Magnolia (23 Bilder): Beskrivning Av Träd Och Deras Blommor, Plantering. Magnolia Utomhusvård. Vad är Den Här Busken Och Var Växer Den? Varianter För Moskva -regionen Och Andra Reg

Innehållsförteckning:

Video: Magnolia (23 Bilder): Beskrivning Av Träd Och Deras Blommor, Plantering. Magnolia Utomhusvård. Vad är Den Här Busken Och Var Växer Den? Varianter För Moskva -regionen Och Andra Reg

Video: Magnolia (23 Bilder): Beskrivning Av Träd Och Deras Blommor, Plantering. Magnolia Utomhusvård. Vad är Den Här Busken Och Var Växer Den? Varianter För Moskva -regionen Och Andra Reg
Video: Building a Garden Hoop House for Winter | Truck Problems 2024, April
Magnolia (23 Bilder): Beskrivning Av Träd Och Deras Blommor, Plantering. Magnolia Utomhusvård. Vad är Den Här Busken Och Var Växer Den? Varianter För Moskva -regionen Och Andra Reg
Magnolia (23 Bilder): Beskrivning Av Träd Och Deras Blommor, Plantering. Magnolia Utomhusvård. Vad är Den Här Busken Och Var Växer Den? Varianter För Moskva -regionen Och Andra Reg
Anonim

Magnolia är ett attraktivt träd som kommer att se vackert ut nästan var som helst. Denna växt anses nyckfull. Men om du tar hand om det korrekt kommer det regelbundet att glädja ägarna till webbplatsen med sina känsliga och doftande blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Magnolia är en stor lövfällande buske eller träd. Denna växt tillhör familjen magnoliaceae. Dess höjd kan variera från 5 till 25 meter . Magnolias bark är vanligtvis brun eller askgrå. Rotsystemet på denna växt är mycket känsligt. Därför är den rädd för mekanisk skada, såväl som för plötsliga temperaturförändringar.

När du beskriver magnolia buskar måste du vara uppmärksam på dess blommor . Deras storlek är vanligtvis i intervallet 5-35 centimeter. Knopparna kan vara vita, blekrosa, skarlet eller grädde. Magnolia blommar kan förekomma både tidigt på våren och under de första dagarna av sommaren. Blommor luktar väldigt sött. Frukterna som bildas i stället för blomställningarna är konformade. Inuti finns svarta frön. Det är med dem som växten reproducerar i den naturliga miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Hemorten för denna känsliga växt är Kina. Det var därifrån som magnolia introducerades för Europa. Nu kan denna växt ses i många länder. I naturzonen finns den i östra Asien, liksom i Amerika.

Magnolia odlas också i Ryssland. I allmänhet föredrar växten varma områden. Men om så önskas kan den odlas i centrala Ryssland. Det viktigaste är att välja de mest lämpliga sorterna för detta.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

Det finns nu många olika sorter av magnolia. De ser olika ut och skiljer sig åt i deras behov.

  • Siebold . Detta träd växer vanligtvis till en höjd av 9-11 meter. Den har mycket stort lövverk. Blommor växer i diameter upp till 8-10 centimeter. Denna växt tillhör listan över frostbeständiga växter. Därför kan den odlas i Ryssland eller Vitryssland.
  • Omvänt äggrunda . Medelhöjden på detta träd är 13-15 meter. Den har en mycket stark stam och grenar. Barken på en sådan magnolia är mörkgrå. Vid ändarna av alla stjälkar finns breda och långsträckta löv. Blommorna i en sådan magnolia är stora och har en minnesvärd doft. De är krämiga i färgen. Sådana växter ser mycket bra ut inte bara under blomningen, utan också under resten av året. Denna magnolia är också frosthård. Den växer bra i skuggan. Men växten måste fortfarande skötas ordentligt. Det är särskilt viktigt att vattna det regelbundet.
  • Spetsig . Denna magnolia är också känd som blå. En sådan växt spreds över hela världen från Nordamerika. I naturen växer den i skogar, liksom nära bergsfloder. Detta är ett mycket stort träd. Den når en höjd av 25-30 meter. Den unga växten har en långsträckt uppåtgående form. Magnolia växer mer runt med tiden. Lövverket har en gröngrå nyans. Blommorna av denna magnolia -sort är inte särskilt stora. Men de ser väldigt vackra ut.
  • Medicinsk . Denna magnolia -sort har sitt ursprung i Kina. Dess doftande blommor liknar spektakulära näckrosor i sitt utseende. Dessutom är deras kronblad vassare och smalare mot kanterna. I Europa och Ryssland är denna växt ganska sällsynt.
  • Stjärnformad . Denna magnolia ser väldigt ömtålig och känslig ut. Hon dök upp i Japan. Buskmagnolia är liten i storlek. Dess grenar är brungrå. Blommorna har en medeldiameter på 10 centimeter. De liknar stora stjärnor i sin form. Det finns sådana magnolior som rosa och vitt.
  • Lilja blomma . Denna magnolia är särskilt populär bland trädgårdsmästare. Hans hemland är Kina. I Europa dök den liljblommiga magnolian upp för cirka 200 år sedan. Hennes blommor är frodiga och mycket vackra. Deras lukt är mycket lätt och diskret. Kronbladets inre yta är ljusvit och den yttre ytan är röd. Denna magnolia blommar i slutet av april eller början av maj.
  • Cobus . Denna växt är vanlig i Japan och Sydkorea. Den kom till Europa för ungefär 150 år sedan. Lägre buskar finns i trädgårdar och parker. Bladen på en sådan magnolia är rika gröna. Den nedre delen är ljus i färgen. Magnolia börjar blomma först vid 10-12 års ålder. Detta händer mitt på våren. Blommorna är stora i storlek och har en behaglig doft. Diametern på dessa blommor är 10 centimeter.
  • Storblommig . Denna lyxiga magnolia har en cylindrisk stam. Trädets krona är mycket tät. Bladen är mörkgröna och de stora blommorna är vita. De luktar mycket gott och sött. Efter blomningen visas ljusa frukter på trädet. De är konformade och små i storlek. Växten utvecklas och växer ganska långsamt. Den har bra frostbeständighet. Denna magnolia växer bra i stadsmiljöer.
  • Soulange . Denna populära hybrid föddes upp i början av 1800 -talet. Det är uppkallat efter forskaren som skapade det. Nu är dessa magnolia populära över hela världen. I Ryssland är det fullt möjligt att odla dem i förorterna. De är motståndskraftiga mot temperaturförändringar och är inte särskilt krävande för jordens sammansättning. Medelhöjden på en magnoliabuske är 5-7 meter. Blommor är stora i storlek. Deras färg kan vara annorlunda. Det finns både ljusrosa magnolior och mörka.
  • Vit . Denna typ av magnolia är kompakt i storlek. Vita blommor dyker upp på busken tidigt på våren. De har en mycket behaglig doft. Magnolia älskar soliga platser som är väl skyddade från vinden. En sådan buske kommer att se bra ut både ensam och bredvid andra växter.
  • Brooklyn . Magnolia "Yellow Bird" föddes upp i slutet av förra seklet. Den unika hybriden trivs behagligt med sina spektakulära blommor. Trädet växer ganska snabbt. Dess genomsnittliga höjd är 5-6 meter. Kronan på Brooklyn magnolia är liten. Den har en vacker pyramidform. De första knopparna dyker upp på den i slutet av våren och frukter - i början av hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

I naturen växer magnolia på platser med hög luftfuktighet och varmt klimat. Därför, efter att ha bestämt dig för att odla den på din webbplats, bör du ta hand om det korrekta valet av zonen för plantering. Magnolia bör planteras på en solig plats . Det rekommenderas att placera den borta från höga träd med breda kronor. Annars kommer det ständigt att ligga i skuggan. Trädet bör också vara väl skyddat från vinden. Du måste vara uppmärksam på jordens egenskaper. Magnolia älskar neutral och lätt sur jord. Det är mycket viktigt att hon är bördig. Plantor måste också väljas korrekt. Faktum är att plantmaterialets kvalitet beror på hur snabbt växten kan slå rot på platsen.

Plantans höjd bör vara mellan 90-100 centimeter . På en ung stam av en frisk växt finns det från en till två knoppar. Magnolias rotsystem bör vara väl utvecklat och hydratiserat. Du kan plantera den valda plantan på din webbplats både på våren och hösten. Men många trädgårdsmästare säger att det är bäst att göra detta under andra halvan av oktober. Så växten kommer att hinna slå rot redan innan frost börjar. På våren planteras plantor i april.

Det är mycket viktigt att se till att vädret är varmt under de kommande veckorna före landning. Trots allt kan även små frost mycket skada ett ungt träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att plantera magnolior i sig består av flera steg

  • Marken måste grävas väl . I det valda området måste du gräva ett hål av lämplig storlek. Den ska vara ganska stor. Hålet är vanligtvis tre gånger storleken på rhizomen.
  • Därefter måste ett dräneringslager läggas på botten av gropen . För detta kan du använda trasigt tegel eller rester av keramiska plattor. Ovanifrån ska allt täckas med ett lager sand och sedan med näringsrik jord.
  • I mitten av hålet måste du fixa plantan . Dessutom måste den också täckas med en blandning av jord och näringsämnen.

Efter det måste jorden tampas och vattnas. Efter att vätskan har absorberats helt bör platsen nära fatets botten mullas. För detta kan du använda torrt sågspån eller torv. Tidig jordmullning skyddar trädrötterna från att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Både omedelbart efter avstigning och i framtiden behöver magnolia särskild vård. Trädgårdsmästare måste regelbundet utföra nödvändiga aktiviteter.

  • Vattning . Magnolia är en fuktälskande växt. Hon behöver regelbunden och full hydrering. I det här fallet är det värt att noga övervaka jordens tillstånd. Det ska inte vattnas. Det är nödvändigt att vattna plantorna vid roten. Använd alltid varmt vatten för detta.
  • Lossar . Om jorden i cirkeln nära stammen inte var täckt med mulch, bör jorden på denna plats lossas regelbundet. Detta måste göras mycket noggrant. Vanligtvis lossas jorden med en högfurk. Andra trädgårdsredskap kan enkelt skada magnolias känsliga rötter.
  • Toppdressing . För att växten ska utvecklas snabbt och blomma regelbundet måste den befruktas regelbundet. Under de två första åren kan du klara dig utan att mata. Växten har tillräckligt med näringsämnen som introducerades i jorden när busken planterades. Magnolior som växer utomhus matas, vanligtvis på våren. För arbete är det bäst att använda sammansatta gödningsmedel, som kan köpas i de flesta butiker. Efter att ha bestämt att mata trädet är det viktigt att noggrant läsa instruktionerna för läkemedlet. Det är värt att använda gödningsmedlet i rätt dos. Överfyll inte magnolia. Detta kan göra att lövverket torkar ut.
  • Beskärning . När du odlar magnolia i trädgården är det viktigt att regelbundet beskära busken. Denna procedur utförs efter blomningens slut. Alla lösa och torra grenar tas bort, liksom skott som tjocknar kronan. Det är mycket viktigt att sköta busken ordentligt efter beskärning. Färska snitt måste smörjas noggrant med trädgårdsvar. Magnolia buskar beskärs inte på våren. Denna procedur kan få växten att försvagas. Därför blir det ganska svårt att odla en vacker och stor magnolia.
  • Förbereder sig för vintern . Både i kalla områden och i mittfältet är det viktigt att ordentligt förbereda buskarna för övervintring. Magnolia är trots allt särskilt känslig för kyla. På hösten kan buskarna matas i förväg. Före de första frosten måste magnoliens stam vara insvept i säckväv. I det här fallet är det viktigt att försöka att inte skada plantans grenar. Marken i cirkeln nära stammen måste täckas väl. Skiktet av sågspån eller grangrenar ska vara tillräckligt tjockt.

Magnolia växer snabbt och blommar regelbundet när den vårdas ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera huvudsakliga sätt att föröka magnolia hemma.

Frön

Magnolifrön mognar i slutet av sommaren. Vid denna tidpunkt måste du samla frukt från buskarna. De måste läggas ut på papper eller ett tidningsark . När frukterna är torra måste du ta ut fröna ur dem. Detta planteringsmaterial placeras i en behållare med vatten. De är kvar där i flera dagar. Därefter gnids fröna genom en sil. Efter sköljning i rent vatten läggs arbetsstyckena i en påse med våt sand. Den ställs i kylskåpet i tre veckor.

Därefter måste fröna desinficeras och läggas i en behållare med fuktad mossa . Det måste täckas med plastfolie. Spirade frön läggs i en behållare med jord. Efter plantering måste du vänta tills de unga plantorna gror. Växter kan bara transplanteras till en permanent växtplats tidigt på våren. Marken bör vara bördig och mycket väl hydrerad.

Planter växer ganska långsamt. Under det första året efter plantering för vintern måste de vara helt täckta med torv eller sågspån. I framtiden mulchas marken bredvid plantorna helt enkelt noggrant.

Bild
Bild

Sticklingar

Planteringsmaterial skördas tidigt på våren. För arbete måste du välja unga grenar med en lignifierad bas och en grön topp . Under andra halvan av juli planteras sticklingar, som tidigare lagrades på en sval plats, i planteringsblandningen. Det är bäst att plantera dem i ett växthus eller växthus.

Inom några veckor kommer växten att kunna slå rot . För att magnolia snabbt ska rota måste rummet ventileras regelbundet och jorden vattnas. I allmänhet är sticklingar ett ganska enkelt sätt att föröka magnolia, vilket är lämpligt även för nybörjare.

Bild
Bild

Skikten

Denna metod är lämplig för buskar. På våren måste du välja en gren som ligger nära markytan . Vid basen måste den dras över med koppartråd och böjas mot marken. Flykten måste fixas noggrant. Ett snyggt cirkulärt snitt ska göras vid grenens kant.

Snittet måste behandlas med ett preparat som påskyndar rotväxtens process . Därefter måste den här delen av grenen täckas med fuktad mossa och lindas med plastfolie. Efter några veckor kommer små rötter att dyka upp på klippplatsen. Så snart de blir tillräckligt långa måste lagren skäras av från buskens bas. De odlar det i växthusförhållanden. Redan nästa sommar kan växten planteras i ett tidigare förberett område.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den normala tillväxten och utvecklingen av magnolia försvåras ofta av sjukdom. En av de vanligaste sjukdomarna är kloros, från vilken magnolia bladen blir gula . Behandlingen av denna sjukdom utförs med vanligt kopparsulfat. Svampsjukdomar kan också skada ett prydnadsträd. För att förhindra busksjukdomar bör jorden inte överfodras eller vattnas. Om du märker tecken på svampsjukdomar, ska magnolier omedelbart behandlas med fungicider.

Skadedjur som bladlöss, thrips och spindelmider är också farliga för buskar . Du måste bekämpa dem med hjälp av akaricider. Om det finns gnagare i området kan fällor eller gift placeras bredvid magnolior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Magnolia ser vacker ut både på avstånd från andra träd och i gruppplanteringar. När du planerar att plantera det på din webbplats bör du vara uppmärksam på vackra exempel på användningen av ett träd i landskapsdesign.

  • Gränder . Om det finns tillräckligt med plats på platsen kan du plantera en hel gränd med magnolia där. Det viktigaste är att de alla har tillräckligt med solljus. Magnolior planterade i rad ser väldigt vackra ut och gör platsen till en riktigt fantastisk plats.
  • Enstaka landning . Magnolia planterad ensam ser också spektakulär ut. Plantera inte blommor eller andra växter under den.
  • Bredvid lusthuset . Magnolia som blommar vackert på våren ser också ut bredvid lusthuset. Höga träd med grenar som växer uppåt är värda att plantera på en sådan plats.

Om du väljer rätt magnolia -sort och omger trädet med kärlek och omsorg kommer det att glädja ägarna till platsen med vackra vårblommor under lång tid.

Rekommenderad: