Fallande äpplen: är Det Möjligt Att Lägga Dem I Kompost Och Vad Ska Man Annars Göra Med Fallna äpplen I Landet? Hur Ska Man Begrava Dem I Sängarna I Trädgården? Hur Används Det Som

Innehållsförteckning:

Video: Fallande äpplen: är Det Möjligt Att Lägga Dem I Kompost Och Vad Ska Man Annars Göra Med Fallna äpplen I Landet? Hur Ska Man Begrava Dem I Sängarna I Trädgården? Hur Används Det Som

Video: Fallande äpplen: är Det Möjligt Att Lägga Dem I Kompost Och Vad Ska Man Annars Göra Med Fallna äpplen I Landet? Hur Ska Man Begrava Dem I Sängarna I Trädgården? Hur Används Det Som
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Fallande äpplen: är Det Möjligt Att Lägga Dem I Kompost Och Vad Ska Man Annars Göra Med Fallna äpplen I Landet? Hur Ska Man Begrava Dem I Sängarna I Trädgården? Hur Används Det Som
Fallande äpplen: är Det Möjligt Att Lägga Dem I Kompost Och Vad Ska Man Annars Göra Med Fallna äpplen I Landet? Hur Ska Man Begrava Dem I Sängarna I Trädgården? Hur Används Det Som
Anonim

I trädgården eller i sommarstugan kan du ofta se fallna äpplen under träden, som kallas kadaver . De börjar falla av när de mognar, med stark vind och dåligt väder, med sjukdomar. När du träffar marken kan många frukter skadas, vilket påverkar lagringen negativt. Äpplen utan stora skador och röta kan skickas för bearbetning, användas färska till livsmedel. Många trädgårdsmästare vet inte alltid vad de ska göra med nedfallna frukter, och om det är möjligt att lämna carrion under träden. De har också frågor om användningen av sådana frukter som organiskt gödningsmedel. Denna artikel hjälper dig att förstå dessa frågor.

Bild
Bild

Vad det är?

Frukter som fallit från trädet är inte helt lämpliga för långtidsförvaring . När de tappas kan de skadas, spruckna, skrynkliga, vilket påverkar deras utseende och säkerhet. Mycket snabbt börjar frukterna ruttna och blir olämpliga för mat.

Det är värt att ta reda på vad ätsling äpplen är, hur man kastar frukterna, var man ska lägga ruttna och bortskämda frukter, hur man bearbetar de överlevande frukterna.

Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder fallna frukter:

  • att få organiska gödningsmedel;
  • i form av foder för husdjur;
  • för färsk konsumtion;
  • för konservering och beredning av vitaminkompoter, vinäger, cider, marshmallow, sylt och andra preparat.
Bild
Bild

För att minska fruktens fall är det nödvändigt att utföra beskärning av träd i tid, för att mata dem. Det är viktigt att regelbundet beskära kronans grenar . - även om detta kan påverka grödans mängd, kommer sådana procedurer att ha en gynnsam effekt på fruktens kvalitet.

Bristen på näringsämnen kan direkt påverka fruktens kvalitet, så träden börjar kasta sin äggstock. Gödsling av fruktträd kommer att minska den för tidiga avgivningen av omogna frukter.

Frukter kan falla av när olika sjukdomar uppträder, med monilios och röta . Tidig sprutning av träd hjälper till att skydda växter mot svampinfektion och gör det möjligt att få en bättre skörd.

Äpplen kan falla rejält på grund av skador från mal. Växten börjar bli av med sådana frukter på egen hand. Att klara av malet kommer att tillåta snabba åtgärder som kan skydda mot skadedjur.

Bild
Bild

Kan jag lämna det under ett äppelträd?

Det är oönskat att lämna nedfallna frukter under äppelträden, de bör samlas.

Här är de främsta orsakerna till skörd av fallna grödor

  • Frukten kan bli infekterad, vilket kommer att leda till infektion av andra frukter och själva trädet.

  • Fallna äpplen på grund av malens angrepp kan orsaka att dessa skadliga insekter återkommer för ytterligare "smak" av frukten.
  • Fallande äpplen blir snabbt en källa till infektion och sjukdom.

Med hänsyn till alla dessa faktorer är det viktigt att samla in volontärer i tid.

Bild
Bild

Kan volontärer sättas i kompost?

Många trädgårdsmästare vet inte om de ska lägga till ruttna frukter i komposten, var de ska läggas och hur man lägger nedfallna äpplen i kompostgropen. Frukterna som samlas in under äppelträden kan användas som gödningsmedel, de kommer att bli en utmärkt komponent för organiskt material. Tack vare de snabbt nedbrytande volontärerna kommer kompostens mognad att accelereras.

För att få organiskt gödselmedel måste du följa vissa steg

  • Förbered en lämplig behållare av plast, trä. Ett vanligt grävhål är också lämpligt för detta.

  • Lägg grenar och halm på botten.
  • Samla lämpliga frukter från trädgården utan några tecken på skada. Slipa dem.
  • Överför dem, blanda med gräs, toppar och blad. Det är nödvändigt att blanda massan med jorden, varva jorden med blandningen i ett förhållande av 1: 5.
  • Täck den resulterande komposten med folie.
Bild
Bild

Blanda och vattna komposten då och då. Vid en ammoniaklukt läggs sönderrivet papper eller kartong till kompostgropen. Användningen av "Shining" eller "Unique S" -produkter gör det möjligt att påskynda mognad.

Undermåliga frukter kan också kastas i komposthögen med hjälp av aska eller dolomitmjöl för att neutralisera surheten.

När man begraver skadade frukter eller lägger äpplen med tecken på ruttning i en kompostgrop kan gödselmedel användas tidigast tre år senare.

Bild
Bild

Hur används det som gödningsmedel?

Äpplen som har fallit från ett träd i ett lanthus eller tomt kan vara ett utmärkt organiskt gödningsmedel för andra grödor. Frukterna innehåller en stor mängd användbara spårämnen som kan berika jorden. Att förbättra jordens bördighet och löshet kommer att leda till en ökning av trädgårdsutbytet.

Som toppdressing används volontär:

  • när den läggs direkt i marken;
  • som en av beståndsdelarna för kompost;
  • för att erhålla flytande förband.
Bild
Bild

Fallande frukter kan vikas separat, sedan befruktas från dem eller helt enkelt begravas i området . För att förhindra att fruktflugor dyker upp på denna plats är täcken täckta med jord.

Eftersom äpplet anses vara en sur produkt kan detta leda till en förändring av jordens surhet. För att minska det är det nödvändigt att lägga till krita eller dolomitmjöl till diket med fallna äpplen, strö det över 1 kvm. meter 200 gram torrsubstans.

Dessutom tillsätts en blandning av läsk, lime och aska för att neutralisera de krossade frivilliga.

Bild
Bild

För fruktträd

Många trädgårdsmästare föredrar att gödsla träd och buskar med ekologiska ingredienser . Används för fruktträd i trädgården och fallna äpplen. För att få organiskt gödselmedel från nedfallna frukter måste du veta hur du behandlar dem på rätt sätt.

Använd lämplig frukt för att få en kvalitetsprodukt. För att inte provocera utseendet på sjukdomar i växter, kastas sjuka frukter, maskiga, liksom de på vilka råtta redan har uppstått. Utvalda högkvalitativa äpplen krossas. Det är bekvämt att göra detta med en spade eller en hacka.

Massan är begravd bredvid trädet på ett djup av cirka 15 cm, steg tillbaka från stammen minst 10 cm.

Bild
Bild

För bärbuskar

Gynnsam utfodring från volontärer för de flesta buskar. Krusbärsbuskar, vinbärsodlingar svarar bra på det, du kan också applicera gödselmedel under hallon.

För att bokmärka:

  • spår görs längs raderna, eller en skyttegrav görs runt busken;
  • redan förberedda krossade frukter hälls i spåren;
  • täck med ett jordlager blandat med humus, till en tjocklek av cirka 15 cm eller mer.

En sådan vall kommer att skydda området från getingangrepp och kommer inte att locka till sig flugor. Ovanpå vallen kan du lägga sågspån, bark eller mulch med gräs.

Bild
Bild

För andra växter

De flesta växter, inklusive prydnadsväxter, kommer att reagera på organiskt material från volontärer. Dessa inkluderar viburnum, bergaska, hagtorn, liksom magnolia och rhododendron. Och även barrträd och buskar svarar bra på sådan utfodring.

För att berika jorden används en speciell blandning, bestående av krossade äpplen blandade med kycklingavfall . Och även humus och aska läggs till massan. Detta gödningsmedel appliceras på hösten. På våren, på denna plats, är det lämpligt att plantera gurkor och tomater, zucchini och pumpa.

Bild
Bild

Begravning i sängarna

När det gäller direktförband, som appliceras direkt på jorden, är en volontär som inte påverkas av sjukdomar lämplig för dem. Sådana frukter kan begravas i marken i en trädgårdstomt eller grönsaksträdgård.

För att göra det behöver du:

  • gör spår i radavståndet på ett grunt djup;
  • hugga frukt med en spade eller yxa;
  • överför blandningen till spåren, tillsätt ruttnade gröna, löv, mulch;
  • blanda massan med jorden, gräva upp.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man gräver ner frukterna i sängarna efter att ha grävt en dike på 20-50 cm.

Det är nödvändigt att lämna upp till 15 cm jord ovanför skiktet, med tanke på att jorden kommer att sätta sig på våren.

Bild
Bild

Ett bra alternativ skulle vara att använda den biologiska produkten "Trichodermin ". Införandet av urea hjälper till att öka deras effekt. Produkten kan strös eller hällas mellan lager krossade äpplen. Dessutom rekommenderas att bearbeta kadauren med kopparsulfat före läggning. För att förbereda lösningen, ta ett glas kopparsulfat för 8-10 liter vatten. Det är lämpligt att tillsätta urea med vätska (3-4 msk. L). Frukten spillts med den resulterande lösningen.

På hösten är det absolut nödvändigt att ta bort alla äpplen under träden, detta kommer att lämna trädgården frisk för vintern, utan infektionsfokus.

Rekommenderad: