Plantering Av Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Är Det Möjligt Att Plantera I Förorterna I Oktober? Datum I Andra Regioner

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Är Det Möjligt Att Plantera I Förorterna I Oktober? Datum I Andra Regioner

Video: Plantering Av Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Är Det Möjligt Att Plantera I Förorterna I Oktober? Datum I Andra Regioner
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, April
Plantering Av Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Är Det Möjligt Att Plantera I Förorterna I Oktober? Datum I Andra Regioner
Plantering Av Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Är Det Möjligt Att Plantera I Förorterna I Oktober? Datum I Andra Regioner
Anonim

Det finns över 150 typer av vinbär i olika färger, storlekar och smaker. För alla buskar är höstplantering den mest lämpliga. Artikeln kommer att fokusera på röda vinbärssorter, nyanser av deras plantering och ytterligare vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Många trädgårdsmästare föredrar höstplantering av röda vinbärsplantor av olika skäl

  • Sommarboende på hösten, efter skörden, är redan mindre upptagen än på våren, under den allmänna planteringsperioden.
  • Plantskolor erbjuder en stor mängd planteringsmaterial för höstplantering.
  • På hösten transplanteras buskarna efter växtsäsongen, när växten inte behöver spendera energi på utveckling av knoppar, löv, och det kan ge all sin styrka till rotning och anpassning till nya förhållanden. Därför, i plantor av höstplantering, utvecklas rotsystemet snabbare, kronan växer aktivt. Under vintern kommer buskarna att ha tid att slå rot på en ny plats, och på våren börjar de släppa knoppar, som alla fleråriga växter.
  • Efter att ha överlevt vintern blir röda vinbär starkare, frostbeständiga och kan inte bara motstå kyla utan också sjukdomar.
  • Snösmältningen på våren blir bra vattning för buskarna planterade på hösten, med vilken toppdressing, som läggs före vinterkylan, kommer ner i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baksidan av höstplanteringen kan vara plantans död på grund av trädgårdsmästarens felaktiga handlingar. Innan du planterar plantor måste du studera väderförhållandena. Den idealiska tiden för rotning är perioden då växtsäsongen är över, löv har fallit på buskarna, men minst 3-4 veckor före den första frosten. Denna period räcker för att buskarna rotar sig och rotar sig. På platser med ett instabilt och frostigt klimat på vintern kan buskarna täckas med grangrenar eller agrotextiler.

Det är möjligt att ange tidpunkten för plantering endast med hänsyn till klimatförhållandena i olika regioner:

  • i centrala Ryssland, Moskva -regionen, planterar de buskar och träd i slutet av september och början av oktober;
  • i de norra regionerna försöker de slutföra planteringsarbetet före de sista dagarna i september;
  • i södra delen av landet är de bästa månaderna för planttransplantation oktober och november.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av plantor

För att skörda en stor skörd av röda vinbär kommer det att vara korrekt att odla sorter av olika mognadsperioder: tidigt, mitt och sent . Sedan kan du njuta av färska bär länge. Upp till 17 kg bär skördas från en buske vuxna vinbär - förutsatt att plantor av zonerade sorter användes, det vill säga de arter som är mest lämpliga för ett specifikt klimatområde.

På hösten kan röda vinbär planteras med sticklingar, plantor och metoden att dela busken. Allt planteringsmaterial måste noggrant undersökas och sorteras ut så att sjuka och icke-livskraftiga växter inte kommer ner i jorden.

Bild
Bild

Sticklingar

När du förbereder planteringsmaterial skärs sticklingar på en vuxen frisk buske. För att göra detta, klipp av en kvist, ta bort de övre och nedre delarna och lämna mitten cirka 30 cm lång. Det bör finnas 3-4 knoppar på handtaget. Se till att de är starka, uttalade . Ett avstånd på cirka 15 cm återstår från den nedre knoppen till klippningens slut. Skärningarna görs i slutet av augusti eller början av september (beroende på region). Du kan omedelbart transplantera sticklingarna i marken, eller så kan du tillfälligt plantera dem i krukor och vänta två veckor innan rotsystemet återväxt. Transplantera dem sedan i jorden en månad före den första frosten.

Med sticklingar som odlas i växthusförhållanden, innan du skickar dem i marken, bör ett härdningsförfarande utföras, det vill säga att vinbär ska tas ut i krukor varje dag i flera timmar utanför . På detta sätt acklimatiseras växterna.

Fördelarna med att plantera röda vinbär med sticklingar är överflöd av material och dess överlevnadsgrad upp till 90%.

Bild
Bild

Planter

För höstplantering används 1–2-åriga plantor (tvååringen blir starkare). Planteringsmaterialet måste ha ett utvecklat rotsystem, det vill säga minst 3 skelettrötter 15–20 cm långa och många små fibrösa rötter . Gul, och i samband med materialets vita färg indikerar ett hälsosamt rotsystem, finns bruna nyanser i frysta eller sjuka vinbär. Om plantor köps i krukor, bör de tas bort och rötterna inspekteras innan de köps. En växt med en jordklump, tätt flätad av rötter, kommer att slå rot snabbt och kommer inte att frysa på vintern.

Plantan bör innehålla 3-5 friska skott upp till 40 cm långa, med slät, enhetlig bark och väldefinierade mogna knoppar . Du bör inte ta för höga buskar med kvistar som inte hade tid att stelna, en sådan växt kanske inte överlever frostiga vintern. När du köper måste du vara uppmärksam på om växternas rötter är övertorkade. Det är bäst att hålla dem inslagna i en fuktig trasa tills de planteras. Om plantorna köps i krukor måste de acklimatisera sig i 3-5 dagar (enligt beskrivningen ovan).

Bild
Bild

Delad buske

Ibland transporterar trädgårdsmästare på senhösten, när växtsäsongen slutar, buskarna till en ny plats. Efter att ha grävt upp vinbär kan du dela upp det i flera buskar, samtidigt som du får ett färdigt material med ett utvecklat rotsystem.

Sådana buskar rotar sig snabbt och bra, eftersom de är ur marken en kort stund. Om de transplanteras till samma område som de växte på, behöver de inte vänja sig vid en annan typ av jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var är det bästa stället att plantera?

En bra skörd kan bara förväntas om växten planteras på en plats som är bekväm för den. Experter rekommenderar att du följer reglerna nedan när du planterar plantor i öppen mark.

  • Röda vinbär älskar värme och ljus; de måste planteras i ett oskuggat utrymme.
  • Buskarna är rädda för drag, det är inte dåligt om det på något avstånd från dem finns ett staket eller en vägg i en byggnad som hindrar den skenande vinden.
  • Vinbär tolererar inte fuktövermättnad. Det bör planteras i ett område med grundvatten förekomst från en och en halv meter och djupare. Av samma anledning bör du inte plantera buskar i låglandet, där nederbörd eller smält snö kommer att flöda.
  • Oftast planteras alla vinbär längs trädgårdsvägarna, längs staketet och rör sig bort från dem med en och en halv meter för att inte falla i skuggan.
  • Växten föredrar ljus bördig jord med neutral syra. Växer bra på svart jord, lerig och sandig lerjord. Tål dåligt tung lera eller mycket sandig jord.
  • Plantera inte röda vinbär i närheten av några växter av krusbärsfamiljen. De har samma skadedjur och sjukdomar som de kommer att dela.

Vinbär mår dåligt bredvid träd som har ett kraftfullt rotsystem och tjock nyans, liksom bredvid krypande buskar (som hallon och björnbär).

Bild
Bild

Träning

Förberedelserna för plantering bör börja 3-4 veckor före den planerade åtgärden. Om sticklingar planteras med preliminär tillväxt av rötter, behöver de 2-3 veckor för återväxt. Plantgropen behöver ungefär en månad för att sitta ner naturligt.

Förberedelse av planthål

När en plats för vinbärsbuskar har valts, bör den rensas och hål grävas enligt antalet avsedda plantor (40 cm djup och 60 cm bred). Fördjupningen bör vara dubbelt så stor som växtens rotsystem, eftersom den kommer att fyllas med gödningsmedel och smulas då och då i väntan på plantering.

I botten av de grävda hålen hälls ett bördigt lager 10 cm tjockt. Därefter appliceras gödselmedel.

  • Dubbel superfosfat (2 msk i varje urtag), karbamid, kaliumsulfat. Kalium föredras av röda vinbär framför fosfor.
  • En blandning av slam och aska (1: 2), häll vatten över.

Topdressing blandas noggrant, täckt med bördig jord ovanpå för att inte "bränna" rötterna med koncentrerat gödningsmedel, vattnas sedan med vatten och får bryggas i ungefär en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtberedning

Plantor med ett slutet rotsystem transplanteras med en jordklump. Innan de planteras bör de bara omröras något. De öppna rötterna dagen före plantering blötläggs i eventuella stimulerande preparat ("Zirkon", "Kornevin") . Och en halvtimme innan de planteras doppas de i en manganlösning för att desinficera.

Teknologi

Lite bördig jord hälls i brunnarna förberedda och matas i förväg och hälls över en hink vatten. Sedan väntar de tills fukten är helt absorberad och fortsätter till höstplanteringen. Växter med ett slutet rotsystem, transplanterade med en jordklump, rotar bättre och utvecklas snabbare . Om du planterar en buske med öppna rötter, bör du placera den i mitten av hålet och försiktigt fördela rötterna i en cirkel.

En planta eller stjälk ska ha 6-8 knoppar . Vid plantering är den nedre halvan av knopparna täckta med jord, i framtiden kommer de att ge tillväxt. Den övre halvan förblir ovanför markytan och förvandlas till buskgrenar. För att göra utvecklingen av de nedre knopparna mer aktiv tillsätts plantan droppvis i en vinkel på 45 grader. Den etablerade växten strös med jord och tampas lätt, detta hjälper till att ta bort luftrum och gör att rötterna kommer i kontakt med näringsjorden. Efter att ha planterat en buske skapas en liten jordsida runt den, vilket inte tillåter fukt att sprida sig, utan kommer att omdirigera den till rötterna.

Efter plantering vattnas varje planta med vatten och strös med torr jord, så att den våta jorden inte gradvis torkar ut och spricker.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Om vi vill vänta på en hög skörd kan vi inte plantera en växt och glömma den. Efter transplantationen kräver plantorna periodiskt underhåll, det kommer att bestå i stegen som beskrivs nedan.

  • Vattning . Omedelbart efter att buskarna planterats ska 3 hinkar vatten hällas under var och en av dem. Om hösten är varm och inte regnig bör plantorna vattnas var 4-5: e dag tills de rotar sig.
  • Kompostering . Det är nödvändigt att behålla fukt och skyddar också växten från att frysa på vintern. Torv, kompost, humus väljs som mulch för röda vinbär, som täcker marken under en buske 10 cm tjock. Förfarandet utförs efter vattning och torkning av jorden.
  • Beskärning . Höstbeskärning av buskar är nödvändig för att stärka rötterna. För att omdirigera växtens krafter till den underjordiska delen skärs grenarna och lämnar 3-4 knoppar på var och en av dem. Det visar sig en liten snygg planta, som vid behov lätt kan täckas för att skydda den mot frost.

Rekommenderad: