Vikt På OSB-ark: Hur Mycket Väger Ett OSB-kort 6-8 Mm Och 15-18 Mm? Vikt På Andra OSB -paneler

Innehållsförteckning:

Video: Vikt På OSB-ark: Hur Mycket Väger Ett OSB-kort 6-8 Mm Och 15-18 Mm? Vikt På Andra OSB -paneler

Video: Vikt På OSB-ark: Hur Mycket Väger Ett OSB-kort 6-8 Mm Och 15-18 Mm? Vikt På Andra OSB -paneler
Video: Testing A *FAKE* 2TB USB Flash Memory Stick (SCAM from Wish.com) 2024, Mars
Vikt På OSB-ark: Hur Mycket Väger Ett OSB-kort 6-8 Mm Och 15-18 Mm? Vikt På Andra OSB -paneler
Vikt På OSB-ark: Hur Mycket Väger Ett OSB-kort 6-8 Mm Och 15-18 Mm? Vikt På Andra OSB -paneler
Anonim

Under lång tid har det funnits material för tillverkning av vilka träbearbetningsavfall används. Plåtar av plywood, fiberboard, spånskiva är särskilt populära bland konsumenter. Men för inte så länge sedan dök OSB -kort upp på marknaden, vars egenskaper är många gånger överlägsna befintliga analoger.

Varför veta massan?

OSB är en orienterad strängbräda. Den är gjord av en blandning av barr- och lövträdspån, behandlade med harts och annan impregnering. Under produktionen placeras flisen i tre lager, på grund av vilken hög hållfasthet och hållbarhet hos strukturen uppnås under drift.

OSB -plattor är efterfrågade inom konstruktion. De används för:

  • uppförande av partitioner;
  • golvinstallation;
  • vägg- och takdekoration;
  • beklädnad och beklädnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elastiska och fjädrande, OSB -ark säkerställer stabiliteten i konstruktionen som uppförs och klarar tunga belastningar. Tillverkare producerar plattor med olika tjocklek, vilket gör att du kan justera belastningsmängden utan att ändra produktens form.

Alla spånskivor kan delas in i flera typer

  • OSB-1 … Används för grov efterbehandling, förpackning eller möbelmontering. De installeras i rum med låg luftfuktighet.
  • OSB-2 … Designad för konstruktion av bärande konstruktioner i lokaler med låg luftfuktighet.
  • OSB-3 … De används för konstruktion av bärande väggar, skiljeväggar och andra strukturer i rum med hög luftfuktighet.
  • OSB-4 … De tuffaste plattorna som tål fukt. De används för att montera strukturer som bär tung last.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju starkare brädet, desto tjockare är det och desto större vikt. Därför är det så viktigt att bestämma viktparametrarna för varje ark för att kunna beräkna vilken typ av belastning produkten tål. Standard OSB-3-skivor är mer populära i konstruktionen.

Oavsett tjocklek och vikt har brädorna följande fördelar

  1. Kompakta mått … Arken är tillverkade så att de kan användas för en mängd olika applikationer. Till exempel, för montering av ramhus, används ark med måtten 1, 22x2, 44 m. Detta format gör det möjligt att täcka 2 spann av rack. Som ett resultat bildas en cell vars bredd är 56 cm. Därefter är det bekvämt att fylla den bildade cellen med isoleringsmaterial.
  2. Bekvämlighet vid bearbetning … OSB -skivor monteras av spån, som sedan hålls ihop med hartser och andra lim. Som ett resultat blir arken enkla att skära under drift. Både elektriska och handverktyg kan användas för sågning. Samtidigt visar sig snittet vara smidigt, det finns inga sprickor eller flis på det.
  3. Hög hållfasthet och styvhet … Konstruktionen av orienterade strängskivor är konstruerad för tung belastning från både andra element och fästelement. När det gäller styrka är OSB inte sämre än massiv kartong, så båda materialen används ofta tillsammans.

  4. Slät och slät yta . Arken behöver inte utsättas för ytterligare behandling under användning. Det räcker med att installera kaminen, varefter det är möjligt att omedelbart börja avsluta den.
  5. Tillgänglighet … OSB -ark är ett billigt byggmaterial. Det genomsnittliga priset per kvadratmeter är 150 rubel.
Bild
Bild

Slutligen är den största fördelen med OSB -skivor deras låga vikt. Ett standard 9 mm ark väger upp till 18 kg, så det är lätt att transportera och lyfta. Massan av OSB -material måste vara känd för att bestämma:

  • antal tallrikar;
  • slutkostnad;
  • utnämning.

    Till exempel för fasadbeklädnader eller golv krävs lätta plattor med liten tjocklek. Om du planerar att använda virke för konstruktion av bärande konstruktioner, bör företräde ges till mer massiva produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktberäkning baseras på specifik vikt. Standardvärdet är 616 kg / m3. Med hjälp av denna parameter är det möjligt att bestämma vikten av både ett ark och strukturen monterad från plattor som helhet.

Vad påverkar vikten?

Först och främst beror OSB -arkens vikt på deras tjocklek. Detta förklaras av mängden spån och harts som används för att tillverka den färdiga produkten. Ju mer involverad i tillverkningen av träbaserade material, desto större blir massan av den slutliga strukturen.

Och även vissa faktorer kan påverka vikten. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

  1. Tillverkare … Vissa företag använder sin egen teknik för tillverkning av OSB -ark, så vikten av privata företags produkter kan skilja sig något från standardindikatorer.
  2. Bladklass … Beroende på materialets modifiering bestäms inte bara dess tjocklek, utan också dess massa.
  3. Dimensioner … De påverkar också bladets vikt. Mindre material blir lättare jämfört med en stor platta.

OSB: s massa är en indikator som kan variera beroende på olika parametrar. Med hänsyn till dem kan du bestämma plattans vikt, beräkna den nödvändiga volymen och kostnaden för materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket väger olika OSB -ark?

Tillverkare producerar olika OSB -skivor, vars syfte bestäms av tjocklek, dimensioner och naturligtvis vikt. Därför finns det en speciell tabell där viktegenskaperna för de tillgängliga ändringarna av OSB -kort presenteras.

Tänk på parametrarna för standardtyperna av tillverkade partikelark

  1. OSB-1 … Vikt beror på produktens tjocklek. För plattor med en tjocklek av 8 mm är vikten 16,6 kg. Om plattans tjocklek är 9 mm blir vikten 18,4 kg, tjockleken 10 mm - vikten är 20,6 kg.
  2. OSB-2 … Viktparametern bestäms också av tjockleken på de tillverkade produkterna. Med en tjocklek på 12 mm blir vikten 24,1 kg; 15 mm - 30 kg.
  3. OSB-3 . Det samma. Tjocklek - 18 mm, vikt - 35,3 kg; 22 mm - 43,1 kg; 25 mm - 48,8 kg.

De tjockaste och tyngsta plattorna ingår i kategorin OSB-4. Deras vikt når 70 kg. Massan av OSB -bladet gör att du kan bestämma produktens syfte, liksom dess kostnad. Vid beräkning av den erforderliga materialvolymen beaktas parametrarna för 1 ark eller panel först, och först då multipliceras det beräknade resultatet med det totala beloppet.

Bild
Bild

När du väljer plåtmaterial, var särskilt uppmärksam på produktens vikt, eftersom dess vidare funktion beror på den.

Rekommenderad: