Punktsvetsningsövningar: Hur Man Skärper En Routerbit? Borr 8 Mm För Punktsvetsning

Innehållsförteckning:

Video: Punktsvetsningsövningar: Hur Man Skärper En Routerbit? Borr 8 Mm För Punktsvetsning

Video: Punktsvetsningsövningar: Hur Man Skärper En Routerbit? Borr 8 Mm För Punktsvetsning
Video: How to use a Spot Weld Cutter 2024, Maj
Punktsvetsningsövningar: Hur Man Skärper En Routerbit? Borr 8 Mm För Punktsvetsning
Punktsvetsningsövningar: Hur Man Skärper En Routerbit? Borr 8 Mm För Punktsvetsning
Anonim

I den moderna industrin och inom bilindustrin används metoden för sammanfogning av delar med hjälp av punktsvetsning i stor utsträckning. Som ett resultat av sådan svetsning är skarven stark och hållbar, medan själva svetsprocessen utförs ganska snabbt, vilket indikerar teknikens höga produktivitet. Situationer uppstår ofta när en del som svetsas med punktsvetsning måste kopplas bort, till exempel vid reparation av en kaross. Oftast är detta problem löst med hjälp av en hydraulisk stans, men dess användning är inte alltid möjlig. I detta fall borras svetspartierna med en speciell borr .… För att fungera är det nödvändigt att installera borrverktyget i en elektrisk borr och borra vid långsamma varvtal med hög hastighet - på några minuter efter att en sådan manipulation har utförts kan delarna som svetsas av punkttekniken kopplas från varandra.

Bild
Bild

Särdrag

Punktsvetsborrmaskinen används för att ta bort en permanent svetsad fog . En sådan skärare gör att du kan utföra noggrann brotschning av svetspunkten, utan att orsaka betydande skada på delens yta genom sådana åtgärder. Ofta används ett verktyg med en diameter på 8 mm för borrning. Du kan hitta ett sådant borrverktyg i specialiserade butiker, men kostnaden kan vara ganska hög . Den köpta borren kommer dock att betala dina kostnader, vilket gör det mycket lättare att ta bort delar som är anslutna genom punktsvetsning.

Dessutom kan den robusta stålskäraren slipas - verktyget tål flera skärpningscykler och behåller sina ursprungliga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med en skärare för borttagning av punktsvetsarmaturer

  1. Det är möjligt att utföra svetsborrarbeten utan att först skapa en fördjupning i svetspunkten, det vill säga utan stansning. Denna funktion i borren är bekväm, eftersom den sparar mycket tid och ansträngning.
  2. Du kan arbeta med en borr under lång tid och utföra sekventiell borrning av flera svetspunkter i rad samtidigt. Även vid uppvärmning förlorar inte borren sina egenskaper.
  3. Verktygets livslängd är ganska lång, eftersom denna produkt är tillverkad av höghållfasta stålkvaliteter och har förmågan att flera slipningscykler.
  4. Efter svetsning av svetspunkterna förblir den demonterade delen för återanvändning. Dessutom är ytan på det andra arbetsstycket, som den demonterade delen fästes på, inte skadad, och den kan åter användas för sitt avsedda ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyget som är avsett för demontering av svetspunkter är tillverkat tillverkad av legerat stål med tillsats av titanförstoftning … Producerad 2 typer av ett sådant verktyg: med en arbetssida eller dubbelsidig … Borrdiametrar är olika - de kan vara 6, 8 och 10 mm. Valet av borrdiameter beror på storleken på svetspunkten som ska borras. I detta fall läggs ytterligare 1, 5 mm till borrobjektets diameter.

Med sin struktur har borrverktyget 3 huvuddelar

  • Kärnområde . Höjden på denna del måste väljas på ett sådant sätt att den överstiger tjockleken på delen med 2 mm.
  • Skärdel . För att förstärka detta område appliceras titanspray på metallen, vilket avsevärt stärker borren, förlänger dess slitstyrka och låter verktyget fungera oavsett dess uppvärmning.
  • Monteringsområde … Denna del är för att fästa borrverktyget på den elektriska borrhållaren.

Med visuella tecken är det ganska enkelt att skilja ett verktyg som är avsett för demontering av svetspunkter från andra borrmotstånd - verktygets axel är avsmalnande, med en vinkel på 90 °, medan borrens arbetsände är plan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man arbetar?

Vid första anblicken har den enkla tekniken att använda ett verktyg avsett för demontering av svetspunkter flera funktioner. Experter följer följande regler i sitt arbete.

  1. En elektrisk borr används för arbete, som har möjlighet att justera rotationshastigheten.
  2. Borrarbete får inte utföras med hög hastighet, eftersom verktygstappen kan gå sönder på grund av den tunga belastningen.
  3. För att utföra borrprocessen ställs borren till borrpunkten i ett strikt vinkelrätt läge. Alla avvikelser under arbetet är oacceptabla, eftersom detta kan skada ytan på arbetsstycket som ska borras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan borrarbete påbörjas måste arbetsytan vara förberedd. De gör det enligt följande.

  1. Ytan rengörs från smuts och ett lager färg - detta kommer att avsevärt förbättra kvaliteten på arbetsresultatet och minska sannolikheten för att verktyget lossnar under borrning. Rengöring sker med sandpapper.
  2. Även om borrmaskinen kan användas utan att först borrningsområdet stansas, för enkelhets skull, utförs denna procedur ibland med en separat kärna för detta ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar arbeta måste du inspektera alla svetspunkter och bestäm vilken verktygsdiameter du behöver använda för borrning.

Även om den vanligaste verktygsdiametern är 8 mm kan andra diametrar behövas.

Bild
Bild

När förberedelserna är klara kan du börja borra … För att göra detta placeras borrverktyget i chucken på en elektrisk borr och efter att ha riktat verktygets arbetsdel mot svetspunkten, tryckt hårt på borrmaskinen, börjar de borra, med låg hastighet. Under borrningen är det viktigt att ta dig tid och se till att du inte borrar igenom metalldelen. Efter att processen med att borra punkterna på det svetsade redskapet är slut, blir nästa steg att separera en del från en annan.

Man bör komma ihåg att skäret inte borrar helt genom svetspunkten, som en konventionell borr, dess princip är annorlunda - den borrar i en cirkel i svetspunktens område och låter dig separera delen från basen . Efter att delarna har separerats skärs den kvarvarande metallen från svetsningen av med en slipmaskin eller en slipskiva, och i vissa - särskilt svåra - fall används en mejsel med en hammare för att separera delarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att borra den främre delen av svetsarmaturen, använd en borr som har en egen egenskap konformad utskjutning i form av en pip , med vilken borren centreras i önskat läge. I det här fallet är slipningen av själva borren platt.

Ett annat effektivt sätt att demontera svetspunkter övervägs med en liten krona med vassa tänder . Denna enhet har i sin design ett fjäderbelastat centreringsstopp som fungerar som en begränsare. Den kan justeras med en speciell inställning … Under drift tar kronan bara bort svetspunktens yta, utan att påverka överskottsdelar av metallens metall.

Kronan används i fall där det är problematiskt att använda en borr på grund av skador på den demonterade delen - i det här fallet kan det vara svårt att upptäcka punktsvetsfläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skärpa man?

Som med alla klippaggregat kräver ett verktyg som är konstruerat för att demontera svetspunkter, underhåll. När skärytorna är tråkiga, skärps de, om denna procedur utförs korrekt och korrekt kan verktyget förlängas, samtidigt som alla skäregenskaper bibehålls.

Processen för slipning av punktsvetsborttagningsverktyget är följande:

  • preliminär rengöring av borrspetsen med sandpapper utförs;
  • verktygets skärsidoytor slipas med ett sliphjul - denna manipulation måste utföras mycket noggrant för att bibehålla skärpningsvinkeln på verktygets skärkant;
  • kontrollera skärpningskvaliteten och jämnheten på borrens skärytor;
  • processen för bearbetning av alla borrkanter utförs med konstant kontroll under centrifugeringen av verktyget för att undvika att slipa det från en av sidorna.

Slipa borrverktyget noggrant .… Om skärningsvinkeln för skärdelen bryts blir borrmaskinen oanvändbar.

Om du inte har en oberoende skicklighet i att vända skärverktyg kan du ta en slipborr till en specialiserad verkstad.

Rekommenderad: