Kan Vinbär Planteras Bredvid Krusbär? Passformskompatibilitet. Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar? Hur Planterar Man Grödor Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Kan Vinbär Planteras Bredvid Krusbär? Passformskompatibilitet. Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar? Hur Planterar Man Grödor Korrekt?

Video: Kan Vinbär Planteras Bredvid Krusbär? Passformskompatibilitet. Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar? Hur Planterar Man Grödor Korrekt?
Video: How to plant an instant hedge 2024, Maj
Kan Vinbär Planteras Bredvid Krusbär? Passformskompatibilitet. Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar? Hur Planterar Man Grödor Korrekt?
Kan Vinbär Planteras Bredvid Krusbär? Passformskompatibilitet. Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar? Hur Planterar Man Grödor Korrekt?
Anonim

För att alla växter i trädgården ska ge en rik skörd är det mycket viktigt att välja rätt grannar för dem. Krusbär och vinbär trivs ganska bra i samma område . Det viktigaste är att ge dem rätt vård.

Bild
Bild

Kompatibilitetsfunktioner

Det rekommenderas att plantera svarta vinbär bredvid krusbären. Röd har en gemensam fiende med denna växt . Därför rekommenderas det inte att plantera buskar i närheten. Annars blir det svårt att läka dem från malet. Separat bör det sägas att det inte heller rekommenderas att placera röda och svarta vinbär i närheten. De kommer väldigt illa överens.

Krusbär kan bara planteras bredvid vinbär om jorden är väl förberedd . I det här fallet kommer ett sådant grannskap att gynna hela anläggningen. Ytan på platsen måste vara plan.

Det är bra om det finns ett staket eller någon byggnad i närheten. I detta fall kommer växterna att vara väl skyddade från vindarna.

I samma område med krusbär och vinbär kan du plantera grönsaker som tomater och paprika samt lök med vitlök . Mår bra bredvid dessa buskar och örter.

Bild
Bild

Hur långt kan du plantera?

För att växter ska känna sig bekväma är det viktigt att det finns ett tillräckligt avstånd mellan buskarna. Under plantering är det värt att överväga egenskaperna hos de utvalda växterna.

Buskar som kommer att växa på samma plats i mer än 10 år bör planteras på ett och ett halvt meters avstånd . Det är bäst att markera territoriet i förväg. Avståndet mellan de olika raderna är vanligtvis 2 meter.

Om buskarna kommer att vara på ett ställe inte längre än 5 år, kan de planteras på ett kortare avstånd.

Bild
Bild

När man planterar buskar spelar formen på den framtida växten också en viktig roll. Om plantorna är naturligt små kan de planteras på 1 meters avstånd . Stora buskar med vinbär och krusbär placeras lite längre ifrån varandra. Om de görs korrekt kommer växterna inte att störa varandra.

När man planterar vinbär och krusbär på en ny plats måste plantorna trimmas noggrant . I processen måste torra och brutna rotområden avlägsnas. Det är också viktigt att skära av rötdelen från luften.

Bild
Bild

Vård efter landning

Efter att ha planterat växter är det viktigt för dem att ge ordentlig vård. Buskarna måste vattnas, matas och skyddas från skadedjur i tid. Att ta hand om krusbär och vinbär har mycket gemensamt.

Bild
Bild

Vattning

På våren vattnas svarta vinbär och krusbär cirka 5 gånger. En hink vatten hälls under var och en av buskarna. Om vädret är för varmt måste antalet behandlingar ökas . På sommaren vattnas buskarna praktiskt taget inte. Det är också värt att sluta vattna i processen med krusbärsmognad. Detta görs för att hålla bären söta.

För att behålla fukt i jorden bör området bredvid busken noggrant mulas.

För att göra detta kan du använda ruttnade humus eller torv. Mulching jorden hjälper också till att skydda växten från ogräs . Om jorden nära rötterna inte har mults, måste den regelbundet ogräs och ogräs. Först då kan växten förbli frisk och stark.

Bild
Bild

Toppdressing

Krusbär och vinbär utfodras endast en gång per säsong. Vanligtvis används ekologiskt för detta. Oftast matas unga buskar med ruttnade gödsel . Innan jorden befruktas späds de ut i varmt vatten. Om marken är fattig kan mängden gödning ökas. Men det rekommenderas fortfarande inte att befrukta platsen mer än två gånger.

Bild
Bild

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

Erfarna trädgårdsmästare vet att krusbär och vinbär lider av samma sjukdomar. Deras skadedjur angriper också detsamma. Därför kan du hantera dem på samma sätt.

För att skydda växter sprutas de med insektsmedel av hög kvalitet . Detta görs vanligtvis på hösten, efter skörd. Vid bearbetning av buskar är det viktigt att följa instruktionerna som anges på förpackningen. Vissa trädgårdsmästare på hösten häller helt enkelt kokande vatten över busken. Denna behandling skadar inte njurarna.

I detta fall hjälper varmt vatten att bli av med de flesta skadedjur.

Om flera buskar angrips av någon form av insekt eller sjukdom måste de behandlas omedelbart . Annars kommer hela området att smittas. Om sjukdomen verkligen är allvarlig är det bäst att ta bort busken och bränna den omedelbart.

Bild
Bild

Strumpeband

För att förhindra att växtgrenar sjunker under bärens vikt är det viktigt att binda dem i tid. Detta är viktigt för både krusbär och vinbär. Som ett stöd kan du använda material till hands. Oftast drivs vanliga pinnar i marken bredvid buskarna . Grenar är bundna till dem med rep. Det finns vanligtvis flera pinnar bredvid en stor buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Både krusbär och vinbär behöver regelbunden vårbeskärning. I processen tas alla trasiga grenar bort, liksom skott som har frusit under vintern. Tidig beskärning av buskar förbättrar grödans kvalitet . Dessutom blir det mycket lättare att plocka bär från sådana buskar.

Det finns inget behov av att täcka växter för vintern. Både vinbär och krusbär har utmärkt vinterhärdighet. Detta förenklar processen med att ta hand om buskarna kraftigt.

Vinbär och krusbär trivs bra i samma område . Om de vårdas ordentligt kommer de att glädja trädgårdens ägare med en bra skörd.

Rekommenderad: