Forest Cyclamen (21 Bilder): Hur Ser En Vild Växt Ut Och Var Växer Den I Naturen? Hur Hittar Man Det I Skogen? Kan Du Växa Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Forest Cyclamen (21 Bilder): Hur Ser En Vild Växt Ut Och Var Växer Den I Naturen? Hur Hittar Man Det I Skogen? Kan Du Växa Hemma?

Video: Forest Cyclamen (21 Bilder): Hur Ser En Vild Växt Ut Och Var Växer Den I Naturen? Hur Hittar Man Det I Skogen? Kan Du Växa Hemma?
Video: 🤩 Vad hindrar dig? 🤩 2024, April
Forest Cyclamen (21 Bilder): Hur Ser En Vild Växt Ut Och Var Växer Den I Naturen? Hur Hittar Man Det I Skogen? Kan Du Växa Hemma?
Forest Cyclamen (21 Bilder): Hur Ser En Vild Växt Ut Och Var Växer Den I Naturen? Hur Hittar Man Det I Skogen? Kan Du Växa Hemma?
Anonim

På våren väntar vi alla på naturens uppvaknande, när snön börjar smälta i trädgården och de första grässtråna dyker upp. Och i skogen är det här de första blommornas utseende: snödroppar, sibiriska taggar och andra vackra vårbudbärare. Det var bland dem som en blygsam skogscyklamen gömde sig och försökte fly.

Denna sort har tyvärr medicinska egenskaper och används aktivt vid tillverkning av olika läkemedel. Och blommans skönhet provocerade deras aktiva skärning och försäljning i buketter. Den unika aromen har lett till att vilda blommor började grävas upp och transplanteras i deras trädgårdar och hem. Resultatet väntade inte länge - flera typer av cyklamen finns redan listade i den röda boken . Så är det möjligt att växa vårens ömhet hemma utan att förstöra blommorna i naturen - låt oss försöka förstå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ser det ut som?

Cyclamen skog är inte den enda art av vilda växter av släktet Cyclamen. Denna örtartade fleråriga skiljer sig från sina släktingar i mindre blomställningar. Avrundade, mörkgröna blad på långa bladblad har ofta vitaktiga, mönstrade streck. Bladets undersida är lila och kanterna är vågiga eller taggiga.

Långa tunna strängar av peduncles håller corolla, till vilken är fästa fem böjda kronblad av rosa, rosa-lila, lila, ibland blekvita. Ju närmare basen av kronbladet, desto rikare ton .… Primrose blommar från tidig vår till sen höst och avger en delikat doftande doft med en honungsnot. Denna lukt finns aldrig i inomhusblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den i naturen?

Inte alla vildväxande cyklamer växer i skogen. Till exempel tog den största vilda representanten, Cyclamen africanum, en fantasi till den steniga terrängen och gömde sig i busken. Dess läderaktiga blad av ljusgrön färg är 10 cm breda och 15 cm långa, men de visas när rosa blommor blommar på en bar knöl.

Cyclamen murgröna (napolitansk) valde livsmiljön vid Medelhavskusten. Denna södra art är lätt att känna igen på sina murgröna-liknande räfflade och dentikulerade blad. Vid kronbladets veck liknar den den europeiska arten, men har "horn" vid basen. I september och oktober trivs det med frodiga rosa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många arter känner sig bekväma både på klippiga avsatser och bland mossor och lavar, i skuggan av skogsträd. Blommor är svårast att överleva på skogsbevuxna sluttningar där jordskred förekommer, eftersom knölarna ibland är för djupa, vilket gör att det blir svårt att gro.

Ett exempel på en art som kom till ett hus från skogen är Colchis cyclamen: den växer på kalkstenslutningarna i subalpina skogar. Inte konstigt att släktet Cyclamen kallas alpviolett. Det finns också i södra delen av västra Kaukasus. Den blommar från augusti till oktober med rosa blommor med mörka fläckar vid lemmen. Har en mycket stark doft som liknar liljekonvalj.

Tack vare myrorna som bär fröna är hotet om utrotning av arten inte lika stort som för Kuznetsov (kaukasiska) cyklamen. Men dessa två arter är listade i Röda boken i Ryssland och Ukraina.

Bild
Bild

Cyclamen parviflorym (småblommig) växer både i Turkiets klippor och i Rysslands granskogar . Granskronornas skymning, bördig lövmark, hög luftfuktighet - det här är de naturliga livsmiljöerna för denna art. Frostade blad har en diameter på 15-30 mm, och kronbladen är ännu mindre. Blek lila, rosa, djuprosa kronblad har en vinröd fläck vid basen.

Det finns andra typer av skogscyklamer. De växer både i Centraleuropa och i Centralasien, Medelhavet. Kaukasus och Krim är tillväxtområdet för vissa arter, men cyklamenens förfader dök upp i Europa. Tack vare uppfödare har många sorter och hybrider uppfödts, som odlas i trädgårdar och hemma. Men de har inte samma doft som är inneboende i skogsarterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Det är på grund av aromen och de medicinska egenskaperna som de försöker odla skogscyklamer i en trädgård eller hemma. Det finns flera sätt att köpa frö: att köpa frön eller knölar, men det kommer redan att vara sorter. Om du har tur och trädgårdstomten ligger bredvid platsen där blomman växer, kanske den med tiden kommer att flytta till ditt territorium.

Det fjärde alternativet är att leta efter en stilig man i skogen. Med tanke på att cyklamen älskar att växa i skuggan av träd och buskar, på sluttningarna, då måste du leta efter dem där.

Men det är strängt förbjudet att gräva upp dessa växter. Det skulle vara möjligt att få ut ett par blad, men på detta sätt reproducerar endast den europeiska arten. Det finns fortfarande möjlighet att samla frön. Hur och när detta kan göras kommer vi att berätta nedan.

Bild
Bild

För att göra plantorna bekväma i trädgården planteras de i skuggan av träd och buskar. På hösten blir lövverk ett täckmaterial. För att trädgården ska njuta av blommor från tidig vår till sen höst, du kan plantera flera typer av skogsskönheter: kaukasiska, colchis, napolitanska . Om blomsterträdgården är långt från träden, mults den för vintern med ett 10 centimeter lager av fallna löv.

Bild
Bild

Landning

För att plantera cyklamen hemma bör du veta hur man samlar frön. För att samla måste du vänta tills den långa stjälken böjer sig i en spiral och börjar gömma fruktlådan under bladen och trycka den mot marken. Hemma måste du extrahera kornen från den och välja de största.

Innan de planteras blötläggs de i 15 timmar i en manganlösning eller i 12 timmar i en tillväxtförstärkare som "Epina" eller "Zircon ". Under denna tid är det nödvändigt att förbereda en behållare med ett substrat för cyklamener. Du kan göra det själv, huvudsaken är att det andas. För att göra detta, använd grovfibrig torv, lövgräs, humus, sand i lika stora proportioner.

Spår görs i jorden, fuktas med en sprayflaska och frön sprids med ett intervall på 2-3 cm . Vanligtvis rekommenderas att täcka behållaren med en film och lägga den på en sval, men ljus plats med en temperatur som inte är högre än 20 (eller bättre 15) grader.

Men erfarna blomsterhandlare rekommenderar att du använder ett tidningsark istället för film. Dessutom är det också nödvändigt att vattna genom tidningen, så att jorden behåller fukten längre, och fördjupningar och skorpor kommer inte att bildas på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor kommer att dyka upp om en månad, varefter filmen eller tidningen tas bort. Behållaren ordnas om under starkt diffust ljus, men utan att höja temperaturen. Växten dyker efter det andra parets blad. Efter 3 månader, när plantorna växer sig små knölar och några blad, transplanteras de i permanenta krukor (om växten växer i huset). För detta är det absolut nödvändigt att använda dränering.

Knölarna bör planteras så att den övre halvan är över marken. En vecka efter plantering utfodras ungarna med ammoniumsulfat (2 g per 1 l vatten) och 10-14 dagar senare - med kaliumnitrat (1 g per 1 l vatten). Det första året kommer plantorna att växa mycket långsamt, eftersom knölarna växer. Men på den andra kan de redan blomma . Vid den här tiden transplanteras blomman igen, fördjupas med 2/3.

Bild
Bild

På samma sätt planteras unga knölar från en vuxen växt. Men samtidigt måste de rivna rötterna strös med krossat kol. Transplantationen utförs i ny jord om krukan har blivit liten.

Reproduktion genom att dela en knöl är en mer komplex process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

15-18 månader efter sådd av fröna blommar blomman kraftigt. Och efter blomningen vissnar bladen också och lämnar en bar knöl. Detta är bara en vilande period, inte blommans död. Vid denna tid minskar vattningen avsevärt, bara fuktar marken . Och växten gillar inte hög temperatur. Erfarna odlare sänker rumstemperaturen genom att lägga till snö och is i pannan.

Under perioden med aktiv tillväxt kräver växten regelbunden vattning genom pannan och befuktning av luften runt blomman. Cyklamen behöver inte fukt i en kruka: det är bättre att vattna mindre ofta, men mer rikligt, utan att fukt kommer på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturhöjningen uppfattas av blomman som en vilotid. Det är optimalt att bibehålla en temperatur på 10-19 grader, särskilt under blomningstiden. Samtidigt älskar cyklamen bra belysning - ytterligare belysning kommer att krävas på vintern. Men det är viktigt att inte överhetta blomman under lampan.

Mata växten varannan vecka under växtsäsongen, och gör det aldrig under vilande perioden . Minsta kväve och mer kalium och fosfor. Eftersom cyklamen naturligt lever i lövjord, kommer den att behöva organiskt gödningsmedel hemma. därför Det är viktigt att utarbeta ett utfodringsschema som växlar mellan dess olika typer.

Rekommenderad: