Plantering Av Svarta Vinbär (15 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? När Ska Man Plantera Plantor På Våren I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Vilken Typ Av Jord Gillar Vinbär?

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Svarta Vinbär (15 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? När Ska Man Plantera Plantor På Våren I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Vilken Typ Av Jord Gillar Vinbär?

Video: Plantering Av Svarta Vinbär (15 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? När Ska Man Plantera Plantor På Våren I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Vilken Typ Av Jord Gillar Vinbär?
Video: HOW TO PLANT BLACKCURRANTS 2024, Maj
Plantering Av Svarta Vinbär (15 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? När Ska Man Plantera Plantor På Våren I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Vilken Typ Av Jord Gillar Vinbär?
Plantering Av Svarta Vinbär (15 Bilder): Hur Man Planterar Korrekt? När Ska Man Plantera Plantor På Våren I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Vilken Typ Av Jord Gillar Vinbär?
Anonim

Svart vinbär är en mycket känslig kultur för många planteringsnyanser. När du planerar uppfödning måste du ta hänsyn till allt: från tidpunkten för proceduren till angränsande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Plantering av svarta vinbär kan utföras två gånger om året: på hösten och våren. Vanligtvis, exakta datum bestäms beroende på regionens klimategenskaper och väderförhållanden . Vårproceduren utförs omedelbart efter att snösmältningen har slutförts. Detta bör göras så tidigt som möjligt för att förse kulturen med välfuktad jord. Samtidigt är det dock nödvändigt att vara säker på att frosten inte kommer tillbaka och därför inte kommer att förstöra de unga plantorna.

Höstplantering anses vara mycket att föredra i alla bemärkelser, särskilt för nybörjare . Proceduren, som utfördes i slutet av säsongen, låter dig verkligen utföra de förberedande åtgärderna och ge växterna tid för utveckling. Återigen börjar den rotade busken bära frukt ett år tidigare än vårens "bror". I det här fallet är det nödvändigt att hålla jämna steg med ankomsten av kallt väder och frysning av jorden - minst två veckor. Annars kommer plantningen helt enkelt inte att överleva vintern. Bäst av allt känns rotsystemet av vinbär vid temperaturer som hålls inom intervallet +5 +10 grader. Det bör också beaktas att kulturen kräver cirka 20-25 dagar för fullständig rotning.

Vårplantering rekommenderas vanligtvis för norra regioner med temperaturer så låga som -23 . Plantering av grödor i de södra regionerna är framgångsrik både på hösten och våren, men de flesta trädgårdsmästare föredrar höstplantering. För mellanzonen, inklusive Moskva -regionen, kommer tidig höstplantering av bärgrödor att vara optimal - det vill säga den som genomförs i september.

Bild
Bild

Val av plantor

Om du till en början väljer en bra vinbärsplanta, kommer det i framtiden att vara möjligt att garantera både den snabba utvecklingen av busken och mottagandet av en riklig skörd. Planteringsmaterial bör alltid köpas på pålitliga platser, vars rykte är en garanti för dess hälsa . Företräde bör ges till sorter som är lämpliga för förhållandena i en viss region, samt som har stark immunitet mot de vanligaste sjukdomarna. För plantor är det bäst att använda prover som är ett eller två år gamla, även om det är det senare som kommer att kunna slå rot bäst.

Grenarna på den valda plantan ska ha en enhetlig brun färg . Det är viktigt att deras yta är fri från dunkla fläckar, sprickor, skador eller sjukdomssymtom. Den erforderliga höjden på den ovanjordiska delen av provet är 35 till 45 centimeter, dessutom finns det flera bildade knoppar på den. Vinbär behöver 3-4 elastiska skelettrötter upp till 20 centimeter långa, omgivna av små processer. Det bör också övervakas för att säkerställa att njurarna är fria från svullnad som kvalster ofta utvecklas.

När du köper en planta är det en bra idé att lätt skrapa det översta lagret av barken - under den bör dölja en fuktig yta med en rik grön nyans . Frånvaron av den senare indikerar växtens död. Dessutom är det i svarta vinbär som skrapstället ska ha en uttalad doft.

Tecken på en dålig planta inkluderar förekomst av mögel och förruttnelse, ett torrt rotsystem och vridna skott.

Bild
Bild

Var kan du plantera?

För svarta vinbär är det oerhört viktigt att välja rätt plats för plantering.

En plats

Eftersom bärkulturen visar känslighet för många faktorer måste alla beaktas. Lågland, där vätska ackumuleras efter snösmältning eller nederbörd, liksom områden med nära grundvatten, är inte lämpliga för svarta vinbär . Det är bäst att landa på plan mark eller på en svag lutning som lutar åt väster eller nordväst.

Kulturen föredrar en riklig mängd ljus, men kan trivas även i närvaro av ljus nyans . Det bör också nämnas att svarta vinbär älskar rymden. Därför bör mellan buskarna och fruktträden bevaras minst 2,5 meter, och mellan raderna i själva bäret bör från 2 till 3 meter hållas. Planteringen bör vara minst 2 meter från det närliggande staketet.

Bild
Bild

Grundning

Leror eller lätta sandiga lerjord är lämpligast för växten. Bärgrödor älskar väldränerad och näringsrik jord . Om det bara finns sand på platsen, måste en liten mängd lera läggas till planteringshålet på egen hand, vilket kommer att påskynda "transport" av luft och vatten till plantornas rötter.

Jordens surhetsgrad anses också vara en lika signifikant indikator . Grödan föredrar lätt sur jord, vilket motsvarar ett ph -värde på 6 till 6,5, så mer surgjord jord behöver kalkas.

Till exempel, för detta ändamål kan du lägga till cirka 100 gram släckt kalk i hålet.

Bild
Bild

Föregångare

Svarta bär bör inte planteras på de sängar där hallon, krusbär eller andra sorter av samma vinbär brukade leva. Alla andra frukt-, bär- och till och med grönsaksgrödor anses vara lämpliga föregångare.

Hallon med körsbär och havtorn är också dåliga grannar, för när de växer börjar de "kämpa" för vätska och näring och bromsar utvecklingen av unga plantor avsevärt . Som granngrödor är krusbär också dåligt eftersom det är "ägare" till liknande skadedjur, vilket innebär att det provocerar infektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Hålet i vilket vinbärsplantorna ska placeras bör vara något större än plantans rotsystem. Vanligtvis är dess sidor cirka 40-50 centimeter . Vilka ytterligare komponenter som ska läggas in bestäms beroende på jordens sammansättning. Det anses universellt att befrukta varje brunn med 60 gram kaliumsulfat och 100 gram kapsel superfosfat. Om det är lera, blandas det översta lagret av den utgrävda jorden med en hink med ruttnad gödsel, varefter den används för att "dekorera" botten. Sandjord är förblandat med lera, torv eller kompost, och komprimatorn används i mängden 2 hinkar per kvadratmeter.

Om så önskas kan blandningen också kompletteras med träaska . I båda fallen måste du först ordna ett dräneringslager med små stenar eller grus innan du applicerar gödsel och jord. Det är också värt att nämna att en planta som säljs i en behållare inte tas bort från den förrän vid själva planteringen. Prover som inte har en skyddande behållare bevaras genom att linda in rotsystemet i plastfolie eller en fuktig trasa. I båda fallen, om vinbärsrötterna torkar ut något, blötläggs de något i en flytande substans som blandas med gödsel, lera och vatten innan de överförs till öppen mark.

Skadade, trasiga och torkade bilagor avlägsnas försiktigt med ett specialverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Tekniken som används för att plantera trädgårdsbär skiljer sig inte i komplexitet. Först och främst är gropen fylld med dränering, gödselmedel och jord som är nödvändig för att bilda botten . Vidare fylls fördjupningen med cirka 10 liter vatten. Enligt reglerna är plantan nedsänkt i hålet i en vinkel på 45 grader, vilket gör att den kan utvecklas mer aktivt. Rotkragen ska passa cirka 5-6 centimeter under marknivå.

Rotprocesserna täcks noggrant med jord och komprimeras . Ogiltig bör inte lämnas bredvid dem, eftersom detta påverkar växtens rotning negativt. Runt vinbärsbusken uppförs en jordsida med ett inslag på 15-20 centimeter från mitten. Hålet är rikligt bevattnat och mulched med halm, flis, nålar eller agrofibre. Det bör understrykas att metoderna för att utföra proceduren under hösten och våren kan skilja sig något. Så under vårplanteringen utförs grävning och toppdressing av jorden under föregående höst. I det andra fallet förbereds groparna ett par veckor innan den direkta avstigningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det är nödvändigt att ta hand om bärkulturen som placeras i det öppna fältet regelbundet och fullt ut. Bevattning bör utföras en gång i veckan och 2-3 hinkar ska hällas under varje buske . Det mest lämpliga för svarta vinbär är droppbevattning, vilket ger den nödvändiga fukten till jorden nära rötterna. Varje vattning bör åtföljas av att lossa och bli av med ogräs. Dessa förfaranden är extremt nödvändiga, eftersom lossning förbättrar tillförseln av syre till rötterna och ogräs eliminerar "konkurrenter" för näringsämnen.

Från gödselmedel kräver grödan kväve, fosfor och kalium - ett komplex som innehåller dem appliceras vanligtvis på våren . Till exempel kan du förbereda en blandning av 50 gram ammoniumnitrat, 30 gram kaliumsulfat och 30 gram superfosfat, utspädd med 10 liter vatten. När du väljer organiskt material måste du använda 4-5 kilogram för varje vinbärsbuske.

Glöm inte att befruktningsprocessen alltid bör åtföljas av riklig bevattning.

Rekommenderad: