Hur Skiljer Sig Krossad Sten Från Grus? 31 Foton Skillnader I Färg Och Skillnad I Form. Vilket är Billigare Och Bättre För Betong, Dränering Och Parkering? Vad är Dyrare Och Större

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig Krossad Sten Från Grus? 31 Foton Skillnader I Färg Och Skillnad I Form. Vilket är Billigare Och Bättre För Betong, Dränering Och Parkering? Vad är Dyrare Och Större

Video: Hur Skiljer Sig Krossad Sten Från Grus? 31 Foton Skillnader I Färg Och Skillnad I Form. Vilket är Billigare Och Bättre För Betong, Dränering Och Parkering? Vad är Dyrare Och Större
Video: Människors olika förutsättningar del 1 2024, April
Hur Skiljer Sig Krossad Sten Från Grus? 31 Foton Skillnader I Färg Och Skillnad I Form. Vilket är Billigare Och Bättre För Betong, Dränering Och Parkering? Vad är Dyrare Och Större
Hur Skiljer Sig Krossad Sten Från Grus? 31 Foton Skillnader I Färg Och Skillnad I Form. Vilket är Billigare Och Bättre För Betong, Dränering Och Parkering? Vad är Dyrare Och Större
Anonim

Nybörjare tror att krossad sten och grus är ett och samma byggmaterial. Detta är dock inte sant. Båda materialen används aktivt vid tillverkning av betongmaterial, beläggning, renovering och trädgårdsdesign. Det finns många likheter mellan dem, men samtidigt är skillnaden mycket signifikant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Låt oss först ta reda på vad var och en av dessa bulkmaterial är.

Grus

Det är en sedimentär bergart som bildas under den naturliga processen att förstöra stora stenar. I den naturliga miljön sträcker sig denna process över många årtusenden och genomförs kontinuerligt.

Med hänsyn till insättningen är grus indelat i berg, hav, flod och glacial. I byggbranschen är bergssorter främst inblandade - detta beror på att "vatten" stenar har en plan, slät yta, så deras vidhäftning är försumbar. De kallas i folkmun för "stenar".

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på deras storlek kan mineraler ha stora, små och medelstora partiklar, de utmärks av en rundad form. I sammansättningen av grus finns det ofta ytterligare tillsatser - sand eller jord, vilket ytterligare minskar vidhäftningen till betong.

Den största fördelen med grus är dess dekorativa form, varför det har funnits bred tillämpning vid installation av trädgårdsvägar, arrangemang av pooler och skapandet av konstgjorda dammar. En varierad nyanspalett gör att du kan använda slätt grus för att dekorera interiörpaneler, konstnärliga kompositioner samt för invändig beklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad sten

Krossad sten är en produkt som erhålls vid krossning och vidare avskärmning av stenar av olika slag. Det klassificeras som ett byggmaterial av oorganiskt ursprung. Krossade stenpartiklar kan ha en mängd olika storlekar, allt från 5 mm och mer.

Beroende på basen, som bearbetas till krossad sten, är materialet uppdelat i 4 huvudgrupper

Bild
Bild
Bild
Bild

Granit

Enligt dess tekniska och fysiska egenskaper ger detta material maximala parametrar för styrka, frostbeständighet och driftstid. Dess produktion kräver maximal energiförbrukning, därför är priset för ett sådant material genomgående högt.

Utgångsmaterialet för tillverkning av denna krossade sten är granitstenar. Krossad sten används på platser där ökad belastning på anläggningen under konstruktion förväntas eller där speciell styrka behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt har krossad granit en liten radioaktiv bakgrund. I enlighet med GOST går det inte utöver vad som är säkert för hälsan . Trots detta visas inte materialet för användning i bostadsbyggande, konstruktion av medicinska och barns institutioner.

Bild
Bild

Grus

Detta material erhålls med ett stenbrott eller utvinns från botten av vattendrag (floder och sjöar). Det går igenom rengöring, sedan krossning och slutlig sortering i separata fraktioner. När det gäller dess hållfasthetsparametrar är det något sämre än granitmaterial respektive och har ett överkomligt pris.

Den största fördelen med detta material är noll bakgrundsstrålning. Det är denna krossade sten som används vid konstruktion av bostadshus, dagis, skolor och sjukhus.

Bild
Bild

Kalksten

En av de billigaste typerna av krossad sten, på grund av detta är det mycket efterfrågat bland befolkningen. Naturligtvis är dess hållfasthetsegenskaper långt ifrån höga, men detta material kan användas för enskilda arbeten i byggnader med låga bostäder.

Genom sin kemiska struktur är detta vanligt kalciumkarbonat; det kan lösas upp i ett flytande medium

Därför används den inte när man bygger grunden till bostadshus, eftersom den kommer att kollapsa vid kontakt med jordfuktighet.

Sådan krossad sten har funnits tillämpning vid fyllning av gården och parkering, anordnande av sekundära vägar, liksom trädgårdar och parkers rekreationsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sekundär

Denna typ av krossad sten är krossat byggavfall.

Alla typer av krossad sten kännetecknas av en grov yta . Detta material fäster bra på injekteringen och sjunker inte till botten. Efter införandet får morteln en enhetlig konsistens och enhetlig densitet. De mest efterfrågade är kubformade krossade alternativ - de har maximal densitet och gör att du kan skapa en stark och pålitlig bas för strukturen, särskilt om granitsorter används.

Bild
Bild

Beroende på kornens storlek skiljer sig flera typer av krossad sten:

  • 5-10 mm - denna fraktion används huvudsakligen vid arrangemang av asfaltbeläggningar, tillverkning av beläggningsplattor, trottoarkanter och andra former av betong, och det är också en del av dräneringssystem;
  • 10-20 mm - en sten av denna storlek används i stor utsträckning vid skapandet av fundament;
  • 20-40 mm- används också för att ordna grunden till fler- och låghus;
  • 40-70 mm - den största fraktionerade krossstenen, efterfrågad för konstruktion av järnvägsvallar, täckningar av flygfält och motorvägar med hög trafikintensitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av dess funktionella egenskaper ger krossad sten den mest hållbara vidhäftningen, därför är den oumbärlig för gjutning av murbruk och tillverkning av byggmaterial.

Jämförelse av utseende

Vid första anblicken är det inte lätt att skilja mellan grus och krossad sten. Båda är bildade av stenar, är oorganiska material och har därför en liknande sammansättning. Det finns också en viss yttre likhet - småsten och grus kan ha samma färg, även om grus har en grövre yta.

I grund och botten är den största skillnaden mellan material deras ursprung. Krossad sten erhålls genom blästring med efterföljande bearbetning. Grus bildas under det naturliga åldrandet av stenar under påverkan av sol, vind, vatten och andra yttre faktorer . Med allt detta är krossad sten större och ger bättre vidhäftning, därför är den mer utbredd på hemmamarknaden.

Bild
Bild

Fraktionsform

För att få krossad sten använder de sig för att krossa fasta stenar. När man gör grus är detta inte nödvändigt, eftersom det är en färdig produkt av naturligt ursprung, bildad under påverkan av naturliga processer. Därför ser gruset mer exakt ut, det finns inga vassa kanter i det.

Krossstenen som erhålls med krossmetoden är alltid kantig och ser mindre snygg ut jämfört med småsten.

Det finns också en skillnad mellan krossad sten och grus när det gäller parametrarna för enskilda fraktioner . Så för krossad sten anses partiklarnas dimensioner från 5 till 20 mm vara små, medan för grus är korn på 5-10 mm redan en stor fraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Grus finns i en mängd olika färger. Den finns i brunt, vitt, blått och till och med rosa . Denna palett, i kombination med kornens rundade form, leder till allestädes närvarande användning av grus för snygg landskapsarkitektur.

Krossad sten är ett enfärgat material . Det representerar inget dekorativt värde, dess användning är begränsad till byggnadsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra skillnader

Skillnaden i ursprung för båda materialen förutbestämmer skillnaden i vidhäftningsparametrar när det gäller prestandaegenskaperna för grus och krossad sten. Om vi pratar om priset är kostnaden för massor av grus och krossad sten ungefär densamma . Avrundade gruskorn fyller dock snabbt alla tomrum, så dess förbrukning för bearbetning av samma område är mycket högre än krossad sten. Följaktligen ökar den totala arbetskostnaden vid användning av småsten jämfört med grus.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Det är omöjligt att ge ett entydigt svar på frågan om vilket material som är bättre - krossad sten eller grus. Skillnaderna i form och utseende förklarar de operativa egenskaperna hos dessa material.

När man använder krossad sten och småsten i konstruktionen beror skillnaden på att maximal vidhäftning till betongkompositionen endast kan uppnås genom tillsats av krossad sten . Det är därför som det bara används vid konstruktionen av grunden. Samtidigt är det mycket svårt att använda krossad sten i trädgårdsdesign - det är ett tekniskt material, därför representerar det inget estetiskt värde.

Bild
Bild

Grus har en rundad form, det är visuellt mer estetiskt och attraktivt, särskilt i flod- och havsstenar.

Förutom slätt grus - det ser väldigt fint ut, men ger inte nödvändig vidhäftning av sandcementmassan . När vi kommer in i lösningen lägger sig småsten omedelbart till botten - därmed bryts betongmassans täthet och stabilitet. Basen i en sådan struktur tål kanske inte intensiva belastningar och börjar ganska snabbt spricka och kollapsa.

På grund av de rundade kanterna och den platta formen har småstenen en ökad negativ fläckighet . Vid återfyllning av väg bildas mycket ledigt utrymme mellan stenarna, därför är massdensiteten för ett sådant byggmaterial mycket låg. Detta har den mest ogynnsamma effekten på nätets totala styrka.

Bild
Bild

Fördelarna med grus inkluderar dess estetiska utseende. Det är ett unikt och originalt material, men tekniskt sett kommer det inte att vara den mest framgångsrika lösningen . Även om det i vissa fall kan användas för tillverkning av dränering och betongblandningar med en genomsnittlig styrka - i detta fall kan en betydande minskning av den totala kostnaden för murbruk uppnås. Men för tillverkning av tunga murbruk, liksom produkter med höga hållfasthetskrav, är det lämpligt att använda krossad sten som fyllmedel.

Bild
Bild

Krossat grus

Det bör noteras att skillnaden mellan krossad sten och grus fortfarande tyder på förekomsten av sådant material som krossat grus. Det erhålls artificiellt genom att krossa en monolitisk sten. Krossat grus kännetecknas av ökad hållfasthet, medan kostnaden för dess produktion är mycket lägre än vid brytning av krossad granit.

Materialet kännetecknas av exceptionellt motståndskraft mot extrema temperaturer och extrema temperaturer.

Det är därför det är mycket efterfrågat vid beredning av byggnadsfundament. Ett alternativ till det är krossad sten från granit, tillsats av grovt grus är tillåtet.

Bild
Bild

Slutsatser

  • Båda byggmaterialen är av oorganiskt ursprung, men krossad sten erhålls till följd av mekanisk förstörelse av hårda stenar och grus bildas under deras naturliga förstörelse.
  • Småstenen har en strömlinjeformad form med en rundad plan yta. Krossstenens form är godtycklig och nödvändigtvis spetsig, kornens yta är grov.
  • Krossad sten har funnit sin tillämpning för att lösa byggproblem. Grus används främst för landskapsdekoration.
  • Den största fördelen med krossad sten beror på dess höga vidhäftning och tekniska parametrar. Fördelen med grus är dess estetiska utseende.

Rekommenderad: