Hur Föryngrar Man Vinbär? Hur Uppdaterar Jag Vinbär På Hösten Och Våren? Föryngring Av Gamla Röda Vinbärsbuskar, Föryngrande Beskärning Av Försummade Buskar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Föryngrar Man Vinbär? Hur Uppdaterar Jag Vinbär På Hösten Och Våren? Föryngring Av Gamla Röda Vinbärsbuskar, Föryngrande Beskärning Av Försummade Buskar

Video: Hur Föryngrar Man Vinbär? Hur Uppdaterar Jag Vinbär På Hösten Och Våren? Föryngring Av Gamla Röda Vinbärsbuskar, Föryngrande Beskärning Av Försummade Buskar
Video: Pruning redcurrants 2024, Maj
Hur Föryngrar Man Vinbär? Hur Uppdaterar Jag Vinbär På Hösten Och Våren? Föryngring Av Gamla Röda Vinbärsbuskar, Föryngrande Beskärning Av Försummade Buskar
Hur Föryngrar Man Vinbär? Hur Uppdaterar Jag Vinbär På Hösten Och Våren? Föryngring Av Gamla Röda Vinbärsbuskar, Föryngrande Beskärning Av Försummade Buskar
Anonim

På tomten, i grönsaksträdgården och i trädgården verkar något speciellt liv pågå. Och det slutar inte med kallt väder, även om lågsäsongen minskar ägarnas arbete. Informationsdyk kommer definitivt att vara användbart under denna period: läs om vård av växter, planera arbetet för den nya säsongen. Och se också, beräkna vilka kulturer som behöver föryngring. Till exempel en vinbärsbuske, som inte längre är så ung, och det är dags att öka avkastningen.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Föryngring hjälper till att mogna eller, oftare, gamla växter . Förfarandet jämförs med återupplivning, eftersom kompetenta åtgärder verkligen kan rädda vinbär. Detta gäller särskilt för nya ägare av tomter, som kan ha befunnit sig i öde. Att riva upp allt, klippa ner - alternativet är för radikalt. Och även om de nya ägarnas planer inte inkluderade vinbärsbuskar, kan det vara den bästa lösningen att spara växten.

När en gammal buske behöver föryngras:

  • om buskarna har varit sjuka länge eller drabbats av ett allvarligt angrepp av skadedjur;
  • om lövverket har blivit överväxt och helt enkelt inte låter grannplantager utvecklas normalt;
  • om busken ursprungligen bildades felaktigt och därför inte helt kan utvecklas och inte bär frukt mycket rikligt;
  • om enskilda skott är så långsträckta att de redan sträcker sig till marken;
  • om busken har växt på denna plats i minst 5 år, kan du inte kalla den särskilt fruktbar, och bären är klart små;
  • rotsystemet är trasigt / skadat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du förnyar busken förbättras luftningen och belysningen av bären. Växten kommer att bli starkare, det blir lättare för den att interagera med miljön, dess näring kommer att förbättras etc. För försummade fall, när det inte längre är en buske, men svårt att passera tjocklekar, kan förnyelse förlänga dess livslängd.

Ja, det borde du förstå beskärning mot åldrande hjälper inte alltid . Det händer att detta inte längre hjälper, och det är lättare att rota upp busken, arbeta med jorden och plantera en ny buske. Men om det andra alternativet skymtar i huvudet direkt, utan analyser och en försök att uppdatera, bör du varnas - att ta bort allt och plantera ett nytt kostar mycket mer. Därför kan förnyelse av vinbär också vara ekonomiskt mer lönsamt än radikala åtgärder.

Bild
Bild

Tidpunkt

Beskärning av gamla grenar är föryngring … Eller snarare, den vanligaste tekniken. Och det kommer att fortsätta under buskens liv. Det är bättre att göra detta antingen tidigt på våren eller på hösten.

Hur man väljer en lämplig period för vinbärsföryngring:

  • om det är vår, då måste du ha tid att fånga ögonblicket innan sapflödet börjar (om du inte hade tid är det bättre att skjuta upp det);
  • det är också optimalt att beskära innan snön smälter;
  • anläggningen förnyas under hösten i september eller oktober;
  • så snart lövverket har fallit kan du fortsätta.
Bild
Bild

Alla andra perioder är inte bara ogynnsamma - de är farliga för förnyelse . Till exempel, om saftflödet redan har börjat, börjar saften rinna ut genom färska sår, och de knoppar som redan har lyckats knyta ruttnar helt enkelt. Om du inte skyndar dig att beskära på hösten kan du hålla ut tills frost, vilket också är traumatiskt för förnyade växter. Vårfrost är inte heller den bästa tiden.

Självklart anses förnyelsen i sig, även om det händer till fördel för anläggningen, som ett stressande ögonblick för det. Därför kommer lämpliga förhållanden att hjälpa busken att snabbt anpassa sig till förändringar och dra nytta av dem så snabbt som möjligt. Om uppdateringen utförs tidigare eller senare än gynnsamma villkor, kanske busken inte överlever den. Eller lägga till problem till de befintliga.

Bild
Bild

Instrumentförberedelse

Klippning och återställning av vinbär utan trädgårdsredskap kommer inte att fungera … Men allt är standard här, ingen sällsynt utrustning krävs. Chansen är stor att varje trädgårdsmästare har ett par klippare, en hacksåg och en beskärare.

Bättre att använda din egen, inte att låna från grannar. Och om du måste, glöm inte behovet av desinfektion. Du behöver också handskar och bekväma kläder - allt är standard.

Bild
Bild

Hur uppdaterar man olika typer av vinbär?

Svarta och röda vinbär är olika typer, och deras bearbetning har också sina egna egenskaper

Svart

Först måste du analysera träets skick. Mörka områden på det betyder nederlag, du måste klippa av dem till ljust trä. En stubbe på 2 cm kommer att finnas kvar. Och de rester som finns kvar efter arbete bränns.

Föryngring av svarta vinbär utförs i etapper

  • Tunna, svaga, torra och gamla skott tas bort, men trasiga skott måste skäras av ovanför knoppen . Det är viktigt att skotten på busken är jämnt fördelade på alla sidor. Grenar klipps som går in i skuggan eller inuti busken.
  • Grenar som redan ligger på marken måste också tas bort . Detta bör inte göras bara om du vill gräva i en flykt för framtida vegetativ reproduktion.
  • De mest produktiva anses vara tvååriga och treåriga grenar , därför kan skott som är äldre än denna ålder tas bort.
  • Huvudsyftet med föryngring är att stimulera tillväxten av så kallade nollskott , de växer från den del av stammen som är under jorden. Om du tar bort 2-3 livskraftiga gamla grenar växer nya. Men av dessa nollskott återstår inte alla, utan de tre starkaste. Dessa kvistar blir starkare och friskare om du regelbundet tar bort topparna från deras nedre delar.
  • Vridna och deformerade grenar måste också tas bort ., särskilt de som bladlöss har ätit. De döda topparna på skotten måste också klippas av.
  • Slutför föryngringen av busken genom att beskära grenens spetsar som återstod för fruiting. De beskärs till väl mogna områden.

Vad denna beskärning ger: växten vaknar till liv, "vaknar", avkastningen ändras och till och med bärens smak, den motstår svamp bättre. Vi kan säga att det här förfarandet är reanimering av sorteregenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Intressant nog har röda och svarta vinbär olika typer av rotsystem . I svart är rotformen mer fibrös, i rött är den avgörande. Detta påverkar buskens form, och den kan återhämta sig, söka mat i marken och fixa den på ett annat sätt. Dessutom skiljer sig dessa arter åt i biologiskt bestämd mognad och åldrande.

Du kan jämföra:

  • röda vinbär åldras längre, och dess skott måste klippas av vid sjätte eller till och med sjunde året, medan svarta vinbär föryngras vid 5 års ålder;
  • nypa av ettåriga grenar är ett tabu för röda vinbär, det är också omöjligt att förkorta skotten på två- och treåringar;
  • det kommer att bli nödvändigt att tunna ut svarta vinbären hårdare, det ger sig snabbt ut på nya skott.

Svarta vinbär åldras snabbare och kommer att leva i 35 år, inte mer. Rött håller längre - 40 år.

Bild
Bild

Vilka andra punkter om uppdatering av röda och svarta vinbär är viktiga:

  • verktyget måste vara rent och ganska skarpt, annars kommer träet att skeva;
  • förnyelseprocessen bör ske vid bra (klart, torrt) väder: risken för att infektionen kommer igenom färska sår minskar;
  • allt som tas bort måste förstöras, i extrema fall, lämnas på humus bort från busken;
  • de svaga och sjuka är inte avskurna som du vill, utan just vid roten;
  • föryngring bör nästan alltid åtföljas av gallring av snår.

Uppdateringen leder till att de starkaste grenarna finns kvar på busken och att de svagaste tas bort.

Bild
Bild

Tips för att föryngra försummade buskar

Ett förfarande är inte tillräckligt för en sådan operation. Och inte bara en procedur - inte ens en säsong räcker. Vi måste ställa in oss på en seriös process som tar ett par, eller till och med tre år. Det är viktigt att varje säsong arbetar för ett mål - att ta bort överflödiga löv och skott, för att behålla starka och produktiva delar av växten, för att öka skördens intensitet och dess kvalitet . Inte alla tror att gamla, oförskämda vinbärsbuskar inte bara kan återföras till deras tidigare utseende, utan också till sin ursprungliga smak. Och ändå är det riktigt.

Men om busken redan är så gammal att det är nästan omöjligt att förfina den, kan åtminstone en del av den återanimeras. Ta bara de friskaste grenarna (ännu inte hopplösa) och rota dem på en ny plats. Ja, det här kommer att bli en ny buske, men fortfarande inte odlad från grunden. Bättre på detta sätt än att bara rota upp och bränna allt.

Bild
Bild

Säkert såg många hur buskarna var trite avskurna till noll. Och sedan matades den resulterande hampan med kväve hela våren, så att nya skott inte skulle vänta på sig. Bara 5-6 skott räcker, och den radikalt förnyade busken kommer att växa . Det finns verkligen en sådan metod, även om det måste varnas för att det är riskabelt. Nybörjare har förstört mer än en buske och försökt lösa problemet på detta sätt. Det är bara att matning eller skärning lite lägre än möjligt inte alltid fungerar. Men den förnyade anläggningen har liten uppmärksamhet just på föryngringsdagen / dagarna. Han förväntar sig också att vård, som hjälper busken att återhämta sig, att överleva denna stress utan att förlora och hitta nya problem.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Buskar som just har genomgått restaureringsproceduren kommer att börja växa snabbt. Nya styvbarn kommer att dyka upp på dem och bland dem måste du välja det mest lovande - 4-5 av dem borde hittas säkert. Resten skärs.

Vad mer är viktigt för att ta hand om uppdaterade vinbär:

  • ogrässkörd är obligatorisk, underskatta inte vikten av detta förfarande;
  • kvävegödsel och organiskt material bör skickas till jorden flera gånger per säsong - sågspån och humus, aska kan tillsättas;
  • vattning är alltid intuitivt, eller snarare, baserat på analyser - när det torkar, men fukt bör inte vara överdriven;
  • så snart tecken på sjukdom eller angrepp av skadedjur blev synliga på vinbär, vidtas åtgärder snarast - det är dags att spraya det med fungicider och insekticider.
Bild
Bild
Bild
Bild

På våren måste jorden framför busken lossas, allt ogräs tas bort, en kvävekomposition införs (en matsked urea med en bild) eller ammoniumnitrat. Växten ska plocka upp sig i det gröna på våren. Det viktigaste är att gödningsmedlet är jämnt fördelat under vinbär . Jorden måste lossas i cirkeln nära stammen och sedan hälla jorden från busken från vattnet. Sedan måste det mullas, för vilket sågspån eller kompost kommer att göra. Detta kommer att hjälpa fukten att stanna kvar i jorden längre, och mulken kommer också att befrukta vinbär.

En annan användbar egenskap hos mulch är skydd mot skadedjur, eftersom det är ett allvarligt hinder för dem.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Det vanligaste felaktiga steget (många nybörjare syndar med dem) är att trimma endast den övre delen av vinbären … Detta leder till felaktig bildning av busken, lövverket kommer bara att tjockna mer och bären blir ännu mindre. Det händer också att trädgårdsmästare ångrar att de tar bort gamla grenar, som tycks vara mycket "stridsvärda". Dessa grenar har faktiskt inte varit produktiva på länge, de slösar näringsämnen på sig själva, vilket inte lämnar någon chans för nya styvbarn.

Naturligtvis är det inte komplett utan att ignorera deadlines. Speciellt ofta uppstår felaktig föryngring i frost. En buske kan inte överleva två påfrestningar samtidigt.

Många misstag kommer inte att göras om du inte bara slår på logiken, utan också läser något tematiskt, förbered dig inför den kommande uppdateringen.

Rekommenderad: