Gurkträd (17 Bilder): Dendrosicios, Bilimbi Och Magnolia. Beskrivning Av Frukt Och Växande Träd

Innehållsförteckning:

Video: Gurkträd (17 Bilder): Dendrosicios, Bilimbi Och Magnolia. Beskrivning Av Frukt Och Växande Träd

Video: Gurkträd (17 Bilder): Dendrosicios, Bilimbi Och Magnolia. Beskrivning Av Frukt Och Växande Träd
Video: Balimbi fruits ...cucumber tree 2024, Maj
Gurkträd (17 Bilder): Dendrosicios, Bilimbi Och Magnolia. Beskrivning Av Frukt Och Växande Träd
Gurkträd (17 Bilder): Dendrosicios, Bilimbi Och Magnolia. Beskrivning Av Frukt Och Växande Träd
Anonim

Många oerfarna trädgårdsmästare, sommarboende och nybörjare botaniker föreställer sig ofta när de hört talas om ett gurkträd som en vanlig ört från pumpafamiljen - en gurka som växer i nästan alla trädgårdsbäddar. Som det visade sig är detta en missuppfattning, eftersom gurkan är en exotisk kultur med en lång historia och många funktioner.

Bild
Bild

Idag har gurkträdet väsentligt utvidgat tillväxtens geografi, så att du inte bara kan se det i Central- och Sydamerika, Östafrika, Indonesien, Tanzania, Malaysia, Indien, Filippinerna och Sri Lanka, i länderna i Fjärran Östern, men också i Europa , men som en odlad växt även i Ryssland. De vanligaste grödorna, kallade gurkträdet, är bilimbi, långspetsig magnolia och Socotran dendrosicios.

Bild
Bild

Beskrivning av Socotran dendrositsios

Dendrositsios Socotransky är en ovanlig representant för pumpafamiljen. Det är ganska svårt att kalla denna kultur för ett träd, eftersom det utåt liknar benet på en elefant. Dendrositsios är ett medelstort träd som sträcker sig upp till 4-5 meter i höjd, ibland upp till 7 . Den nedre delen av stammen är mycket tjock (diameter 100-150 cm), eftersom den samlar en enorm mängd fukt, vilket gör att den kan överleva under perioder med långvarig torka och värme. Kulturen kännetecknas av en gles krona, som är förtjockad med mörkgrönt lövverk, liknande blad från vanliga gurkor, samt korta taggar och tunna grenar.

Bild
Bild

Det är värt att notera att lukten från trädets grönska kommer ut ganska skarp och obehaglig. Trots den yttre majestätet och massan kan trädet enkelt klippas med en vanlig kontorskniv.

Under blomningstiden, som inträffar under det femte levnadsåret, täcks gurkträdet rikligt med små långsträckta ljusgula blommor, där frukter sedan bildas. Självfertiliteten i trädet är hög. I mognadsstadiet ser frukterna helt oattraktiva ut - ett grönt skal, täckt med små taggar på utsidan och vitt, känsligt kött på insidan. Frukten är inte särskilt trevlig. Mogna frukter får en rik orange färg, långsträckt form och längd från 4 till 5 cm.

Bild
Bild

Frukterna av Socotran dendrositsios är absolut oätliga för människor, men har länge fungerat som mat för vilda och husdjur som lever på ön Socotra - getter, kameler.

Det är ganska svårt att odla ett exotiskt träd hemma . Detta beror på att det måste odlas genom frön som snabbt tappar sin spiring.

Dessutom är insamling av vilda växtfrön på Socotra Island förbjuden enligt lag.

Bild
Bild

Om du fortfarande lyckades skaffa frö och det finns en stor önskan att odla ett gurkträd i trädgården i ditt eget hem, bör du ta hänsyn till de grundläggande reglerna för vård av grödan

  • Marken bör väljas med ett bra kalkinnehåll. Sandig, stenig jord är det bästa alternativet. Dessutom måste jorden andas.
  • Platsen ska vara väl upplyst av solljus. Även lätt skuggning kan döda växten.
  • Vattning utförs inte särskilt ofta, eftersom växten är anpassad till ett torrt klimat, men det är helt enkelt nödvändigt att kontrollera fuktnivån, eftersom kulturens rotsystem inte tolererar stillastående fukt.
  • Trädet behöver periodisk sanitär beskärning av grenar som vissnar eller deformeras.
Bild
Bild

Idag har många älskare av exotiska kulturer lärt sig att odla dendrosicios gurkträd på fönsterbrädan som en krukväxt.

Hur ser bilimbi ut och hur odlas den?

Bilimbi är en lysande representant för oxalisklassen som växer i Indonesiens, Malaysia, Filippinernas, Tanzanias, Syd- och Centralamerikas vidder . Kulturen är ett högt träd som växer upp till 9 meter högt. Trädet har en kraftfull stam som grenar en meter från marken och bildar en krona förtjockad med långsträckta mörkgröna blad. Längden på ett kompositblad når 50-60 cm. Trädet har ett mycket attraktivt dekorativt utseende. Utåt liknar bilimbi en akacia.

Bild
Bild

Under blomningen är trädet täckt med otroligt vackra stjärnblommor i olika färger . - från djupröd, mörkorange till gulgrön, som avger en otroligt behaglig doft som lockar pollinerande insekter. I slutet av blomningen bildas fruktkluster.

Bild
Bild

Frukter som ser ut som gurkor, i stadiet av teknisk mognad, har en långsträckt form och medelstorlek - 12-15 cm i längd, och upp till 5 cm i diameter, samt ett ganska tufft skal. Den mogna frukten ändrar färg från grön till blek grädde. Dess skal blir ribbad och mycket tunn, och köttet fylls med saftighet och får en syrlig eftersmak . Mogen frukt, på grund av sin elliptiska form och starka ribbor, ser lite ut som en stjärna. Smaken av denna exotiska frukt kan jämföras med lime eller citron. Klimatdragen på platsen där trädet växer kan påverka och till och med förändra fruktens smak, så ibland tar en exotisk frukt smak av druvor, plommon eller äpplen. På grund av hudens skörhet och tunnhet måste du ta bort frukterna mycket noggrant för att inte kränka deras integritet.

Bild
Bild

Trots dekorativiteten används trädet - dess frukter, löv och till och med trä - i stor utsträckning i helt olika branscher

  • Jordbruk . Möjligheten att ackumulera fukt i trävävnad gör den mjuk och saftig. Det är denna saftiga massa som används som djurfoder.
  • Matlagning . Efter en serie bearbetning används frukterna för att förbereda kryddor för kött och fisk. Dessutom görs gelé, olika drycker, kanderade frukter och andra godis av dem. Fruktens speciella värde ligger i dess massa, där det finns många spårämnen och vitaminer.
  • Medicinen . Avkok görs av frukterna, används för förkylning, reumatism. Blommaxtraktet är utmärkt för behandling av tarmsjukdomar, och det färska lövverket rengör sår.
  • Religion . Afrikanska stammar anser att bilimbi är ett heligt träd och dyrkar det under olika kultriturer.
Bild
Bild

Dessutom används fruktmassan i stor utsträckning inom kosmetologi, tillverkning av tvättmedel och rengöringsprodukter.

Den exotiska kulturen är så attraktiv att även i Ryssland är de engagerade i dess odling . Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att odla ett gurkträ utomhus, det kommer helt enkelt inte att slå rot, och i ett växthus, en vinterträdgård eller ett uppvärmt växthus kommer växten säkert att växa och utvecklas.

Gurkträdet odlas genom frön. Färsk fruktfrön är lämpliga.

Bild
Bild

Efter sådd får fröna en växthuseffekt genom att täcka dem med glas eller polyeten. Efter uppkomsten av groddar tillhandahålls en speciell temperatur och ljusregim för växtens sunda tillväxt.

Växtens agroteknik är ganska enkel: måttlig vattning, applicering av mineralgödselmedel, solljus, förebyggande sprutning och sanitär beskärning av grenar, kronbildning. Under sommarperioden kan trädet transplanteras till öppen mark. Den optimala lufttemperaturen för trä anses vara 22-35 grader Celsius.

Bild
Bild

Långspetsig magnolia

Magnolifamiljen är en av de största, med över 240 växtarter. Den mest stressbeständiga, som tål temperaturfall till -30 … 34 grader, är den typ av långspetsig magnolia (gurka), som är mer än 250 år gammal.

Gurka magnolia är ett högt träd som når en höjd av 25-30 meter . Trädet kännetecknas av en snygg pyramidformad kronform, en förtjockad stam med en diameter på 100-120 cm, flexibla grenar samt långsträckta löv (25-30 cm långa) fixerade på korta tjocka sticklingar. Förtjockningen av trädets ljusgröna blad är måttlig.

Bild
Bild

Blomningen sker vid 8-9 års ålder . Under denna period (april-juni) är kronan täckt med små klockblommor av en intressant färg-från gulgrönaktig till grönblå. Blommor avger ingen doft för att locka till sig bin och andra insekter, så pollinering sker med hjälp av skalbaggar. Av pollinerade blommor bildas frukter. Visuellt liknar frukterna små gurkor som inte är mer än 6-8 cm långa och upp till 3 cm i diameter. Färgen i det tekniska mognadsstadiet är vanlig - ljusgrön, men när frukterna är mogna är de täckta med en crimson -röd färg . Fruktens form kan vara jämn, men ofta är den något krökt.

Bild
Bild

Den exotiska kulturen är utrustad med helt enkel jordbruksteknik, därför har den vunnit popularitet för länge sedan och har framgångsrikt odlats även i centrala Ryssland . Du kan odla ett träd genom frön eller sticklingar. Planteringsmaterial (sticklingar) planteras i öppen mark i juni-juli.

Om de odlas med frö utförs sådd av frön i mars-april, och efter 30-45 dagar transplanteras groddarna till en permanent växtplats. Anpassning till klimatet sker ganska långsamt - under 3-4 år, därför måste du ta hand om kulturen så mycket som möjligt under denna period.

Bild
Bild

Platsen bör väljas skyddad mot drag och vindbyar, men mycket upplyst av sol och ljus. Marken ska vara andningsbar, bördig och låg i syra. Att ta hand om ett träd innehåller flera punkter.

  • Måttlig vattning . Växten älskar inte torr, men inte heller för fuktig miljö, därför rekommenderas att vattna trädet uteslutande under torra perioder. Använd endast sedimenterat vatten vid bevattning.
  • Lossning och mulching av jorden nära rotzon.
  • Användning av mineraliska och organiska gödningsmedel enligt ett visst schema - på våren och hösten.
  • Avlägsnande av ogräs . Vid rengöring av jorden rekommenderas att inte använda trädgårdsredskap, eftersom trädets rot är sårbar och delvis ytlig.
  • Sanitär beskärning av grenar . Det är bättre att ta bort torkade grenar på våren.

Upp till 3 år gammalt behöver trädet skydd på vintern, så det är bättre att täcka rotzonen för den svala årstiden med grangrenar eller en speciell trasa.

Rekommenderad: