När Mognar Vinbäret? När är Svart Vinbär Mogen? Skördesäsong I Moskva Och Leningrad -regionen, Tecken På Mognad

Innehållsförteckning:

Video: När Mognar Vinbäret? När är Svart Vinbär Mogen? Skördesäsong I Moskva Och Leningrad -regionen, Tecken På Mognad

Video: När Mognar Vinbäret? När är Svart Vinbär Mogen? Skördesäsong I Moskva Och Leningrad -regionen, Tecken På Mognad
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, Maj
När Mognar Vinbäret? När är Svart Vinbär Mogen? Skördesäsong I Moskva Och Leningrad -regionen, Tecken På Mognad
När Mognar Vinbäret? När är Svart Vinbär Mogen? Skördesäsong I Moskva Och Leningrad -regionen, Tecken På Mognad
Anonim

Vinbärens mognadstid beror på ett antal omständigheter. Dessa inkluderar: typen av bär, tillväxtregionen, väderförhållanden och några andra faktorer. Samtidigt kan bärens mognad bestämmas av flera tecken.

Hur bestämmer man mognad?

Det enklaste sättet att bestämma en vinbärs mognad är genom visuell inspektion av bären. Det säkraste tecknet är en förändring i färgen på fruktens hud. Med andra ord, bär med en grön färg, när de mognar, börjar svarta, bli röda eller vita (beroende på art) … Dessutom, ju rikare färg, desto närmare period av fullmognad. Om du inte visuellt kan bestämma mognadsnivån kan du smaka på bären. Om de är bittra eller sura är mognadsprocessen ännu inte klar.

En uttalad sötsur eftersmak vittnar om mognad . Dessutom blir mogna bär mjuka, lossnar lätt från grenarna och kan också lätt krossas i munnen med tungan och gommen.

I det här fallet kommer huden att vara måttlig hård, det är lätt att tugga. Medan omogna bär är svåra att bita igenom, känns en bitter-syrlig smak omedelbart i munnen och en ömhet kvarstår.

Bild
Bild

Samlingssäsonger av olika slag

För att bestämma mogenhet av röda vinbär är det nödvändigt att vara uppmärksam på hudens nyans . Den får initialt en rosa färg, och när den mognar blir den mer mättad och når en ljusröd. Och även bären ökar betydligt i storlek.

Efter en period av blomning visas bär på svarta vinbärsbuskar. De är initialt små och gröna. Vinbär av denna art mognar cirka 45 dagar efter bildandet av bär. Skörd är möjlig om bären har blivit svarta, stora, mjuka och måttligt söta. Och du måste också ta hänsyn till att vinbär i ett skuggigt område mognar mycket långsammare. Regelbundet solljus bidrar till dess snabba mognad.

Alla vinbär kan villkorligt delas in i 3 stora grupper av sorter:

  • tidig mognad;
  • i mitten av säsongen;
  • sen mognad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om tidiga mogna sorter, i detta fall mognar bären under andra halvan av juni eller början av juli. De tidiga mognadssorterna inkluderar följande sorter:

  • Inka guld;
  • Tår av Isis;
  • Snödrottningen.

Mellanmogna vinbär börjar mogna lite senare än tidiga mogna. Detta händer i mitten av sommaren. Men du måste skörda först i början av augusti, när alla bär når önskat mognadstillstånd. Mellansäsongssorter inkluderar följande:

  • Mysterium;
  • Sötnos;
  • Delikatess.

Sen mogna vinbär börjar skördas i slutet av augusti - början av september. I vissa fall fortsätter skörden fram till den första frosten. Sådana grödor är mest lämpliga för regioner med varmt klimat. De vanligaste sena sorterna inkluderar:

  • Vologda;
  • Rondom;
  • Tamerlane.

Mogen period av vinbär av alla sorter beror också på regionen och på väderförhållandena, som kan vara olika varje år

Bild
Bild
Bild
Bild

Mogna villkor, med hänsyn till regionen

Skörd av svarta och röda vinbär i Moskva -regionen och Moskva -regionen sker som regel i slutet av juli - början av augusti . Om vädret är kallt, skjuts datumet upp till slutet av sommaren för att vänta på att bären ska mogna helt. Under heta sommarförhållanden mognar vinbär lite tidigare. Det är viktigt att inte hoppa över denna period, för när bären mognar börjar de falla av sig själva . På Uralernas territorium rekommenderas att odla vinbär av de sorterna, vars mognad börjar efter mitten av sommaren. Om skörden försenas kommer sådana bär att kunna överleva tills den första frosten.

För odling i centrala Ryssland är det bättre att välja tidigt mogna sorter. Det är nödvändigt att mognadsperioden infaller i slutet av juni - början av juli. Men i Sankt Petersburg och i hela Leningrad -regionen rekommenderas att plantera vinbär med olika mognadsperioder. Så det kommer att vara möjligt att skörda under hela juli och augusti, tack vare vilket du kan ha färska bär hela tiden. I Sibirien odlas vinbär oftast med tidiga eller medelstora mognadsperioder. Dessutom måste de vara resistenta mot extrema temperaturer. Den viktigaste skörden av vinbär i denna region faller i slutet av juni.

I alla regioner rekommenderas att plocka vinbär i torrt väder. Samtidigt görs skörden bäst antingen tidigt på morgonen eller på kvällen. Mogna bär rekommenderas att plockas noggrant från grenarna och läggas i plastpåsar.

Bild
Bild

I det här fallet är det viktigt att försöka att inte skada bärens hud, annars försämras de . För insamling kan du bara använda en plast- eller metallbehållare om du planerar att bearbeta bären inom några timmar.

Om det är nödvändigt att transportera bären över långa avstånd, behöver du inte vänta på fullmognad. Skörd kan utföras i det tekniska mognadsskedet, det vill säga vid den tidpunkt då de precis börjar ändra färg på skalet. Faktum är att mognad och en hel uppsättning färger kommer att inträffa just vid tiden när bären är på väg till sin destination. Om de bär som är avsedda för transport skördas i ett moget tillstånd, kommer några av dem att försämras under leveransen.

Det är mycket viktigt att inte missa mognadsperioden för någon sorts vinbär .… Annars börjar bären smula. Välj heller inte dem för tidigt, eftersom smaken inte blir som förväntat. Om du följer tidpunkten och reglerna för skörd kan du inom 1-2 månader ha färska bär i lager.

Om utrymme tillåter på den personliga tomten, liksom klimatförhållandena, är det bättre att ha både tidigt mogna vinbärssorter och mitten av mogna, och de som har en sen skörd.

Rekommenderad: