Reproduktion Av Röda Vinbär Med Sticklingar: Hur Förökas På Hösten Och Våren? Skärmetoder Och Plantering. Hur Rotar Man Sticklingar Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Röda Vinbär Med Sticklingar: Hur Förökas På Hösten Och Våren? Skärmetoder Och Plantering. Hur Rotar Man Sticklingar Hemma?

Video: Reproduktion Av Röda Vinbär Med Sticklingar: Hur Förökas På Hösten Och Våren? Skärmetoder Och Plantering. Hur Rotar Man Sticklingar Hemma?
Video: 8 POWERFUL HOMEMADE ROOTING HORMONES| Natural Rooting Stimulants for Gardening 2024, April
Reproduktion Av Röda Vinbär Med Sticklingar: Hur Förökas På Hösten Och Våren? Skärmetoder Och Plantering. Hur Rotar Man Sticklingar Hemma?
Reproduktion Av Röda Vinbär Med Sticklingar: Hur Förökas På Hösten Och Våren? Skärmetoder Och Plantering. Hur Rotar Man Sticklingar Hemma?
Anonim

Enligt aktuell statistik är röda vinbär en av de mest populära fruktbuskar. Denna växt är opretentiös, men det är viktigt att känna till några av de nyanser som är förknippade med dess odling. Det är därför det är värt att uppmärksamma de befintliga alternativen för att föröka buskar genom sticklingar. Oftast använder trädgårdsmästare i praktiken den vegetativa metoden, eftersom frömetoden är tidskrävande och mödosam.

Bild
Bild

Särdrag

Utbytet av nya buskar beror direkt på hur korrekt odlingsförökningen kommer att utföras . Samtidigt är det viktigt att korrekt förbereda plantmaterialet, och i det här fallet pratar vi om sticklingar. Det är också värt att överväga att uppfödning på det beskrivna sättet kan utföras när som helst på året.

Förberedelserna för vårsticklingar börjar på hösten. Denna process innebär att man skär friska och starka skott, vars längd bör vara cirka 25 cm. Bladen tas bort från grenarna och snitten är täckta med trädgårdshöjd. Det är viktigt att fullfjädrade knoppar finns på skotten.

Skott lagras till våren på en kall plats. Detta kan vara ett vanligt hushållskylskåp. Ett alternativ skulle vara att placera plantmaterialet på gården under ett tjockt lager snö.

Bild
Bild

Innan planteringen skärs de nedre ändarna av grenarna igen, behandlas med tillväxtstimulerande medel och läggs i vatten . På våren planteras sticklingar i marken med ett intervall på 0,2 m. Samtidigt bör minst 4 knoppar vara under jorden. Det bör också komma ihåg att rotade skott placeras i en vinkel mot trädgårdens yta. Efter att den unga tillväxten har spirat med 5 cm överförs den till en permanent bostad.

Som långsiktig praxis har visat är den bästa tiden för att genomföra de beskrivna agrotekniska åtgärderna fortfarande höst. Detta beror på den ökade (upp till 90%) överlevnadsgraden för sticklingar. Dessutom pratar vi om följande betydande fördelar:

  • möjligheten att snabbt uppdatera bären;
  • eliminering av behovet av att transplantera buskar;
  • obegränsad mängd planteringsmaterial;
  • på grund av anläggningens förberedelse för vintern på våren får trädgårdsmästaren en stark och resistent buske för olika förhållanden, liksom för de flesta sjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om nackdelarna med höststicklingar är det nödvändigt att lyfta fram två huvudpunkter:

  • risken för frysning vid onormal frost;
  • arbetsintensiteten i själva processen.

Förutom allt ovanstående bör det noteras att vintern är den mest lediga perioden för trädgårdsmästare . Det är vid denna tidpunkt att det är bekvämt att börja förbereda plantmaterial för uppfödning av bär. Som ett resultat av våren kommer rotade och starka växter att dyka upp på sängarna, som kan bära frukt redan under det första levnadsåret.

Bild
Bild

Separat kan du överväga egenskaperna hos vintersticklingar . Detta avser genomförandet av vissa åtgärder hemma. Det är bäst att utföra alla procedurer i december. Vid beredning av sticklingar bör i detta fall väljas ettåriga skott med välutvecklade knoppar. Arbetsstyckena skärs nästan vid jordkanten, och deras längd bör vara cirka 20 cm. Dessa grenar placeras i en behållare med vatten och placeras på en varm plats (en fönsterbräda ovanför värmeradiatorn är väl lämpad). Många erfarna trädgårdsmästare lägger till socker och till och med honung till sitt vatten.

I de allra flesta fall den 25-30: e dagen bildas redan de första elementen i det framtida rotsystemet … Efter att dessa rötter har nått 5 cm i längden planteras sticklingarna i krukor efter att ha hällt ut expanderad lera på botten och hälften fyllt sin volym med ruttnade blad. Efter plantering krävs vattning med tillsats av kogödsel som överdressing. Med rätt vård kommer knopparna att svälla på plantorna i februari.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda sticklingar

Som ett resultat av ympning kan starka unga röda vinbärsbuskar erhållas på flera sätt . I detta fall kommer antalet nya exemplar att begränsas enbart av trädgårdsmästarens behov. För förökning av röda vinbär används både träiga och gröna skott lika framgångsrikt.

Det är viktigt att vara uppmärksam på korrekt skärning av arbetsstyckena . Det är nödvändigt att välja grenar som har upphört med sin utveckling, liksom de starkaste skotten som har tillräcklig tjocklek.

Ett bra lager för planteringsmaterial bör ha minst fyra friska knoppar. Snittstammens längd och tjocklek bör vara minst 15 respektive 0,5 cm.

Själva nedskärningarna görs så jämnt som möjligt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en vass kniv snarare än en beskärare för detta.

Bild
Bild

Förstärkt

Många trädgårdsmästare börjar förbereda sådana sticklingar på sommaren, från mitten av augusti. Beredning av träartade prover utförs enligt följande:

  1. ta exceptionellt fruktbara skott som är fria från defekter och cirka 8 mm tjocka;
  2. alla löv tas bort;
  3. skott är uppdelade i delar, var och en bör ha 5-6 knoppar;
  4. i den övre delen görs ett jämnt snitt för ytterligare korrekt bildning av skottet;
  5. under den nedre knoppen ska snittet vara snett: detta tillvägagångssätt kommer att hjälpa framtida rötter att bättre absorbera fukt;
  6. sticklingarna läggs i vatten.

Efter utseendet på rotsystemet kan träiga plantor överföras till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

Denna version av hur man skär röda vinbär är också vanlig. Dess största fördel är den maximala enkelheten i hela processen, som även en oerfaren trädgårdsmästare kan hantera. Själva algoritmen innehåller följande viktiga punkter:

  1. så snart som på våren (oftast under andra halvan av maj) blir unga skott starkare, de skär av 10-15 cm toppar;
  2. alla blad, utom de övre, tas bort;
  3. den framtida plantan behandlas i en lösning av stimulantia i 12 till 24 timmar;
  4. förbereda en plats i växthuset;
  5. sticklingar planteras i skyddad mark.

En av de viktigaste förutsättningarna för att odla starkt plantmaterial är luftfuktighet och skydd av sticklingar från direkt solljus.

Det sista steget är naturligtvis plantering av sticklingar, vilket rekommenderas under hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna principer för rotning

En av de viktigaste fördelarna med sticklingar är att du kan odla en bärväxt, efter att ha fått nästan hur många unga buskar som helst under växtsäsongen. Man bör också komma ihåg att det vanligtvis är mycket lätt att rota framtida plantor.

Erfarna trädgårdsmästare börjar förbereda sig för sticklingar i början av augusti . Detta tillvägagångssätt beror på det faktum att med höstsäsongens början sänker saftcirkulationen avsevärt. Följaktligen håller sticklingar kvar fukt bättre och längre, vilket i sig bidrar till deras snabba rotning. Om du fördröjer beredningen kommer processen att bilda rotsystemet att bromsas avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Först och främst måste du vara uppmärksam på det korrekta valet av en plats där du kan plantera unga buskar. Här kommer ett av de viktigaste kriterierna vara egenskaperna hos en viss sort.

Om svarta vinbär bäst planteras i förhållanden med direkt solljus eller halvskugga, är det bästa alternativet för ett rött bär, kullar som är väl uppvärmda och samtidigt skyddade från vindbyar.

Sådana buskar rekommenderas att placeras nära ett staket, hus eller andra byggnader på ett avstånd av cirka 1,5 m.

Att odla friska, starka och fruktiga buskar kan endast göras i ordentligt förberedd jord .… Det rekommenderas att förbereda hål för plantering av vinbär 2-3 veckor innan sticklingarna överförs till marken. Under sådana förhållanden har jorden tid att helt lägga sig, och de flesta skadliga ämnena kommer också ur det. Det översta lagret av den extraherade jorden blandas med gödningsmedel och placeras på botten av hålet före plantering. Många trädgårdsmästare använder i detta fall framgångsrikt en blandning av kompost, superfosfat och träaska. Kvävegödsling i stadiet av markberedning för vinbär används som regel inte.

Bild
Bild

Själva proceduren för att plantera sticklingar av de beriga buskarna i fråga är följande

  1. Begrav sticklingarna i marken för 2-4 knoppar . I detta fall bör två av dem vara kvar på ytan. Om marken är lös kan du göra det manuellt. Annars (när jorden inte tidigare grävts upp) kan fördjupningarna göras med en stav med lämplig diameter. Men det är bättre att förbereda brunnarna i förväg på ovanstående sätt.
  2. Ordna plantmaterialet i en vinkel på 45 grader till sängens yta, det vill säga diagonalt.
  3. Passar bra till vatten .

I slutskedet täcks sängen med de planterade sticklingarna med polyeten. Detta är sant när det gäller öppen mark. Vid plantering i växthus och växthus är denna artikel utesluten, en vattning räcker.

Bild
Bild

Vård

Omedelbart efter plantering är det nödvändigt att vattna den unga tillväxten och mulch. Det är viktigt att tänka på att på våren rekommenderas det starkt att gräva upp marken med ett djup av 10-12 cm . Detsamma bör göras under hösten. En annan viktig punkt är det grävdjupet i radavståndet ska vara 8-10 cm . Sådana agrotekniska åtgärder har den mest positiva effekten på tillväxten och utvecklingen av vinbärsbuskar.

En lika viktig punkt för regelbunden vård av de beskrivna växterna är vårens applicering av mineralgödselmedel med hög kvävehalt. Under sommarmånaderna är det bäst att mata vinbär med mullein eller humus. För höstmånaderna kommer kalium- och fosfortillskott att vara relevanta. Parallellt införs på hösten träaska, rik på de angivna ämnena, under buskarna.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet ägnas åt doseringen av komponenterna i det applicerade gödningsmedlet. I situationer med mineralgödsel ser det ut så här:

  • superfosfater - 80 g;
  • ammoniumnitrat - 70 g;
  • kaliumtillskott - 50 g.

Om vi talar om organiskt material måste sådana gödningsmedel spädas med vatten i förhållandet:

  • kogödsel - 1: 4;
  • fågelspillning - 1: 12.

Även om röda vinbär tolererar varmt väder tillräckligt bra, kräver de regelbunden vattning. Detta gäller särskilt unga djur. Befuktning krävs i allmänhet inte efter en snöig vinter.

Om det inte finns tillräckligt med snö måste växterna vattnas regelbundet, och bäst av allt med varmt vatten. Det är viktigt att fukt inte kommer på bladen under bevattning.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att jorden ska blötläggas till ett djup av 0,4 m. Under höstmånaderna, med obetydlig nederbörd, räcker det med 1 hink vatten för varje buske. Sådan vattning kombineras framgångsrikt med växtmatning.

Sammanfattningsvis bör det återigen noteras att förökningen av röda vinbär genom sticklingar är en ganska enkel process . Alla nödvändiga aktiviteter kan utföras oavsett årstid. Slutresultatet beror dock direkt på korrekt genomförande av alla åtgärder och lämplig vård av sticklingar och unga buskar i alla steg. Som ett resultat, med en relativt liten tid, är det möjligt att multiplicera bären och säkerställa en riklig skörd.

Rekommenderad: