Hur Klämmer Man En Petunia? 19 Foton Steg-för-steg Klämning Av Petunia Så Att Den är Magnifik Och Blommar Underbart. Hur Ska Du Nypa Den För Riklig Blomning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Klämmer Man En Petunia? 19 Foton Steg-för-steg Klämning Av Petunia Så Att Den är Magnifik Och Blommar Underbart. Hur Ska Du Nypa Den För Riklig Blomning?

Video: Hur Klämmer Man En Petunia? 19 Foton Steg-för-steg Klämning Av Petunia Så Att Den är Magnifik Och Blommar Underbart. Hur Ska Du Nypa Den För Riklig Blomning?
Video: How to Keep your Petunias Looking Full and Flowering 2024, Maj
Hur Klämmer Man En Petunia? 19 Foton Steg-för-steg Klämning Av Petunia Så Att Den är Magnifik Och Blommar Underbart. Hur Ska Du Nypa Den För Riklig Blomning?
Hur Klämmer Man En Petunia? 19 Foton Steg-för-steg Klämning Av Petunia Så Att Den är Magnifik Och Blommar Underbart. Hur Ska Du Nypa Den För Riklig Blomning?
Anonim

Petunia är en av de mest populära och utbredda trädgårdsodlingarna. Växten har många olika sorter, som skiljer sig från varandra i färg, storlek och form av blommor. Petunia, precis som alla andra grödor, måste skötas ordentligt så att den lever så länge som möjligt, förblir frisk och ser perfekt ljus ut. Låt oss titta närmare på hur du klämmer den här blomman korrekt så att den är frodig.

Utnämning

Petunia är en mycket vacker och känslig växt som finns i en mängd olika sorter. Du kan träffa dessa flörtiga blommor i olika nyanser, inte bara i olika bostäder och trädgårdar, utan också i stadsparker eller torg. Charmiga petuniablommor kan dekorera nästan alla miljöer, varför de är så vanliga.

Denna spektakulära växt måste skötas ordentligt . Det är mycket viktigt att följa alla befintliga regler för vård av petunia så att det växer vackert och friskt. Så att denna skönhet blommar bra och är ganska frodig, brukar blomsterodlare vanligtvis använda sig av ett sådant förfarande som att nypa.

Bild
Bild

Denna procedur kan annars kallas nypning. Detta innebär att de övre delarna av den unga skottet avlägsnas. Enligt erfarna blomsterodlare är det med petunia att detta arbete helt enkelt är nödvändigt, eftersom det gör det möjligt att göra busken mer kompakt, frodig och grenad. Om du inte engagerar dig i den korrekta bildningen av denna växt, kommer den att kunna ge 1-3 stammar utveckling, och snart kommer den att växa ut och förlora sitt estetiska utseende. Efter ett tag kommer den oförskämda petunien helt att påverkas av sin egen vikt.

Nypa petunia görs också så att laterala skott lätt bildas på den i tillräckliga mängder . Blomman börjar blomma rejält, men inte vertikalt, men rör sig i bredd.

Baserat på detta kommer dess blomning att vara fast och mycket aktiv, eftersom var och en av skotten som ligger på sidan kommer att börja blomknoppar.

Bild
Bild

Efter kompetent beskärning av den centrala stjälken får petunia av alla sorter en ny tillväxtpunkt, på grund av vilken den börjar växa i olika riktningar. Detta skapar fler nya grenar och knoppar. Att nypa en petunia bidrar alltid till utvecklingen av en frodig och attraktiv buske, vilket är svårt att ignorera.

Om vi pratar om blommor som odlats från frön köpta från amatörer måste de klämmas i 100% av situationerna . När det gäller de moderna sorterna av denna växt, som uppfödts av uppfödare, behöver nypning inte göras. Frön från sådana petunier är naturligtvis betydligt dyrare, och de produceras vanligtvis av kända och stora tillverkare.

Bild
Bild

Rätt tid

Många blomsterodlare (både erfarna och nybörjare) är väl medvetna om att det är nödvändigt att nypa en petunia så att den blir mer frodig och blommar underbart, till blomodlarnas glädje. Men många uppfödare av denna charmiga blomma undrar när exakt det är nödvändigt att göra det här affären i tid för att uppnå det förväntade resultatet och en vacker buske.

Nypningen kommer att tjäna till att lignifiera resten av blomstjälken . På grund av detta blir broschyrerna större och mättade i färg, och efter dem kommer ett stort antal färska knoppar att vakna. Men det här enkla tricket fungerar bara om du tar till det under plantans aktiva växtsäsong. För att en stor och stark växt ska komma ut från en liten grodd, som kommer att glädja ögat med sitt utseende, är det viktigt att klämma proceduren i tid.

Observera - på redan övervuxna buskar kommer denna procedur inte att kunna ge den förväntade effekten.

Bild
Bild

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att vänta till det ögonblick då cirka 6-7 broschyrer skapas på plantorna. Det är under denna period som det är nödvändigt att nypa petunien för att ge drivkraft till tillväxten av nya stjälkar. Om du skjuter upp det här ögonblicket för senare eller bara hoppar över det, kommer växten att börja sträcka ut sig aktivt, och det kommer inte längre att vara möjligt att uppnå en magnifik sfärisk form från den.

Men tro inte att nypning utförs bara en gång i en blommas hela liv . Faktum är att denna procedur måste upprepas i framtiden. Vanligtvis upprepas nypning inte i det ögonblick när blomman är i en viss ålder, utan när längden når märket 12-15 cm. 10 dagar). Om du märker att busken har börjat förlora sin snygga form på grund av alltför långsträckta skott, kan du nypa topparna igen. I detta fall kommer petunia att överföra all sin styrka till blomning och bilda helt nya blomknoppar.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Nypa petunia krävs korrekt om du vill att den här växten ska se frodig, frisk och blommande ut i slutändan. Det är fullt möjligt att göra detta med egna händer. Det viktigaste är att lita på steg-för-steg-instruktioner, om du inte har gjort detta tidigare. Vi kommer att analysera i detalj hur man klämmer denna petunia enligt alla regler.

Vid den första klämningen når skottlängden vanligtvis 7-10 cm . För närvarande finns 2-3 par blad redan på dem. För att få korrekt klämning är det tillåtet att använda en liten nagelsax, eller till och med göra allt med ringblommor. Det kommer att vara nödvändigt att ta bort toppen av skottet, tillsammans med den omedelbara tillväxtpunkten ovanför det översta bladet.

Vissa odlare gör det lättare - de tar helt enkelt bort en del av stammen tillsammans med bladet upptill. Därefter börjar petunien aktivt buska och släpper ut ett stort antal nya skott från bihålorna.

Bild
Bild

Nya sorter behöver som regel inte nypas, låt oss se varför

  • I dagens sortblommor är förgrening på genetisk nivå. De kan omedelbart särskiljas från de gamla plantorna.
  • Redan i bildningsstadiet av det andra paret av löv kommer det att vara möjligt att se manifestationen av små sidoskott som kommer ut från bladets axlar.
  • Detta gäller särskilt för rikliga petunier, såväl som för kaskadnyheter. Med sådana kulturer behöver inga procedurer utföras, eftersom bildandet av de nödvändiga elementen sker av sig själv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra nypningen görs oftast ungefär en månad efter den första. Denna procedur är särskilt aktiv vid riklig blomning av petunior. Vid denna tidpunkt förlängs sidoskotten märkbart, så det kommer att vara nödvändigt att klippa dem redan så att grenar av nästa ordning kan bildas. Nypa här måste göras på den övre delen av skotten för att inte skada de redan bildade knopparna.

Ytterligare nypning kommer att ske under den period då blomman kommer att transplanteras direkt i rabatten (om det är planerat att odla den där). Avstigning bör genomföras mot slutet av maj. Det kommer att ta lite tid för blomman att slå rot. Så snart buskarna vänjer sig vid det nya stället kan nypning göras.

Var och en av skotten bör förkortas med 5-6 blad . De apikala knopparna tas bort med en sekatör eller helt enkelt med fingrarna. Det är önskvärt att behandla sektionerna med träaska eller aktivt pulverformigt pulver. Detta är nödvändigt för att en farlig infektion inte ska tränga in i vävnaden. Som ett resultat av nästa klämning kommer petuniens tillväxt att sakta ner, men växten blir inte svag, tvärtom blir den bara starkare och starkare.

Så snart stjälkarna växer på sidorna får busken en vacker sfärisk form.

Som du kan se är systemet för att nypa en petunia ganska enkelt och enkelt.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att odla petunier hemma är inte den svåraste uppgiften. Det viktigaste är att ge denna vackra växt rätt vård. Efter klämning för riklig blomning måste blomman ägnas vederbörlig uppmärksamhet för att inte tappa ur sikte eventuella problem som petunia kan möta.

Så att efter att ha knypat petunia inte förlorar sina dekorativa egenskaper, kommer det att behövas några manipulationer

  • Det kommer att vara nödvändigt att omedelbart ta bort bleka knoppar, liksom fröskalar, om de plötsligt sammanflätas. Anläggningen kommer att lägga extra energi på dem - du kan inte lämna dem.
  • Ett vissnat blad på en växt ser alltid väldigt dåligt och sorgligt ut. I en liknande situation dras petunian inte ut utan kläms ihop med en peduncle.

Eftersom denna blomma ofta tål nypning, är det absolut nödvändigt att den ges högkvalitativ och lämplig matning för den. Petunia anses vara en "glupsk" gröda som kräver mycket befruktning. Men den här vården kan inte försummas, för utan extra utfodring kommer blomstammarna att vara för tunna och svaga.

Bild
Bild

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att använda mineralkompositioner som Tsvetochnoye, Kemira Lux, Letnee som toppdressing. De innehåller en hel uppsättning användbara komponenter som är nödvändiga för växtsäsongen och det efterföljande stadiet av växtblomning.

  • Efter nypning måste du använda speciella tillväxtstimulerande medel för blomman. Sådan bearbetning bidrar till att skapandet av nya skott kommer att bli snabbare och mer produktivt.
  • Det är tillåtet att använda vanligt hushållsgödselmedel, baserat på jäst, väteperoxid, bananskinn eller aska. Alla kombinationer måste appliceras uteslutande på förfuktad mark för att inte orsaka allvarlig skada på petunia-rotsystemet.
  • Glöm inte tidig och korrekt vattning av petunia. Denna blomma älskar vatten. Om vädret är varmt ute vattnas petunia 2 gånger om dagen - på morgonen och på kvällen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Petunia är en flerårig som älskar värme, därför odlas den i vårt klimat som en årlig blomma. Om du verkligen gillar en viss sort kan du spara den om du vill. För detta måste blomman hållas hemma till våren, så att petunia ger liv åt nya blommor genom sticklingar.

Det är vettigt att använda denna metod för hybridsorter, vars frön inte behåller egenskaperna hos moderspiran.

Bild
Bild

Möjliga misstag

Om du bestämmer dig för att klämma petunier på egen hand, bör du ta hänsyn till att det finns de vanligaste misstagen som blomsterodlare gör när du gör detta förfarande. Låt oss analysera dem.

  • Nypa en buske som är för svag eller ännu inte rotad bör inte göras. Om blomman inte har vuxit och ser smärtsam ut, bör du vänta med att nypa. Ta först reda på blommans hälsa. Kanske finns det inte tillräckligt med ljus för honom eller så är den toppdressing du gör inte lämplig.
  • Under inga omständigheter ska ett osteriliserat instrument användas. Om du använder en sax obehandlad i förväg finns det en chans att införa en farlig och aggressiv infektion, som så småningom kommer att bli en provokatör för en allvarlig blomstersjukdom.
  • Använd inte trubbiga eller dåligt slipade verktyg. Om saxen inte är tillräckligt skarp kan du av misstag klämma in kärlen i stammen, vilket kan leda till fruktansvärda konsekvenser för petunien fram till dess död.
  • Om plantorna efter alla skott har växt kraftigt och till och med lyckats släppa den första blomman, ska du inte bli upprörd. Du måste försiktigt nypa busken utan att påverka cirka 4-6 blad. Det är också lämpligt att klippa den släppta blomman - du behöver inte tycka synd om det, eftersom nya och större blommor snabbt kommer att dyka upp i stället.
  • Det bör inte tillåtas att det finns stagnation av vatten i jorden där petunien ligger. Marken ska vara lös och luftig och släppa igenom luften perfekt. Annars börjar blommans rhizomer snabbt förfalla.
  • Du behöver inte klämma för tidigt - skynda dig inte till proceduren. Om plantan i sin storlek ännu inte har nått ens 5 cm, finns det mindre än 4-6 blad på den, då kan nypning ha en negativ effekt på växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och några fler användbara tips från erfarna trädgårdsmästare

  • Inget behov av att nypa igenväxta plantor. Titta alltid på plantorna.
  • Blommans ovansida under nypningen måste klippas så att minst 5 blad finns kvar längst ner.
  • Om du flyttar petunia utomhus måste du nypa den 3 dagar efter jigging.
  • Gör skivorna för att inte skada groddarna. Fortsätt försiktigt.
  • Så att knopparna blir större och mer frodiga, får petunia inte glömmas att dessutom mata och vända sig till speciella högkvalitativa gödningsmedel.

Rekommenderad: