Plantering Av Röda Vinbär: När Ska Man Plantera På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Planterar En Planta Korrekt? Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar?

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Röda Vinbär: När Ska Man Plantera På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Planterar En Planta Korrekt? Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar?

Video: Plantering Av Röda Vinbär: När Ska Man Plantera På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Planterar En Planta Korrekt? Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar?
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, April
Plantering Av Röda Vinbär: När Ska Man Plantera På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Planterar En Planta Korrekt? Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar?
Plantering Av Röda Vinbär: När Ska Man Plantera På Våren Och Vid Andra Tillfällen? Hur Man Planterar En Planta Korrekt? Vilket Avstånd Ska Det Vara Mellan Buskar?
Anonim

Rött, vitt, svart - alla vinbär är välsmakande och bra att äta färska, frysta och konserverade. Röda vinbärsbuskar finns i nästan alla hem eller sommarstugor, där förutom grönsaker också odlas trädgårdsgrödor.

Och detta är helt sant, eftersom denna typ av vinbär är helt opretentiös, fruktbar och till och med perfekt ur dekorativ synvinkel. Om någon inte har några vinbär på sajten än så finns det en anledning att rätta till denna brist under den kommande våren eller hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Vanligtvis, på våren, planteras de plantor som köps på hösten. Dessa kan vara växter som köps i plantskolan eller sticklingar som samlats in på hösten från sin egen tomt för vårrot. På våren är det viktigaste att inte missa ögonblicket tills knopparna har blommat på skotten . Plantering utförs efter att snön har smält, när jorden åtminstone relativt värms upp. Men du ska inte vänta tills jorden är helt torr och märkbart varmare. Om det är helt varmt försämras plantornas överlevnad.

Avstigning beroende på region:

  • i södra Ryssland kan buskar planteras i slutet av mars;
  • i mittfältet (i samma förorter) måste du vänta på andra halvan av april - det här är den mest optimala tiden.
  • i Ural, i Sibirien, kommer lämplig period inte tidigare än maj (som i Leningrad -regionen, till exempel).

För dem som inte har något emot att spela det säkert kan du titta på listan över gynnsamma dagar enligt månkalendern för det aktuella året . Frågan om när det är bättre att plantera röda vinbärsbuskar - på hösten eller våren - är fortfarande öppen och kontroversiell. Men det finns inget grundläggande beslut här, eftersom överlevnadsgraden på båda säsongerna kan vara mycket hög.

Det enda argumentet för att inte plantera på våren är styrkan som vinbäret spenderar på tillväxt av skott och löv. Växten "tänker" vid denna tid på tillväxten och utvecklingen av rotsystemet, men den är ganska kapabel att överleva transplantationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Rätt plats är mycket viktigt: vinbär bör bli en del av ekosystemet (platsen), rationellt passa in i det, "få vänner" med angränsande växter. På södra sidan kommer röda vinbär att slå rot perfekt, men det ska inte vara en aktiv sol där. Men busken gillar inte riktigt att skugga heller. Det vill säga, du måste hitta något i genomsnitt. Växten är känslig för vind, den är rädd för drag. Låt oss lista vad du behöver vara uppmärksam på när du väljer plats.

  • Kontrollera förekomsten av grundvatten. Ja, vinbär älskar fukt, men om en underjordisk källa ligger mycket nära kan det vara skadligt för dess rotsystem.
  • Ta en närmare titt på grannarna. Vinbär kommer knappast att klara sig med hallon och krusbär. Om ägaren av webbplatsen bestämde sig för att plantera fruktbuskar i rad kan det vara bekvämt att ta hand om dem, men inte för frukt av hög kvalitet. Detta gäller inte bara röda vinbär utan även andra. Hallon är mycket spretiga, kan skugga vinbär och krusbär är ofta sjuka, vilket är extremt farligt för vinbär.
  • Avstånd till grannar. Det optimala intervallet som inte tillåter ömsesidigt förtryck av olika kulturer är 2-3 m. Om det finns flera buskar placeras de i en rak linje på ett avstånd från 0,5 till 1,5 m.

På fruktodlingar växer till exempel buskar med röda bär nära varandra, vilket inte påverkar skörden på något sätt - det är stabilt och bra . Men vården är mer professionell där. Men om det här är buskar av samma bär, är relativt nära närheten inte ett stort problem. Dessutom växer en sådan sort uppåt, det vill säga att busken inte kan kallas bred (svart sprider sig mer).

När det gäller jorden tål inte bäret surt och vattentätt, det är tolerant mot resten . Den växer bra på sandiga leror och leror, den tål sand och leror lite sämre. Marken under växten måste befruktas, lossas ordentligt, göras så att den blir fuktig och luftgenomsläpplig. Det vore bra om gröngödsel, baljväxter, blommor, grönsaker och spannmål hade vuxit på denna plats tidigare.

Du kan inte plantera där hallon, krusbär tidigare växte, i närheten - körsbär och andra träd med rotskott. Ett sådant noggrant urval av platsen är nödvändigt: växten kan bo här i ett par decennier, eller ännu mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av plantor

För att busken ska vara frisk och bördig måste du välja det bästa plantmaterialet. Och det första du bör vara uppmärksam på när du väljer är rotsystemet. Med elastiska, hela, starka rötter, som har många små grenar, kommer busken att vara seg och stark . Det finns vissa sorter (till exempel russin), när förtjockning och skalning utesluts på plantan: dessa tecken indikerar att växten antingen är frusen eller infekterad. Barken bör också bedömas: ren, slät, utan deformationer. Om barken är skrynklig är växten sjuk. Risken är mycket stor att den dör. Buskens knoppar ska också vara täta.

Valet av en planta är en mycket viktig process. Låt oss överväga nyanserna.

  • Säljplats . Marknader, korsningar är tvivelaktiga platser att köpa. Nej, och där kan du naturligtvis hitta en bra växt, men fortfarande i plantskolan är chansen för ett högkvalitativt förvärv flera gånger högre. Det finns också specialaffärer som strikt övervakar deras rykte.
  • Det finns inga dokument för plantan . Detta är en indirekt omständighet, men också viktig. Det finns alltid ett certifikat för en bra produkt. En planta skiljer sig inte från en annan produkt, så du måste kräva dokument, annars är det bättre att leta efter andra försäljningsställen för planteringsmaterial.
  • Avelsland . Helst bör du ta buskar som odlades i ditt land och zonerade för en viss region. Importerade plantor slår ofta inte rot, särskilt på platser där klimatet är ganska hårt. Och om de slår rot ger de en medelmåttig skörd.
  • Rötternas skick . Den första alarmerande faktorn är att det finns få av dem. Detta innebär att rotsystemet är underutvecklat. Plantan kan vara sjuk eller frusen.
  • Ålder . Om busken är mer än två år gammal är sannolikheten för en framgångsrik transplantation försumbar.

Det bästa du kan göra är att gå till plantskolan, inspektera växterna själv för alla ovanstående punkter och sedan bekanta dig med hans certifikat. Recensioner om kenneln kan också läsas i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man en landningsgrop?

Gropen bereds i förväg - 2-3 veckor före plantering. Dess diameter är 45-50 cm, djupet är inte mer än 40 cm. Botten av urtaget är fyllt med en speciell trädgårdsjordblandning, som måste kombineras med humus (eller med infunderad gödsel). Träaska kan också tillsättas till detta sammansatta gödningsmedel . Alla ingredienser i gropen måste blandas noggrant. Själva hålet ska vattnas med vatten (minst 1 hink). Vissa sommarboende föredrar att plantera vinbär i spår. Detta är en intressant metod där området måste markeras med garn eller rep, och sedan måste spåren grävas ut till önskad storlek. Om buskar behöver växa nära stigar eller häckar är detta en riktigt bra metod.

När det gäller befruktning har varje ingrediens i näringsblandningen en annan betydelse

  • Träaska . Gödsel innehåller inga kemikalier, helt naturligt. Inte farligt för levande varelser, förutom skadedjur som angriper vinbär. Ask stärker buskens rotsystem väl, ger näring åt växten. Hon kämpar också bra mot olika typer av bladlöss, mjöldagg och mal.
  • Hästgödsel . Den innehåller mycket kväve och kalium, den är lätt och, kan man säga, torr. Den värms upp bra, avger värme mycket snabbt, svalnar långsamt. Infektion med patogener är nästan omöjlig.
  • Potatisskalning . Detta är ett av de bästa gödningsmedlen för vinbär. Det finns mycket stärkelse i rengöringen, som absorberas anmärkningsvärt av buskens rötter, vilket har en positiv effekt på fruktens storlek och smak.

Dessutom är borrgödselmedel också lämpliga för vinbär. I skedet av aktiv tillväxt och utveckling är de praktiskt taget oersättliga och mycket viktiga. Du kan använda 37% borsyra eller borax (11%). När busken därefter börjar slå rot på en ny plats kan den stödjas med en speciell komposition. Om du inte kan köpa det kan du göra det själv genom att ta 10 liter vatten, 2 g borsyra och zinksulfat, 1 g kopparsulfat, 5 g mangan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Om flera buskar planteras samtidigt beror hålens avstånd från varandra på den speciella sorten. Om vinbär är kompakta kommer avståndet att vara 1-1, 2 m. Radavståndet är 1, 25 m. Om sorterna sprider sig bör intervallet mellan groparna och raderna vara 1, 5 m. I fallet för att fixa buskarna på spaljéerna, kommer avståndet att vara 1 m.

Buskplanteringsschemat består av flera steg

  • Gödsel appliceras på hålet. Ett av standardrecepten är 8-10 kg humus eller torv, 200 g superfosfat, 35 g kaliumsulfat, 1 msk. träaska.
  • På planteringsdagen ska en liten jordhög hällas i botten av ett förberedt hål.
  • Lägg de rätade rötterna på vinbärsplanten på högen. Fördela dem långsamt jämnt. Du kan placera pipan antingen jämnt eller med en liten lutning.
  • Fyll hålet helt med jord. Komprimera jorden.
  • Vattna marken under busken med 10 liter vatten. I en cirkel, förgräva ett spår 20 cm från stammen och häll sedan vatten i detta spår.
  • Täck marken runt plantan. Detta är skydd, befruktning för honom och ogräsbekämpning. Torv och humus används som mulch.
  • Skär av skotten och lämna 10-15 cm vardera. Men de ska ha 3 eller 4 knoppar.

Viktig! Det bästa alternativet är att gödsla jorden i förväg. Fosfor och kalium tillsätts några veckor före avstigning. Förklaringen är enkel - långt ifrån omedelbar utfodring börjar fungera. Därför tar det tid för jorden att ta emot dem och ge dem näring. Och växter behöver näring direkt efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mellan plantering och skörd blir det mycket underhåll att göra. Det är inte tillräckligt att plantera korrekt, du måste regelbundet vattna växten, lossa den, applicera gödselmedel, täcka, ogräs, klippa och behandla insekter . Till exempel måste du fukta vinbär två gånger i veckan innan du rotar. Du kan förstå att busken är rotad av växtens tillväxt, utseendet på blad på den. Vidare kommer vattning inte att vara så frekvent - cirka 1 gång per decennium. En intensiv bevattningsregim kommer fortfarande att behövas under perioden efter blomningen, när frukterna börjar hälla.

Vattning måste kombineras med lossning för att hjälpa fukt och syre att flöda bättre till rötterna . Marken bör lossas till ett djup av 7-8 cm. Ogräs måste avlägsnas i tid, eftersom de försvårar tillväxten av vinbär, ökar risken för sjukdomar och aktivering av skadedjur.

Att plantera röda vinbär är inte det svåraste förfarandet. Men du måste fortfarande ta hänsyn till reglerna och kraven:

  • plantera inte nära varandra;
  • förbered jorden och hålen i förväg;
  • var noga med att applicera gödselmedel;
  • välj grannar korrekt.

Men allt detta kommer inte att vara så viktigt om en inte särskilt hälsosam planta väljs. Med en framgångsrik plantering och efterlevnad av alla normer kan du räkna med cirka 25 fruktbara år . Utmärkt gelé och kompott erhålls från röda vinbär; det är extremt värdefullt som ingrediens till såser och ser perfekt ut i desserter.

Rekommenderad: