Träborr: Borrar Med Stor Diameter Och Andra Storlekar. Hur Slipar Man En Fjäderborr?

Innehållsförteckning:

Video: Träborr: Borrar Med Stor Diameter Och Andra Storlekar. Hur Slipar Man En Fjäderborr?

Video: Träborr: Borrar Med Stor Diameter Och Andra Storlekar. Hur Slipar Man En Fjäderborr?
Video: How To Drill A Straight Hole Without A Drill Press 2024, Maj
Träborr: Borrar Med Stor Diameter Och Andra Storlekar. Hur Slipar Man En Fjäderborr?
Träborr: Borrar Med Stor Diameter Och Andra Storlekar. Hur Slipar Man En Fjäderborr?
Anonim

Pennborren, med vilken du kan göra ett hål med en given diameter, är ett av de mest eftertraktade verktygen som är populära bland snickare, snickare och andra hantverkare som arbetar med olika typer av material. Borren har ett högt produktivitetsförhållande och gör att du snabbt kan göra runda hål med olika diametrar i arbetsstycket som bearbetas . Arbete kan utföras inte bara på trädelar, utan också användas för bearbetning av gips, olika plaster, MDF och spånskiva. Genom sin struktur har borrverktyget av penntyp en långsträckt kropp i form av en stång, vid vars ände det finns en utskjuten spets och ett litet konformat utskott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Träborrkronan består av en arbetskropp och en svansdel. Borrprocessen utförs av arbetsdelen, som ser ut som ett plant, men kraftigt vässat litet blad. I slutet av bladet, strikt i mitten, finns det ett litet konformat utsprång, som används för att markera mitten av det framtida hålet i arbetsstycksmaterialet. De breddade bladen på pennverktyget har vassa kanter på båda sidor av verktyget, relativt den avsmalnande avsatsen.

Sidbladen slipas i en vinkel, vars lutning görs till höger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pennverktyg för borrning är gjorda med en arbetssida eller med två skärytor . En enkelsidig pennborr skär en 75-90 ° snittvinkel på arbetsstyckets material, medan en dubbelsidig verktygsmodell skär i en 125-135 ° vinkel.

Bild
Bild

Vid tillverkning av pennborrar följer tillverkarna de verifierade proportionerna mellan arbetsbladets bredd och dess tjocklek. Till exempel, för ett verktyg med en diameter på 5 till 10 mm kommer tjockleken på arbetsdelen att vara från 1 till 2 mm . Borrar med en diameter på 10 till 20 mm har en arbetsdelstjocklek på 2 till 4 mm. Om pennborren har en diameter större än 20 mm blir bladtjockleken 6 till 8 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Med en pennborr kan hål med diametrar från 5-60 mm göras. För att utföra specifika typer av arbete väljer hantverkare en viss storlek på borren, men om det behövs kan du köpa en uppsättning verktyg med de mest efterfrågade diametrarna - 25 och 35 mm, samt 40, 50 och 60 mm. Sådana parametrar är oftast efterfrågade för att lösa olika problem relaterade till träbearbetning, liksom vid tillverkning av möbler eller andra snickeriprodukter . Om hålet som måste göras har en större diameter än 60 mm, måste du använda en annan typ av skärverktyg - en cirkulär krona, eftersom kärnborrmaskinen i detta fall inte kommer att kunna bearbeta ett större område än dess diameter.

Bild
Bild

Längden på pennverktyget för borrning är 150 mm, och vid dess ände, mittemot arbetsdelen, sker en bearbetning av kärnkroppen i form av en sexkant.

Detta gör det möjligt att fixa borren inuti chucken på en skruvmejsel eller borr, samt använda speciella hexadaptrar för att utföra en justerbar borrförlängning. Trots enkelheten i dess design har pennborrningsverktyget många positiva egenskaper och gör ett utmärkt jobb med den uppgift som den tilldelas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsalternativ

När du väljer en borr för att göra hål med stor diameter styrs professionella snickare och de som gillar att göra träprodukter med egna händer av vilken typ av hål de behöver göra. Hål i trä- eller plastämnen är av följande typer.

Början till slut - det vill säga, hålet går igenom hela tjockleken på arbetsstycksmaterialet. Olika gängade element sätts in i sådana hål. Dessa kan vara dubbar, bultar. Dessutom, utan att göra en genomgående håltyp, är det omöjligt att installera dörrhandtag eller lås. Dessutom används perforering i stor utsträckning vid tillverkning av möbelkonstruktioner.

Bild
Bild

Döv - hålet passerar endast genom ett visst djup i materialet, utan att ha en utgång från arbetsstyckets baksida. Blindhål är gjorda för montering av dörrgångjärn eller används på möbelprodukter för att montera ett internt dörröppningssystem, samt för att installera handtag eller lås.

Bild
Bild

I vissa fall är en pennborr ersättning för en skivskärare, som också används för att göra hål med stora och små diametrar, men till skillnad från en borr kostar det flera storleksordningar mer.

Om arbetet är en gång, och borrdiametern passar den önskade håldiametern, är det ingen mening att köpa dyr utrustning, eftersom du kan komma ur situationen genom att använda ett prisvärt pennverktyg för borrning.

Pennborren är lämplig för både elektriska borrmaskiner och sladdlösa skruvmejslar genom att helt enkelt fästa dem i chucken på dessa verktyg.

Bild
Bild

Urvalstips

I moderna järnaffärer finns det ett stort urval av pennborrmodeller, som skiljer sig åt i tillverkarens märke och kostnad, beroende på produktens kvalitet. När du väljer det här verktyget måste du vara uppmärksam på följande viktigaste parametrar.

  • Formens proportionalitet - det finns två slipade blad på borrens arbetsdel i förhållande till den centrala avsmalnande avsatsen. Båda produktens delar måste vara symmetriska och skärpa i samma vinkel. Det kommer inte vara överflödigt att kontrollera verktygets överensstämmelse med borrdiametern som anges på förpackningen, detta gäller särskilt för kinesiskt tillverkade produkter.
  • Skärpningskvalitet - bearbetningsdelen av borrens skärblad måste vara väl vässad, fri från flis, flis och uppfylla tekniska standarder. Borren slipas automatiskt i produktionen och ser perfekt platt ut.
  • Defekter - det köpta verktyget bör noggrant undersökas med avseende på dolda brister, som kan vara både på produktens arbetsyta och på stångkroppen. Borren, tillverkad på fabriken, har ingen deformation, repor, flis, nötning och spår av rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte misstas med valet av ett pennverktyg för borrning och för att köpa en riktigt högkvalitativ och pålitlig produkt, rekommenderar experter att uppmärksamma färgen på metallen den består av. Metallen i den mest hållbara borrmaskinen har en djup mörk färg, som förvärvas av materialet under bearbetning av dess yta med het ånga.

Denna härdning stärker stållegeringen och gör den mer motståndskraftig mot mekanisk belastning.

Om borren har en mörk mörk silverskärm, indikerar detta att verktyget inte har utsatts för ytterligare bearbetning, vilket innebär att det är mindre skyddat mot mekanisk påfrestning, och dess hårdhet är lägre än för en mörkfärgad analog.

Bild
Bild

Vissa pennbor har en distinkt guldfärg och en blank yta. När du ser ett sådant verktyg bör du veta att tillverkaren har behandlat ytan med en titannitridbeläggning . Denna beläggning förlänger avsevärt livslängden för borrmaskinen, bibehåller dess skärande egenskaper under drift, och titan skyddar också ytan på borrmaskinen från mekaniska skador. Med en pennborr av titan kan du arbeta med särskilt hållbara material genom att göra hål med en viss diameter i dem, medan borren inte behöver justeras eller slipas regelbundet - detta kommer att behöva göras mycket mindre ofta än på konventionella pennborrar tillverkad av obelagda stållegeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

För att uppnå största effektivitet vid arbete med en perforerad borr, samt för att förlänga driftstiden, måste följande regler följas

  • Arbetet med att borra hål i träytor bör utföras vid låga borrhastigheter, med en indikator på högst 300-450 varv / min. Regeln bör iakttas - ju tjockare borrdiametern är desto lägre bör rotationshastigheten vara. Detta tillvägagångssätt möjliggör bättre resultat och hindrar borren från att deformeras.
  • För att utföra arbete med en pennborr är en elektrisk borr mest lämplig, som har förmågan att justera sin effekt, medan en skruvmejsel inte alltid kan ge önskad kraft och rotationshastighet för borren.
  • Om borrens standardlängd uppenbarligen inte är tillräcklig för att göra ett hål på svåråtkomliga platser, måste du använda en specialdesignad adapter för detta, som sitter fast i elborrens chuck.
  • Innan borrarbetet påbörjas mäts sektionen av arbetsstycket på arbetsstycket noggrant och borrens arbetsplats skisseras, det vill säga punkten där dess konformade utskjutning kommer att installeras - detta kommer att vara centrum för cirkeln som ska utföras när verktyget är i drift. Vidare måste borrmaskinen installeras i förhållande till arbetsplanet, endast med en vinkel på 90 °.
  • Det rekommenderas att starta borrprocessen vid låga hastigheter på den elektriska borrmaskinen och gradvis lägga till dem när borren går djupare in i arbetsstyckets material. Att lägga till varvtal i borren hjälper borren att lättare gå igenom materialet och skydda borrmotorn från överhettning. När du märker att kärnborrmaskinen har nått önskat djup inom arbetsstyckets material måste borrprocessen avbrytas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att hålet i arbetsstycket har gjorts, inuti dess nisch, om det inte är igenom, samlas mycket avfallsmaterial i form av spån.

De måste tas bort, och detta görs bäst inte bara i slutet av hela arbetscykeln, utan också under deras utförande - så snart du märker att mycket chips har samlats.

För att göra detta stoppas borrningen, spånen avlägsnas från hålet och sedan sänks borren igen i den bildade urtagningen och fortsätter att borra till önskad djupnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skärpa man?

Precis som vilken arbetsborr som helst, måste ett pennverktyg slipas då och då, eftersom bladen vid bearbetning av denna produkt blir betydligt tråkiga och inte längre kan göra korrekta hål. Detta kan göras utan användning av komplex teknik - skärpning av en borr i form av en fjäder utförs med en vanlig plattfil eller en liten maskin med ett smörhjul används . I processen med att vrida ett verktyg är det viktigt att bibehålla vinkeln på skärbladet, liksom formen på fräsarna på borrens arbetsdel. Dessutom är det viktigt att hålla det avsmalnande utsprånget strikt centrerat på verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att varje avvikelse av den avsmalnande delen är oundviklig under utförandet av arbetet kommer att leda till att centreringen av hålet som görs av en sådan borr kommer att brytas.

Om pennverktyget för borrning var starkt deformerat under arbetet kommer du inte att kunna återställa sina geometriska proportioner helt utan specialutrustning. Därför kommer den tid och ansträngning som läggs ned i processen, om du redigerar borren för hand, inte att löna sig - ett sådant verktyg är inte längre lämpligt för arbete, det måste kastas. Kostnaden för en pennborr är inte så hög, så det enklaste sättet i en sådan situation är att köpa en ny produkt för dig själv.

Rekommenderad: