Hur Man Sprayar Vinbär På Hösten? Behandling Av Buskar Med Kopparsulfat Från Skadedjur Och Sjukdomar, Proportioner Vid Bearbetning Med Järnsulfat Och Urea, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Sprayar Vinbär På Hösten? Behandling Av Buskar Med Kopparsulfat Från Skadedjur Och Sjukdomar, Proportioner Vid Bearbetning Med Järnsulfat Och Urea, Andra Alternativ

Video: Hur Man Sprayar Vinbär På Hösten? Behandling Av Buskar Med Kopparsulfat Från Skadedjur Och Sjukdomar, Proportioner Vid Bearbetning Med Järnsulfat Och Urea, Andra Alternativ
Video: Vad är det för skillnad mellan medicinsk astrologi och annan alternativ medicin? 2024, Maj
Hur Man Sprayar Vinbär På Hösten? Behandling Av Buskar Med Kopparsulfat Från Skadedjur Och Sjukdomar, Proportioner Vid Bearbetning Med Järnsulfat Och Urea, Andra Alternativ
Hur Man Sprayar Vinbär På Hösten? Behandling Av Buskar Med Kopparsulfat Från Skadedjur Och Sjukdomar, Proportioner Vid Bearbetning Med Järnsulfat Och Urea, Andra Alternativ
Anonim

Förberedelserna för en ny trädgårdsäsong börjar alltid på hösten - det är då förebyggande behandling av plantager från sjukdomar och insekter äger rum. Vinbärsbuskar, liksom alla andra grödor, kräver också liknande sprutning.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Höstens bearbetning av bärbuskar spelar en mycket viktig roll. Sprutning, utförd exakt efter skörd, förhindrar utvecklingen av infektions- och svampsjukdomar, samt invasion av insekter, under nästa säsong . Om kulturen visade stark immunitet under hela sommaren, kommer det sista förfarandet att tillåta denna positiva trend att bibehållas. Dessutom kommer snabb bearbetning att öka buskens utbyte, snabbt "väcka" plantagen på våren och ge trädgårdsmästaren friskt plantmaterial som är nödvändigt för förökning av vinbär. I princip förlänger denna typ av förebyggande växters livslängd.

Sprutning i slutet av säsongen förhindrar utvecklingen av svampsjukdomar som mjöldagg, gråmögel, vit fläck och rost, samt ett antal virussjukdomar . Trots att de påverkar olika delar av vinbär, slutar i de flesta fall allt med växtens död. Faran för dessa svampar förstärks av det faktum att en buske som drabbats av en av dem oftast infekterar sina grannar.

De applicerade insekticiderna skyddar mot angrepp av bladlöss, spindelkvalster, vitflugor, lövmaskar och andra insekter, vars vitala aktivitet ibland leder till att plantor dör fullständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingstid

Det är vanligt att utföra höstprevention av vinbär från slutet av september till början av oktober . Vanligtvis, vid den här tiden, har hela grödan redan skördats och buskarna har sanerats för beskärning. Men om frukterna senare uppnådde mognad på grund av väderförhållandena, kan dessa datum ändras något. Återigen, om skörden av frukter kommer att utföras på sommaren, kan de nödvändiga förfarandena utföras i slutet av sommaren. De specifika termerna bestäms beroende på regionen där grödan odlas, väderförhållanden och sortens egenskaper.

Om trädgårdsmästaren ägnar sig åt odling av röda vinbär, före den slutliga användningen av insekticider, fungicider och folkmedicin, du måste vänta tills lövverket faller av sig själv … Svarta bärsorter får "exponeras" på egen hand. Höstdagen, när sprutning kommer att utföras, ska vara torr, lugn och med inte särskilt låga temperaturer.

Naturligtvis är det nödvändigt att agera före frostens början och på en torr dag. Om du bearbetar bären i regnet, tvättas alla användbara föreningar med vatten.

Bild
Bild

Nederbörd som faller några dagar efter behandlingen kommer därför också att påverka innan sprutning planeras det är värt att ta reda på närmaste väderprognos . Molnighet, tvärtom, anses vara en fördel, men det är absolut inte värt att utsätta våta växter för kemikalier. Det är vanligt att organisera förebyggande åtgärder antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Sprutning med kemikalier

Spraya svarta eller röda vinbär på hösten bör vara både för skadedjur och sjukdomar . När du arbetar med kemikalier måste trädgårdsmästaren ta hand om skyddet av ögon, hud och andningsorgan.

Bild
Bild

Insekticider

Insekticider - kemikalier avsedda att bekämpa insekter kan påverka de senare på olika sätt: genom direktkontakt eller genom inandning av giftiga ångor.

  • För att bevara bärplanteringar, var noga med att använda karbofos - ett läkemedel som eliminerar bladlöss, njurmalar, fästingar och insekter. Kemikalien kan köpas i lämplig tablett eller granulär form, liksom i pulver- eller emulsionsform. För bearbetning är det nödvändigt att späda ut 75 gram av produkten i en hink med vatten och sedan applicera minst 1,5 liter av den resulterande blandningen för varje exemplar av vinbär.
  • Ett läkemedel som kallas "Confidor" motverkar spridning av skalbaggar och bladlöss . Sprutlösningen bereds av 5 milliliter kemikalie och 6-7 liter sedimenterad vätska. En egenskap hos produkten är att den inte förgiftar kulturens rotsystem och inte dröjer kvar i jorden.
  • Aktellik agerar mycket snabbt . Väl inne i insektsstörningen stör det alla deras system, vilket i sin tur leder till döden. Läkemedlet i mängden 2 milliliter späds alltid ut i en och en halv liter vatten.
  • Användningen av urea gör att du kan förstöra populationer av sug och bladlöss som har satt sig på vinbär . Sprutning utförs med en spädning av 50-70 gram av läkemedlet i en liter vatten.

Experter rekommenderar att man växlar mellan olika insekticider för att förhindra grödor så att skadedjur inte blir beroendeframkallande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svampdödande medel

Behandling av vinbär med fungicider före vinterns ankomst gör att du kan möta nästa säsong utan de flesta svampsjukdomar

  • Kopparsulfat anses vara en av de mest effektiva lösningarna ., vilket är lämpligt för både förebyggande och direkt eliminering av infektionsfokus. I princip är det tillåtet att använda det för att bevattna jorden, men sprutning är mer effektivt. Komponenterna i den medicinska lösningen kombineras med vatten i en andel av 20 gram per 10 liter.
  • Älskad av trädgårdsmästare och Bourgogne vätska - multifunktionellt läkemedel som används för profylax, aktiv behandling och matning av kulturen med kalcium. För höstbearbetning späds 40 gram torrsubstans ut i 10 liter sedimenterat vatten.
  • Bordeaux -vätska är en blandning av kopparsulfat och släckt kalk . Bärgrödor svarar bäst på en 1% lösning. Den färdiga blandningen, som erhålls genom att kombinera 40 gram av läkemedlet och 10 liter vätska, klarar framgångsrikt mögel, rost, mögel och fläckar. Denna "cocktail" är oumbärlig för att eliminera förruttnande processer.
  • Ganska budget "Topaz" rekommenderas för förebyggande av mjöldagg . Den aktiva blandningen erhålls från endast 2 milliliter av produkten och en hink med vatten. Det rekommenderas att applicera en tio procent emulsion innan temperaturen sjunker under + 4 ° C, och bevattnar inte bara buskarna själva, utan också stamcirkeln och närliggande strukturer.
  • bläcksten förhindrar utveckling av sjukdomar och förhindrar också spridning av bladlöss, spindelmider, malar och sågar i trädgården. För förebyggande är det bäst att använda en lösning på en procent.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av biologiska medel

Biologiska preparat skapas på grundval av levande mikroorganismer och innehåller inte giftiga element i deras sammansättning och orsakar därför mindre skada för själva kulturen och hela trädgården . På detta sätt kan du behandla buskar för sjukdomar med biofungicider (läkemedel som bekämpar svampar) och mot skadedjur med bioinsekticider.

Säker för vinbär Fitosporin används för att förhindra rost och mjöldagg, och Fitoverm bekämpar effektivt sågflugor och alla slags kvalster. När man förstör insekter på bärplantager kommer det också att vara korrekt att spraya buskarna. " Aktofit" och "Bitoxibacillin ".

Läkemedlen börjar vanligtvis fungera några timmar efter proceduren och fortsätter i tre veckor. Sprutning i sig är mest bekvämt att utföra med en vattenkanna med ett munstycke eller en speciell enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionella metoder

Den största fördelen med folkrecept, förkroppsligade på grundval av tillgängliga och ofta tillgängliga komponenter, är deras säkerhet både för kulturen själv och för människors hälsa. Att äta bär från buskar sprutade med sådana medel kommer inte att göra någon skada senare.

  • Bearbetningen av vinbär med vitlökstinktur anses vara ganska effektiv: insekter tolererar inte vätskans skarpa doft och håller sig därför borta från planteringar. Den bereds enligt följande: ett par krossade frukter hälls med en liter vatten vid rumstemperatur, stängs hermetiskt med lock och avlägsnas för infusion i 7 dagar. Innan buskarna sprids med blandningen måste du späda 0,5 liter vitlöksinfusion med en hink vatten.
  • Ett avkok av träaska är ett "transplantat" mot mjöldagg … Torrsubstans i mängden 400 gram hälls med vatten och kokas, varefter det infunderas i 24 timmar.
  • Bevattning av buskar med infusion av celandine stör livet på bladlöss och malar … Ett profylaktiskt medel skapas av 3 kilo torrt gräs, fyllt med vätska och infunderas i ett par dagar. Innan du använder den måste du naturligtvis anstränga den.
  • Många insekter är rädda för tvätt och tjärtvål . Små spån som erhålls genom att gnugga på ett rivjärn hälls med kokande vatten och blandas noggrant. Den färdiga lösningen kan användas omedelbart eller efter berikning med pulveriserad senap, varav 2-3 matskedar räcker för 10 liter tvålblandning.
  • För att skapa lökinfusionen används skalet i mängden 200 gram . Om du fyller den torra komponenten med 10 liter kokande vatten och insisterar på det hela natten kan du använda den resulterande blandningen för att bearbeta vinbär.
  • Tobaksdamm ger också en bra effekt mot insekter , 400 gram av dessa kompletteras med varmt vatten. Läkemedlet kräver daglig infusion.
  • Dessutom används en svag lösning av kaliumpermanganat i stor utsträckning .

Rekommenderad: