Dracaena -blad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Löv Faller? Anledningarna Till Att De Torkar Och Fläckar. Varför Blir Bladen Gula Efter Transplantation Och Hur Kan Man Spara Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Dracaena -blad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Löv Faller? Anledningarna Till Att De Torkar Och Fläckar. Varför Blir Bladen Gula Efter Transplantation Och Hur Kan Man Spara Dem?

Video: Dracaena -blad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Löv Faller? Anledningarna Till Att De Torkar Och Fläckar. Varför Blir Bladen Gula Efter Transplantation Och Hur Kan Man Spara Dem?
Video: LEAVES TURNING YELLOW ? Here are 5 tips to fix the issue 2024, April
Dracaena -blad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Löv Faller? Anledningarna Till Att De Torkar Och Fläckar. Varför Blir Bladen Gula Efter Transplantation Och Hur Kan Man Spara Dem?
Dracaena -blad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Löv Faller? Anledningarna Till Att De Torkar Och Fläckar. Varför Blir Bladen Gula Efter Transplantation Och Hur Kan Man Spara Dem?
Anonim

Dracaena är en av de mest populära växterna som valts för att dekorera en lägenhet eller ett privat hus. Å ena sidan har det ett attraktivt utseende, och å andra sidan ger det inga särskilda svårigheter när det gäller vård. Ändå står ägarna till denna växt ofta inför det faktum att bladen börjar bli gula och till och med falla av. Det kan finnas flera orsaker till detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker

Oftast, i rummet dracaena, blir blad gula och faller på grund av felaktig vård. Alternativen av specifika skäl kan dock vara mycket varierande. Ibland kasta dracaena de nedre bladen av naturliga skäl. Som regel lever varje tallrik bara i ett par år och dör sedan av sig själv. Detta är typiskt endast för det nedre lagret av löv, därför kan det inte vara några problem om bladen torkar längst ner och en grön frisk krona finns kvar på toppen.

Det räcker med att ta bort de döda delarna och inte göra något annat.

Bild
Bild

Om palmen börjar torka ut efter transplantationen, indikerar detta att proceduren inte utfördes korrekt.

Alternativt visade sig blomkrukan vara fylld med olämplig jord, eller under buskens rörelse skadades rhizomen.

Bild
Bild

Fel val av plats

En annan trolig orsak är bristande överensstämmelse med temperaturstandarder, liksom luftfuktighetsstandarder. Detta innebär att grytan placeras på en olycklig plats, som kännetecknas av närvaron av för torr luft, till exempel för nära radiatorn. Enligt reglerna bör denna indikator ligga inom intervallet 18 till 25 grader. Detsamma kan sägas om låga temperaturer och drag.

Luftfuktigheten i rummet är också viktig - om denna indikator är för låg, bör dessutom dracaena sprutas med sedimenterat vatten vid rumstemperatur och även torka av arken med en fuktig svamp.

Det är värt att nämna att när du tvättar en palm i badrummet måste den täckas med plastfolie, annars blir fukten överdriven.

Bild
Bild

Om gulhet visas på handflatan i form av fläckar, är de troligtvis brännskador. Som du kanske gissar uppstår brännskador när växten direkt utsätts för ultraviolett strålning. Experter förbjuder inte att ta ut dracaena på balkongen på sommaren, men då måste du dessutom skapa en konstgjord nyans … Dessutom, vid extrem värme, bör den tas bort på en sval plats för att undvika överhettning. Förutom fläckar kan ett symptom på för stark belysning vara bleka, torra bladspetsar.

På vintern är det viktigt för dracaena att ge ytterligare belysning med mjukt, diffust ljus.

Bild
Bild

Vattningsläge

Nedstigande och torkade löv signalerar ofta överdriven jordfuktighet. Om jorden inte hinner torka ut, är den friska utvecklingen av ett palmträd i en sådan situation helt enkelt omöjlig .och hon kan till och med dö.

Förutom torrt lövverk är en mjukad stam ett symptom på problemet. Blad kan bli gula även med otillräcklig vattning - i detta fall torkar också stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Bristen på den nödvändiga mängden näringsämnen i jorden påverkar dracaenaens tillstånd negativt. Bladen krullar först, torkar sedan upp och faller till och med av. Dessutom stannar utvecklingen av anläggningen som helhet. För mycket mineralgödsel är också en nackdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ibland beror torkning på sjukdom, till exempel en bakteriell infektion. Emellertid förklaras sjukdomsuppkomsten igen av felaktig vård av palmen. Till exempel händer detta om rummet är fuktigt, växten bevattnas för mycket, men får inte gödselmedel, eller marken där busken planteras har hög alkalinitet.

Gulhet är en av biverkningarna av förfall av rotkragen. Av skadedjur orsakas sådana symtom av skalinsekt, spindelkvalster, mjölkkvalster och thrips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

För att rädda dracaena hemma är det nödvändigt att agera beroende på orsaken till sjukdomen. Om överdriven vattning är skyldig, måste växten först tas bort från krukan. Efter bedömning av rotsystemets tillstånd måste de sönderfallna skotten avlägsnas omedelbart och resten måste torkas, strö med krossat aktivt kol eller träaska. Växten transplanteras sedan till en ny krukväxtblandning, som försiktigt komprimeras inuti krukan.

I en situation där gulsot bara förvärras efter transplantationen måste du använda radikala medel - klipp av toppen och rota den, eliminera rötterna som inte längre klarar.

Bild
Bild

Om problemet är otillräcklig vattning är det enkelt att hjälpa palmen - bara justera bevattningsregimen.

När orsaken är en överdriven mängd gödselmedel måste du förnya all mark där dracaena bor. Det är viktigt att den nya jorden är lätt och lossas regelbundet .… Denna procedur gör att syre kan levereras till rotsystemet och förbättrar därmed palmetillståndet.

Det rekommenderas också att transplantera växten i en annan vas ., särskilt om det har vuxit på samma ställe under lång tid. Faktum är att vid denna tidpunkt bildas en stor mängd salter i marken, vilket skapar ett hinder för "transport" av näringsämnen till rötterna.

Bild
Bild

I princip finns det allmänna regler för att spara en torkande dracaena. Först och främst omformas krukan på en fönsterbräda, vars fönster är täckt med en trasa som gör att den nödvändiga mängden ljus kan passera igenom. Det är mycket viktigt att undvika drag under denna period .… Därefter justeras temperaturen, som bör ligga i intervallet från 20 till 25 grader.

Om orsaken var torr luft och nära batteriet, starta regelbunden sprutning och regelbunden behandling med en varm dusch.

För att inte förvärra situationen med överdriven fukt, torkas bladens axlar efter proceduren med en vanlig servett eller mjuk trasa.

Bild
Bild

Bevattningsregimen är nödvändigtvis reglerad, vilket bör utföras varannan eller var tredje dag, beroende på situationen. Dessutom skapas ett kvävegödslingssystem. Toppdressing bör göras regelbundet, men inte överdrivet.

Om brännskadorna var alla att skylla, överfördes blomman helt enkelt till en skuggig plats och ett diffust belysningssystem skapas för det. Dracaena, påverkad av skadedjur, behandlas omedelbart med en tvålösning och tvättas med varmt vatten. Vidare rekommenderas att använda specialköpta läkemedel som effektivt kan hantera parasiter.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Den främsta förebyggande åtgärden i en situation med gulning och torkning av dracaena kan kallas omtänksam vård av grödan. Vattna palmen så att jorden kan torka ut.

Experter rekommenderar att du gör detta varannan vecka under vintermånaderna och varje vecka på sommaren. Den använda vätskan måste sedimenteras och alltid vid rumstemperatur.

Vattning bör göras med måtta för att förhindra sönderfall av rotsystemet.

Bild
Bild

Under den varma årstiden bör bara det översta lagret av jorden torka helt och under den kalla årstiden - och djupare lager. Jordens skick kan kontrolleras med en vanlig träpinne. Bevattning bör slutföras genom att lossa hjälper syre att nå rotsystemet.

Bild
Bild

Den optimala fukthalten för denna gröda är minst 60%. För att ge en bekväm miljö bör busken behandlas två gånger i veckan från en sprayflaska, igen med sedimenterat vatten. Under sommarmånaderna skulle det vara bra att dessutom vattna det med duschvatten, följt av torkning. Alternativt kan du installera en luftfuktare i ett rum där en palmträd bor, eller placera en blomkruka i vått grus.

Bild
Bild

Den mest lämpliga platsen för växten är skyddad från direkt exponering för ultraviolett strålning och drag, måttligt varmt och upplyst av diffust ljus.

På vintern, var noga med att kontrollera fönsterkarmarnas skick om krukan ligger på en fönsterbräda eller en inglasad loggia. Frysta blad kan sparas genom att tvätta med varmt vatten. Temperaturen måste hållas i intervallet 18 till 25 grader.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att när temperaturen sjunker under 16 grader börjar jorden tappa fukt, och själva dracaena börjar frysa.

Av gödningsmedlen anses kvävehaltiga vara de viktigaste - det är bristen på detta ämne som ansvarar för gulning av bladen. Topdressing appliceras bäst under våren och sommaren, var noga med att följa dosen som anges på förpackningen. Det är bekvämt att göra detta genom att tillsätta preparatet till vätskan som används för bevattning. Alternativt kan du använda speciella pinnar, som helt enkelt räcker för att placera i en kruka i upprätt läge och i allmänhet glömmer att mata under en lång period.

Under vintermånaderna appliceras befruktning var fjärde vecka, och endast jorden befruktas och sprutningen stoppas.

Bild
Bild

Under tillväxtperioden rekommenderar experter också en speciell blandning bestående av 0,3 gram ammoniumsulfat, 0,5 gram kaliumnitrat och 0,4 gram kaliumfosfat. Efter blandning av ingredienserna ska de hällas med en liter vatten och det resulterande ämnet ska användas för att spraya busken. Som en profylax mot sjukdomar kan kalium och fosfor tillsättas till de använda formuleringarna.

Rekommenderad: