Väggjaktare (61 Bilder): Manuella Betongfåror. Hur Fungerar Det? Munstycken Och Betyg På Jaktjagare. Hur Man Använder?

Innehållsförteckning:

Video: Väggjaktare (61 Bilder): Manuella Betongfåror. Hur Fungerar Det? Munstycken Och Betyg På Jaktjagare. Hur Man Använder?

Video: Väggjaktare (61 Bilder): Manuella Betongfåror. Hur Fungerar Det? Munstycken Och Betyg På Jaktjagare. Hur Man Använder?
Video: "Шаманка" - "Szamanka" (1996) +18 2024, Maj
Väggjaktare (61 Bilder): Manuella Betongfåror. Hur Fungerar Det? Munstycken Och Betyg På Jaktjagare. Hur Man Använder?
Väggjaktare (61 Bilder): Manuella Betongfåror. Hur Fungerar Det? Munstycken Och Betyg På Jaktjagare. Hur Man Använder?
Anonim

Artikeln beskriver kortfattat allt du behöver veta om väggjaktare (manuella betongfåror). Den visar hur denna teknik fungerar, beskriver bilagorna och ger ett tydligt betyg på de jagande jagarna. Uppmärksamhet ägnas också åt hur man använder sådan utrustning.

Bild
Bild

Vad det är?

Ordet shtroborez själv kännetecknar denna enhets användningsområde - den är främst utformad för att skära spår, det vill säga speciella spår i olika hårda material … Det är inte särskilt effektivt att producera sådana spår med handverktyg, och det tar mycket tid. Därför använder nästan alla skärspårverktyg en elektrisk drivning. Sådana anordningar ser ut som stora hyvlar med en skiva snarare än en bladarbetsdel; de jämförs också ofta med cirkelsågar. De har bestämt ersatt både hammaren och mejseln, och till och med vinkelsliparen, vilket visar mycket bättre effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En väggjaktare av hög kvalitet kommer att klara både tegel och betong perfekt. Det används främst när du drar elektriska ledningar. Men olika rör, signal- och informationskablar, små ventilationskanaler kan också läggas i spåren. Därför har väggjaktare blivit ett av de viktigaste verktygen i arbetet med byggbesättningar. Deras arbetsprincip är mycket enkel:

  • motorn startas genom att trycka på en enda knapp;
  • motoraxelns vridning kommuniceras med växelaxeln, som redan överför impulsen till sågskivorna, och redan med dessa delar kan du bearbeta material direkt;
  • skydd kan tillhandahållas med hjälp av ett speciellt hölje och en anslutningsanordning för anslutning av en extern extra dammsugare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Manuell

Ja, sådana modeller kan användas för arbete . De ser ut som rör med en rak eller krökt konfiguration, på vilka skäret är fäst med en bult. Enkelheten i utförandet (inga motorer) resulterar i otillräcklig prestanda. Det är knappast möjligt att utföra ett stort arbete med en manuell väggjakt. Det är också extremt svårt att arbeta med betong och tegel.

Bild
Bild

Elektrisk

Det här är samma enheter som liknar traditionella "slipmaskiner". Men det är värt att betona det bland dem finns modeller med en enda klippaggregat och med ett par arbetsskivor . När endast en skiva är installerad är det det som oftast kallas en "fur maker". Han arbetar med tillförsikt även med ganska hårda material och blir en helt effektiv assistent inom reparation och konstruktion. Men professionella hantverkare använder ofta dubbla skivjaktare, som kännetecknas av ökad kraft och produktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen är möjligheten att ändra avståndet mellan skärdelarna … Detta gör att du omedelbart kan lägga spår och kanaler med olika bredd utan ytterligare passningar och beslag. Justering av furdjup är ofta möjlig.

Vad som är användbart, färdigställandet av spåret minimeras - du behöver bara gå igenom lite med en stansare, och även då inte alltid. Resultatet är mycket snygga kanaler som är enkla att använda.

Bild
Bild

Direkt

Detta är fixturer som är utrustade med skivor som roteras i rät vinkel mot ytan som ska behandlas. De flesta byggare använder raka väggjaktare. De används i både hem- och yrkesbranschen . Med denna teknik kan du utföra en mängd olika jobb. Det är hon som måste väljas för alla nybörjare.

Bild
Bild

Hörn

Detta schema är mycket mindre vanligt än den raka typen av väggjaktare. Tillverkare producerar endast ett mycket begränsat antal relevanta modeller. Kostnaden är åtminstone inte mindre än för direktanaloger. Även kvalificerade besättningar köper vanligtvis inte en vinkeljaktare, utan hyr en. Den används endast i ett fall - när det är nödvändigt att lägga en kanal med strikt vinklad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trådlösa jaktmaskiner är mycket mindre vanliga när de drivs från elnätet . Faktum är att batterikraften inte kan upprätthålla en tillräckligt lång och stabil drift - för mycket tid kommer att läggas på att ladda. Dessutom visar sig batteriet vara en extra börda och ökar måtten på fodralet. Därför kommer konventionella väggjaktare, anslutna till ett uttag, att vara konkurrenskraftiga under mycket lång tid.

Bild
Bild

Enhetens bensintyp används huvudsakligen i bostäder och kommunala tjänster och vid vägbyggnad, reparation . Att ge ström, särskilt på avlägsna, svåråtkomliga platser, är inte alltid möjligt, och även där det är möjligt kan ytterligare problem uppstå.

Bild
Bild

Prestanda och kraft för fordon med förbränningsmotorer är ganska hög. Den kan användas även för mycket stora arbetsmängder. Det finns en ytterligare uppdelning i självgående och bogserade modifieringar.

En separat grupp utmärks rimligen av ett verktyg med vattentillförsel - eller, som man säger, med vattenkylning . Men vi måste komma ihåg att vatten också behövs för att ta bort damm från arbetsområdet och för att minska bildandet av detta damm. Förbättrad värmeavledning förlänger drifttiden. Visst, då och då måste du fortfarande sluta - detta indikeras direkt i instruktionerna. När det gäller dammutsugning påverkar detta alternativ direkt inte bara förarnas komfort utan i slutändan kvaliteten på ytfinishen.

Bild
Bild

Vad används det till?

Väggjakten är oftast förknippad med betong- och tegelverktyg. Och så är det verkligen - trots allt är det i fasta material som du i princip måste göra spår (spår). Denna procedur låter dig sträcka:

  • elkablar;
  • olika avloppsrör;
  • vatten rör;
  • uppvärmningskanaler;
  • larm;
  • internetkabel;
  • gasledningar;
  • kommunikation för luftkonditioneringsapparater och annan ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men oftast används dock en väggjakt för elarbete. Det är trots allt relativt enkelt att lägga trådarna i ett litet spår. Detsamma kan inte sägas om en kapitalvattenförsörjning eller avloppssystem. Stora rör används ofta där, förläggning av strober som skulle kräva mycket tid och ansträngning. Det är värt att överväga det för skärning på luftbetong och skumblock är furmakare inte dåliga, men det är omöjligt att använda dem på trä - denna teknik är absolut inte utformad för sådan manipulation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du kan med säkerhet bearbeta naturliga och konstgjorda sten utan problem. Det är fullt möjligt att göra ett verktyg för gasblock med egna händer - det finns många nödvändiga system på Internet. Och enheten fungerar inte sämre än tillverkad i en industriell miljö.

Recensioner av en sådan teknik är utan tvekan positiva, och den visar sig mycket bra, inklusive för olika typer av elektrisk installation. Tja, en högeffektsjakt för asfalt används om du behöver klippa en gräv, vars förberedelse inte kunde förutses i förväg.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Redan bekantskap med funktionerna i detta multifunktionella verktyg och antalet olika typer visar hur det är viktigt att välja det mest optimala alternativet för dig själv . Och den avgörande faktorn i urvalet måste vändas till makten. Det är hon som talar om möjligheten att till exempel arbeta i ett relativt hårt material med hög viskositet. För sådan manipulation behövs mindre snabbverkande utrustning - istället för hastighet går huvuddelen av energiförbrukningen åt för att upprätthålla en mekanisk impuls. Valet av en väggjakt för en hantverkare, tvärtom, innebär användning av relativt lätta och enkla modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög funktionalitet, kraft och arbetshastighet offras medvetet . Bekvämlighet och praktik är prioriteringarna istället. Det är värt att överväga att de tyngsta och mest kraftfulla enheterna är obekväma vid arbete i taket och i andra fall när de måste hållas länge. Var noga med att uppmärksamma parametrarna för den resulterande stroben. Så för en elektriker är den mest typiska operationen att få ett spår 2 cm brett - nästan vilken tråd som används i vardagen och i en kontorsbyggnad kan läggas i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om rör ska läggas, även med ett relativt grunt tvärsnitt, bör kanalens storlek redan vara 4,5-6 cm. Djupet som stroben kommer in i bestäms nästan uteslutande av skivans storlek. Om det inte finns några speciella preferenser kan du säkert fokusera på indikatorn 6-6, 5 cm.

Det är lika viktigt att kontrollera hur skärmätaren exakt justeras (ändras). Tillverkare kommer ofta med sina egna tillvägagångssätt, och för en specifik användare kan de vara obekväma.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är en väggjakt inte en separat enhet, utan en redskap för ett annat verktyg - till exempel för en borrhammare. Du behöver bara uppmärksamma det faktum att då är basverktygets slagkraft kritisk . Om den är liten kan det uppstå problem vid bearbetning av en hård yta. Dessutom tittar de på tomgångshastigheten. Ibland utfärdas även speciella tillägg för en borrmaskin, men de är vanligtvis endast utformade för det enklaste hushållsarbetet på kort sikt. proffs lär inte ens känna dem mer i detalj när de väljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla enskilda modeller (inte redskap) är utrustade med varvtalsreglermoduler. Slutsatsen är ganska enkel: det här alternativet låter dig uppnå samma prestanda oavsett intensiteten i arbetet vid ett visst ögonblick. För både proffs och amatörer är det knappast värt att köpa ett verktyg som berövas en så viktig möjlighet. Dessutom användbart:

  • överbelastningsförebyggande enhet;
  • automatisk anti-blockeringsmaskin;
  • en anordning som styr stabiliteten för inkopplingsströmmar;
  • nedsänkningsskyddssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Det är lämpligt att starta betyget för de bästa jagande jagarna med Hammer STR150 -modellen . Det är producerat av ett tyskt företag, etablerat för mer än 30 år sedan och har redan gedigen erfarenhet. Denna enhet riktar sig till professionella byggare och efterbehandlare. Motoreffekten är 1700 kW och den gör 4000 varv per minut. Tack vare ett par skärskivor garanteras utmärkt prestanda. Det finns också en enhet som styr skärdjupet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra funktioner:

  • vikt - 5 kg 500 g;
  • yttre storlek - 0, 32x0, 3x0, 23 m;
  • skärets djup - upp till 4, 3 cm;
  • möjligheten att justera spårens bredd;
  • skivor byts utan att demontera höljet;
  • det är omöjligt att slå på enheten efter att ha fastnat;
  • dammuppsamlingsrör hindrar normal syn.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tillförlitlighet har produkterna från det inhemska märket "Fiolent", inklusive B1-30-modellen, också en bra position . När den skapades användes den senaste innovativa utvecklingen. Den totala effekten är 1100 W. Användarens val lämnas med 1 eller 2 skärskivor. Det största avståndet mellan dem är 3 cm, och detsamma är det maximala skärdjupet; hastighetskontroll tillhandahålls inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppen innehåller välförtjänt en annan rysk modell av väggjaktare - Interskol PD -125 / 1400E . Alla konsumenter kan räkna med högkvalitativt teknisk bistånd från ett stort antal servicecentra. Det är dock värt att notera det lilla antalet returer, vilket är en bekräftelse på den höga kvaliteten.

Spårbredden i denna version styrs av distanser. Det sammansatta skyddet av lindningarna garanterar stabiliteten hos 1400 W -motorn.

Bild
Bild

Andra fastigheter:

  • axeltorsionsintensitet - upp till 9500 varv;
  • system för automatisk avstängning vid katastrofalt slitage av borstarna;
  • snabbt byte av dessa borstar (utan särskild demontering);
  • version av växellåda och växlar, konstruerade för minsta volym under drift;
  • skiftnyckel och insexnyckel ingår.
Bild
Bild
Bild
Bild

Makita SG1251J är ett värdigt alternativ för alla beskrivna modeller . Enheten är avsedd för professionell användning i hemmet eller på kort sikt. Designen är utformad för hantering av skivor med ett tvärsnitt på upp till 125 mm. När du snurrar motorn med en hastighet på 10 000 varv / min kan du arbeta snabbt och exakt. Enheten väger 4 kg 500 g.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att betona här:

  • enkel borttagning av damm;
  • skydd mot oavsiktlig start;
  • förekomsten av 2 skivor ingår;
  • fjäderstyvhet;
  • relativt högt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortsätt recensionen på Einhell TH-MA 1300 . En sådan jaktfräs kan bilda urtag 8-26 mm breda på 8-30 mm djup. Ett speciellt externt system, som dessutom kan anslutas, hjälper till att ta bort damm. Tack vare den höga effekten är skärning inte ett problem. En stor resväska ingår i paketet, men nätsladden är relativt kort.

Bild
Bild

Som ett alternativ kan du överväga "Stavr SHE-125/1800 ". Med en effekt på 1800 W utvecklar en sådan väggjaktare 9000 varv på 60 sekunder. Båda arbetsskivorna har en yttre sektion på 125 mm med en landningsmått på 22,2 mm. Det är inte möjligt att ändra snurrfrekvensen. Skärningarna når 26 mm breda och 30 mm djupa.

Bild
Bild

Egenskaper:

  • en smidig start tillhandahålls;
  • skärdjupet är begränsat;
  • det finns ett sätt för ytterligare anslutning till dammsugaren;
  • hastigheten under belastning hålls stabil;
  • enheten är skyddad mot överbelastning;
  • ljudvolymen är 110 dB;
  • Leveransen omfattar extra kolborstar.
Bild
Bild

En annan anmärkningsvärd ljuskrona modell är RedVerg RD-WG40 . Detta är en produkt av professionell kvalitet som lämpar sig för snabb skärning av olika ytor. Snittens bredd är flexibelt justerbar. Den yttre diametern på standardskivor är 150 mm. De drivs av en 1700 W elektrisk motor.

Fårens massa är 7, 6 kg. Det är ganska bekvämt för transport. Designerna har gett en smidig lansering. Leveranssetet innehåller ett par diamantbelagda hjul. Det högsta antalet varv är 4000 per minut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Användningen av en väggjakt är förknippad med ett antal krav och nyanser. Om de kränks kommer inte ens den bästa utrustningen från början att fungera normalt . Men innan du studerar de tekniska detaljerna är det användbart att ta hänsyn till reglerna för arbete i flerfamiljshus. Det handlar inte bara om att förbjuda buller under vissa timmar (som kan variera beroende på region). Det är strängt förbjudet att mejsla bärande väggar både med egna händer och med hjälp av hyrda byggare, oavsett vilket material de är tillverkade av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om väggen inte är bärande, utan gränsar till ett hisschakt eller en trappa, kan den inte heller döljas. I ett antal regioner, inklusive Moskva, införs begränsningar för djupet av utgrävningar i skiljeväggar. Oavsett användning av ett separat verktyg eller tillbehör på vinkelsliparen kan du bara arbeta vertikalt. Även om du placerar 2 eller flera anslutningspunkter på en vägg eller skiljevägg, är var och en ansluten enligt sin egen strobe; du kan inte röra dig längs horisontaler, diagonaler och andra banor.

Bild
Bild

Det är omöjligt att arbeta utan damm eller med en minimal mängd av det, endast beroende av en dammsugare. Det är också nödvändigt att ta hand om vattentillförseln. När du lägger korrugerade rör måste du skapa en kanal med ett djup på 26 mm eller mer.

När det krävs att lägga 2 eller flera korrugerade rör uppnås detta genom att expandera kanalen. Det är oacceptabelt att fördjupa det mer än vad som krävs för ett rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att hoppas på att slipa genom väggen utan dammsugare är inget att tänka på. Dammmoln tillåter inte andning eller visuell bedömning av resultatet av arbetet. Det är till stor hjälp att göra din markering i förväg. Märken görs med markörer, eftersom pennstreck kan gå förlorade under arbetet. För din information: det är opraktiskt att ta bort tapeten, dessutom minskar bildningen av damm ytterligare genom att lämna den på plats.

Bild
Bild

Även efter att ha tagit hand om allt detta är det absolut nödvändigt att använda andningsskydd. För att arbeta med en väggjaktare (om du inte kan använda en dammsugare på något sätt) behöver du ett fullvärdigt konstruktionsandningsskydd. Men om dammsugaren används kan du klara dig med "kronbladet". Ta dessutom:

  • speciella glasögon;
  • handskar för arbete med elverktyg;
  • hörlurar för byggnadsarbete (du kan ersätta dem med enkla öronproppar från apoteket).
Bild
Bild

När du börjar mejsa bör du kontrollera om enheten är komplett, om allt är väl fixat. Det rekommenderas inte att byta ut diamantskivor mot slipande . För att spara pengar är en budgetdiamantskiva bättre än ett "slipmedel" av hög kvalitet. Naturligtvis kan du inte röra den roterande skivan med händerna förrän den stannar helt. Slitsning av spåret blir mer effektivt om du placerar skenan under och flyttar verktyget längs den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stroben för att lägga flera trådar är gjord så att de ligger på ett avstånd av 0, 3-0, 5 cm. Skivorna ska fästas så noggrant som möjligt på instrumentet. För att göra detta, använd endast standard eller rekommenderas för utbytande åtdragningsanordningar.

Att hålla väggjakten under arbetet ska vara strikt med två händer; det måste främjas långsamt för att inte misstas. Verktyget ska bara flyttas i skärriktningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivbromsning är endast tillåten efter separering från materialet. I hela området där du måste lägga en tråd eller en strobe skärs 2 spår. Det är inte nödvändigt att slå ut klyftan mellan dem med en perforator - för en kort sträcka kan du göra med en mejsel. Innan putsning avlägsnas damm från stroben och sedan appliceras en primer. Det finns också sådana rekommendationer:

  • periodiskt blåsa genom väggjakten;
  • rengör det bara utomhus;
  • byta borstar strikt i specialiserade verkstäder;
  • Se först till att strömförsörjningen är tillräcklig för att driva chassen;
  • ta bort från räckhåll för alla föremål som är benägna att fatta eld;
  • Kontrollera noggrant varje gång användbarheten för isolering av trådarna, för att förhindra att de böjer sig och vrids;
  • undvik att bära furan vid tråden - endast av kroppen eller specialberedda fästelement;
  • om den har fastnat kopplar du bort strömmen från verktyget, väntar på att rotationen stannar och tar sedan försiktigt bort skivan.
  • kom ihåg den starka effekten;
  • Om möjligt, led skivan uppifrån och ner.

Rekommenderad: