Dowel Drill: Hur Väljer Man Det För Pluggar 6 Och 8? Hur Man Borrar Ett Hål För En Plugg 10?

Innehållsförteckning:

Video: Dowel Drill: Hur Väljer Man Det För Pluggar 6 Och 8? Hur Man Borrar Ett Hål För En Plugg 10?

Video: Dowel Drill: Hur Väljer Man Det För Pluggar 6 Och 8? Hur Man Borrar Ett Hål För En Plugg 10?
Video: Välj rätt plugg 2024, Maj
Dowel Drill: Hur Väljer Man Det För Pluggar 6 Och 8? Hur Man Borrar Ett Hål För En Plugg 10?
Dowel Drill: Hur Väljer Man Det För Pluggar 6 Och 8? Hur Man Borrar Ett Hål För En Plugg 10?
Anonim

Hur man väljer rätt pluggborr - denna fråga ställs inför många nybörjare. Eftersom hålets diameter vid installation av denna typ av fästelement verkligen är av stor betydelse, bör du vara mycket ansvarsfull när du letar efter rätt verktyg och förbrukningsmaterial. Det är bättre att i förväg veta vilken borr för att förbereda ett hål för en plugg 6, 8, 10 mm än att göra ett misstag i processen och sedan korrigera det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

Behovet av att välja rätt borr för pluggen innan den installeras i väggytan uppstår regelbundet för varje hantverkare. Här korrekt beräkning är viktigt , eftersom eventuella misstag leder till en försämring av anslutningens styrka. Innan du väljer rätt verktyg i din arsenal, bör du utforska flera viktiga frågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första är relaterad till definitionen typ av material , från vilka väggarna är gjorda, liksom deras ytbehandling. Den näst viktigaste parametern: belastning under vilken fästelementen ska användas . MED diameter - det tredje grundelementet - vanligtvis finns det inga frågor: det anges i markeringarna på borren och pluggarna.

Bild
Bild

Ett separat trick hjälper till att utesluta rullning av fästelementen i hålet, för att undvika en överdriven ökning av dess diameter. Du måste börja borra när borrstorleken är mindre än nödvändigt . Så, för en 10 mm plugg, tas en slagborr med en 8 mm borr - det här alternativet är lämpligt för en betongmonolit, strykning kan inte användas för cellulära och ihåliga block. Hålet är inte borrat till hela djupet. Sedan installeras en borr som motsvarar pluggens diameter i borrchucken, borrning utförs i ett icke-chockläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta tillvägagångssätt låter dig inte bryta hålet som förbereds när du arbetar med ett kraftfullt elverktyg, eliminera rörelse i sidled och felaktigheter under arbetet. Djup väljs baserat på fästets längd - det bör vara 3-5 mm längre, medan du kan använda stoppet på borrstammen för att undvika överdriven nedsänkning. Om denna marginal inte förutses under installationen, kan pluggen vila mot ett hinder från kvarvarande damm eller betongflis. Det är nödvändigt att komma ihåg en mer oföränderlig regel: på hårda ytor, såsom en betongmonolit, tegel är det absolut nödvändigt att välja en borr exakt enligt fästelementets diameter … Vid borrning av väggar av lösa eller skummade, cellulära, ihåliga material görs hålet mindre med 1-2 mm, annars blir fixeringen inte tillräckligt tät.

Ärm pluggen lossnar med tiden, den kan falla ut eller skapa en motreaktion, vilket minskar tillförlitligheten i anslutningen. För borrning av fuktiga väggar förblir denna regel giltig. Borrtyp väljs också individuellt, med hänsyn till materialet från vilket basen är gjord. Ibland är det lättare att förbereda universellt alternativ , men för kakel eller porslin stengodsbeklädnad, är det fortfarande bättre att ta särskild … Borrar med ett segerrikt tips är optimala för arbete på tegel och betong.

För väggar av trä, polymerplåtmaterial, spånskiva eller andra byggnadsskivor krävs ingen speciell borr. Den vanligaste höghållfasta verktygsborrmaskinen kommer att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fäst föremål med olika vikt

Innan du borrar ett hål för en spikplatta eller plastdistansfästen bör du förtydliga de belastningar som elementet ska installeras i väggen . Ju tyngre och mer massiv den upphängda strukturen är, desto större kommer fästelementen att krävas. En lätt hylla kan fästas på en 5 mm plugg, ett tungt rack - på motsvarigheten från 10 till 12 mm i diameter.

Självgängande skruvar eller skruvar bör också beaktas. Till exempel motsvarar en standardstorlek 6x40 mm en plugg med 8 eller 10 mm av samma längd. Du kan korrekt bestämma önskade diametrar med hjälp av tabellen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lungor

För lättviktsartiklar används lätta monteringselement, och en snabb installation är också lämplig pluggspik . Hålet i väggarna av betong, armerad betong, massiva tegelstenar borras under dem på samma sätt som fästelementets diameter. För en ytterstorlek på 6 mm räcker det med en längd på 40 mm. När du hänger ljuskronor, taklampor är det bättre att fördjupa pluggen mer. Passar här fästelement med parametrar 6x60 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellanvikt

Om du måste hänga upp en hylla eller annat medeltungt föremål måste du ta en mer pålitlig typ av infästning. Passa slagdynor med en diameter på 8 mm eller mer . Djupet respektive längden på produkten som används bestäms på installationsplatsen. Om en 60 mm plugg är fixerad på väggen, kommer dess analoga 20-30 mm längre att behövas i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att korrekt beräkna antalet hållare . Vid korrekt installation bör varje plugg bära en belastning på högst 2,5 kg av föremålets vikt. Det vill säga 4 hål eller fler måste borras i väggen för en hylla eller ett rack som väger 10 kg för att ge ytterligare riskfaktorer.

Om du har husdjur som kan hoppa på den upphängda strukturen är det värt att lägga en extra säkerhetsbelastning på 4-5 kg . Antalet pluggar ökar proportionellt med 2 enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tung

Massiva inredningsartiklar som inte har golvstöd kräver noggrann fixering. Diametern på pluggen och borren här kommer att vara minst 10 mm, fördjupning kan göras 60 mm eller mer in i väggen, 80 mm in i taket. Jag själv fästelement måste vara av slagkroppen - motparten är spikad i den. För ihåliga och cellulära väggar sätts vissa begränsningar på externa laster, liksom de fästelement som används - det är bättre att använda kemiska eller speciella ankare med en ökad öppningsyta.

Om du måste fixa elementen i hemsportutrustning på väggen, taket, hängs de också separat. Använd här förankringsbultar , urvalet av diametern utförs individuellt, men inte mindre än 8x60 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi fäster på en opålitlig yta

Betongmonolit och massiva tegel ger alltmer vika för material som inte har samma styrka och hårdhet. Gipsskivans skiljeväggar och tungspår, cell- och luftbetong, även om de ger snabb konstruktion av byggnader, ligger långt efter när det gäller tillförlitlighet. Vid borrning av hål, t.ex. väggen kan smula eller spricka , särskilt när det gäller ihåliga element. För att förhindra att detta händer bör du agera enligt vissa regler.

  1. Välj lätta fästdon av nylon och andra polymerer, vilket föredrar en diameter på minst 10 mm. Detta gör att den kan förankras bättre på väggen. För mycket porösa väggar används metalltappar av moltyp.
  2. Välj en borr 1-2 mm mindre än pluggen. Det vinnande alternativet kommer att göra - det är ganska mångsidigt och pålitligt. När du borrar kakel, kakel i badrummet på en gipsskivans skiljevägg, är det bättre att ersätta det med en diamantborr.
  3. Utför arbete i 1 steg. Du måste borra i ett icke-chockläge och välja hela längden som krävs per pass.
  4. Föredra pluggar speciellt utformade för ihåliga väggar och svaga fundament. Först och främst inkluderar dessa "fjärilar", när du installerar en självgängande skruv eller skruv, som avslöjar deras sidokanter. En plugg med redan skurna kanter sitter direkt i gipset mycket mer pålitligt - ingen förborrning krävs under den, du behöver bara linda in produkten i väggen. Bärförmågan hos sådana fästelement är liten, men de räcker för att hänga en klocka eller en liten tavla.
  5. Om borrdiametern är felaktigt vald, rekommenderas att byta pluggen. Om detta inte är möjligt hjälper formuleringar som "flytande naglar" att stärka fixeringen. De används också när du vrider det installerade fästet. Det tar 30-120 minuter innan pluggen är klar för installation av den självgängande skruven.
  6. Om fästelementen stöter på en skiljevägg eller annat hinder och en del av hylsan förblir utanför kan den försiktigt tas bort. När du arbetar på väggar med en dekorativ beläggning är de förskyddade med en sandpappercirkel och lägger den på en plugg. Då sågas den extra kanten helt enkelt, en självgängande skruv eller skruv installeras som vanligt.

Med tanke på alla dessa rekommendationer kan du enkelt välja en lämplig plugg och borr för installationen, samt undvika misstag som ofta görs av oerfarna hantverkare.

Rekommenderad: