är nödvändig varje gång en torr skorpa dyker upp på jordytan. Liksom vattning görs detta arbete bäst före soluppgången eller på kvällen efter solnedgången.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten kräver inte jordens bördighet, men införandet av extra näring var 15-20: e dag främjar kraftfull utveckling och förbättrar bildandet av äggstockar. För att mata liana används flera formuleringar:

  • mullein, utspädd med vatten i ett förhållande av 1 till 5;
  • kycklingspillning, upplöst i ett förhållande av 1 till 15;
  • färdiga mineralpreparat "Kristalon" eller "Fertika".

Förresten, den senare kan användas för bladsprutning, eftersom kulturen absorberar näringsämnen väl genom bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Garnering

Afrikansk gurka växer mycket snabbt, så speciell uppmärksamhet bör ägnas åt bildandet av busken . Överdriven växtlighet kan påverka den totala avkastningen negativt. För att förhindra att detta händer knyts kiwano -fransarna till ett nät eller stöd, varefter skotten kläms på sidorna. I det här fallet kläms fransarna försiktigt ner till äggstockarna, och hanblommorna tas bort helt och hållet.

För att skicka vinstocken i önskad riktning är den bunden med valfritt mjukt material. Det är särskilt viktigt att använda denna teknik vid odling i växthus, eftersom ett bekvämt mikroklimat skapas konstgjort där och växten växer mycket snabbt.

Viktigt: under dessa arbeten är det lämpligt att skydda dina händer med handskar, eftersom stjälkarna och bladen på den hornade melonen är täckta med tät, hård villi . I vissa fall kan de orsaka allvarlig hudirritation hos sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gelégurkor, liksom många andra medlemmar i familjen Pumpkin, kännetecknas av exceptionellt motståndskraft mot aktiviteten hos skadedjur och svampar. Men ibland stöter de på parasiter. Att bli av med dem är dock enkelt.

Så myror och bladlöss kan drivas bort med läsk eller tvålvatten. Björnen kan utgöra en fara för kulturen; den livnär sig på unga växters rötter. För att förhindra dess utseende är det nödvändigt att utföra en desinfektion av jorden före fung med fungicider, och även använda fällor.

Vid hög luftfuktighet kan fusarium och mjöldagg uppstå på bladen. Att bli av med dem tillåter behandling med lösningar av Bordeaux -vätska eller kopparsulfat

Ibland finns en tobaksmosaik i form av ett rutnät på bladplattorna - det här är en virusinfektion, den kan inte behandlas. Sjuka fransar måste klippas av och brännas.

Bild
Bild

Skörd och lagring

I Moskva -regionen, den centrala delen och mittzonen i vårt land når Kiwano full mognad i augusti. Således är tiden från plantering till fruktning 2 månader. Samtidigt är mogna frukter täckta med en vaxliknande film-det förhindrar förruttnande processer och bidrar därmed till långvarig lagring av hornmelon.

Vissa sommarboende plockar frukterna som de ser ut, ett sådant trick kan avsevärt öka avkastningen. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att upp till 200 frukter kan fås från en buske på detta sätt.

Det finns dock inga definitiva riktlinjer för när frukten ska tas bort. Afrikansk gurka kan ätas i alla mognadsstadier: från unga grönsaker till teknisk och full mognad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gillar extremt mogna grönsaker, under det sista decenniet i augusti, när nattemperaturen sjunker under +15 grader, måste du klippa av små blommor, nypa topparna och ta dem till komposthögen.

Själva lianen är täckt med agrofibre, de stora frukterna som finns kvar på den kommer fortfarande att ha tid att mogna. Om så önskas kan du alltid plocka hornmelon i de tidiga stadierna av färgning - i det här fallet kan frukterna lagras till våren och mogna långsamt hemma . Men den frysta produkten kan inte lagras, den måste ätas omedelbart.

Och avslutningsvis noterar vi att du idag kan köpa exotisk frukt i alla större stormarknader i landet. Det säljs i enskilda paket, priset på en frukt är cirka 350-400 rubel.

Bild
Bild

Naturligtvis är detta ett ganska dyrt nöje, så det är mycket viktigt att välja rätt hornad melon. Här är några tips.

  • Små omogna frukter i sitt råa tillstånd är ofta smaklösa , och för stor, faktiskt, visar sig vara övermogna.
  • Det är bättre att föredra frukter vars storlek liknar en apelsin, det vill säga cirka 15 cm.
  • Gör ett litet test - tryck lätt ner skalet med fingrarna . Det ska förbli tätt, alltid elastiskt, utan bucklor.
  • Men du behöver inte vara uppmärksam på färgen på den taggiga frukten, eftersom denna indikator är mångsidig och i hög grad beror på betyget . Finns i gula, röda eller orange nyanser. I det här fallet är färgen ofta heterogen och innehåller marmorfläckar.
  • Om du har köpt en grön frukt kan du lämna den på fönstret . I det här fallet kommer det att mogna hemma, och du kan äta det lite senare.

Om du vill kan du alltid köpa en kiwano för framtida bruk. Hornad melon har en bra hållkvalitet. Produkten kan förvaras på nedre hyllan i kylskåpet i upp till sex månader. Det är sant, som praktiken visar, få människor har tillräckligt med tålamod för detta.

Rekommenderad: