Vad är Skillnaden Mellan Polystyrenskum Och Polystyrenskum? Visuell Skillnad Och Skillnader I Värmeledningsförmåga. Vilket är Bättre Och Varmare? Jämförelse Av Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Polystyrenskum Och Polystyrenskum? Visuell Skillnad Och Skillnader I Värmeledningsförmåga. Vilket är Bättre Och Varmare? Jämförelse Av Egenskaper

Video: Vad är Skillnaden Mellan Polystyrenskum Och Polystyrenskum? Visuell Skillnad Och Skillnader I Värmeledningsförmåga. Vilket är Bättre Och Varmare? Jämförelse Av Egenskaper
Video: Värmeledningsförmåga 2024, Mars
Vad är Skillnaden Mellan Polystyrenskum Och Polystyrenskum? Visuell Skillnad Och Skillnader I Värmeledningsförmåga. Vilket är Bättre Och Varmare? Jämförelse Av Egenskaper
Vad är Skillnaden Mellan Polystyrenskum Och Polystyrenskum? Visuell Skillnad Och Skillnader I Värmeledningsförmåga. Vilket är Bättre Och Varmare? Jämförelse Av Egenskaper
Anonim

Populariteten för byggandet av hus på landet har nyligen ökat efterfrågan på material som kan användas för att isolera dessa och andra byggnader. Vi pratar om expanderad polystyren, polystyren, mineralull, etc.

Men få människor förstår hur till exempel polystyren skiljer sig från expanderad polystyren . Och ofta på grund av detta är det inte möjligt att välja isoleringsmaterial av högsta kvalitet för ett visst fall. Låt oss försöka ta reda på vad som är skillnaden mellan dessa värmare och vad som är bättre att välja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är varmare?

Det första viktiga kriteriet med vilket dessa material ska jämföras är värmeledningsförmåga, om vi pratar om dem exakt som isoleringsmaterial. Det är just värmeisoleringsegenskaperna som avgör hur högkvalitativ och effektiv byggnadens isolering blir om du applicerar ett specifikt material. Expanderad polystyren är att föredra, eftersom indikatorn för dess värmeledningsförmåga är 0, 028 W / m * K . I skum ligger den på nivån 0, 039, det vill säga nästan 1,5 gånger mer.

Användningen av expanderad polystyren kan avsevärt minska byggnadens värmeförlust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visuella skillnader

Vid första anblicken kan det tyckas att det helt enkelt inte finns någon yttre skillnad mellan de material som behandlas. Men om du tittar noga kommer du att se det ganska tydligt. Styrofoam är gjord av expanderade polystyrenkulor, som pressas i plattor . Hålrummen mellan dem är fyllda med luft, vilket gör produkten lätt och gör det möjligt att behålla värmen.

När det gäller skapandet av expanderad polystyren, är den formad av polystyrenkulor, som är försmälta. Detta gör att ett komprimerat material med hög densitet kan erhållas. Många tror att det utåt liknar härdat polyuretanskum.

Dessutom finns det vissa skillnader i färg. Penoplex har en orange nyans och skummet är vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av andra egenskaper

Det kommer inte vara överflödigt att dra jämförande paralleller enligt andra kriterier, vilket gör det möjligt att kvalitativt skilja produkternas egenskaper och förstå vilket material som fortfarande kommer att vara mer effektivt och bättre. Jämförelsen kommer att utföras enligt följande kriterier:

  • styrka;
  • pris;
  • möjligheten att bearbeta;
  • skapande teknik;
  • fukt och ångpermeabilitet;
  • servicetid.

Låt oss nu prata mer om varje kriterium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Om vi pratar om skum, skapas det med pentan. Det är detta ämne som tillåter bildning av de minsta porerna i materialet, som är fyllda med en sådan gas. Intressant nog används endast 2 procent styren i skummet och resten är gas . Allt detta avgör den vita färgen och dess låga vikt. På grund av sin lätthet används den ofta som värmare för fasaden, loggian och i allmänhet för olika delar av byggnader.

Bild
Bild

Tillverkningsprocessen består av följande steg:

  • primär skumning av styrenkorn med varm ånga;
  • transport av materialet, som redan har skummats, till en speciell torkningskammare;
  • behålla skummade granulat som redan har svalnat;
  • återskumning;
  • återkylning av det erhållna materialet;
  • direkt skärning av produkter från det resulterande skummet enligt de angivna egenskaperna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att materialet kan skummas mer än 2 gånger - allt beror på vilken densitet det färdiga materialet ska ha . Extruderat polystyrenskum skapas av samma råvaror som skum. Och den tekniska processen för att förbereda sådant material kommer att vara liknande. Skillnaden kommer att vara i skumningsstadiet, där när man skapar expanderad polystyren tillsätts speciella ämnen till råvaran för materialet. Här utförs formningsprocessen med högtemperaturånga i en speciell anordning som kallas en "extruder". Det är i den som massan får en homogen konsistens med hög jämnhet, som kan ges olika former.

Genom ett hål i extrudern skjuts det flytande materialet under högt tryck in i förformade formar . Efter kylning kommer den färdiga produkten att skilja sig åt i densitet, styvhet och plasticitet.

Detta material finns ofta i butiker under namnet "Penoplex".

Bild
Bild
Bild
Bild

Ångpermeabilitet och fuktpermeabilitet

Om vi talar om ångpermeabilitet, har värmarna som övervägs en helt identisk indikator, som är praktiskt taget noll . Även om skummet fortfarande kommer att vara något högre. På grund av detta är det att föredra att använda expanderad polystyren för väggisolering inifrån. Men om vi pratar om fuktpermeabilitet kommer penoplex att ha en något lägre koefficient.

Skummet absorberar mer fukt på grund av utrymmet mellan polystyrenkulorna . Om vi pratar specifikt om siffror har extruderat polystyrenskum en fuktgenomsläpplighet på 0,35%och skum - cirka 2%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka

Styrkan hos de jämförda materialen kommer att skilja sig rejält. Polyfoam bryts mycket lätt och skiljer sig genom att det är benäget att smula . Anledningen ligger i själva strukturen av materialet, som är granulärt. Och när det gäller expanderad polystyren är granulerna redan smälta och limmade ihop, vilket gör det ungefär 6 gånger starkare än skum. Om vi jämför materialets tryckhållfasthet, blir skummet i detta fall bättre.

Bild
Bild

Livstid

Båda materialen är hållbara. Men med penoplex blir det mycket större. Samtidigt, som nämnts ovan, börjar skummet smula med tiden. För att förlänga hållbarheten hos värmare måste de skyddas från effekterna av ultraviolett strålning och andra naturliga faktorer.

Det ska sägas att när det utsätts för eld kommer skum att vara mer skadligt för människor än expanderad polystyren. När allt kommer omkring avger den cancerframkallande ämnen och skadliga föreningar under förbränningen. Expanderad polystyren är säkrare i denna fråga.

Bild
Bild

Bearbetningsförmåga

Hanteringen av båda materialen är enkel . De kan skäras med den enklaste kniven. Men när det gäller skum bör du vara försiktig på grund av dess bräcklighet.

Bild
Bild

Pris

Priset på skum är betydligt lägre än kostnaden för skum. Och detta bör beaktas om en person har en liten summa pengar. Till exempel, 1 kubikmeter skum blir 1,5 gånger billigare än samma volym skum . Av denna anledning är det just det som används i byggandet av bostäder, eftersom det visar sig att avsevärt minska kostnaden för att bygga en byggnad.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Om vi pratar om vad som är bättre att välja för husisolering, finns det inget definitivt svar. Olika material bör föredras på olika platser . Till exempel, för att isolera golvet från insidan och väggarna, är det värt att använda skumisolering med låg densitet. Dessutom kan den användas för isolering under beklädnad med olika material, som skiljer sig åt i ånggenomsläpplighet. Detta beror på det faktum att skummet har en högre vidhäftningshastighet till självutjämnande golv, plåster och olika typer av golv.

Men expanderad polystyren kommer att efterfrågas om det är nödvändigt att använda ett stabilt material under förhållanden med allvarligt kontakttryck, höga temperaturskillnader samt vattning. därför Det används vanligtvis för isolering av olika lokaler, byggnadsgrunder, betonggolv i garage, fasader och tak, samt sommarstugor med tillfällig uppvärmning.

Dessutom, när du väljer ett material specifikt för extern isolering, bör du inte glömma att skummet tolereras mycket dåligt av ultraviolett strålning. Och expanderad polystyren tål enkelt en sådan påverkan i flera år utan att skada dess struktur.

Rekommenderad: