OSB-ark 12 Mm: 2500x1250 Och Andra Skivstorlekar, Standardvikt För OSB-ark Och Självgängande Skruvar För Dem. Hur Många OSB -kort Finns Det I Ett Paket? Värmeledningsförmåga

Innehållsförteckning:

Video: OSB-ark 12 Mm: 2500x1250 Och Andra Skivstorlekar, Standardvikt För OSB-ark Och Självgängande Skruvar För Dem. Hur Många OSB -kort Finns Det I Ett Paket? Värmeledningsförmåga

Video: OSB-ark 12 Mm: 2500x1250 Och Andra Skivstorlekar, Standardvikt För OSB-ark Och Självgängande Skruvar För Dem. Hur Många OSB -kort Finns Det I Ett Paket? Värmeledningsförmåga
Video: ITA Ark Extinction 32. Si possono tamare le creature spawnate dai drop? 2024, Mars
OSB-ark 12 Mm: 2500x1250 Och Andra Skivstorlekar, Standardvikt För OSB-ark Och Självgängande Skruvar För Dem. Hur Många OSB -kort Finns Det I Ett Paket? Värmeledningsförmåga
OSB-ark 12 Mm: 2500x1250 Och Andra Skivstorlekar, Standardvikt För OSB-ark Och Självgängande Skruvar För Dem. Hur Många OSB -kort Finns Det I Ett Paket? Värmeledningsförmåga
Anonim

Det är mycket viktigt för alla byggare och reparatörer att känna till egenskaperna hos OSB -ark 12 mm tjocka med dimensioner 2500x1250 och andra dimensioner av plattor. Du måste noggrant bekanta dig med standardvikten för OSB-blad och noggrant välja självgängande skruvar för dem, ta hänsyn till värmeledningsförmågan hos detta material. Ett separat viktigt ämne är att lära sig hur man bestämmer hur många OSB -kort som finns i ett paket.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Det viktigaste när man beskriver OSB -ark 12 mm tjocka är att ange att detta är en helt modern och praktisk materialtyp. Dess egenskaper är praktiska för användning för konstruktionsändamål och för bildandet av möbelprodukter. Eftersom spånen är placerade i längdriktningen på utsidan och på insidan - mestadels parallellt med varandra, är det möjligt att uppnå:

  • hög total hållfasthet hos plattan;
  • öka dess motståndskraft mot dynamisk mekanisk spänning;
  • ökande motstånd också i förhållande till statiska belastningar;
  • optimal hållbarhet under normala driftförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men vi måste ta hänsyn till skillnaden mellan de enskilda versionerna, som kommer att diskuteras senare. Nu är det viktigt att karakterisera standardstorlekarna på OSB -blad . Vissa missförstånd kan uppstå med detta, för även i Ryska federationen används importstandarden EN 300: 2006 ofta av tillverkare. Men allt är inte så dåligt - normerna för den europeiska lagen beaktades och till och med togs som grund för bildandet av den färskaste inhemska standarden 2014. Slutligen finns det en annan gren av standarder, den här gången antagen i Nordamerika.

Innan du klargör parametrarna och egenskaperna hos plattan, deras överensstämmelse med standarden, måste du dessutom ta reda på vilken specifik standard som tillämpas . I EU -länderna och den ryska industrin som är inriktad på dem är det vanligt att utveckla ett OSB -ark med en storlek på 2500x1250 mm. Men nordamerikanska tillverkare, som ofta händer, "går sin egen väg" - de har ett typiskt 1220x2440 -format.

Naturligtvis styrs fabrikerna också av kundens krav. Material med icke-standardmått kan mycket väl frigöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta kommer modeller med en längd av 3000 och till och med 3150 mm ut på marknaden . Men detta är inte gränsen - de vanligaste moderna tekniska linjerna, utan ytterligare modernisering, säkerställer produktion av plattor upp till 7000 mm långa. Detta är den största produkten som kan beställas enligt det allmänna förfarandet. Därför finns det inga problem med valet av produkter av en specifik storlek. Den enda förbehållet är att bredden nästan aldrig varierar, för detta skulle det vara nödvändigt att expandera bearbetningslinjerna för mycket.

Mycket beror också på det specifika företaget . Så det kan finnas lösningar med storleken 2800x1250 (Kronospan). De flesta tillverkare tillverkar dock fortfarande en produkt med enhetliga parametrar. En typisk OSB med en tjocklek på 12 mm (oavsett måttstandarder) tål en belastning på 0,23 kN, eller, i mer prisvärda enheter, 23 kg. Detta gäller produkter i OSB-3-klassen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga parameter är vikten av en sådan orienterad platta.

Med en storlek på 2, 44x1, 22 m blir massan av en sådan produkt 23, 2 kg. Om måtten bibehålls enligt den europeiska standarden kommer produktens vikt att växa till 24,4 kg. Eftersom ett paket i båda fallen innehåller 64 ark, vet hur mycket ett element väger, är det enkelt att beräkna att ett paket amerikanska tallrikar väger 1485 kg, och ett paket med europeiska tallrikar väger 1560 kg. Andra tekniska parametrar är följande:

  • densitet - från 640 till 700 kg per 1 m3 (ibland anses det från 600 till 700 kg);
  • svullnadsindex - 10-22% (mätt genom blötläggning i 24 timmar);
  • utmärkt uppfattning av färger och lacker och limblandningar;
  • brandskydd på nivån inte värre än G4 (utan ytterligare bearbetning);
  • förmågan att hålla fast spikar och skruvar;
  • böjhållfasthet i olika plan - 20 eller 10 Newton per 1 kvm. m;
  • lämplighet för en mängd olika typer av bearbetning (inklusive borrning och skärning);
  • värmeledningsförmåga - 0,15 W / mK.
Bild
Bild

Ansökningar

De områden där OSB används är ganska breda. De beror till stor del på materialets kategori. OSB-2 är en relativt hållbar produkt . Vid kontakt med fukt skadas dock sådana produkter och förlorar snabbt sina grundläggande egenskaper. Slutsatsen är extremt enkel: sådana produkter är nödvändiga för inredning av rum med typiska fuktparametrar.

Mycket starkare och något mer stabil än OSB-3 . Detta material kan användas där luftfuktigheten är hög, men är fullt reglerad. Vissa tillverkare tror att även fasader på byggnader kan mantlas med OSB-3. Och det här är verkligen så - du måste bara noga tänka igenom de nödvändiga skyddsåtgärderna. Oftast används speciella impregneringar för detta ändamål eller appliceras en skyddande färg.

Men det är ännu bättre att använda OSB-4 . Detta material är så hållbart som möjligt. Det är också vattentåligt. Dessutom krävs inget extra skydd. OSB-4 är dock dyrare och används därför sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orienterade plattor har utmärkta ljudabsorberande egenskaper. OSB-platta kan användas:

  • för fasadbeklädnad;
  • på väg att jämna ut väggarna inuti huset;
  • för utjämning av golv och tak;
  • som referensyta;
  • som ett stöd för eftersläpning;
  • som bas för plastbeklädnad;
  • att bilda en I-balk;
  • vid förberedelse av hopfällbar form;
  • som förpackningsmaterial för transport av små laster;
  • för att förbereda lådor för transport av större gods;
  • under tillverkning av möbler;
  • för att täcka golv i lastbilar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Självgängningsskruvens längd för montering av OSB är extremt enkel att beräkna. Till en plåttjocklek på 12 mm, lägg till 40-45 mm till den så kallade ingången till underlaget . På takbjälkar är installationshöjden 300 mm. Vid plåtarnas skarvar måste du köra in fästelement med en vinkel på 150 mm. Vid installation på takfoten eller åsöverhäng kommer installationsavståndet att vara 100 mm med ett inslag från konstruktionens kant med minst 10 mm.

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att förbereda en fullvärdig arbetsbas . Om det finns en gammal beläggning måste den tas bort. Nästa steg är att bedöma väggarnas skick. Eventuella sprickor och sprickor ska grundas och förseglas.

Efter återställandet av det behandlade området måste det lämnas en viss tid för att materialet ska torka ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg:

  • installation av svarven;
  • impregnering av en stång med ett skyddsmedel;
  • installation av ett lager av värmeisolering;
  • mantel med orienterade plattor.

Svarvställen monteras extremt strikt enligt nivån. Om detta krav bryts kommer ytan att täckas med vågor. Om allvarliga tomrum hittas måste du placera brädbitar i problemområden. Isoleringen läggs på ett sådant sätt att det inte utesluter ett gap. Vid behov används speciella fästelement för den mest pålitliga fixeringen av isoleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först då kan plattorna själva installeras. Man måste komma ihåg att de har ett framsida, och det måste se utåt. Startarket är fixerat från hörnet. Avståndet till fundamentet är 10 mm. Noggrannheten i layouten för det första elementet kontrolleras av en hydraulisk eller lasernivå, och självgängande skruvar används för att fixa produkterna, installationssteget är 150 mm.

Efter att ha lagt ut den nedre raden kan du först montera nästa nivå. Intilliggande områden bearbetas genom att montera plattorna med en överlappning och bilda raka fogar. Ytterligare är ytorna dekorerade och färdiga.

Du kan stänga sömmarna med ett kitt. För att spara pengar förbereder de blandningen på egen hand med chips och PVA -lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inuti husen måste du arbeta lite annorlunda. De använder antingen en låda av trä eller en metallprofil. Metall är mycket säkrare och mer attraktivt. Små brädor används för att stänga hålrummen. Avståndet mellan stolparna är högst 600 mm; som vid arbete på fasaden används självgängande skruvar.

För den sista beläggningen, applicera:

  • färgad lack;
  • klart nagellack;
  • dekorativt gips;
  • fiberduk tapeter;
  • tapeter i vinyl.

Rekommenderad: