Hur Klämmer Man Gurkor Utomhus? Behöver Du Nypa? Hur Klämmer Man Parthenocarpic Och Andra Gurkor Korrekt Steg För Steg Enligt Schemat?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Klämmer Man Gurkor Utomhus? Behöver Du Nypa? Hur Klämmer Man Parthenocarpic Och Andra Gurkor Korrekt Steg För Steg Enligt Schemat?

Video: Hur Klämmer Man Gurkor Utomhus? Behöver Du Nypa? Hur Klämmer Man Parthenocarpic Och Andra Gurkor Korrekt Steg För Steg Enligt Schemat?
Video: Spar pa vattne! 2024, Maj
Hur Klämmer Man Gurkor Utomhus? Behöver Du Nypa? Hur Klämmer Man Parthenocarpic Och Andra Gurkor Korrekt Steg För Steg Enligt Schemat?
Hur Klämmer Man Gurkor Utomhus? Behöver Du Nypa? Hur Klämmer Man Parthenocarpic Och Andra Gurkor Korrekt Steg För Steg Enligt Schemat?
Anonim

För att få en riklig skörd kommer det att vara användbart för varje trädgårdsmästare att ta reda på hur man klämmer gurkor på det öppna fältet, samt att förstå varför det är nödvändigt alls. Trots att den här processen verkar komplex är absolut alla sommarboende ganska kapabla att bemästra den. Steg-för-steg-instruktioner och ett detaljerat diagram hjälper dig att förstå hur du korrekt nypar parthenocarpic och andra gurkor som odlas utan skydd.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Alla sommarboende är inte säkra på att det verkligen är nödvändigt att nypa gurkor på det öppna fältet. Men detta förfarande har flera viktiga fördelar . Efter att ha begränsat tillväxten leder skotten alla sina krafter för att säkerställa en riklig skörd. En korrekt formad buske främjar god tillväxt och fruktutveckling. De får maximal fuktighet från jorden, smakar inte bittert.

Klämning eller blindning, nypning av en gurkbuske syftar till att stimulera förgrening på sidorna … Detta gör att du kan få fler kvinnliga skott, från vilka äggstockarna bildas. Utan denna procedur kommer det att bli många karga blommor på gurkorna.

Huvudsyftet med att nypa är att få en lång vinstock med många korta skott från en central stam.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Nybörjare sommarboende som vill öka utbytet av gurkor på detta sätt bör först studera procedurens grundläggande principer. Grundreglerna kan formuleras enligt följande.

  1. Rätt väderval . Det är bättre att utföra alla manipulationer på morgonen, strikt i torrt väder.
  2. Att arbeta med buske och skott kräver försiktighet … De är mycket ömtåliga och går lätt sönder. Du kan inte ta bort mer än 1/5 av busken åt gången, annars kan den helt enkelt dö.
  3. Vid beskärning av gulnade, vissna skott, använd endast ett desinficerat verktyg . Händer, även med handskar, skär dem inte av.
  4. När du knyter fransarna ska du inte dra upp dem starkt . Växten har inte ett djupt rotsystem; sådana manipulationer är helt enkelt skadliga för den.
  5. Bildandet av en buske åtföljs nödvändigtvis av andra agrotekniska åtgärder . Det är nödvändigt att regelbundet lossa, vattna, ogräs jorden vid rötterna och i gångarna.
  6. Överskott av hanblommor och skott måste tas bort . De kan särskiljas från kvinnliga genom frånvaron av en pistill med ett fosterrudiment. Blommor med ståndare kan och bör normaliseras.
  7. Vid beskärning är det viktigt att ta bort bladbladet innan skottet, utan att lämna några "stubbar ". Underlåtenhet att följa denna regel kommer att öka risken för infektion av buskarna med mjöldagg.
  8. Tiden för klämning måste också väljas korrekt . Det är viktigt att busken inte hinner bli mer än 1 m hög. Men även mycket unga växter, just transplanterade, utsätts inte för en sådan effekt. De ges minst 2 veckor för rotning.
  9. Upprepning av proceduren . Det utförs 3-4 veckor efter den första nypningen.
Bild
Bild

Under skördefasen och under hela växtsäsongen bör buskarnas toppar sitta kvar. Om du flyttar dem kan plantorna dö och börja torka ut. I allmänhet är essensen av proceduren just att ta bort den översta delen av mittskottet för att stimulera sidoförgrening.

Vad är nödvändigt?

Huvudverktyget för bländande gurkafransar är en beskärare . Den kan bytas ut mot en vass kontorsax eller en trädgårdskniv. Dessutom kommer syntetiska trådar för bindning, trästöd för fransar att vara användbara.

Allt arbete utförs uteslutande med handskar, med ett rent, desinficerat instrument. Det kommer att vara användbart att ta ett verktyg för att lossa jorden till trädgårdsbädden.

Bild
Bild

Klämteknik

Du kan lära dig att nypa gurkor korrekt på kort tid. Det första som är värt att studera är att en gurksort tillhör en specifik grupp . Så, självpollinerade partenokarpiska underarter behöver inte ett sådant förfarande. Både på huvudstammen och på sidorna bildas uteslutande kvinnliga blommor på dem. Ransoneringen kommer endast att behöva utföras med en bukett och blomningstyp för att lossa växterna.

Bild
Bild

De busk vinstockar som bildar skott små i längden kräver inte klämning. De har lokal tillväxt av grenar och så är det koncentrerat på sidorna.

Oftast pratar vi om hybridformer - de har prefixet F1 i sitt namn . Växter som odlas i det öppna fältet på ett horisontellt sätt berörs inte heller, eftersom det är lätt för dem att skada och förstöra hela grödan.

Bild
Bild

Resten av arterna av dessa fruktodlingar, riktade uppåt längs stödet, kläms bäst när de planteras. Hur man gör det korrekt, enligt schemat, är värt att berätta mer i detalj. Processen utförs i etapper under säsongen enligt följande.

  1. Den första beskärningen utförs på plantor vid 25 dagars ålder . Vid denna tidpunkt växer hon fortfarande utan strumpeband. När det första paret med tunna fransar visas, tas sidoskotten försiktigt bort med en skarp sax. Du måste agera mycket försiktigt, eftersom den centrala bilden på detta stadium fortfarande är ganska svag, vilket yttre inflytande som helst är kontraindicerat för det.
  2. Andra nypan … Det utförs på 9-bladstadiet, när plantorna redan har överförts till marken, men inte bundits. Allt överskott i lianen skärs av, och de extra sidoskotten tas också bort. Karga blommor bryts av.
  3. Tredje nypa … Det utförs efter att minst 12 blad dyker upp på vinstocken. En onödig äggstock tas bort, liksom skott som kommer från den centrala stammen. Sedan matas busken med ett mineralkomplex, fäst vid stödet.
Bild
Bild

Med utseendet på 14-15 löv berörs sidoskotten på gurkor inte längre, så att de kan förgrena sig. Om det visar sig vara omöjligt att slutföra strumpebandet på grund av den kraftigt förtjockade planteringen kan du helt enkelt ta bort groddarna till toppen - 4 blad på huvudstammen. I hybridformer görs nypning huvudsakligen i slutet av säsongen för att stoppa tillväxten av skott.

Det finns ett universellt schema som låter dig steg -för -steg pinngurkor även för nybörjare sommarboende. Det är nog att följa instruktionerna.

  1. Fäst vinstockens centrala skott på stödet.
  2. Räkna 7-9 rader löv från basen. Bländ dem utan att lämna styvbarn.
  3. Inspektera mindre skott, ta bort hanknoppar, gulnade eller torkade blad, skott.
  4. När du bildar en buske, ta bort äggstocken längst ner. Det brukar inte producera en skörd av god kvalitet.
  5. På de nästa 2-4 noder sparas styvbarn med en längd på högst 200 mm. Blommor skärs inte här.
  6. Nyp stegsönerna när de når en längd på 400 mm eller mer.
  7. Med en ökning av vinstockar till 1, 8-2 m utförs följande procedur. Skott mer än 0,5 m växer.
  8. Kronan, som har vuxit till ett horisontellt stöd, förs längs tråden längs och riktas sedan nedåt. Så snart mittskottet växer 0,5 m utförs den sista nypningen.
Bild
Bild

Om odlade sorter av gurkor odlas i trädgården måste de bearbetas enligt ett något annorlunda schema. Egenskaperna för odling av denna grupp av växter på det öppna fältet inkluderar en bredare plantering av enskilda buskar. Strumpebandet för dem startades också tidigare, vilket ger sköra stammar med tillräckligt tillförlitligt skydd och fixering.

Bild
Bild

Nypningsschemat i detta fall kommer att vara följande

  1. Skott klipps under den 6: e raden av löv.
  2. Alla sidoskott tas bort, förutom de 3 starkaste och mest livskraftiga.
  3. På nästa 2-4 noder uppifrån sparas styvbarn med en längd på högst 200 mm. Blommor klipps inte här.
  4. Annars upprepas åtgärderna enligt det universella schemat.
Bild
Bild

Efter att ha normaliserat tillväxten av styvbarn är det viktigt att ge växterna god vård så att de återhämtar sig snabbare . Om vi pratar om bi-pollinerade sorter med bildandet av huvuddelen av blommorna enligt den kvinnliga typen utförs nypning på raderna 6-9, 1 frukt lämnas på processerna nedan. På resten av skotten tas ett extra blad bort, inte mer utan att ta hänsyn till de som rör sig bort från den centrala stammen.

Bild
Bild

Den kommer att behöva klämmas vid tillväxtpunkten över cirka 26 knop. Oavsett val av schema måste de nedre bladen på buskarna tas bort till äggstockarna.

Bild
Bild

För partenokarpiska gurkarter, som blommar med tofsar eller i en bukettyp, används deras eget klämschema

  1. Växter är bundna.
  2. De första skottparen på skaftet är förblindade. 2-3 på varje sida. Allt tas bort, både styvsöner och äggstockar.
  3. Formationen fortsätter till 1 stam.
  4. Shoot rudiment från 5 till 17 tas bort.
  5. Alla grenar och vinstockar som ligger ovan är klämda. Så snart mittskottet når stödet, vrids det runt det 2 gånger.
  6. Toppen är avskuren. Trimning görs när fransarna når den intilliggande växten till vänster eller höger.
Bild
Bild

I den blinda zonen utförs beskärning av löv i det första skedet av frukten. Torra och gula växtdelar måste skördas flera gånger i veckan så att den bildade lianen utvecklas normalt och inte påverkas av sjukdomar och skadedjur.

Rekommenderad: