Kaukasisk Cyklamen (23 Bilder): Beskrivning Av De Koskiska Cyklamen -underarterna, Plantering Och Vård Av Växten

Innehållsförteckning:

Video: Kaukasisk Cyklamen (23 Bilder): Beskrivning Av De Koskiska Cyklamen -underarterna, Plantering Och Vård Av Växten

Video: Kaukasisk Cyklamen (23 Bilder): Beskrivning Av De Koskiska Cyklamen -underarterna, Plantering Och Vård Av Växten
Video: Russian Cossack Women. Traditional Cossack Swordsmanship 2024, Mars
Kaukasisk Cyklamen (23 Bilder): Beskrivning Av De Koskiska Cyklamen -underarterna, Plantering Och Vård Av Växten
Kaukasisk Cyklamen (23 Bilder): Beskrivning Av De Koskiska Cyklamen -underarterna, Plantering Och Vård Av Växten
Anonim

Kaukasisk cyklamen är en liten knölväxt av underarten Cyclamen Kosky. Tillhör underfamiljen angiospermer, vars fröembryo har två motsatta bladdelar. Denna växt är sällsynt och ingår i Ryska federationens röda bok.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Växten som faller under beskrivningen av cyklamen finns på Krasnodar -territoriet (Ryssland), i vissa regioner i Georgien och Azerbajdzjan. Den genomsnittliga procenten av cyklamenbefolkningen finns i östra Medelhavet, Balkan och Lilla Asien.

På Rysslands territorium sågs växten i skogsområdena i Krasnaya Polyana, i södra Tuapse, i Apsheron -regionen och på andra territorier i Kaukasus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Blomman växer i bergsområden, främst bland skogar och buskar. Den vanligaste växthöjden är de nedre och mellersta höjdbältena.

Cyclamen är en flerårig växt med individuellt blommans utseende . Kronbladets form, som svängs något i förhållande till mitten, avsmalnar kraftigt mot basen. Funktionerna hos en blommas form och färgkombinationer kan påverkas av yttre faktorer: tillväxtplats, klimat, jordkomposition och andra.

Denna blomma är en primrose och visar tecken på blomning under de första veckorna efter att snön har smält.

Den genomsnittliga perioden för de första blommornas utseende är början av april. Under de senaste åren, på grund av förändringar i lokalernas klimategenskaper, har blomningens början skiftat mot vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antennen av cyklamen dör helt i mitten av sommaren . Under den efterföljande tillväxtperioden dyker nya skott, löv, knoppar upp. I denna form övervintrar växten, varefter cykeln upprepas.

Under blomningen förbrukar cyklamen mycket fukt. Detta behov tillgodoses lätt under våren. Efter slutet av blomningen faller växten i avstängd animation och förbrukar praktiskt taget inga resurser. Detta gör att han enkelt kan uthärda sommarvärmen och torka.

Det har förekommit cyklamen som växer i mossa på en trädstam eller stubbe. Samtidigt skadar blomman inte trädet och får en tillräcklig mängd näringsämnen på barkens yta.

Riven av, med rätt vård, kan cyklamen behålla sitt utseende i 10-12 dagar.

Blomknölar rotar sig väl i fångenskap . Det finns artificiellt uppfödda sorter av denna växt, utrustade med uttalade dekorativa yttre egenskaper. Med en klar förståelse för egenskaperna hos denna växt kan den odlas oberoende och även användas för medicinska ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Prydnadscyklamen kan köpas i vilken blomsterbutik som helst . I det här fallet kan anläggningen lämnas i butikslandet under en viss period. I framtiden måste den ändras helt eller gradvis. För att uppnå det andra är det nödvändigt att regelbundet, men inte i stora mängder, mata blomman med olika gödningsmedel av naturligt ursprung och lägga till en liten mängd ny jord som tas från naturen. Förfarandet för "förfining" av butiksjorden utförs i flera steg för att inte chocka växten.

Bild
Bild

Plantera en vild cyklamen . Till skillnad från en dekorativ blomma rotar vilda cyklamen bra både i trädgården och i en blomkruka. Dess knölar kan grävas upp i skogen. Det bör komma ihåg att det ingår i Röda boken, och storskalig skörd av plantor kan betraktas som ett brott mot den etablerade lagstiftningen. För att odla Kosky Cyclamen hemma räcker det med att ha bara några knölar. Dessutom kan de slå rot inte bara i en holistisk form, utan också i en partiell.

Det är viktigt att välja rätt tidpunkt för att gräva ur skogsplantan. Den optimala perioden för skörd av knölar är från sensommaren till mitten av hösten.

Under dessa månader observeras en avmattning av aktiviteten hos metaboliska processer i växtens cellulära struktur. En slags dröm uppstår, vilket gör att blomman är redo för transplantation.

Gräva upp knölarna med omsorg och försök att inte skada rötterna . De senare är belägna i mitten av knölens nedre sida och kan gå upp till 10 cm i marken. Med hjälp av en trädgårdspartel bör vertikala snitt göras i jorden runt busken. Avståndet från rotsystemets beräknade centrum till snitten ska vara 10 till 15 cm.

Bild
Bild

Knölsystemet, tillsammans med stjälkarna som kommer från det, måste avlägsnas från jorden. När man tar ut en jordklump är det viktigt att inte riva av en betydande del av rötterna. När jorden väl har tagits bort kan den försiktigt avlägsnas från knölarna. I en buske kan det vara från 2 till 3 bitar. Det finns buskar med 5 knölar eller en stor knöl.

För att transportera den resulterande snödropparoten kan du använda en plastpåse, rikligt fuktad med vatten inuti. Efter att plantorna har placerats där är det viktigt att inte stänga påsen för hårt. I annat fall kan knölarna "laga mat".

De bästa förutsättningarna för växtöverlevnad kommer att skapas av jorden där den växte tidigare. Det är nödvändigt att samla in en liten mängd av det. Mängden skördad mark bestäms av platsen där växten ska transplanteras. Om dess framtida plats ligger i en blomkruka, kommer jordens volym att vara lika med krukans inre volym, plus en tredjedel (för ytterligare sängkläder). Om blomman planteras utomhus behöver du inte skörda mycket jord. En tillräcklig mängd av det kommer att vara så att det är tillräckligt för att fylla hålet där knölen ska placeras.

Bild
Bild

Hela knölar rotar sig bäst. För avelsändamål kan du dock dela varje knöl i flera delar. Detta bör göras med försiktighet. Om uppdelningen är fel kan vissa delar vara oanvändbara. För att undvika sådana överskott måste du skära rotgrödan med en vass kniv i 4 delar och dra vinkelräta skärlinjer genom mitten. Se samtidigt till att ett tillräckligt antal rötter finns kvar på varje del.

Avstigning sker enligt följande: gräva ett hål 5-8 cm djupt på rätt plats. Placera en knöl eller en del av den där. Ringla över lite vatten och begrava utan att tampa. Jordens löshet ovanför knölarna är viktigt för att säkerställa tillförsel av syre, vilket växten behöver mest när en stressig situation uppstår.

Att välja rätt plats för plantering är en viktig faktor för att bestämma effektiviteten av överlevnad.

Cyklamen gillar inte att växa på toppen av en kulle . En sådan plats tappar snabbt fukt, vilket påverkar den fortsatta tillväxten och bildandet av hela rotsystemet negativt. Om den placeras i ett lågland kan detta också påverka ytterligare tillväxt negativt. Fukt ackumuleras i fördjupningen, vilket bidrar till sönderfall av den transplanterade knölen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Cyklamen är idealisk för odling i naturen. För hans framgångsrika tillväxt i fångenskap är det nödvändigt att försöka skapa förhållanden så nära som möjligt för dem där han växte upp tidigare.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma var det växte före transplantation och vilka träd eller buskar som fanns i närheten. Det kommer att vara användbart att samla en viss mängd fallna löv från närliggande växter och täcka den nya planteringsplatsen med dem. De spårämnen som finns i dessa blad kan vara användbara för cyklamen i det första överlevnadsstadiet. Detta skapar rätt förutsättningar för detta.

Denna blomma bör inte planteras under ett träd med en tät krona. Han gillar inte direkt solljus såväl som ett överflöd av skugga.

På våren, när cyklamen börjar blomma, är det viktigt att den har tillräckligt med sol och fukt. I andra perioder måste den vattnas minst en gång var tredje dag. Vattning ska inte vara för stark.

Cyklamen förökar sig snabbt . För vidare utveckling av ett bra rotsystem är det värt att ta hand om tillräckligt med ledigt utrymme. Blomman i sig styr dock också tillväxten av knölar, beroende på tillgängligt utrymme i jorden och mängden näringsämnen den får från den. Till exempel producerar en cyklamen planterad i en blomkruka sällan mer än 2 knölar. Bara deras storlek ökar.

Bild
Bild

Efter slutet av blomperioden rekommenderas att ta bort torkade stjälkar och blomrester. Några av dem kan fortfarande få mat, vilket minskar mängden som levereras till färska löv. Stora löv kan rippas av för att stimulera tillväxten av mindre.

Bladmaterialet är blommans solceller och är oerhört viktigt för dess framgångsrika tillväxt.

Genom dem får cyklamen de resurser som behövs för fotosyntesprocessen.

Med förbehåll för reglerna för transplantation och efterföljande korrekt vård kan kaukasiska cyklamen växa framgångsrikt hemma och glädja trädgårdsmästarens öga.

Rekommenderad: